ULTIMELE ARTICOLE

macOS 12 Monterey beta 1, watchOS 8 beta 1 și tvOS 15 beta 1 au fost lansate

tvOS 15, macOS 12.0 Monterey și watchOS 8 au fost anunțate de către Apple în cadrul WWDC 2021, iar acum sunt disponibile pentru descărcare în versiunile beta 1 de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developer Center. La fel ca și în cazul iOS și iPadOS, toți cei care au Mac-ul, Apple TV-ul și/sau Apple Watch-ul înregistrate în contul de dezvoltator vor putea instala cele mai recente versiuni majore ale sistemelor de operare și ajuta compania Apple să corecteze erorile și îmbunătățească înainte de lansarea versiunilor beta publice din iulie și a versiunilor finale din toamna acestui an. Pentru prima dată, versiunile beta publice adresate tuturor utilizatorilor înscriși gratuit în programul Apple Software Beta vor fi disponibile nu doar pe iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV și Mac, ci și pe Apple Watch. Actualizările tvOS 15 beta 1, watchOS 8 beta 1 și macOS 12.0 beta 1 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center. În cazul watchOS, va fi necesar un dispozitiv iPhone cu iOS 15 beta instalat pentru a face această actualizare. La fel ca și în cazul iOS, nu vă recomand să instalați cele mai noi versiuni beta ale sistemelor de operare decât dacă sunteți dezvoltatori și vă ajută. Ele au multiple probleme, așa că s-ar putea să vă încurce, iar sacrificiul să nu merite dacă nu sunteți dezvoltator.

iOS 15 și iPadOS 15 beta 1 au fost lansate pentru iPhone, iPad și iPod touch

iOS 15 și iPadOS 15 beta 1 sunt disponibile din acest moment pentru toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developer Center și pot fi instalate pe dispozitivele eligibile de către cei ce doresc să experimenteze multitudinea de noutăți din cele mai recente versiuni majore ale sistemelor de operare. iOS 15 și iPadOS 15 beta 1 pot fi descărcate numai de către dezvoltatorii de aplicații atât prin intermediul Apple Developer Center, cât și prin intermediul sistemului de actualizare software al iOS (Configurări > General > Actualizare software – de pe dispozitivele cu profil de configurare instalat). Utilizatorii înscriși în programul Apple Software Beta vor trebui să mai aștepte câteva săptămâni până când să poată testa viitoarea versiune majoră de iOS. Ca de obicei, iOS 15 și iPadOS 15 reprezintă actualizări ce le sunt recomandate numai dezvoltatorilor de aplicații și nu utilizatorilor de rând. Așa că și dacă veți găsi pe Internet linkurile de descărcare a iOS 15 ori iPadOS 15 pentru modelul de iPhone, iPad sau iPod touch pe care îl folosiți, nu vă recomand să o faceți, deoarece beta 1 este o versiune cu probleme (ca să nu mai punem la socoteală posibilitatea de a avea dispozitivul blocat după actualizare, în cazul în care nu îl ai înregistrat în contul unui dezvoltator). Dacă îți dorești foarte mult să ai iOS 15 ori / și iPadOS 15 instalat pe propriul iPhone sau iPad, atunci îți recomand să aștepți măcar până la lansarea primei versiuni beta publice.

watchOS 8 – iată pe ce modele de Apple Watch va putea fi instalat

Prezentată în această seară la WWDC, watchOS 8, cea de-a opta actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru Apple Watch, vine cu o veste bună pentru utilizatorii de Apple Watch Series 3. Deși are un hardware învechit, iar actualizarea chiar și la cele mai recente versiuni de watchOS 7 implică o restaurare a ceasului din cauza lipsei spațiului de stocare, Apple Watch Series 3 este în continuare acceptat și de watchOS 8, ceea ce înseamnă că posesorii acestui model de ceas se vor bucura de încă un an de actualizări la cel mai recent sistem. watchOS 8 va putea fi, desigur, instalat și pe modelele mai noi de Apple Watch, inclusiv pe Series 4, Series 5, SE și Series 6, așa că dacă ai oricare dintre aceste cinci modele de ceas (seria este inscripționată pe spate, la fiecare dintre cele 5), atunci poți sta liniștit pentru că din toamnă vei avea cea mai recentă actualizare de watchOS gata de instalare pe ceasul tău.

