A fost odată ca niciodată o companie care făcea telefoane râvnite de aproape toată lumea, dar care puteau fi cumpărate numai de acei domni îmbrăcați toată ziua la patru ace și cu birouri proprii prin corporații sau unele instituții ale statului. Dar cine își mai aduce aminte de acele vremuri în care masa de oameni nici nu folosea e-mailul, intra pe Internet doar ca să vadă ce au mai scris prietenii pe Yahoo Messenger sau ce noutăți mai sunt pe hi5, iar telefonul îl folosea pentru a vorbi și trimite SMS-uri? Vremuri în care Nokia era cel mai bun telefon pentru mase? Probabil că foarte puțini.

Astăzi, nu mi-a fost mare surprinderea când mi s-a adresat următoarea întrebare ”BlackBerry încă mai există?” Compania care odinioară nu avea rival în domeniul întreprinderilor și de la care orice om de afaceri care se respecta trebuia să aibă un telefon, azi se zbate să mai rămână pe piață și pe cât posibil și în mințile consumatorilor. Iar din când în când mai scoate câte ceva notabil sau care măcar merită să fie luat în seamă.

Contrar a ceea ce se discută pe rețelele sociale, BlackBerry încă mai există, iar Passport este unul dintre cele mai recente telefoane ale lor. Dar nu orice telefon, ci unul de top, adresat oamenilor de afaceri. Ca în vremurile bune.

Dar spre deosebire de „vremurile bune”, acum pe piață există Apple, Google și Samsung, iar consumatorii nu se uită cam la nimic altceva în afară de smartphone-urile lor. După ani în care a pierdut fără drept de apel orice bătălie cu cei doi giganți din California, compania canadiană nu a lansat în sfârșit un alt smartphone care să se lupte direct cu iPhone sau cine știe ce alt dispozitiv cu Android. Dimpotrivă. BlackBerry Passport este telefonul care reprezintă ceea ce știa cel mai bine fosta RIM să facă – instrumente pentru oamenii care vor să lucreze. Utilizatorul ideal de BlackBerry nu are timp să se joace Candy Crush, să posteze pe Snapchat sau să facă alte nimicuri care să îl țină distras de la muncă. Această persoană nu are timp decât de afaceri – de aceea se numește, în viziunea canadienilor: ”Power Pro”. Iar BlackBerry Passport este un telefon pentru Power Pros.

Problema cea mare este că telefoanele produse de cei doi giganți din California nu sunt așa cum erau cele cu Symbian sau feature phone-urile. Ele sunt mult mai complexe decât un BlackBerry și se adresează aproape oricărui tip de utilizatori, inclusiv acelora care vor să lucreze și doar atât.

Așadar, are vreo șansă un BlackBerry Passport în fața unui iPhone? Dar nu în fața oricărui iPhone, ci a iPhone 6 Plus – cel mai productiv telefon Apple de până acum? Rămâne să vedem în cele ce urmează.

Înainte de a începe comparația între telefonul care încearcă în fața celui care i-a luat aproape toți adepții și marele său rival, haideți să aruncăm o privire peste specificațiile tehnice ale celor două terminale. Chiar dacă, așa cum bine știți, nu mă prea mișcă specificațiile tehnice, pentru unii chiar contează.

iPhone 6 PlusBlackBerry Passport
Sistem de operareiOS 8.2BlackBerry OS 10.3
Lungime158,1 mm128 mm
Lățime77,8 mm90,3 mm
Grosime7,1 mm9,3 mm
Greutate172g196g
CuloriGri stelar / argintiu /auriuNegru, alb, roșu
Dimensiune ecran5,5 inchi4,5 inchi
Rezoluție ecran1920x1080 (401 ppi)
1440x1440 pixeli (453 ppi)
Tip de ecranIPS LCD (protejat cu panou din sticlă intarită cu ioni)IPS LCD
Cip (procesor)Apple A8 pe 64 de biți dual-core la 1,4 GHz + coprocesor de mișcare Apple M8
RAM 1 GB
CPU Qualcomm Snapdragon 801 quad-core, tactat la 2,2 GHz și GPU Adreno 330
RAM - 3 GB
Spațiu de stocare16 GB / 64 GB / 128 GB32 GB (+posibilitate extindere cu microSD de până la 128 GB)
CelularGSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE / VoLTE
GSM/EDGE
UMTS/HSPA+/DC-HSDPA
LTE
Wi-Fi802.11a/b/g/n/ac
Apleuri telefonice Wi-Fi
802.11a/b/g/n/ac
Bluetoothv4.0 LEv4.0 LE
NFCDaDa
Cameră iSight (principală)8 megapixeli cu pixeli de 1,5µ
Diafragmă ƒ/2,2
Protecție a lentilei cu cristal de safir
Bliț True Tone
Stabilizator optic de imagine
13 megapixeli
Diafragmă ƒ/2,0
Bliț cu un LED
Stabilizator optic de imagine
Înregistrare videoÎnregistrare video Full HD la 1080p 30 sau 60 de cadre/s
Bliț True Tone
Video în slow-motion la 120 sau 240 cadre pe secunda
Stabilizare video cinematică
Autofocalizare continuă în timpul filmării
Detectare facială
Zoom 3x
Geoetichetare video
Înregistrare video Full HD 1080p la 30 sau 60 de cadre/s
Bliț cu un singur LED
Video în slow-motion la 120 cadre pe secundă
Detectare facială
Zoom 8x
Cameră FaceTime (frontală)Poze de 1.2MP (1280x960)
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video HD (720p)
Poze de 2MP
Diafragmă f/2,2
Înregistrare video până la HD (720p)
BaterieLitiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 2915 mAh
Litiu-ion reîncărcabilă încorporată
Capacitate: 3450 mAh
PrețRomânia: de la 3599 lei Disponibil la operatori: DaRomânia: de la 2.649 lei
Disponibil la operatori: Da
DisponibilitateDisponibilDisponibil

Iar dacă după ce ai vizualizat lista cu specificații, ai înțeles că mai mare nu este sinonim cu mai bun, atunci putem trece mai departe să vedem care sunt punctele bune și mai puțin bune ale celor două terminale.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (10)

[quote_center]Design[/quote_center]

Unul dintre motivele pentru care mi-a plăcut BlackBerry cu atât mai mult după ce Apple a lansat primul iPhone este acela că nu a copiat-o. Desigur, poate, la fel ca și Google, ar fi avut un succes mai mare dacă ar fi copiat tot ceea ce făcea gigantul din Cupertino. Dar nu, canadienii au ales să meargă pe drumul lor și să gândească ceva complet sau aproape complet diferit de ceea ce face Apple. Iar BlackBerry Passport este cel mai bun exemplu pe care îl pot da în acest sens.

De aceea, BlackBerry este complet diferit de iPhone 6 Plus sau orice alt model de iPhone lansat până acum. N-au nicio legătură. Și pot spune că acesta este un lucru care mă încântă, deși nu consider că este cea mai fericită combinație nici la exterior și nici la software.

Având o lățime de 90,3mm, BlackBerry Passport este poate cel mai lat telefon pe care îl vei găsi în acest moment pe piață. Este mai lat decât orice alt BlackBerry și chiar mult mai lat decât un phablet, cum ar fi iPhone 6 Plus (77, 8mm). Iar dacă te așteptai ca lățimea să fie compensată de lungime, ei bine nu prea, deoarece dispozitivul are o lungime de 128mm. – aproape cât cei 138 mm ai iPhone 6 și destul de departe de cei 158,1mm ai iPhone 6 Plus. În fine, fiind lat și scund, poate că te aștepți ca BlackBerry să fie măcar subțire. Dar nu este… Comparativ cu cei 7,1 mm ai iPhone 6 Plus, BlackBerry Passport este chiar gros. În plus, îți spun că BlackBerry Passport nu este nici măcar ușor, deoarece are 196 grame, comparativ cu cele 172 de grame ale iPhone 6 Plus (la acest capitol nici măcar iPhone-ul nu prea excelează). Și nu ți-aș recomanda să îți pui ultimele speranțe în ecranul terinalului, deoarece acesta are doar 4,5 inchi, fiind cu 1 inch mai mic decât ecranul iPhone 6 Plus.

