Anul acesta a venit timpul să fac upgrade la un nou iPhone după doi ani în care am folosit un iPhone 5 de care și acum pot spune că sunt cât se poate de mulțumit. Anul trecut nu am făcut upgrade la iPhone 5s atât pentru că l-am testat, iar schimbările nu m-au impresionat, cât și pentru că făcusem în urmă cu trei ani upgrade la iPhone 4s de la iPhone 4 și am învățat că upgrade-ul la un iPhone cu în denumire nu merită dacă ai modelul de generație precedentă. Motivul pentru care fac trecerea la un iPhone mai nou este legat odată de ciclul de upgrade de doi ani, cât și de faptul că iPhone-urile lansate anul acesta reprezintă un upgrade major care își merită toți banii.

Mulțumită QuickMobile România am avut ocazia de a testa atât iPhone 6, cât și iPhone 6 Plus pentru o perioadă de timp aproape suficientă încât să pot trage niște concluzii în două recenzii pe care le găsiți pe iTutorial.ro (iPhone 6 și iPhone 6 Plus). Ambele dispozitive respectă dorința mea și a multor alți utilizatori de a avea iPhone-uri cu ecrane mai mari, iar în esență principala diferență dintre ele este dată de dimensiuni (ecran de 4,7 inchi, respectiv ecran de 5,5 inchi).

Odată cu iPhone 6, Apple oferă consumatorilor posibilitatea de a alege nu doar între dispozitive cu ecrane mici și foarte mici (pentru 2014), ci și între dispozitive cu ecrane mici (iPhone 5s și iPhone 5c), dispozitive cu ecrane decente (iPhone 6) și dispozitive cu ecrane mari (iPhone 6 Plus). De aceea, nu este de mirare că în ultimele săptămâni am primit de la voi numeroase întrebări legate de ce dispozitivul pe care al trebui să îl alegeți, mai ales dintre iPhone 6 și iPhone 6 Plus.

iPhone 6 sau iPhone 6 Plus

Nu am putut să vă dau un răspuns până nu le-am testat pe amândouă, dar nici acum nu pot spune ce ar trebui să aleagă x sau y. În schimb, pot spune ce am ales eu. iPhone 6 Plus, fără să mai stau vreun moment pe gânduri. Iar motivele pentru care am făcut această alegere sunt diverse, însă după folosirea îndelungată a acestui model de iPhone vă pot spune că nu sunt deloc dezamăgit de alegerea mea.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (4)

iPhone 6 Plus este mai mult decât un iPhone 6 și este mult mai mult decât tot ceea ce a însemnat iPhone până acum. De fapt, iPhone 6 Plus nu mai este un iPhone, ci hibridul perfect între iPhone și iPad, acel dispozitiv pe care îl poți lua cu ușurință (raportat la iPad) oriunde cu tine și care îți oferă toată productivitatea pe care ți-o poate oferi un telefon cu un astfel de ecran. Pentru mine productivitatea este mai importantă decât orice, iar simplul fapt că pot să întorc iPhone-ul în orientarea vedere pentru a se transforma într-un mini iPad mini și a-mi oferi mai multe informații utile mă încântă cel mai tare. iPhone 6 Plus este un dispozitiv mai bun pentru scris, pentru editat, pentru administrat, pentru jocuri, pentru Twitter, pentru Facebook, pentru orice. Desigur, nu este la fel de productiv ca și un iPad, dar avându-le pe amândouă nu m-am mai atins de tabletă de două ori până acum (eu care obișnuiam să iau iPad-ul cu mine aproape oriunde).

De la stânga la dreapta: iPhone 4s, iPhone 6 Plus, iPhone 5.
De la stânga la dreapta: iPhone 4s, iPhone 6 Plus, iPhone 5.

În prima zi, iPhone-ul cu ecran de 5,5 inchi își va părea ciudat și supradimensionat mai ales dacă ai făcut upgrade de la un alt iPhone. Atât de ciudat încât nu vei știi cum să îl ascunzi în palmă mai bine atunci când vorbești la el. În a treia zi, însă, vei fi deja obișnuit cu el cât este de mare și nu vei mai fi stânjenit să vorbești la o mini tabletă. Mai mult, din acest moment de fiecare dată când vei lua în mână un iPhone 4 sau chiar un iPhone 5 îți va veni să răzi de cât de mici sunt. Par ridicole pe lângă un iPhone 6 Plus și te vei întreba cum ai putut să de descurci cu o tastatură făcută parcă pentru a scrie pe ea cu acul și nu cu degetele. Chiar și iPhone 6 pare mic pe lângă iPhone 6 Plus – de fapt pare mai mic chiar și decât este iPhone 5s pe lăngă iPhone 6.

iphone 6 plus review #itutorial.ro (2)Evident, niciodată nu îți va părea comod în buzunar un iPhone 6 Plus în comparație cu orice model anterior. Niciodată nu te vei mai putea urca lejer în mașină cu el în buzunar. Niciodată nu te vei mai pune pe scaun liniștit avându-l în buzunar. Niciodată nu îl vei putea ascunde așa ușor. Niciodată nu vei uita să verifici dacă s-a îndoit sau nu (logic că nu se îndoaie dacă îl folosești normal și îl tratezi așa cum ar trebui să tratezi un dispozitiv la dimensiunile astea – dar cum scapi de o idee inoculată de căutătorii de faimă?).

