iOS 11, macOS 10.13, noi MacBook-uri și iPad Pro: Iată ce va prezenta Apple diseară la WWDC 2017

0
2682

Evenimentul anual Apple Worldwide Developers Conference începe astăzi, 5 iunie, cu o conferință care va avea loc la ora României 20:00. La fel cum se întâmplă în fiecare an, conferința Apple din această seară va fi cea mai importantă pentru publicul larg, întrucât în cadrul ei vor fi prezentate atât actualizările majore pentru iOS, macOS, tvOS și watchOS, cât și o serie de produse noi.

Așteptările sunt foarte mari de la acest prim eveniment media Apple din 2017, mai ales dacă ne gândim că în cadrul său vor fi prezentate actualizări precum iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 și tvOS 11, dar și noi modele de MacBook, iPad Pro și chiar un produs cu totul nou.

Prea multe detalii despre anunțurile pe care Apple le va face în această seară nu sunt cunscute nici acum, rezumatul de mai jos ilustrând cât se poate de bine acest lucru. Totuși, noi vă recomandăm să îl citiți numai dacă vreți cu tot dinadinsul să știți dinainte câteva aspecte despre produsele ce urmează să fie prezentate; dacă vă plac surprizele, reveniți pe iTutorial.ro după ora 20:00. 😉

Ce va prezenta Apple la WWDC 2017?

Actualizări software

Nu poate să existe un WWDC fără prezentarea actualizărilor majore aduse sistemelor de operare, anul acesta în centrul atenției urmând a fi iOS 11, tvOS 11, watchOS 4 și, desigur, macOS 10.13.

iOS 11

Dacă în anii precedenți știam dinainte cam toate noutățile principale din următoarea actualizare majoră de iOS, în 2017 lucrurile nu stau la fel… chiar dacă, dintre toate, iOS 11 este actualizarea despre care s-a vorbit cel mai mult în uiltimele luni.

Pe partea estetică, ne putem aștepta ca iOS 11 să vină cu primele modificări la nivelul interfeței de utilizator de la iOS 7 încoace, însă acest lucru a fost vag menționat o singură dată. De asemenea, există o mică posibilitate ca această actualizare să vină cu așteptatul mod întunecat; despre acesta s-a vorbit foarte mult anul trecut, înaintea iOS 10, dar nu a apărut până acum în sistemul de operare pentru iPhone și iPad.

Mai sigure sunt lucrurile în ceea ce privește inteligența artificială și, mai ales, Siri. Apple a cumpărat în ultimii ani numeroase firme mici din domeniul învățării automate și inteligenței artificiale, iar de ceva vreme încoace se zvonește că lucrează la un difuzor bazat pe Siri, motiv pentru care credem că este de la sine înțeles că asistentul va fi mai complex în iOS 11. Chiar și așa, nu se știu prea multe despre abilitățile pe care le va dobândi Siri odată cu iOS 11. De fapt, singurul lucru care se știe este că va fi mai bine integrat cu aplicațiile de la terți, astfel încât să lucreze și împreună cu aplicații din alte categorii decât cele cu care lucrează deja (taxi, mesaje, foto, plăți, apelare VoIP și fitness). Cât despre Siri în limba română… un vis îndepărtat cel mai probabil, deși continuăm să sperăm…

Alte zvonuri apărute de la începutul anului încoace ne arată că iOS 11 va permite efectuarea de apeluri FaceTime în grup. Mai mult, un oficial Apple a confirmat recent că aplicația Muzică va fi actualizată odată cu această versiune de iOS pentru a evidenția conținutul video pe care Apple îl va oferi abonaților Apple Music.

Multă lume se așteaptă, pe bună dreptate, ca iOS 11 să vină și cu câteva funcționalități speciale pentru tabletele iPad, mai ales că iOS 10 a omis să aducă prea multe posesorilor de tablete. De aceea, putem aștepta îmbunătățiri pentru Apple Pencil și selectorul de aplicații, două segmente care mai au nevoie de lucru în actualele versiuni ale sistemului de operare.