Iar dimensiunile sunt unul dintre cele mai problematice aspecte ale BlackBerry Passport. Este lat, mult prea lat. Și este greu. Nici iPhone 6 Plus nu este un telefon mic, dar vorbind despre situațiile în care trebuie să le folosești cu o singură mână, este mai greu să folosești BlackBerry-ul decât iPhone-ul. Și asta pentru că niciodată nu vei putea ajunge cu degetul în colțul opus al terminalului, așa cum nici în cazul iPhone nu vei putea să ajungi în partea de sus a ecranului lui. Dar măcar la iPhone este mai simplu să îl miști ușor în palmă ca să ajungi cu degetul în partea de sus a ecranului – făcând acest lucru la BlackBerry, s-ar putea să-l scapi pe jos. Așadar, dacă ai în mână ceașca de cafea ori dacă ești într-un mijloc de transport în comun și stai în picioare, atunci va fi cam greu să folosești BlackBerry-ul fără a risca să verși cafeaua pe el sau să cazi din picioare, după caz. Situația nu este mai roz nici dacă porți telefonul în buzunarele de la pantaloni, deoarece ambele terminale sunt mari. Deși comparativ cu celelalte phablet-uri pe care le-am mai testat, iPhone 6 Plus mi s-a părut incomod, BlackBerry Passport a reuști contraperformanța de a-l întrece. Fiind foarte lat, dispozitivul canadienilor intră cu greu în buzunar, iar odată intrat începe să te incomodeze la mers și mai ales atunci când vrei să te urci în mașină sau să te așezi pe un scaun.

[quote_left]Aspectul exterior și calitatea construcției[/quote_left]Atât iPhone 6 Plus cât și BlackBerry Passport sunt două telefoane premium. Altfel nu ar fi avut ce să caute într-o comparație. Spre deosebire de BlackBerry însă Apple acordă o importanță extrem de mare aspectului dispozitivelor sale și experienței de utilizare. Iar acest lucru se reflectă în cele două produse. BlackBerry Passport arată ca și cum ar fi un BlackBerry clasic ce a petrecut puțin timp într-un dispozitiv de tortură medieval, care l-a lungit și lățit forțat. Cu toate acestea, își păstrează aspectul de smartphone ce parcă nu se asortează cu nimic altceva decât cu un costum foarte elegant (de fapt, arată de parcă ar purta un costum) – sincer să fiu, nu văd pe cineva utilizând un BlackBerry Passport îmbrăcat în trening sau cu șlapi în picioare.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (42)iPhone 6 Plus în schimb este un telefon cel puțin la fel de elegant – din punctul meu de vedere, chiar mai elegant decât un BlackBerry. Și nu arată ca și cum cineva i-ar fi pus din fabrică un costum Brooks Brothers. Se asortează la fel de bine atunci când ești îmbrăcat la patru ace, cât și atunci când ieși la alergat. Dar poate cel mai important, se simte mult mai bine în mână. Trecând peste dimensiunile foarte mari, BlackBerry Passport are o construcție – de altfel, rigidă – din aluminiu pe margini și plastic pe spate și față. Da, ați auzit bine: plastic la un telefon adresat oamenilor care se respectă. Oricât de moale ar fi la atingere, plasticul tot plastic e și senzația pe care o dă nu se va compara niciodată cu cea dată de aluminiul de pe carcasa iPhone – extrem de bine finisat și îmbinat aproape perfect cu ecranul grație formei rotunjite de pe margini.

[quote_center]BlackBerry nu are nevoie de carcasă ca să supraviețuiască atunci când afacerile nu merg[/quote_center]

O fi el mare, lat, greu, gros și din plastic, dar când vine vorba de rigiditate, nu are rival. BlackBerry este făcut parcă pentru șantier sau pentru cei iute la mânie, care atunci când treburile în afaceri nu mai prea merg dau cu telefoanele de pereți. Fără nicio problemă, el poate supraviețui oricât de mari sunt problemele în afaceri sau cât de departe în arunci. Chiar dacă nu arată atât de bine, BlackBerry îmi dă impresia de telefon durabil și chiar dacă nu am reușit performanța de a-l scăpa în zilele în care l-am testat, sunt sigur că oricum ar fi supraviețuit.

iPhone 6 Plus în schimb nu este chiar așa. Da, este cel mai rigid și rezistent iPhone creat de Apple până acum, dar n-aș fi curios să îl arunc pe jos ca să văd dacă își păstrează integritatea. În principiu, un iPhone 6 Plus va fi folosit cu o carcasă de protecție, pentru că are nevoie destul de mare de așa ceva mai ales dacă ești mai neatent din fire. Pentru BlackBerry Passport nici nu știu dacă există carcase sau măcar dacă vreunul dintre utilizatori ar cumpăra așa ceva.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (10)

[quote_center]Virtual sau fizic?[/quote_center]

Ambele terminale au la exterior cam aceleași butoane și porturi – butoane de volum, adormire/trezire, portul de alimentare (Lightning la iPhone și USB 2.0 la BlackBerry), un jack pentru căști, microfoane și difuzoare (stereo la BlackBerry). Iar dacă pe panoul frontal de la iPhone veți observa sub ecran un singur buton, principal, la Passport veți observa o întreagă tastatură, care îl face să fie un adevărat BlackBerry. Niciun telefon modern nu mai are așa ceva, dar canadienii sunt de părere că în continuare tastatura virtuală nu îți poate oferi aceeași productivitate ca și tastatura fizică. Utilizatorii care folosesc de când se știu un BlackBerry vor observa însă că tastatura de pe cel mai nou telefon este un regres față de cele precedente și care au făcut telefoanele atât de populare în trecut, dar compania creatoare a ei susține că această schimbare era esențială pentru a eficientiza lucrul în mișcare. Adevărul este însă că tastatura BlackBerry pe trei rânduri nu este la fel de bună ca și cele care folosesc șablonul clasic. Parțial poate pentru că dintr-un motiv sau altul bara de spațiu a sărit între literele din al treilea rând, iar degetele mele nu se pot obișnui cu așa ceva. Parțial pentru că în afară de litere, tasta de ștergere, return și bara de spațiu, tastatura dispozitivului nu are nimic – nici semne de punctuație și nici măcar cifre, pe care să le poți introduce, de exemplu, cu shift. Iar aici intervine problema, deoarece tastatura fizică este dublată de o tastatură virtuală, care oferă în unele aplicații un al patrulea rând de taste – cifrele și câteva semne de punctuație – sau de mai multe rânduri – pentru șablonul cu toate simbolurile. Iar modul în care sunt așezate cifrele pe tastatură este groaznic.

În timpul în care l-am testat nu m-am putut obișnui deloc cu tastatura BlackBerry Passport și am constatat că tipăresc mult mai rapid și mai acurat pe tastatura virtuală execelentă a dispozitivelor iPhone. Sunt sigur însă că totul este o chestiune de obișnuință, chiar dacă aceasta parcă ia mult prea mult timp pentru a te acomoda cu ea. În același timp însă consider că deși nu mai văd necesitatea unei tastaturi fizice pe un telefon, dacă tot este pusă, ar trebui să fie bună. Iar tastatura BlackBerry Passport ar fi fost foarte bună dacă ar mai fi avut probabil al patrulea rând de taste fizice – deja vorbim despre un telefon foarte mare, așa că un centimetru în plus n-ar fi contat prea mult.