După o săptămână de folosire, am fost deja obișnuit cu dimensiunile iPhone 6 Plus, iar acum un telefon la această dimensiune mi se pare normal cu tot ceea ce se poate înțelege din acest cuvânt. Nu aș fi putut spune asta în urmă cu doi ani, dar lucrurile evoluează și este normal să fie așa, iar noi să ne adaptăm.

IMG_0665În afară de beneficiile aduse de ecranul mai mare, un alt element care m-a determinat să aleg iPhone 6 Plus și nu iPhone 6 este autonomia bateriei. iPhone 6 Plus are o autonomie incomparabil mai bună decât iPhone 6 și orice alt telefon inteligent. După doi ani în care am avut un iPhone 5 cu defect la baterie, care mă ținea 2-4 ore de utilizare și câteva ore de repaus, tot ce îmi doream era un iPhone pe care să îl pot folosi cu toate funcțiile pornite o zi întreagă. iPhone 6 nu mi-a oferit în aceste condiții autonomia bateriei de care aveam nevoie, dar era un salt față de dispozitivul meu. iPhone 6 Plus, în schimb, este mai mult decât ceea ce îmi imaginam vreodată că va reuși Apple în materie de autonomia bateriei. Într-o zi obișnuită nu am reușit niciodată să descarc telefonul încarcat la maxim de dimineață, până seara când ajung acasă – având toate funcțiile pornite. Asta înseamnă că iPhone 6 Plus îmi oferă între 8 și 10 ore de utilizare fără probleme, iar dacă am nevoie de autonomie și mai bună, pot dezactiva unele funcționalități și voi fi sigur că două zile voi putea folosi dispozitivul fără a-l reîncărca. Autonomia bateriei iPhone 6 Plus este arhisuficientă pentru mine și nu mă incomodează cu nimic faptul că trebuie să încarc telefonul seară de seară atât timp cât pot beneficia la maxim de tot ceea ce oferă el.

Alte motive pentru care am ales iPhone 6 Plus și nu iPhone 6 nu prea am pentru că în linii mari ele sunt identice. Nu am sesizat nicio diferență în ceea ce privește calitatea ecranului (iPhone 6 Plus are, pe hârtie, un ecran mai bun) și nici nu mă prea interesează faptul că iPhone 6 Plus are stabilizator optic de imagine (desigur, cei care filmează sau fotografiază mult, se vor bucura de acesta și vor vedea diferența – eu nu fac parte din acea categorie). Iar legat de performanțe, funcțiile pe care le oferă iOS sau conectivitatea nu există diferențe între 6 Plus și 6.

Așadar, iPhone 6 Plus este alegerea mea. Nu mi-a plăcut iPhone 6 pentru că nu este nimic mai mult decăt un simplu și banal upgrade față de iPhone 5s. Nu este cu nimic mai mult decât a fost iPhone 5 față de iPhone 4s. Nu aduce mai nimic în plus pe partea software pentru a simți că cei 0,7 inchi pe care îi câștigi față de iPhone 5s sunt și utili la ceva. Și mai rău: nu rezolvă complet problema autonomiei. iPhone 6 Plus, în schimb, este opusul. Apple a optimizat iOS pentru a face util fiecare mm2 de pe ecran, iar faptul că pot avea un iPad mai mic tot timpul cu mine mă încântă extraordinar de tare.

iphone 6 plus vs iphone 5 vs iphone 4s #itutorial.ro (1)

Acum dacă sunteți curioși de unde am cumpărat eu iPhone 6 Plus, ei bine vă spun și acest lucru. Am optat din nou să cumpăr telefonul la abonament de la Vodafone nu pentru că oferta lor ar fi extraordinar de bună, ci pentru că sunt un vechi și loial client Vodafone, care consideră că este mai rentabil să iei telefonul la abonament decât la liber, în condițiile în care, desigur, intenționezi să îi folosești funcțiile celulare. Versiunea aleasă este: iPhone 6 Plus, gri stelar, 64 GB.

iphone 6 plus vodafone #itutorial.ro

P.S. Știu că au existat tot felul de caraghioși care au afirmat săptămânile trecute că Vodafone comercializează iPhone decodate la abonement, de aceea poza de mai sus cred că este concludentă.

1 COMENTARIU

  1. Sunt fericita posesoare a unui iPhone 6 de doua saptamâni si pana acum sunt foarte mulțumită de alegera făcută. nu pot totuși sa nu spun ca maș fi bucurat sa aibă mai mulți RAM-i sau sa fie mai puțin alunecos

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.