Iată care sunt Mac-urile compatibile cu macOS 12 Monterey

Apple a anunțat la WWDC 2021 macOS Monterey, cea mai nouă versiune majoră a sistemului de operare pentru Mac, care va succede, începând din toamna acestui an, macOS Big Sur 11.x. Noul macOS 12.0 este disponibil deja în beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, urmând ca de luna viitoare să poată fi instalată versiunea public beta 1 de către toți doritorii, grație programului public de testare a versiunilor beta de macOS, tvOS, watchOS și iOS. Versiunea finală a macOS Monterey va fi lansată abia în toamnă. Înainte de a ne gândi însă la lansare, ar fi bine să ne gândim la compatibilitate macOS Monterey cu modelele de Mac lansate până acum. Iar dacă anul acesta iOS 15 și iPadOS 15 veneau cu vești bune pentru utilizatorii modelelor mai vechi de iPhone și iPad, macOS Monterey vine cu vești destul de proaste pentru posesorii modelelor mai vechi de Mac.
Potrivit companiei Apple, actualizarea gratuită la macOS 12.0 Monterey va putea fi efectuată pe modelele de MacBook, MacBook Pro, MacBook Air, iMac, Mac mini și Mac Pro din 2013 încoace. Din păcate, pentru al doilea an consecutiv Apple elimină de lista de compatibilitate câteva modele mai vechi de Mac, respectiv modelele de MacBook Pro și MacBook Air din 2013 și 2014, precum și iMac-ul din 2014.

Compatibilitate macOS 12.0 Monterey cu Mac

Toate modelele de Mac pe care vei putea face actualizarea la macOS Monterey 12.0 sunt:
Anul 2013 și ulterioare
 • Mac Pro
Anul 2014 și ulterioare
 • Mac mini
Anul 2015 și ulterioare
 • iMac
 • MacBook Pro
 • MacBook Air
Începutul anului 2016 și ulterioare
 • MacBook Retina 12 inchi
 • iMac Pro
Pentru a determina anul în care a fost lansat Mac-ul tău, dă clic pe sigla Apple din stânga barei de meniu și selectează Despre acest Mac. În cazul în care ești utilizator (și) de iOS, atunci trebuie să știi că am publicat o listă de compatibilitate similară în articolul: iată care sunt dispozitivele iPhone și iPad pe care vei putea instala iOS 15.

Iată când vor fi lansate versiunile finale, beta și public beta ale iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 și macOS 12