Chiar dacă nu este cea mai fericită versiune a tastaturii QWERTY, măcar tastatura BlackBerry Passport este sensibilă și oferă acel feedback prin clic atunci când le atingi. De asemenea, ea are și câteva caracteristici grozave sub capotă. De exemplu, suprafața tastaturii este sensibilă la atingere, așa că poți să glisezi pe ea în sus sau în jos pentru a derula prin paginile web sau prin e-mailuri. Ca și cum ecranul dispozitivului ar fi mai mare cu câțiva inchi. Deși este ciudat că glisezi pe tastatură, este mai bine așa deoarece în acest mod nu acoperi deloc ecranul cu degetul și poți ce afișează fiecare porțiune. O altă caracteristică interesantă a tastaturii BlackBerry este că ea poate acționa și ca un cursor pentru tastatură sau permite efectuarea de glisări pentru a introduce rapid sugestiile oferite.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (9)

[quote_center]Ecran[/quote_center]

Unul dintre aspectele care nu mi-au plăcut la BlackBerry Passport este ecranul. Și o spun din capul locului pentru că nu am reușit să înțeleg nici alegerea și nici explicația pentru care BlackBerry a ales un ecran pătrat și nu dreptunghiular.

Începând însă cu rezoluția ecranului, în cei 4,5 inchi disponibili canadienii au inclus un panoul LCD IPS cu o rezoluție de 1440 pe 1440 pixeli, ceea ce înseamnă că terminalul oferă o densitate a pixelilor de 453 ppi – cu mult peste ceea ce poate percepe ochiul uman și suficient pentru ca totul să fie afișat cât se poate de clar. iPhone 6 Plus are tot un ecran IPS LCD, denumit de către Apple „Retina HD” dintr-un motiv foarte simplu: rezoluția – 1080 pe 1920 pixeli. Densitatea pixelilor ecranului iPhone 6 Plus este foarte bună – 401 pixeli per inchi – fiind suficientă pentru a nu percepe pixelii individuali și pentru ca totul să arate mai bine.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (31)

Calitatea ecranului este foarte bună în cazul ambelor terminale, mai ales că în spatele lor se folosește aceeași tehnologie. Asta înseamnă că nu avem culori foarte puternice și suprasaturate, dar nici un negru pur precum la AMOLED. În schimb, ne bucurăm cu o paletă de culori reproduse fidel, nu foarte puternice, un negru mai apropriat de gri, o luminozitate suficient de bună și unghiuri de vizualizare generoase – mai ales în cazul iPhone. Ceea ce nu mi-a plăcut însă la telefonul celor de la BlackBerry sunt culorile, parcă destul de șterse și reci – chiar și roșul pare o culoare rece pe ecranul Passport. Ele fac ecranul principal al dispozitivului să arate de-a dreptul anost și să aducă aminte de generațiile precedente – ceea ce nu este un lucru chiar atât de bun.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (43)

Spuneam că nu îmi place ecranul BlackBerry Passport, dar nu mă refeream la tehnologia din spatele lui, ci la alegerea canadienilor. Passport are un ecran pătrat cu un raport de aspect de 1:1, iar motivul pentru care s-a făcut alegerea aceasta este simplu, în opinia celor de la BlackBerry. Potrivit lor, telefoanele obișnuite pot să afișeze în orientarea portret numai 40 de caractere pe un rând, dar lățimea mare a BlackBerry permite afișarea a 60 de caractere, ceea ce este mult mai aproape de standardul de 66 de caractere. Ori asta înseamnă că Passbook poate să facă citirea cărților electronice, a paginilor web și – favoritele BlackBerry – blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (32)foile de calcul, mult mai ușoară. Sau, dacă preferați, să afișeze mai mult din ceea ce urmăriți. În orice caz, acesta este un aspect pozitiv dacă îți petreci toată viața citind. Problema este că însă smartphone-ul ți-l iei să faci mai multe lucruri cu el. Iar atunci când vine vorba de exemplu să urmărești clipuri video, dispozitivul se dovedește a fi un dezastru. La fel și când filmezi sau faci poze. Oricum ai roti dispozitivul, tot la fel de mici vor fi afișate clipurile video, iar atunci când filmezi dispozitivul va deveni deranjant – așa cum veți vedea puțin mai jos, în secțiunea pentru cameră. În aceste situații vi regreta cu vârf și îndesat iPhone 6 Plus și al său raport de aspect de 16:9.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (8)

[quote_center]Performanțe[/quote_center]

Deși are un aspect învechit din mai multe puncte de vedere, la fel ca și al său sistem de operare, la interior, Passport este un telefon extrem de performant și se poate bate oricând cu iPhone 6 Plus – chiar dacă lupta este nedreaptă și aici.

Sub ”capota” Passport vom găsi un procesor Qualcomm quad-core Snapdragon 801 tactat la 2,2 GHz și 3 GB de RAM., în timp ce la iPhone 6 Plus procesorul este unul dual-core Apple A8 pe 64 de biți tactat la 1,4 GHz și are un singur GB de RAM. Specificațiile nu contează însă pentru că la final tot iPhone 6 Plus este telefonul mai rapid, dar nu din cauza hardware-ului, ci a software-ului. La fel cum nici Google nu a reușit să facă un sistem de operare care să se descurce cu resurse atât de reduse precum iPhone, nici BlackBerry nu a făcut-o.

Avantajul BlackBerry în afara oricărui telefon cu Android însă este aceea că, la fel ca și iPhone, hardware-ul și software-ul sunt produse de aceeași companie, deci ar trebui să fie mai bine optimizate. În realitate lucrurile nu stau chiar așa, iar hardware-ul foarte puternic este capabil să ruleze fără prea mari probleme sistemul de operare și aplicațiile învechite disponibile, iar atunci când îl pui mai serios la treabă răsuflă greu.

Ideea este că în general BlackBerry Passport, dacă folosești o singură dată o aplicație, va funcționa fără probleme și întreruperi („lag-uri”, pentru romglezi), iar experiența este foarte bună. Mai ales în browser-ul implicit, paginile web sunt deschise rapid și totul funcționează așa cum te aștepți de la un telefon care are un hadrware mai mult decât respectabil. Dar atunci când vrei multitasking și te apuci să folosești mai multe aplicații în același timp, care sunt și consumatoare de resurse, lucrurile nu mai stau chiar așa. Totul începe să se încarce mai greu, iar niște probleme pe care eu nu le pot accepta la un astfel de telefon vor apărea – în testele efectuate de mine, Passport a ajuns să se blocheze sau chiar să închidă în mod intermitent ecranul atunci când erau pe fundal deschise mai multe aplicații (și mai ales când foloseam camera).

La iPhone 6 Plus lucrurile stau mult mai bine, și se poate observa că avem un sistem de operare mult mai matur și mai bine optimizat decât BlackBerry OS. Chiar dacă funcționează foarte bine și cu una și cu 15 aplicații deschise pe fundal, iPhone 6 Plus are nevoie de încă 1 GB de RAM. Și nu neapărat pentru că viteza de răspuns se reduce (uneori nesemnificativ) atunci când sunt deschise mai multe aplicații pe fundal, ci pentru rata foarte mare de reîncărcare a acestora și a paginilor web.

Per total sunt mulțumit de faptul că BlackBerry a încercat și parțial chiar reușit să creeze un telefon performant care să poată uneori egala un iPhone de ultimă generație. Dar drumul până la a face un telefon la fel de stabil precum iPhone, este lung, iar omătu-i mare.

