Trimestrul 1 al anului fiscal 2017 a fost, per total, mult mai bun pentru Apple decât trimestrul întâi al anului precedent, sau cel puțin asta reiese din cea mai recentă raportare oficială.

Potrivit companiei americane, cifra de afaceri înregistrată în perioada ianuarie-martie a acestui an a fost de 52,9 miliarde de dolari, ea fiind cu 2,3 miliarde $ mai mare decât cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2016 (50,6 miliarde de dolari). Din cele 52,9 miliarde de dolari încasate de Apple, 65% provin din afara SUA.

Profitul companiei înregistrat în perioada ianuarie-marie a fost de 11,0 miliarde de dolari sau 2,10$ pe acțiune, fiind mai mare decât profitul de 10,5 miliarde de dolari sau 1,90$ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Sensibila creștere anuală a profitului s-a înregistrat în pofida unei diminuări a marjei brute (38,9%, față de 39,4%).

Lucrurile nu mai stau la fel de roz și în privința vânzărilor de produse. Apple raportează că T1 2017 a adus vânzări totale de „doar” 50,8 milioane de iPhone-uri, 8,92 milioane de iPad-uri și 4,2 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 51,2 milioane de dispozitive iPhone, 10,3 milioane de tablete iPad și 4 milioane de Mac-uri. (Unde mai pui că în T1 2015 se vindeau 61,2 milioane de dispozitive iPhone, 12,6 milioane de tablete iPad și 4,56 milioane de Mac-uri…?).

Aparent, iPhone 7 și iPhone 7 Plus nu reușesc să se descurce pe piață la fel de bine precum iPhone 6 și iPhone 6 Plus sau chiar iPhone 6s și iPhone 6s Plus, iar încercarea Apple de a crește vânzările de smartphone prin lansarea unor versiuni noi (vezi iPhone 7/7 Plus Ediție Specială) nu pare să fi avut rezultatul scontat. Același lucru este valabil și pentru iPad.

Suntem mândri să raportăm un trimestru [ianuarie-] martie puternic, cu o creștere a încasărilor întețită după trimestrul [încheiat în] decembrie și o cerere viguroasă pentru iPhone 7 Plus. Am primit un răspuns grozav din partea clienților pentru ambele modele noi de iPhone 7 (PRODUCT)RED Ediție Specială și suntem încântați de avântul puternic al Serviciilor, care ne-au adus cele mai mari încasări pentru un trimestru cu 13 săptămâni. Privind înainte, suntem nerăbdători să primim participanții din întreaga lume la [evenimentul anual] Worlwide Developers Conference, care va avea loc luna viitoare în San Jose.

Apple mai anunță cu această ocazie că a returnat, în T1 2017, 10 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Fluxul de numerar operațional generat de companie a fost de 12,5 miliarde de dolari.

În aceste condiții, Consiliul Director al companiei americane a aprobat creșterea cu 50 de miliarde de dolari a programului de restituire a capitalului, extinzând totodată intervalul de restituire la patru trimestre. Prin acest program, Apple își propune să cheltuie 300 de miliarde de dolari până la 30 martie 2019.

De asemenea, Consiliul a crescut limita de răscumpărare a acțiunilor la 210 miliarde de dolari (limita stabilită anterior era de 175 miliarde de dolari) și a autorizat creșterea cu 10 procente a valorii dividendelor plătite trimestrial, astfel că până la 18 mai 2017 acționarii vor primi 0,63$ la fiecare acțiune pe care o dețin. În prezent, Apple deține lichidități și titluri de valoare negociabile care însumează 250 miliarde de dolari.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada aprilie-iunie) să aibă încasări cuprinse între 43,5 de miliarde de dolari și 45,5 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37,5 și 38,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6,6 miliarde $ și 6,7 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 450 milioane de $.

Așadar, Apple a avut un trimestru întâi mai bun decât în 2016, dar în continuare mult mai slab decât T1 2015, atât în privința vânzărilor de produse, cât și în privința cifrei de afaceri și a profitului. Din păcate pentru compania americană, povestea s-ar putea continua și în T2 2017…

Începand cu ora 0:00 (3 mai), veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul teleconferinței.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.