Apple a anunțat rezultatele financiare pentru T2 2017 – cifra de afaceri și vânzările de iPhone, iPad și Mac înregistrează noi creșteri anuale

0
1162

Respectându-și promisiunea făcută luna trecută, Apple a emis marți seară un comunicat de presă în care prezintă rezultatele financiare pe trimestrul 2 al anului 2017 (trimestrul 3 al anului fiscal 2017, în SUA). Noua raportare oficială a companiei californiene arată că trendul ascendent început în primul trimestru al anului curent a continuat și în perioada aprilie-iunie.

Potrivit companiei americane, cifra de afaceri înregistrată în T2 2017 a fost de 45,4 miliarde de dolari, ea fiind cu 3 miliarde $ mai mare decât cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2016 (42,4 miliarde de dolari). Din cele 45,4 miliarde de dolari încasate de Apple, 61% provin din afara SUA.

Profitul înregistrat de gigantul californian în perioada aprilie-iunie a fost de 8,7 miliarde de dolari, sau 1,67$ pe acțiune, fiind mai mare decât profitul de 7,8 miliarde de dolari, sau 1,42$ pe acțiune, raportat în același trimestru al anului trecut. Creșterea anuală a profitului pe T2 s-a înregistrat și datorită creșterii a marjei brute de la 38,0%, la 38,5%.

Cu o cifră de afaceri mai mare cu 7 procente de la un an la altul, suntem bucuroși să raportăm al treilea trimestru consecutiv de creștere accelerată și un record trimestrial absolut pentru încasările provenite din Servicii. Am găzduit un Worldwide Developers Conference incredibil de reușit în iunie și suntem foarte încântați de progresul noilor versiuni de iOS, macOS, watchOS și tvOS care vor veni în această toamnă.

Lucrurile stau destul de roz și în privința vânzărilor de produse. Apple raportează că în T2 2017 s-au vândut 41 milioane de iPhone-uri, 11,4 milioane de iPad-uri și 4,29 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 40,4 milioane de dispozitive iPhone, 9,95 milioane de tablete iPad și 4,25 milioane de Mac-uri. Chiar și așa, în T2 2015, Apple comercializa 47,5 milioane de dispozitive iPhone, 10,9 milioane de tablete iPad și 4,8 milioane de Mac-uri.

Aparent, iPhone 7 și iPhone 7 Plus nu se vând nici acum la fel de bine cum s-au vândut iPhone 6 și iPhone 6 Plus, dar nici la fel de „rău” precum iPhone 6s și iPhone 6s Plus. Nu același lucru îl putem spune și despre iPad, care, pentru prima dată după ani buni, a înregistrat o creștere trimestrială a numărului de vânzări, ajutat fiind, probabil, și de noile iPad 5 și iPad Pro 2017. O situație similară este întâlnită și la gama de Mac care, grație lansării unor modele noi de MacBook, MacBook Air, MacBook Pro și iMac, a văzut o mică creștere a vânzărilor trimestriale.

Alături de cele mai sus menționate, Apple a mai anunțat în această seară că, în T2 2017, a returnat către investitori, sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende, 11,7 miliarde de dolari.

Având în vedere rezultatele înregistrate, Consiliul Director al Apple a decis ca până pe 17 august să fie plătite dividende de 0,63$ pentru fiecare acțiune.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada iulie-septembrie) să aibă încasări cuprinse între 49 de miliarde de dolari și 52 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37,5 și 38 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6,7 miliarde $ și 6,8 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 500 milioane de $.

Așadar, Apple a avut un trimestru doi mai bun decât în 2016, dar în continuare ceva mai slab decât în 2015, atât în privința vânzărilor de produse, cât și în privința cifrei de afaceri și a profitului. Așteptările pentru trimestrul în curs sunt unele bune, mai ales că în septembrie urmează să fie lansate noi modele de iPhone și, probabil, alte produse noi și inetersante.

Începand cu ora 0:00 (2 august), veți putea asculta în direct (de aici) teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul teleconferinței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.