[quote_left]Conectivitate[/quote_left]Oricine care își cumpără un telefon de top trebuie să se orienteze în 2015 după terminale cu modem 4G, deoarece chiar și la noi în țară această rețea de generația a 4-a se extinde rapid și oferă viteze de navigare pe Internet mult mai rapide. Din fericire, atât BlackBerry Passport, cât și iPhone 6 Plus au cipuri LTE, oferind viteze de navigare prin conexiunile celulare de peste 100Mbps, în zonele în care acestea sunt disponibile. Din păcate, fiindcă am testat cele două terminale într-un oraș în care rețelele 4G ale Orange și Vodafone sunt abia în curs de implementare, vitezele atinse nu sunt prea concludente, însă sunt satisfăcătoare în cazul ambelor terminale. Cei care vor mai mult decât navigare pe Internet prin 4G, deci vor apeluri telefonice prin LTE, trebuie să știe că doar iPhone 6 Plus este capabil de așa ceva – cu toate că în România nu vei putea deocamdată efectua apeluri telefonice prin rețeaua ultrarapidă.

Pe partea de Wi-Fi, ambele dispozitive au modemuri Wi-Fi 802.11ac, ceea ce este un lucru gorzav dacă ai un router compatibil cu acest standard, deoarece vei putea să transferi date pe Internet cu peste 300 Mbps. În plus, ambele terminale vin cu Bluetooth 4.0 LE, ceea ce înseamnă că se vor putea conecta la dispozitive compatibile fără să consume prea multă energie. Un alt element comun celor două terminale este cipul NFC, cu toate că aici există o mică mare diferență. Dacă BlackBerry este mai deschisă și permite partajarea de date prin această tehnologie, Apple o limitează deocamdată doar la Apple Pay.

[quote_center]Alte caracteristici hardware[/quote_center]Un mare minus, din punctul meu de vedere, pentru BlackBerry Passport este lipsa unui cititor de amprente. Cum securitatea este un domeniu care ne interesează sau ar trebui să ne intereseze pe toți, una dintre cele mai bune metode de a-ți proteja datele fără a compromite experiența de utilizare este prin intermediul unui senzor biometric – senzor pe care Passport nu îl are. Asta înseamnă că utilizatorii de BlackBerry, pentru a-și securiza datele, vor trebui să folosească un cod de acces pe dispozitiv, pe care să îl introducă la fiecare deblocare a ecranului – ceea ce, trebuie să recunoaștem – este destul de deranjant dacă folosești mult terminalul.

iPhone 6 Plus în schimb are un cititor de amprente – Touch ID – și funcționează foarte bine. Apple a acordat mare importanță modului în care cititorul de amprente al iPhone și iPad funcționează, așa că rezultatul final este unul mai mult decât satisfăcător. Implementarea lui în iOS este și mai grozavă, nu doar pentru simplul fapt că îți oferă siguranța protecției datelor tale biometrice, ci și pentru că oferă comoditate prin faptul că permite deblocarea fără cod a ecranului, efectuarea de achiziții de pe App Store, iTunes Store sau iBooks Store și chiar securizarea aplicațiilor compatibile.

Cât despre alte aspecte ce privesc hardware-ul, trebuie să menționez că nici iPhone și nici BlackBerry Passport nu au o baterie ce poate fi înlocuită. La fel ca și Apple, compania canadiană a decis că ar fi mai bine să lase utilizatorii fără acces la baterie – ceea ce nu conisder în continuare un aspect negativ -, însă totuși s-a gândit că utilizatorii trebuie să aibă un capac pe care să-l desfacă (și care să cadă atunci când scapi telefonul ultra-rezistent pe jos). Sub acest capac, utilizatorii au acces, printre altele, la spațiul unde pot introduce cartela microSIM (și care este nu doar destul de dificil de introdus, ci și mai dificil de scos) și la cititorul de carduri microSD (orice telefon învechit care se respectă trebuie să aibă această soluție de stocare la fel de învechită). Oh, și să nu uităm de faptul că BlackBerry are un LED roșu care se aprinde de fiecare dată când ai primit o notificare nouă…

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro

[quote_center]Autonomia bateriei[/quote_center]Utilizatorii au nevoie de mobile productive se vor uita întotdeauna la autonomia bateriei lor. Oricine își dorește ca terminalul său să aibă cât mai multe funcționalități active și o autonomie atât de mare încât să uite când și-au încărcat terminalul ultima dată. Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă nici în cazul iPhone 6 Plus și nici în cazul BlackBerry Passport, unul dintre aceste două terminale are o autonomie a bateriei mai mare decât celălalt.

Cu o baterie de 3450mAh, BlackBerry Passport nu învinge doar pe hârtie bateria de 2915 mAh a iPhone 6 Plus, ci și în viața de zi cu zi. Dar nu la fel de categoric precum ar părea. Potrivit cifrelor oficiale furnizate de cei doi producători, Passport oferă până la 24 de ore de convorbiri telefonice, la fel și iPhone, până la 91 de ore de redare audio, în timp ce iPhone oferă până la 80 de ore, redare video de până la 11 ore, în timp ce iPhone oferăpână la 14 ore și până la 14,5 zile de repaus, în timp ce iPhone oferă până la 16 zile. Desigur, diferențele pot apărea și în funcție de modul în care cei doi producători măsoară autonomia, iar eu vă pot spune cum stau lucrurile în viața de zi cu zi.

În testele efectuate de mine pe acest terminal, am obținut o autonomie a bateriei pe BlackBerry de până la două zile în condiții de utilizare mai puțin intensă (ceea ce înseamnă navigare pe Internet, Twitter, Facebook, YouTube și cam atât) sau în jur de o zi și jumătate în condiții de utilizare moderată. La iPhone 6 Plus poți obține tot cam aceeași autonomie în condiții de utilizare moderată sau mai puțin intensă, dar de regulă eu îl folosesc intens, așa că este necesar să-l încarc seară de seară. Din câte am observat, nu există o diferență prea mare între cele două dispozitive atunci când vine vorba de autonomia bateriei, dar nu pot spune nimic cert în condițiile în care nu am putut utiliza BlackBerry-ul la fel de intens cum utilizez iPhone-ul.

Desigur, autonomia bateriei obținută poate diferit în funcție de cum folosești terminalul, puterea semnalului pe care o ai la rețeaua celulară, aplicațiile pe care le preferi și funcționalitățile pe care le ai active. În opinia mea însă oricare dintre aceste două dispozitive trebuie alimentate seară de seară dacă nu vrei să constați a doua zi pe la prânz că te-au lăsat.

Cât despre alimentare, niciunul dintre cele două terminale nu oferă adaptoare care să permită alimentarea foarte rapidă a bateriei, așa cum am văzut la terminale precum Google Nexus 6 sau Samsung Galaxy Note 4. Ori la baterii cu capacitate așa mare, înseamnă că trebuie să aștepți mai mult de două ore pentru o încărcare completă de la 0 procente.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (18)

[quote_center]Cameră[/quote_center]

Camera nu a fost niciodată un punct forte al telefoanelor produse de către BlackBerry. Poate pentru că ele nu sunt adresate celor care să fie interesați de așa ceva sau poate pentru că nu s-a putut mai bine. Pe cealaltă parte, iPhone s-au bucurat aproape mereu de o cameră superioară multora dintre celelalte disponibile pe piață.

Situația s-a mai echilibrat odată cu lansarea BlackBerry Passport și a actualizării 10.3 a sistemului de operare rulat și de acest dispozitiv. Însă înainte de a vedea pozele și cum se descurcă fiecare dintre terminale, haideți să aruncăm o privire peste specificațiile camerelor. Camera principală a BlackBerry Passport are o rezoluție de 13 megapixeli, un obiectiv cu cinci elemente și diafragmă f/2.0, stabilizator optic de imagine, zoom digital până la 5x, bliț cu un singur LED, stabilizare video 6DOF și poate înregistra video la o rezoluție maximă 1080p, la 60 de cadre pe secundă. iPhone 6 Plus în schimb are un senzor iSight de 8 megapixeli (cu pixeli de 1,5 microni), un obiectiv cu cinci elemente și diafragmă f/2,2, stabilizator optic de imagine, zoom digital până la 3x, bliț cu True Tone și două LED-uri, și poate întregistra video 1080p cu până la 60 de cadre pe secundă și 720p cu până la 240 de cadre pe secundă. În ceea ce privește camera frontală, BlackBerry Passport are un senzor de 2 megapixeli cu focalizare fixată într-un punct, oferă zoom până la 3x și este capabilă să întregistreze video în format 720p. Camera frontală a iPhone 6 Plus are un senzor de 1,2 megapixeli, cu o diafragmă f/2,2, este capabilă de auto-focalizare și poate înregistra video în format HD, 720p.