Compania Apple a prezentat la WWDC 2021 viitoarele versiuni majore ale sistemelor de operare pentru iPhone, iPad, Mac, Apple TV și Apple Watch, iar fiecare dintre acestea aduc o sumedenie de noutăți mai mult sau mai puțin importante. În cazul în care ai urmărit în direct conferința de pe 7 iunie sau ai citit articolele de prezentare ale watchOS 8, tvOS 15, iOS 15, iPadOS 15 și macOS 12.0 Monterey, atunci probabil că ai văzut câteva caracteristici ce te-au făcut să fii nerăbdător ca ele să fie lansate. Așa că întrebarea de pe buzele tale în momentul de față ar putea fi când va fi lansat watchOS 8/tvOS 15/iOS 15, iPadOS 15/macOS 12.0? Iar răspunsul este acum, dar se poate să nu le poți instala numaidecât. Ei bine, la fel ca și în fiecare an, actualizările majore aduse sistemelor de operare au nevoie de timp și de muncă pentru a fi lansate publicului larg. De aceea, încă de astăzi, 7 iunie, compania Apple a lansat versiunile beta ale tuturor celor cinci actualizări majore pentru sistemele sale de operare, însă ele se adresează numai dezvoltatorilor. În general, aceste actualizări nu sunt deloc stabile și conțin numeroase probleme, urmând ca pe parcurs ele să fie adresate, iar versiunile finale să fie cele mai stabile. Versiunile finale ale iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8, tvOS 15 și macOS 12.0 vor fi lansate în toamnă pentru toți utilizatorii. Dar exită un dar. Cei care ard de nerăbdare să aibă tot ce aduce nou iOS și macOS pot să testeze versiunile beta începând cu luna iulie. Înscriindu-te în programul Apple Software Beta, vei putea testa tot ce aduce nou iOS 15, iPadOS 15, tvOS 15, macOS 12.0 și watchOS, înainte ca ele să fie lansate pentru restul utilizatorilor. Desigur, până la începutul lunii viitoare, actualizările vor fi mai stabile, dar tot vor avea probleme, probleme peste care însă vei putea trece dacă ții cont de mulțimea de noutăți de care te poți bucura. Atât iOS 15 și iPadOS 15 public beta, cât și macOS 12.0 public beta vor primi constant actualizări în iulie, iar Apple îi va încuraja pe utilizatori să trimită feedback pentru a putea corecta erorile pe care dezvoltatorii poate nu le-au sesizat până atunci. Dacă ești foarte grăbit, atunci îți poți înregistra dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pentru a testa încă din această seară iOS 15 / iPadOS 15 beta 1, dar acest lucru nu este recomandat decât dacă dispozitivul pe care îl instalezi nu este unul de care depinzi sau îl folosești zilnic (din cauza erorilor pe care această actualizare le are). Instalarea iOS 15 / iPadOS 15 pe dispozitivele neînregistrate nu este recomandată. Așadar, chiar dacă nu ești dezvoltator, Apple îți va oferi vara aceasta ocazia de a testa viitoarele versiuni majore ale sistemelor de operare. Dacă însă ești înarmat cu foarte multă răbdare, atunci poți aștepta până în septembrie sau octombrie, pentru ca ele să fie lansate în varianta finală, stabilă și relativ lipsită de erori.

Compatibilitate iOS 15 și iPadOS 15 cu iPhone și iPad – iată modelele pe care vei putea instala actualizările

Conferința de deschidere a WWDC 2021 ne-a adus prezentarea actualizărilor majore pe care le vor primi în toamnă toate cele cinci sisteme de operare ale Apple – iOS, iPadOS, watchOS, tvOS și macOS. Dintre aceste actualizări, după macOS 12 Monterey, iOS 15 și iPadOS 15 sunt cele mai bogate în noutăți. Acestea introduc îmbunătățiri majore și schimbări în unele aspecte-cheie ale iPhone, iPad și iPod touch. De aceea, poate că mulți dintre voi vă întrebați pe ce iPhone, iPad sau iPod touch veți putea instala iOS 15 / iPadOS 15. Ei bine, răspunsul este aici și s-ar putea să vă bucure mai ales pe aceia dintre voi care aveți modele mai vechi de iPhone. Potrivit companiei Apple, iOS 15 va fi disponibil pe modelele de iPhone lansate din 2015 încoace, în timp ce iPadOS 15 va fi disponibil și pe modelele de iPad lansate la finele anului 2015. Adică toate dispozitivele cu care au fost compatibile și iOS 14 și iPadOS 14.

Compatibilitate iOS 15 și iPadOS 15

Întreaga listă cu dispozitive care acceptă iOS 15 este disponibilă mai jos:

iPhone

 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11
 • iPhone SE 2
 • iPhone Xs
 • iPhone Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8 și 8 Plus
 • iPhone 7 și 7 Plus
 • iPhone 6s și 6s Plus
 • iPhone SE

  iPod

 • iPod touch generația a 7-a
În ceea ce privește iPadOS 15, acesta va fi disponibil pe:
 • iPad Pro de 12,9 inchi (toate modelele)
 • iPad Pro de 11 inchi (toate modelele)
 • iPad Pro de 10,5 inchi
 • iPad Pro de 9,7 inchi
 • iPad generația a 5-a și modelele mai recente
 • iPad mini 4 și modelele mai recente
 • iPad Air 2 (și modelele mai recente)
Actualizarea la iOS / iPadOS 15 beta 1 va fi posibilă de astăzi pentru dezvoltatorii de aplicații, versiunea finală urmând a fi lansată însă în toamnă.