Desigur, ca în fiecare an, o serie de noutăți ale iOS 11 vor fi ascunse până în toamnă, când Apple va prezenta gama 2017 de iPhone. Vorbim despre acele noutăți create special pentru hardware-ul noilor dispozitive și, în special, al iPhone 8, despre care se zvonește că va veni cu caracteristici precum realitatea augmentată, recunoașterea facială și nu numai.

macOS 10.13

Despre viitoarea actualizare majoră a sistemului de operare pentru Mac nu se știe mai nimic. Tot ce am văzut în ultimele luni este o confirmare a faptului că numărul de versiune al acestei actualizări va fi 10.13, dar și un indiciu cum că denumirea sa va începe cu litera „M.”

Deși nu există zvonuri care să ne confirme, așteptăm ca macOS 10.13 să vină cu noul Sistem Fișier Apple (APFS). Introdus odată cu iOS 10 și macOS Sierra, acest format de fișier nu a fost implementat până acum decât pe dispozitivele cu iOS și vine cu optimizări pentru stocarea flash/SSD, oferă o criptare puternică, partajare spațiu, o eficiență a spațiului mai bună, îmbunătățiri pentru backup și alte caracteristici care ar putea face macOS o platformă mai stabilă.

În rest, presupunem că această actualizare va aduce îmbunătățiri și în Siri și, cine știe, poate mici schimbări de ordin estetic.

watchOS 4

Dacă despre actualizările mai sus menționate s-a mai spus câte ceva, despre viitoarea versiune majoră a sistemului de operare pentru ceas nu s-a vorbit absolut deloc.

Cu toate acestea, sunt așteptate mici modificări estetice, îmbunătățiri pentru Siri și, eventual, noi cadrane, complicații și funcționalități pentru sănătate și fitness.

tvOS 11

Iar dacă despre iOS 11, macOS 10.13 și watchOS 4 vi se pare că știm puțin, despre tvOS 11 știm și mai puțin. Preupunem însă că această actualizare va veni, la rândul ei, cu îmbunătățiri pentru Siri și aplicația Muzică, dar și cu îmbunătățiri pentru câteva dintre caracteristicile recente – o singură autentificare, Prinde Live, căutare universală și aplicația TV. Introducerea de funcționalități noi nu este nici ea exclusă (în ultimele luni s-a vorbit vag despre faptul că noua actualizare va aduce un mod imagine-în-imagine și profiluri de utilizator).

Hardware

Sursa imagine: The Verge

Spre deosebire de WWDC-urile din ultimii ani, evenimentul de anul acesta urmează să ne aducă prezentarea mai multor produse hardware noi. În ordinea probabilității, acestea vor fi:

MacBook Pro

Deși ultima generație de MacBook Pro abia a fost introdusă în octombrie anul trecut, zvonurile din ultima vreme arată că o actualizare a gamei MacBook Pro este iminentă.

Noile modele de MacBook Pro nu vor veni cu modificări de ordin estetic, însă se prea poate să aibă procesoare Intel Kaby Lake mai rapide și eficiente din punctul de vedere al consumului energetic, precum și noi plăci video, ecrane IGZO și alte îmbunătățiri. Date fiind criticile utilizatorilor, se prea poate ca unele dintre modelele noi de MacBook Pro să permită upgradarea RAM-ului la 32GB.

MacBook

Notebook-ul Apple cu afișaj de 12 inchi urmează să fie actualizat astăzi.

Noile modele de MacBook vor avea și ele procesoare Intel Kaby Lake cu o placă video integrată mai bună și un consum energetic suficient de redus încât autonomia bateriei să crească. De asemenea, există posibilitatea ca noua gamă de MacBook să accepte upgradarea RAM-ului la 16GB.

Nu sunt așteptate schimbări de ordin estetic pentru MacBook.

MacBook Air

Deși pare să fi fost demult înlocuit de MacBook și MacBook Pro, se poate ca MacBook Air să primească o actualizare nouă, ținând cont de faptul că încă se vinde foarte bine grație prețului și factorului de formă.

Actualul MacBook Air (2015) folosește un procesor Intel Broadwell, motiv pentru care putem presupune că, dacă va exista, viitorul model va avea un procesor Intel Skylake sau Kaby Lake, care să îl facă mai rapid și mai eficient ca oricând. Alte îmbunătățiri hardware nu sunt excluse, chiar dacă este aproape cert că MacBook Air 2017 nu va avea un design nou și nici nu vom asista la reintroducerea modelului de 11 inchi.