Surprinzător, BlackBerry reușește să înregistreze poze foarte bune, comparabile cu cele înregistrate de camera iPhone 6 Plus și chiar mai bune în condiții aproape ideale. Știu că iPhone 6 Plus are tendința de a captura imagini destul de calde, dar la acest capitol BlackBerry Passport îl depășește. Personal îmi plac imaginile cu tonuri mai reci, similare celor capturate folosind camerele Google Nexus 6 sau chiar Samsung Galaxy Note 4, deoarece ele consider că sunt mai apropriate de ralitate. Vorbind despre culori, așa cum se poate observa și în comparativ, iPhone 6 Plus redă culori mai puternice și apropriate de realitate, în timp ce la BlackBerry parcă toate culorile sunt șterse, iar negrul devinde uneori un gri închis. În ceea ce privește claritatea, teoretic BleckBerry Passport este capabil să înregistreze poze mai clare decât iPhone 6 Plus și asta pentru că are un senzor de 13 megapixeli. Nu vei observa diferențe însă decât la efectuarea de zoom pe unele elemente sau dacă vei dori să tipărești imaginile la dimensiuni mari, în rest cei 8 megapixeli ai iPhone-ului fiind arhisuficienți. Un aspect interesant pecare l-am sesizat este că BlackBerry Passport reușește să înregistreze fotografii macro mai bune și mai de aproape de subiect decât iPhone 6 Plus (chiar dacă până focalizează ți să răcește cafeaua).

În condiții de luminozitate scăzută, iPhone 6 Plus se descurcă, așa cum ne-a obișnuit, mai bine. Deși nu are o diafragmă la fel de mare precum cea a BlackBerry, iPhone are pixeli cu o dimensiune mai mare, ceea ce face ca imaginile să fie mai clare și mai puțin deformate noaptea decât cele produse de smartphone-ul canadian. În plus, iPhone 6 este ajutat și de blițul cu două LED-uri și tehnologia True Tone, care face ca imaginile capturate cu bliț să aibă culori mult mai naturale și o claritate mai bună.

Trecând la video, faptul că ambele dispozitive înregistrează filme la 60 de cadre pe secundă ete un avantaj mai ales în cazul în care vrei să surprinzi lucruri în mișcare, deoarece totul arată mai natural. Culorile redate pe BlackBerry sunt însă puțin cam suprasaturate, iar stabilizarea optică de imagine nu își face treaba la fel de bine ca și cea de pe iPhone – pur și simplu, imaginile sunt mai tremurate decât ar trebui să fie. De asemenea, BlackBerry nu este capabil de auto-focalizarea continuă, așa că devine vizibil uneori când face focalizare pe unele obiecte (mai ales dacă schimbi subiectul foarte rapid), lucru care la iPhone 6 Plus nu se întâmplă. Diferența dintre cele două dispozitive crește atunci când filmezi pe timp de noapte, deoarece BlackBerry Passport nu este capabil să țină pasul cu iPhone și să scoată imagini la fel de clare și luminoase.

Și pentru că tot a venit vorba, ar trebui să îmi cer scuze pentru clipul de mai sus și așa voi face. Din păcate, el este filmat în orientarea portret, ceea ce știu că este inacceptabil, dar nici acum nu am deslușit de ce terminalul a înregistrat așa atât atunci când l-am ținut în orientarea portret, cât și atunci când l-am ținut în orientarea vedere (orientare în care de regulă trebuie să ții dispozitivul ca să înregistrezi video corect) – și am fost atent să văd că ecranul s-a rotit odată cu dispozitivul. Fiind ecranul pătrat, nu îți dai seama când și cum filmezi, iar pe dispozitiv arată la fel, fie că este în portret filmat clipul, fie că este în orientarea vedere (ceea ce iată nu s-a întâmplat în cazul niciuneia dintre filmările făcute). Chiar și așa îngust, sper că videoul de mai sus vă va ajuta să înțelegeți diferențele față de camera iPhone 6 Plus.

Pe partea de cameră frontală și selfie-uri, pot spune că iPhone 6 Plus se descurcă mai bine decât BlackBerry Passport în aproape toate situațiile, înregistrând imagini mai clare indiferent de condițiile din mediu, mai puțin deformate și cu culori mai aprorpiate de cele reale.

Aplicațiile Cameră ale celor două terminale sunt și ele diferite ca și concept. Dacă aplicația Cameră de pe iPhone este recunoscută pentru simplitatea și rapiditatea cu care îți perrmite să faci poze, aplicația Cameră de pe BlackBerry Passport a suferit în versiunea 10.3 a software-ului BlackBerry OS o serie de schimbări majore, care o duc pe un drum mai bun. Deși nu este o aplicație la fel de simplă precum cea de pe iPhone, Cameră de pe BlackBerry include numeroase funcționalități și chiar diferite moduri de înregistrare a pozelor și filmare. Ea include un sistem de sugestii care oferă utilizatorilor recomandări de înregistrare a imaginilor în diferite moduri, în funcție de condițiile din mediu. Funcționalitatea Time Shift a fost și ea îmbunătățită, permițând acum utilizatorilor să salveze o serie de poze în acest mod, pe care să le poată edita la o dată ulterioară. De apreciat este și faptul că aplicația Cameră pentru BlackBerry permite înregistrarea de poze panoramice și chiar a fotografiilor în timpul înregistrărilor video (da, pe iPhone sunt prezente de ani buni). Și chiar dacă nu ne permite să înregistrăm video la ralanti, ca și iPhone, BlackBerry OS permite editarea clipurilor, prin care utilizatorii pot folosi funcționalitatea de ralanti, precum și tăia clipurile, ajusta luminozitatea, culoarea, contrastul și chiar volumul. Cât despre Story Maker, aceasta oferă utilizatorilor de BlackBerry posibilitatea de a crea automat astfel de povești pornind de la imagini – prin examinarea conținutului disponibil deja.

Vorbind despre iPhone, ei bine aplicația Cameră de aici este mult mai directă. Ea nu include funcțiile de personalizare a formatelor imaginilor sau a clipurilor video, însă permite utilizatorilor să aleagă un mod de înregistrare și în numai câteva miimi de secundă să înceapă să înregistreze. Separat de modurile clasice de înregistrare foto și video, iPhone oferă utilizatorilor posibilitatea de a înregistra foto în format pătrat, pentru Instagram și nu numai, precum și poze panoramice, video la ralanti și Time Lapse-uri. De asemenea, luminozitatea poate fi controlată foarte simplu, iar în privința pozelor devinde surprinzător cât de rapid pot fi ele capturate.

Concluzia legată de aplicațiile pentru Cameră este că spre deosebire de cea de pe iPhone, care este poate cea mai bună comparativ nu doar cu BlackBerry, ci și cu celelalte smartphone-uri de pe piață, cea de pe Passport este aproape groaznică. Și când spun acest lucru nu mă refer doar la faptul că ea nu te ajută să afli în ce orientare înregistrezi imaginea sau clipul video (așa că s-ar putea de multe ori să pățești ca și mine), ci și că este foarte înceată. Focalizarea durează parcă o veșnicie, iar de când apeși declanșatorul și până când dispozitivul a înregistrat poza s-ar putea să pierzi din cadrul ceea ce era interesant… Iar asta nu este deloc bine. Ca să nu mai punem că modul de înregistrare a pozelor panoramice este și el nu doar la fel de lent, dar prelucrează greu fiecare poză capturată (pe când la iPhone 6 Plus nici nu simți când face poza).

