Apple a prezentat rezultatele financiare pentru T4 2015. Iată ce profit a avut, câte iPhone-uri a vândut și nu numai

0
3222
Apple store staff have meeting just before Apple iPhone 6s and 6s Plus go on sale at an Apple Store in Beijing September 25, 2015. The new iPhone 6s and 6s Plus arrived in stores and at consumers' doorsteps on Friday, kicking off a sales cycle that will be scrutinized for signs of how much juice Apple's marquee product has left. REUTERS/Damir Sagolj

Rezultatele financiare din cel mai profitabil trimestru fiscal al anului pentru compania Apple (și nu numai) au fost anunțate marți seară. În urmă cu doar câteva minute, compania Apple a emis un comunicat de presă în cadrul căruia prezintă rezultatele fiscale pe trimestrul 4 (perioada octombrie-decembrie) al anului 2015 (trimestrul 1 al anului fiscal 2016 în SUA). Așa cum era de așteptat, nu doar dacă ne uitam la previziunile analiștilor de pe Wall Street, în această perioadă compania Apple nu a mai crescut atât de spectaculos, cum creștea anul trecut pe vremea aceasta, de exemplu, însă rezultatele sale sunt impresionante.

Potrivit comunicatului, cifra de afaceri a companiei Apple pe al patrulea trimestru al anului fiscal 2015 a fost de 75,9 miliarde de dolari, cu puțin peste un miliard mai mare față de cea din 2014. Această cifră de afaceri se încadrează în ghidajul trimestrial anunțat în urmă cu 3 luni de Apple (75,5-77,5 miliarde de dolari). Profitul companiei pe trimestrul octombrie-decembrie a fost de 18,4 miliarde de dolari sau 3,28$ pe acțiune (acesta este cel mai mare profit raportat vreodată de orice companie într-un trimestru fiscal, depășind recordul anterior stabilit tot de Apple). Marja brută în același trimestru a fost de 40,1 procente, fiind mai mare decât cele 39,9 procente înregistrate în același trimestru al anului trecut. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, Apple a avut o cifră de afaceri de 74,6 miliarde de dolari și un profit net de 18 miliarde de dolari. Apple notează că din totalul veniturilor înregistrate în al patrulea trimestru al anului 2015, 66% provin din afara SUA.

„Echipa noastră i-a adus companiei Apple cel mai de succes trimestru din istoria sa, mulțumită celor mai inovative produse din lume și a vânzărilor record de iPhone, Apple Watch și Apple TV”, a declarat Tim Cook, director general Apple. „Creșterea accelerată a serviciilor noastre în timpul trimestrului a condus la aceste rezultate record, în timp ce baza noastră de produse a trecut recent de importanta bornă de 1 miliard de dispozitive active”, a mai adăugat acesta.

Ca de obicei, compania Apple dezvăluit și totalul vânzărilor pentru principalii generatori de venituri. Astfel, americanii raportează vânzarea a 74,8 milioane de dispozitive iPhone, 16,1 milioane de iPad-uri și 5,3 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, gigantul din Cupertino comercializa 74,4 de milioane de dispozitive iPhone, 21,4 de milioane de tablete iPad și 5,5 milioane de Mac-uri. Observăm, așadar, că vânzarile de iPhone au înregistrat din nou o creșere de vânzări anuală, vânzarile de iPad o scădere destul de însemnată (pentru al optulea trimestru fiscal consecutiv), iar Mac-urile o ușoară scădere anuală în vânzări.

În cadrul comunicatului de presă trimis de compania americană mai aflăm că circuitul financiar generat din operațiuni a fost de 27,5 miliarde de dolari miliarde de dolari, precum și că gigantul a returnat 9 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Până în prezent, Apple a răscumpărat acțiuni în valoare de 153 miliarde de dolari  din totalul de 200 de miliarde pe care trebuie să le răscumpere. De asemenea, consiliul director al companiei a aprobat plata a 0,52 $ din valoarea unei acțiuni, suma reprezentând dividendele cuvenite investitorilor ca urmare a creșterii cifrei de afaceri.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada ianuarie-martie) să aibă încasări cuprinse între 50 de miliarde de dolari și 53 miliarde de dolari, o marjă brută între 39 și 39,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6 miliarde $ și 6,1 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 325 milioane de $.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață, vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul acestei teleconferințe.

În cadrul trimestrului fiscal 4 al anului 2015, compania Apple a pus în vânzare iPad Pro și Apple TV generația a 4-a, două produse complet noi, care au reușit să atragă un număr important de clienți. De asemenea, tot în această perioadă gigantul american a extins disponibilitatea iPhone 6s și a iPhone 6s Plus în peste 100 țări.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.