Difuzor Siri

De foarte mult timp există informații cum că Apple ar lucra în tihnă la un difuzor Siri cu care să concureze cu produse precum Amazon Echo și Google Home. Aflat în producție, noul produs ar putea fi prezentat chiar astăzi, la WWDC 2017.

Potrivit informațiilor existente, difuzorul Apple Siri va servi ca un centru pentru diferite servicii ale companiei americane, cum ar fi Apple Music și HomeKit. Pentru a-l diferenția de concurență, Apple urmează să includă în produsul său difuzoare de o calitate mai bună și tehnologii precum sunet surround virtual. De asemenea, noul difuzor Apple ar putea include senzori capabili să măsoare zgomotul ambiental pentru ajustarea automată a volumului în timpul utilizării, dar și o cameră și un sistem de recunoaștere facială care vor face dispozitivul capabil să deosebească utilizatorii pentru a le afișa informații inteligente, în funcție de preferințele lor.

Pe partea de design, aidoma Mac Pro, noul difuzor va avea o zonă superioară concavă care va îngloba o serie de butoane de control și un corp „gras” care va acoperi difuzoarele cu ochiuri. El nu va avea un ecran tactil, deci controlul se va face exclusiv vocal, butoanele de pe capac urmând a ajuta la pornirea/oprirea lui.

Și chiar dacă va fi prezentat la WWDC 2017, nu vă spargeți pușculițele (încă)! Zvonurile de până acum arată că noul difuzor nu va fi lansat decât spre sfârșitul anului curent.

iPad Pro

De mulți ani se zvonește că Apple lucrează la un iPad Pro cu afișaj de 10,5 inchi, iar acesta ar putea să fie în sfârșit anunțat astăzi la WWDC 2017.

Noua tabletă urmează să aibă dimensiuni similare cu cele ale iPad Air, dar un ecran mai mare (10,5 inchi, față de 9,7 inchi), datorită ramei mai înguste atât deasupra și dedesubt, cât și în stânga și în dreapta. Bazat pe schițele oficiale (conform sursei), prototipul de mai sus ar trebui să ilustreze cel mai bine diferențele dintre viitorul iPad Pro de 10,5 inchi și un iPad 5/Air.

Din păcate, cele mai multe dintre zvonurile de până acum s-au concentrat pe ecranul noii tablete și foarte puțin pe celelalte caracteristici. Chiar și așa, este de așteptat ca noul iPad Pro de 10,5 inchi să aibă un chipset mai bun decât actualele iPad Pro, dar și câteva dintre elementele pe care le regăsim în prezent pe iPad-ul Pro de 9,7 inchi.

Alături de noul iPad cu ecran atipic, Apple ar urma să introducă și un model nou de iPad Pro cu afișaj de 12,9 inchi. Nici despre acesta nu s-au auzit prea multe, însă există șanse mari ca el să aibă un chipset nou, o cameră similară modelulului mai mic și alte câteva îmbunătățiri mai mult sau mai puțin importante.

WWDC 2017 Dezvoltatori

Întâi de toate, WWDC este un eveniment adresat dezvoltatorilor de aplicații, așa că printre anunțurile din cadrul conferinței principale se vor număra și câteva pe care le va îndrăgi numeroasa comunitate.

Apple urmează să anunțe la WWDC 2017 câteva noutăți importante pentru cea de-a patra versiune majoră a limbajului de programare Swift, dar și alte surprize despre care încă nu știm nimic. Să nu omitem însă anunțurile făcute deja cu privire la App Store și Swift Playgrounds.

WWDC 2017 Când și Cum?

WWDC 2017 începe astăzi cu evenimentul principal unde vor fi anunțate actualizările despre care vorbeam mai sus. Acesta va fi transmis în direct de către Apple, așa cum s-a anunțat încă de luna trecută.

Așadar, începând cu ora 20:00 (ora României) vei putea urmări din Safari sau Edge (pe iPhone, iPad, Mac, respectiv PC), precum și de pe Apple TV, întreaga conferință de deschidere a WWDC, pentru a vedea toate anunțurile făcute de Apple.

Dacă nu ai cel puțin 2 ore la dispoziție, dar vrei totuși să știi ce aduc în mod oficial iOS 11, macOS 10.13 și ce alte anunțuri a mai făcut Apple, atunci te așteptăm pe iTutorial.ro cu cele mai calde informații de la WWDC 2017!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.