macOS 12 Monterey a fost prezentat de Apple. Iată noutățile

Așa cum era de așteptat încă de la lansarea macOS 11.1, cea mai nouă versiune de macOS are numărul de versiune 12 și poartă denumirea Monterey.

macOS 12 Monterey

 • Include opțiunile de partajare, notițe rapide, Mod concentrare, caracteristicile pentru FaceTime și alte câteva caracteristici prezentate deja la iOS și iPadOS.
 • Continuitate:
  • Control universal: un singur maus și o singură tastatură pot fi folosite pe un Mac și un iPad la care este conectat prin Sidecar. Inclusiv tastatura și trackpadul de la MacBook-uri va putea fi folosită, cu toate gesturile obișnuite. Controlul universal permite tragerea elementelor de pe un Mac / iPad și plasarea pe celălalt dispozitiv. În plus, un singur maus și o singură tastatură va putea fi folosită și între două Mac-uri (dacă sunt două Mac-uri și un iPad conectate, vor putea fi mutate elemente între toate trei).
 • AirPlay pe Mac: utilizatorii vor putea reda de pe iPhone / iPad imagini / prezentări / partaja ecranul pe Mac via AirPlay (la fel ca și pe un televizor).
 • Scurtături: vor fi importate în macOS din iOS, oferindu-ți o galerie impresionantă de scurtături speciale pentru Mac. De asemenea, utilizatorii își vor putea crea propriile scurtături sau le vor putea adapta pe cele din galerie după preferințele lor. Acestea sunt integrate în majoritatea aplicațiilor preinstalate, permițându-ți să realizezi rapid anumite acțiuni prin comenzi vocale sau un simplu clic. Apple precizează că această aplicație nu înlocuiește complet Automator, care va mai continua să fie integrat în macOS în anii următori.
 • Safari: macOS Monterey introduce o interfață reproiectată a aplicației Safari, care va „curăța” bara cu instrumente, filele sunt mai compacte și vor fi listate inclusiv în bara cu instrumente. Aspectul ferestrei deschise în Safari va fi schimbat complet de simpla schimbare a filei deschise, preluând tema acesteia. Gruparea filelor deschise este și ea în așa-numite grupuri de file, care vor fi sincronizate între dispozitive (de exemplu, vei putea crea un astfel de grup pentru planificarea următoarei călătorii, incluzând aici toate paginile relevante descoperite). Modificările acestea vor fi reflectate și în Safari pe iPad și iPhone (în iOS va fi afișată bara de adresă în partea de jos a ecranului, iar o derulare stânga-dreapta va permite comutarea rapidă a filelor, în timp ce o vizualizare grilă va fi afișată pentru a-ți permite să descoperi rapid filele pe care le ai deschise). În plus, pentru iPhone și iPad vor fi disponibile Extensiile de pe Mac.
Articol aflat în curs de dezvoltare. Te rugăm să revii pentru detalii…

watchOS 8 a fost prezentat de către Apple. Iată ce aduce nou pe ceas

Cea de-a opta actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru Apple Watch a fost anunțată la WWDC21.

watchOS 8

 • Înțelegere: o nouă aplicație care va integra aplicația Respirație și te va încuraja să faci exerciții de respirație și meditație. De asemenea, ceasul va putea urmări felul în care respiri și îți va trimite atenționări atunci când va sesiza anumite schimbări în respirație.
 • Fitness Plus: va include noi funcționalități pentru muzică și exerciții.
 • Cadran Portret: chipul va fi evidențiat mult mai bine, ora fiind afișată în locul potrivit pentru a vedea mai bine chipul persoanei din poză.
 • Poze: conține un nou șablon mozaic, permite partajarea pozelor în Mail sau Poze.
 • Tastare: cu ajutorul caracteristicii scriere și a Digital Crown, utilizatorii vor putea selecta cuvinte și muta cursorul.
    Articol aflat în curs de dezvoltare… Te rugăm să revii pentru detalii…

iPadOS 15 a fost prezentat de Apple – Iată ce va aduce nou pe iPad

iPadOS 15 a fost introdus de către Apple imediat după iOS 15, iar pe lângă o parte dintre noutățile pe care le găsim și pe iPhone, iPadOS 15 vine și cu câteva caracteristici noi și destinate iPad-urilor:

iPadOS 15

 • Widget-uri: de acum vor putea fi adăugate widgeturi pe ecranul principal al iPad între aplicații (așa cum se poate și pe iPhone, începând cu iOS 14). Felul în care sunt afișate acestea este similar cu cel întâlnit la iPhone, organizarea lor, disponibilitatea în mai multe mărimi fiind întâlnite deja la iOS.
 • Bibliotecă aplicații: a fost importată și pe iPad, permițând ascunderea ecranelor principale pe care nu le dorești și o mai bună organizare a lor.
 • Multitasking: comutarea aplicațiilor în afișarea divizată este mai ușoară, realizându-se printr-un nou gest. Noi gesturi sunt disponibile și pentru Mail. Aplicațiile au o zonă specială în zona inferioară, unde sunt afișate toate ferestrele deschise, permițându-ți să comuți mai rapid între ele și să le închizi pe cele pe care nu le dorești.
 • Notițe: au fost adăugate Mențiuni, care îți permit să menționezi pe orice persoană dintr-o notiță partajată. Pentru acestea a fost creată o filă Activitate. Notițele pot fi mai bine organizate cu ajutorul hashtag-urilor.
  • Notițe rapide: cu ajutorul Apple Pencil, utilizatorii vor putea crea notițe rapide din orice aplicație. Acestea vor rămâne în partea dreaptă jos a ecranului pentru a putea să le completezi rapid, atunci când dorești. Comutarea între aceste notițe se va face rapid, printr-o simplă glisare. Notițele rapide vor putea fi create și pe Mac.
 • Traducere: aplicația din iOS 14 a fost adusă în iPadOS 15, și este compatibilă cu Apple Pencil.
  • Traducere automată va proceda la traducerea tuturor cuvintelor rostite, fără a fi necesară apăsarea vreunui buton.
 • Swift Playgrounds: va permite scrierea aplicațiilor direct de pe iPad, iar acestea vor fi recunoscute de o nouă versiune a Xcode. Aplicațiile create aici vor putea fi publicate direct pe App Store.
Articol aflat în curs de dezvoltare. Te rugăm să revii pentru detalii…

iOS 15 a fost prezentat de către Apple. Iată noutățile pe care le aduce

Discursul de deschidere al ediției de anul acesta al WWDC21 a început cu prezentarea celei mai noi versiuni majore a sistemului de operare pentru iPhone și iPod touch – iOS 15.  