Iar dacă tot tacâmul nu era complet, atunci să mai adăugăm încă ceva. Importarea pozelor pe computer de pe Blackberry este un vis urât. Fiindcă folosesc Mac, am încercat să încarc pozele și clipurile video prin Transfer de imagini, dar, ce să vezi, nici măcar nu recunoaște dispozitivul. De aceea, am decis să descarc aplicația Blackberry Blend (destul de interesant gândită și mai complexă decât Android Transfer, de altfel), ca de acolo să constat că trebuie să salvezi individual fiecare imagine (o sarcină nu foarte simplă pentru cele câteva sute de poze înregistrate…). Iar după ce am transferat toate imaginile și le-am șters de pe BlackBerry, am constatat că din câteva sute s-au copiat toate (verificând denumirile), dar multe dintre ele sunt aceleași poze, dar cu alte denumiri. Asta explică și motivul pentru care în comparativ sunt numai câteva poze.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (4)

[quote_center]iOS vs BlackBerry OS[/quote_center]

Blackberry n-are doar o concepție diferită de Apple despre cum ar trebui să arate un smartphone în anul 2014, ci și despre cum arată și trebuie să funcționeze un sistem de operare pentru mobil. iOS și BlackBerry OS sunt diferite din atât de multe puncte de vedere încât este greu să le enumăr pe toate. Și ar fi fost excelent dacă ambele ar fi fost la fel de bune.

BlackBerry Passport își face toată treapa în BlackBerry OS 10.3, o actualizare a sistemului de operare mai rafinată comparativ cu precedentele din BlackBerry 10. Adevărul este că BlackBerry OS 10.3 arată mai bine, funcționează mai rapid și în general oferă o experiență de utilizare mai bună (dar nu comparativ cu iOS, ci strict cu versiunile anterioare de BlackBerry 10). Din păcate, pentru a folosi acest sistem de operare este necesar în continuare să faci o grămadă de glisări și derulări, foarte multe fiind extrem de neintuitive. Tocmai de aceea, BlackBerry OS rămâne un sistem de operare pe care este greu să îl înveți și cu care nu poți începe prea rapid.

[quote_center]Hub-ul – o idee grozavă prost executată[/quote_center]

BlackBerry 10 stă în jurul Hub, care este o idee bună, dar executată prost. Ideea din spatele acestui meniu este să grupeze într-un singur loc toate notificările și mesajele pe care tu le primești. Practic, vorbim despre un fel de centru de notificări, dar a cărui accesare se face diferit și care devine ceva mai complex. Problema sa este că spre deosebire de centrul de notificări de la iPhone, a cărui scop este de a afișa toate notificările, hub-ul nu are chiar același scop, iar faptul că include mereu toate mesajele pe care le primești pe Facebook sau Twitter nu este un lucru chiar atât de strălucit în condițiile în care ele sunt puse laolaltă cu SMS-urile, e-mailurile de la serviciu, cele personale, evenimentele din calendar, BBM-urile și câte și mai câte. Nu există nicio opțiune care să permită sortarea lucrurilor care te interesează sau care te-ar face mai productiv de cele ce nu sunt așa urgente. Iar pentru a marca toate notificările ca fiind citite sau pentru a le șterge, este necesar să efectuezi multiple atingeri de ecran, pentru fiecare notificare pe care vrei să o marchezi – deoarece nu există o opțiune care să le marcheze pe toate instantaneu. Ca să nu mai spunem că deși poate afișa evenimentele viitoare din calendar – ceea ce este un lucru folositor – hub-ul nu îți permite să alegi și care dintre calendare vrei să apară acolo, așa că dacă ești abonat la mai multe, îți vor apărea toate – deși poate unele nu te interesează (cum ar fi calendarul Facebook). Ei bine, aceste elemente fac hub-ul să se depărteze de scopul de a face utilizatorii mai productivi.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (30)

Iar dacă am vorbit despre hub, trebuie să vorbim și despre ecranul principal, deoarece face parte din el. Spre deosebire de arhicunoscutul ecran principal de la iPhone – care îți afișează toate aplicațiile tale, ecranul principal de la BlackBerry OS 10.3 este structurat în trei secțiuni. De la stânga la dreapta, prima este Hub-ul pe care vi-l prezentam ceva mai sus. Cea de-a doua este comutatorul de sarcini. Practic, în mijloc se află comutatorul de sarcini unde tu găsești toate aplicațiile pe care le-ai deschis pe dispozitivul tău și care rulează în fundal. Din nou, ca și concept acest comutator este bun (chiar mai bun decât cel din iOS, pentru dintr-o aruncătură de ochi poți vedea tot ce rulează în fundal și pentru că permite clipurilor YouTube să ruleze în fundal), dar ca și executare lasă de dorit. De ce? Pentru că în grila respectivă deși sunt afișate pictograme din aplicații, tu niciodată nu știi unde se va redeschide ultima aplicație folosită. Și pentru că dacă deschizi Camera se produce un dezastru – se închid aplicații, se blochează telefonul, se încetinește (în principiu, camera trebuie folosită când nu rulează nimic în fundal). În fine, a treia secțiune și ultima este cea care afișează aplicațiile. Implicit sunt două pagini cu aplicații preinstalate, afișate într-un format similar celui din iOS, însă lor li se pot alătura și alte aplicații descărcate din magazin.

O altă noutate cu care se laudă BlackBerry 10.3 este asistentul virtual personal. Compania canadiană a încercat să ofere utilizatorilor ceva ce Apple, Google sau chiar Microsoft oferă utilizatorilor de ceva vreme. Asistentul din Blackberry 10 este din unele puncte de vedere un fel de Siri, deoarece face multe dintre lucrurile pe care te-ai aștepta să le facă un asistent virtual personal – poate adăuga mementouri, evenimente în calendar, trimite e-mailuri, căuta pe Internet și nu numai. Dar nu este la fel de complex precum Siri. Și este incredibil de încet. Și nu poate fi accesat la fel de rapid ca și asistentul din iOS.iphone 6 plus #itutorial.ro (1)

Trecând la iPhone 6 Plus și ”noul” iOS 8, ei bine aici vorbim despre o actualizare majoră a iOS care face sistemul de operare mai complex, mai deschis și per total mai bun. iOS 8 aduce utilizatorilor multiple schimbări în aplicația Mesaje, instrumente de editare și Biblioteca foto iCloud în aplicația Poze, sistemul de stocare a fișierelor similar Dropbox – iCloud Drive -, o aplicație pentru sănătate care gestionează și afișează toate datele venite de la senzorii iPhone-ului și de la accesoriile terțe conectate, partajarea familială pentru o mai bună gestionare de către părinți a dispozitivelor iPhone și iPad ale copiilor precum și pentru folosirea pe mai multe dispozitive a unui singur ID Apple. În plus, iOS 8 include diferite modificări de design și funcționalități care sporesc utilitatea unor aplicații sau meniuri (cum ar fi notificările interactive, schimbările din Mail, Safari sau comutatorul de sarcini), precum și continuitate pentru a spori experiența celor care folosesc în paralel mai multe dispozitive cu iOS și/sau un dispozitiv cu iOS și un Mac. Dar poate cel mai important este că iOS 8 aduce multiple noutăți pentru dezvoltatori, acestea permițându-le lor să sporească fundaționalitatea lor și să le facă să comunice mai bine între ele. Dezvoltatorii pot crea extensii, tastaturi terțe pe care utilizatorii să le poată folosi oriunde, widgeturi, aplicații pentru sănătate, fitness și casă mai complexe și pot folosi tehnologii precum Metal pentru a aduce o nouă generație de jocuri pe iPhone sau iPad.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (7)

