Pe măsură ce ne apropriem mai mult de momentul în care se împlinesc doi ani de la lansarea iPhone 6 și iPhone 6 Plus, un număr tot mai mare de utilizatori se plâng pe Internet de ceea ce pare a fi o problemă de fabricație. Marea lor majoritate susțin că, dintr-o dată, pe ecranul dispozitivelor lor a început să pâlpâie o bară gri, iar afișajul a răspuns tot mai greu până a ajuns să nu mai răspundă deloc comenzilor.
Într-o postare pe blog, specialiștii în reparații de telefoane de la iFixit scriu că un număr mare de service-uri de reparații telefoane au primit în ultima vreme dispozitive iPhone 6 și iPhone 6 Plus cu problema descrisă succint mai sus. Proprietarul STS Telecom, Jason Villmer, le-a spus lor că vede săptămânal mai multe dispozitive iPhone 6 și iPhone 6 Plus având această problemă, în timp ce un reprezentant al unui alt centru de reparații telefoane din orașul american Louisiana a declarat că au primit în ultima vreme peste 100 de dispozitive ce nu răspund atingerilor.
Această problemă este suficient de răspândită că am impresia că toate iPhone 6/6+ o au, iar ele parcă sunt niște bombe cu ceas ce așteaptă să se declanșeze.
iFixit denumește această problemă „Touch Disease / Maladie Tactilă” și spune că Apple pare să știe de existența ei, ținând cont de zecile de plângeri de pe forumul de asistență al companiei. Cu toate acestea, ei spun că gigantul american „nu face nimic în acest sens”, lăsându-i pe utilizatori baltă și dau drept exemplu mai multe persoane care și-au dus dispozitivele iPhone 6 / 6 Plus la magazine Apple unde li s-a spus că această funcționare defectuasă a ecranului nu este recunoscută drept o problemă de către Apple, așa că nu se mai poate face nimic dispozitivelor, mai ales că ele sunt acum ieșite din garanția internațională de un an.
Utilizatorii care se confruntă cu problema susțin că apăsarea mai puternică a ecranului sau răsucirea dispozitivului va face ca afișajul să funcționeze aparent corect pentru o perioadă scurtă de timp. După, însă, acea bară gri va apărea din nou, iar panoul tactil va identifica tot mai greu atingerile până când nu va mai fi capabil să le identifice deloc.
Ceea ce este cu adevărat bizar este că înlocuirea ecranului pare să nu rezolve problema. Acest lucru îi face pe cei de la iFixit să creadă că sursa problemei nu este ecranul, ci acele cipuri de control ale panoului tactil ce sunt lipite pe placa de bază a dispozitivelor, indicând mai degrabă către aceeași problemă de construcție care a generat și întregul scandal „Bendgate”.
Atât în iPhone 6, cât și în iPhone 6 Plus, cipurile Touch IC sunt conectate la placa de bază printr-o mulțime de bile minuscule sudate. În timp, pe măsură ce telefonul se curbează ușor sau se răsucește ușor în timpul utilizării normale, aceste bile sudate se rup și încep să piardă contactul cu placa.
La început, ar putea să nu existe niciun defect. Ulterior s-ar putea să sesizezi că ecranul nu răspunde uneori, dar își revine imediat printr-o repornire forțată. Pe măsură ce ruperea crește până într-acolo încât cipul se dezlipește complet de cip, frecvența întreruperilor funcționării ecranului tactil crește.
Potrivit celor de la iFixit, singura modalitate de a rezolva problema este să înlocuiești dispozitivul iPhone, placa lui de bază sau chiar IC-urile Touch de pe placa de bază – un lucru extraordinar de dificil și pe care nici măcar angajații Apple din centrele autorizate sau oficiale nu sunt capabili să o facă. De aceea, ei le recomandă acelor utilizatori care întâmpină simptomele timpurii ale „Maladiei Tactile” – adică ecranul iPhone-urilor 6 / 6 Plus nu funcționează intermitent sau afișează uneori o mică bară gri – să meargă să le schimbe numaidecât, mai ales dacă ele sunt încă în garanție (toate iPhone-urile 6/6 Plus cumpărate din România, chiar și la lansarea din toamna anului 2014, ar trebui să fie încă în garanție).
Pentru cei ce nu sunt încă acoperiți de garanție, iFixit sugerează să meargă cu dispozitivele lor într-un centru de reparații pentru ca specialiștii să le înlocuiască cipurile defecte (rețineți însă că nu foarte mulți se vor băga să facă acest lucru, deoarece este dificil și se pot produce uneori pagube și mai mari în interiorul dispozitivelor). O altă variantă ar fi să așteptați până când Apple își va recunoaște vina și va veni cu o soluție de rezolvare a ei (soluție care însă nu va mai fi oferită celor ce au schimbat placa de bază sau unele cipuri de pe ea).
În cazul în care posezi un iPhone 6s sau un iPhone 6s Plus, trebuie să știi că aceste dispozitive nu par a fi afectate (încă) de o problemă similară și există șanse mult mai mici ca tu să te confrunți cu ea, în condițiile în care aceste modele au o carcasă întărită, iar cipurile Touch IC sunt poziționate diferit pe plăcile lor de bază.
ff util deci ma duc sa imi iau un samsung