Cu o zi mai târziu decât se anunțase inițial, compania Apple a emis marți seară un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele fiscale pe trimestrul 1 (perioada ianuarie-martie) al anului 2016 (trimestrul 2 al anului fiscal 2016 în SUA). Așa cum era de așteptat, nu doar dacă ne uitam la previziunile analiștilor de pe Wall Street, în primul trimestru al anului curent, Apple a înregistrat prima scădere anuală a cifrei de afaceri din 2003, ea fiind cauzată în principal de scăderea vânzărilor de iPhone.

Cifra de afaceri a Apple – scădere anuală PENTRU prima dată în 13 ani

Potrivit comunicatului de presă emis de Apple, cifra de afaceri a companiei pe primul trimestru al anului 2016 a fost de 50,6 miliarde de dolari, în scădere cu 7,4 miliarde $ față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2015 (58 miliarde de dolari) – este prima scădere a cifrei de afaceri înregistrată de Apple în ultimii 13 ani. Ea se încadrează totuși în ghidajul trimestrial anunțat de Apple în urmă cu 3 luni (50-53 miliarde de dolari). Din cele 50,6 miliarde de dolari încasate de Apple, 67% provin din afara SUA.

„Echipa noastră s-a descurcat extraordinar de bine în fața puternicelor probleme macroeconomice. Suntem foarte mulțumiți de creșterea continuă a serviciilor, mulțumită forței incredibile a ecosistemului Apple și a bazei noastre crescânde de peste un miliard de dispozitive active”, a declarat Tim Cook, director general Apple.

Profitul companiei pe trimestrul ianuarie-martie a fost de 10,5 miliarde de dolari sau 1,90$ pe acțiune, fiind mai mic decât profitul de 13.6 miliarde de dolari sau 2,33 $ pe acțiune din același trimestru de anul trecut. Scăderea profitului se datorează și reducerii marjei brute, care, în perioada menționată anterior, a fost de 39,4 procente, fiind mai mică decât cele 40,8 procente înregistrate în același trimestru al anului trecut.

Vânzările de iPhone – mai mici pentru prima oară în istorie

Unul dintre cele mai importante motive pentru care cifra de afaceri și profitul companiei Apple au scăzut, însă, sunt vânzările mai mici înregistrate de principalii generatori de venituri. Gigantul american raportează vânzarea a „doar” 51,2 milioane de dispozitive iPhone, 10,3 milioane de iPad-uri și 4 milioane de Mac-uri în perioada ianuarie-martie 2016. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 61,2 milioane de dispozitive iPhone, 12,6 milioane de tablete iPad și 4,56 milioane de Mac-uri. După cum putem observa la o primă comparație a vânzărilor de acum cu cele de anul trecut, cea mai mare scădere a fost înregistrată la iPhone, unde vânzările au scăzut cu 10 milioane de unități față de T1 2015. Acesta este, deci, primul trimestru din istorie când Apple raportează o scădere anuală a vânzărilor de iPhone.

Separat de toate aceste scăderi mai mult sau mai puțin îngrijorătoare, din comunicatul de presă trimis de compania americană astăzi mai aflăm că circuitul financiar generat din operațiuni, în trimestrul încheiat la 31 martie, a fost de 11,6 miliarde de dolari miliarde de dolari, precum și că gigantul a returnat 10 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Ținând cont de aceste rezultate, Consiliul director al Apple a aprobat creșterea cu 50 de miliarde de dolari a programului companiei de rambursare a capitalului, astfel că până în 31 martie 2018, gigantul american se așteaptă să ajungă la un total de 250 de miliarde de dolari rambursați prin acest program. Până în prezent, Apple a răscumpărat acțiuni în valoare de 117 miliarde de dolari și a rambursat 163 de miliarde de dolari acționarilor.

Consiliul director al companiei a mai aprobat creșterea autorizației de răscumpărare la 175 de miliarde de dolari (de la 140 miliarde de dolari), precum și o creștere cu 10% a dividendelor trimestriale. Membrii Consiliului au stabilit dividende de 0,57 $ la fiecare acțiune.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada aprilie-iunie) să aibă încasări cuprinse între 41 de miliarde de dolari și 43 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37,5 și 38 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6 miliarde $ și 6,1 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 300 milioane de $. Așadar, se prea poate ca scăderea încasărilor, a profitului și a vânzărilor de dispozitive să continue și în trimestrul 2 al anului fiscal 2016.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață, vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul acestei teleconferințe.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.