Și pentru că am început să vorbesc dezvoltatori și aplicațiile pentru iPhone, nu pot să nu îmi întorc privirea către unul dintre aspectele care m-au dezamăgit enorm la BlackBerry Passport – aplicațiile. App Store este cunoscut pentru că are peste 1 milion de aplicații, dintre care este imposibil să nu găsești câteva zeci care să îți placă și să fie utile, fie că ești un împătimit al jocurilor, o persoană care vrea să fie productivă sau, ca și mine, un utilizator care folosește dispozitivul său pentru a accesa diferite tipuri de aplicații, în funcție de necesitate.IMG_20150317_103800 BlackBerry App World a devenit faimos pentru faptul că nu are aplicații, iar odată cu lansarea BlackBerry Passport, compania canadiană a decis ca acest magazin să fie și mai neatractiv, lăsând în el aproape numai aplicații de productivitate. Cu toate acestea, tot BlackBerry a făcut și o mutare inteligentă, deoarece a preinstalat Appstore-ul celor de la Amazon. Asta înseamnă automat că Passport are acces la mai multe aplicații decât a avut orice alt BlackBerry de până acum, fiindcă este capabil să ruleze aplicațiile pentru Android.

Am putea trece peste faptul că aplicațiile Android pentru dispozitivele Amazon nu sunt opitimizate pentru ecranul pătrat al BlackBerry în condițiile în care multe dintre ele rulează satisfăcător. Dar nu putem trece peste faptul că instalarea aplicațiilor de pe magazinul Amazon Appstore este o corvadă. Trebuie să atingi trei butoane de instalare diferite, să urmărești două bare de încărcare și să mai păstrezi ceva rezerve de răbdare până când poți să folosești aplicația pe care ai instalat-o. De aceea, dacă ai câteva zeci de aplicații de instalat – presupunând prin absurd că vei găsi pe Appstore o mulțime de aplicații care să îți placă, în condițiile în care o serie de titluri populare, cum ar fi Instagram, Snapchat sau multe dintre aplicațiile Google, lipsesc cu desăvârșire – n-ar trebui să te mire că poștașul cu pensia va ajunge înainte ca terminalul tău să finalizeze.

În același timp, pe App Store nu doar că vei găsi oricare dintre aplicațiile tale favorite și câteva aplicații lansate exclusiv pentru iPhone și iPad, dar procesul de instalare este atât de simplu încât o simplă atingere de buton și scanare a amprentei este suficientă pentru a avea orice aplicație instalată și gata de a fi folosită.

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (2)Ca să nu mai vorbim despre comparația funcționalității și aspectului aplicațiilor disponibile pe cele două platforme. Dacă pe iPhone aplicația Facebook este mereu la zi cu cele mai noi funcționalități (multe dintre ele sunt introduse întâi pe iPhone, și apoi pe Android și celelalte platforme), pe Passport îmi dă impresia că este o versiune de acum 10 ani puțin mai completă. La fel ca și Twitter, aplicația Facebook pare mai degrabă versiunea pentru mobil a site-ului Facebook și nu o aplicație de sine stătătoare, optimizată în vreun fel pentru un smartphone, de altfel, foarte capabil. Și mă refer la aceste două aplicații pentru că sunt preinstalate pe Passport, la fel cum însă este și aplicația YouTube. De fapt, nu există o aplicație YouTube pentru BlackBerry Passport, iar cea afișată pe ecranul principal al smartphone-ului este doar o scurtătură către site-ul YouTube.com. Fiindcă am prezentat trei aplicații extrem de populare, dar nu adresate tocmai mediului de afaceri, îmi veți spune că pe utilizatorii BlackBerry Passport nu îi interesează acestea, ci doar cele de productivitate. Și n-am să vă contrazic! Problema este că nici la aplicațiile de productivitate Passport nu stă prea bine… Nu doar că nu are acces la atât de multe aplicații de productivitate cum are iPhone 6 Plus, dar și cele la care are acces sunt destul de medievale. Passport are preinstalate o serie de aplicații pentru afișarea, stocarea și editarea de texte, foi de calcul și crearea de prezentări, acestea fiind compatibile cu fișierele Word, Excel și PowerPoint. Problema este că niciuna dintre aceste aplicații nu oferă prea multe instrumente de editare, iar crearea unui document în ele devine cu adevărat frustrantă. Poate că nici iPhone 6 Plus n-o fi cel mai bun instrument pentru a crea un tabel cu sute de intrări sau o prezentare cu zeci de diapozitive. Dar cu siguranță este superior BlackBerry Passport. Terminalul Apple oferă utilizatorilor acces la trei suite de aplicații de productivitate populare – Apple iWork, Microsoft Office și suita Google (ce conține Documente, Foi de calcul și Prezentări) – toate fiind capabile să facă mult mai multe decât Documents to Go. Iar dacă în vocabularul tău productivitatea nu este sinonimă neapărat cu foile de calcul, editarea de texte sau crearea de prezentări, ci cu lucrul în echipă sau accesarea de date partajate de firmă cu un număr mai mare de angajați, atunci trebuie să știi că tot iPhone 6 Plus este alegerea mai bună. Mulți folosesc aplicațiile Google în cadrul companiilor nu doar pentru e-mail sau calendar, ci și pentru Disc Google sau alte servicii pe care le oferă compania din Mountain View și la care au acces utilizatorii de iPhone sau iPad, alături de cei care folosesc terminale cu Android. Pe BlackBerry acestea sunt inexistente.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (3)

Așadar, BlackBerry susține că au avut în minte productivitatea când au creat Passport. Dar întrebarea mea este: ce telefon poate fi productiv dacă nu are o grămadă dintre aplicațiile pe care toată lumea le folosește? Ce productivitate îmi poate da BlackBerry dacă nu îmi oferă acces la serviciul pe care îl folosesc eu sau compania la care lucrez? Sau dacă îmi oferă niște aplicații decente pentru un telefon lansat poate în urmă cu cinci ani?

Iar dacă dintre terminalele puse în această comparație te sperie iPhone 6 Plus pentru ecranul său mare, atunci poți alege iPhone 6 – care oricum are un ecran mai mare ca și Passport și dimensiuni asemănătoare. Este aproape același lucru, dar pus într-o carcasă mai mică. Îmi place mai mult iPhone 6 Plus, pentru că este mai bine optimizat pe partea software pentru ecranul mare pe care îl oferă.iphone 6 plus #itutorial.ro (4) Dispozitivul Apple cu ecran de 5,5 inchi oferă modul Accesare ușoară care îți permite să accesezi colțul opus al ecranului prin dubla atingere a butonului principal, precum și un mod de vizualizare Zoom aplicat care face ca toate elementele de pe ecran să fie mai mari. Dar poate cel mai important aspect este faptul că dispozitivul acceptă orientarea vedere (și BlackBerry Passport o acceptă, dar… are ecranul pătrat), afișând astfel mai mult conținut pe un singur ecran în aplicațiile compatibile. Desigur, ar fi fost și mai productiv iPhone 6 Plus dacă ar fi putut rula în paralel două aplicații, dar pentru prima generație a unei phablete este suficient.

La final, nu pot spune în privința sistemelor de operare decât că nu există termen de comparație între BlackBerry OS și iOS. Pur și simplu, pare că vorbesc despre două sisteme de operare din decade diferite. E aproape ca și cum aș compara iOS cu un Symbian ușor mai complex și stilizat… Din nefericire pentru Blackberry, la orice smartphone contează cel mai mult sistemul de operare și aplicațiile care ți le oferă.