iOS 15 Noutăți

 • FaceTime:
  • Apple va introduce Audio Spațial în FaceTime, pe care apelurile cu mai multe persoane să sune mai natural.
  • Izolare voce: o funcționalitate care va folosi inteligența artificială pentru a anula zgomotele din fundal.
  • Video: a fost introdusă vizualizarea grilă care va evidenția persoana care vorbește, în timp ce toate celelalte persoane care participă la apel pot fi văzute. De asemenea, apelurile pot fi efectuate în mod Portret.
  • Apelurile FaceTime pot fi partajate prin linkuri pentru ca oricine să se alăture (inclusiv de pe Android sau Windows, via browser).
  • Partajare redare – apelurile FaceTime vor permite redarea de muzică pe toate dispozitivele care participă la apel. Redarea poate fi controlată de oricine.
  • Partajare filme – filmele / clipurile video vor putea fi urmărite împreună cu persoanele cu care vorbești prin FaceTime. Partajarea filmelor și a melodiilor va putea fi efectuată nu doar via Apple Music sau Apple TV, ci și din aplicații de la terți, Apple oferind dezvoltatorilor un API pentru integrarea acestei caracteristici.
  • Partajare ecran – în sfârșit, ecranul iPhone va putea fi partajat în aplicația FaceTime pentru ca și alți participanți să poată urmări împreună cu tine ceea ce vezi pe ecran, atunci când vrei.
 • Mesaje: 
  • Interfața a fost reproiectată, iar acum pozele multiple vor putea fi vizualizate altfel.
  • Linkurile din Apple News partajate cu tine, vor apărea într-o secțiune specială din News, iar pozele partajate cu tine prin mesaje vor fi prezentate în secțiunea Pentru dvs. din Poze. De asemenea, și melodiile partajate cu tine vor fi evidențiate în Muzică, linkurile vor fi evidențiate în Safari ș.a.
 • Concentrare
  • centrul de notificări este reproiectat pentru a evidenția cele mai importante notificări pentru tine, incluzând așa-numitele rezumate, care vor fi livrate în momentul din zi ales de tine. Notificările din mesaje nu vor fi omise.
  • Concentrare – utilizatorii vor putea să își creeze diferite moduri pentru a se concentra pe ceea ce contează mai mult la lucru, acasă, la sport, în weekend șamd. Inclusiv ecranul principal va putea fi configurat diferit în funcție de modul activat, astfel încât la serviciu să vezi doar aplicațiile care te interesează (și să primești notificări doar de la colegi). În plus, pentru Mesaje vor putea activa un mod Nu deranjați care îi va notifica pe ceilalți participanți că mesajele nu vor fi primite de destinatar până mai târziu.
 • Text Live: iOS poate recunoaște acum texte din poze, de pe Internet, din Cameră ș.a. Astfel, într-o poză va putea recunoaște numere de telefon, de exemplu, sau obiecte (pentru care îți va oferi mai multe detalii). De asemenea, scrierile din poze pot fi recunoscute acum optic și transformate în text scris.
  • Spotlight va indexa mai multe detalii despre persoanele din contactele tale, pe baza textelor recunoscute optic. De asemenea, va include noi carduri pentru actori, filme ș.a.
 • Poze: Funcționalitatea Amintiri a fost îmbunătățită, incluzând melodii din Apple Music în filmulețele generate automat (iar de această dată, melodiile pot fi alese de tine).Melodiile care sunt redate în fundat vor influența felul în care sunt prezentate pozele, care vor fi și îmbunătățite automat pentru afișarea în amintiri.
 • Wallet: cheile vor fi integrate în această aplicație, fie că vorbim despre cele de la mașini (BMW fiind unul dintre primii producători care va aduce cheile modelelor noi în Wallet, cu compatibilitate pentru cipul U1), sau despre cheile de intrare de acasă ori despre cele de la hoteluri.
  • Pentru a înlocui portofelele, Wallet va permite adăugarea în siguranță a cărților de identitate și permiselor de conducere în anumite state din SUA care le recunosc.
 • Vremea: interfața a fost reproiectată complet, acum fiind incluse noi animații, precum și Hărți cu informații despre precipitații, temperatură ș.a.
 • Hărți: noile hărți îmbunătățite vor fi disponibile în Spania, Portugalia, Italia și Australia. De asemenea, globul pământesc va fi animat diferit, invitându-te să descoperi noi locuri. De asemenea, noi animații te vor ajuta să descoperi obiectivele de interes din întreaga lume.
  • Pentru condus au fost îmbunătățite drumurile, pentru a fi evidențiate trecerile de pietoni, benzile de stocare ș.a., afișând tridimensional anumite intersecții, treceri pe sub poduri sau ieșiri de pe autostradă.
  • Pentru transportul în comun vor fi adăugate informații privind programul mijloacelor de transport. De asemenea, vei primi notificare pentru când trebuie să cobori din autobuz, tren, metrou ș.a.
  • Navigare cu realitate augmentată pentru situațiile în care îți este dificil să te orientezi în spațiu, iOS îți va prezenta direcțiile în AR.
 • AirPods:
  • Potențare conversații: pe AirPods Pro, acest mod va ajuta utilizatorii cu probleme de auz să audă mai bine pe cei care le vorbesc, reducând nivelul de zgomot ambiental
  • Anunțare notificare: pentru notificările care sunt prioritare în profilele Concentrare.
  • Găsire pentru căști a fost îmbunătățit pentru a te ajuta să le găsești cu notificări atunci când le uiți într-un loc și reprezentare grafică a distanței până la ele.
  • Audio spațial va folosi urmărirea dinamică a mișcărilor capului pe măsură ce te miști în cameră pentru a-ți oferi sunete 3D.
      Articol aflat în curs de dezvoltare. Te rugăm să revii pentru detalii…