P.S. Nu am uitat de capitolul securitate și știu întreaga poliloghie legată de sistemul de securitate al BlackBerry. Nu știu însă dacă un BlackBerry este mai sigur decât un iPhone cu iOS 8 (o versiune a sistemului de operare începând cu care nici măcar Apple nu mai are acces la cheile de decriptare). A, și să nu confundăm BlackBerry-urile pe care le putem cumpăra noi, muritorii de rând, cu cele pe care le folosesc președinții de state și alți oficiali de rang înalt.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (5)

[quote_center]Preț[/quote_center]

Spre deosebire de Apple, care a lansat numai telefoane scumpe, BlackBerry a încercat mai ales în ultimii ani să aducă pe piață mai multe modele, care să fie adresate tuturor; de la cei mai pretențioși și până la cei care se mulțumesc și cu un smartphone nu foarte potent sau spectaculos. Passport este însă un telefon pentru pretențioși, pe care îl putem încadra cu ușurință în categoria premium nu doar uitându-ne la preț, ci și la ceea ce știe și poate să facă.

Dar înainte de a vedea prețul, haideți să trecem în revistă versiunile disponibile. iPhone 6 Plus este disponibil pe argintiu, auriu și gri stelar și în versiuni cu spațiu de stocare de 16 GB, 64 GB și 128 GB – evident, fără a oferi posibilitatea extinderii stocării prin card microSD. BlackBerry Passport este disponibil pe negru și foarte rar îl vei găsi pe roșu și alb. Pe partea de stocare, telefonul companiei canadiene oferă 32 GB de stocare internă și acceptă extinderea ei cu un card microSD de până la 128 GB. Legat de stocare, cel puțin la iPhone 6 Plus trebuie să notez că este insuficientă versiunea de 16 GB pentru cei mai mulți dintre utilizatori (poate nu și pentru cei care trec de la un BlackBerry), cea de 64 GB oferind un spațiu suficient de mare pentru marea majoritate. La BlackBerry Passport lucrurile nu stau chiar așa, deoarece cei 32 GB vor fi ocupați ceva mai greu de către utilizatori, în condițiile în care nu prea au cine știe ce aplicații și jocuri să instaleze pe el.

Atât BlackBerry Passport, cât și iPhone 6 Plus sunt disponibile în oferta operatorilor de telefonie mobilă Vodafone și Orange, precum și în oferta mai multor magazine. Eu am selectat prețurile pe care le au cele două terminale la QuickMobile și eMAG:

iPhone 6 Plus

BlackBerry Passport

Comparativ cu iPhone 6 Plus, poate că BlackBerry Passport este ceva mai accesibil, dar eu consider că diferența se justifică, cu vârf și îndesat.

BlackBerry Passport vs iPhone 6 Plus – concluzie

blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (6)

Lucrez mult pe telefonul meu. De fapt, atunci când vine vorba să lucrez, doar Mac-ul stă înaintea telefonului (chiar dacă între ele ar mai trebui să fie și iPad-ul, realitatea este că nu mai folosesc tableta ca și înainte). De aceea, BlackBerry Passport ar trebui să fie telefonul potrivit pentru mine, telefonul care a fost proiectat, potrivit companiei canadiene, să te ajute să îți faci toată treaba fără să apelezi atât de des la un notebook sau desktop.

Dar în afară de a avea câteva aspecte pozitive și care chiar mă încântă – cum ar fi autonomia bateriei mai mult decât suficientă și construcția solidă, Passport parcă s-a străduit de mai multe ori să mă împiedice să lucrez rapid decât să mă ajute. Poate că iOS nu este o platformă creată pentru a face oamenii super-productivi, dar iPhone-ul meu 6 Plus îmi oferă instrumentele de care am nevoie pentru a face tot ceea ce trebuie, instrumente pe care în mare parte nu le voi găsi niciodată pe BlackBerry (cel puțin dacă gigantul canadian va rămâne tare pe poziții și va lansa același tip de telefoane). Da, știu că BlackBerry admite că mulți dintre ai săi Power Pros folosesc în continuare două telefoane, chiar dacă au un Passport sau un model mai vechi/mai puțin potent. Dar de ce să car cu mine două telefoane (mari și incomode), când pot căra unul singur ce poate să-mi satisfacă toate cerințele?blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (27)

Pur și simplu, nu pot spune că am găsit ceva pe BlackBerry extraordinar, dar nu care să mă facă să mă gândesc să-mi iau un Passport și să-l folosesc în paralel cu iPhone-ul – pentru că până acolo mai e cale lungă, dar măcar să mă facă să regret că nu există pe iPhone. Și dacă am găsit idei bune (și am găsit!), acestea sunt prost puse în practică. Iar când vine vorba despre autonomia bateriei sau robustețea celor două dispozitive, nu pot spune că există o prăpastie între cele două dispozitive – și chiar dacă ar fi, ele nu contează atât de mult pentru mine, cum contează ecosistemul.

[quote_center]Passport nu-mi oferă instrumentele de care am nevoie de la un smartphone[/quote_center]

Oricât ar pune accentul BlackBerry pe lucru și productivitate, pur și simplu nu i-a ieșit bine nici de această dată. Oamenii au nevoie de aplicații pentru a lucra și fi productivi, chiar dacă folosesc un telefon, o tabletă sau un computer. Pot să trec peste dimensiunile ciudate sau peste interfața utilizator deloc intuitivă, dar nu pot să trec peste faptul că Passport nu-mi oferă aplicațiile de care am nevoie pentru a-mi face treaba. Și chiar dacă a fost conceput poate doar pentru birou, smartphone-urile nu sunt folosite doar acolo, iar la un moment dat, oricine poate vrea să mai urmărească un film, să își înregistreze activitatea fizică sau să joace un joc dintre cele mai populare ale momentului. Iar dacă are un Passport, va observa că telefonul său pur și simplu nu este făcut pentru aceste situații.

Și dacă stăm să ne gândim la aplicațiile pe care le oferă, nici măcar acestea nu sunt la fel de bune ca și cele pe care le ai sau le poți descărca pe iPhone. Vrei e-mail? Aplicația Mail de pe iPhone este pur și simplu mai bună nu doar pentru gestionare, cât și pentru compunerea de e-mailuri. Vrei să lucrezi cu documente? Pe iPhone ai mult mai multe opțiuni și mai complexe decât Documents to Go. Vrei să vorbești la telefon? Aceleași lucruri le poți vorbi și pe Passport, și pe iPhone, și pe 3310. Vrei mesaje? Excluzând faptul că BlackBerry nu prea oferă nimic în afară de BBM și WhatsApp Messenger, SMS-urile tot așa le vei trimite și de pe iPhone, cum le trimiți și de pe BlackBerry sau un alt dispozitiv.blackberry passport vs iphone 6 plus #itutorial.ro (40)

Singurul avantaj pentru unii ar putea să fie tastatura fizică a BlackBerry Passport (eu nu am găsit un avantaj în a avea o astfel de tastatură, întrucât scriu mai rapid pe cea de pe iPhone). Însă contează atunci când nu ai aplicații, iar sistemul de operare creează confuzie? Atunci când ieși în oraș sau ești în vacanță și vrei să uiți de treaba de la birou? Atunci când ai pe piață atâtea smartphone-uri care pot să facă foarte bine și ceea ce știe Blackberry și chiar multe lucruri suplimentare? Și care nu te limitează și nici nu te încurcă?

Nu știu dacă acea nișă Power Pro a BlackBerry mai există încă, dar cu siguranță eu nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a înțelege rostul telefoanelor produse de canadieni. Și uitându-mă la Passport, nu aș vrea să îmi închipui cum ar fi fost acum telefoanele dacă iPhone nu ar fi apărut, iar singurele companii de la care celelalte să se inspire ar fi fost BlackBerry și Nokia…

 

Mulțumesc QuickMobile pentru că a făcut posibilă această comparație!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.