Apple a anunțat rezultatele financiare pe T2 2016. Cifra de afaceri, profitul și vânzările de iPhone sunt în scădere

0
985
Respectându-și promisiunea făcută în urmă cu o lună, compania Apple a emis marți seară un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele fiscale pe trimestrul 2 (perioada aprilie-iunie) al anului 2016 (trimestrul 3 al anului fiscal 2016 în SUA). Așa cum era de așteptat, nu doar dacă ne uitam la previziunile analiștilor de pe Wall Street, și în al doilea trimestru al anului curent, Apple a înregistrat încă o scădere anuală a vânzărilor de iPhone și, implicit, o scădere a cifrei de afaceri.

Potrivit comunicatului de presă emis de Apple, cifra de afaceri a companiei pe al doilea trimestru al anului 2016 a fost de 42,4 miliarde de dolari miliarde de dolari, în scădere cu 7,2 miliarde $ față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2015 (49,6 miliarde de dolari). Ea se încadrează totuși în ghidajul trimestrial anunțat de Apple în urmă cu 3 luni (41-43 miliarde de dolari). Din cele 42,4 miliarde de dolari încasate de Apple, 63% provin din afara SUA.

Profitul companiei pe trimestrul aprilie-iunie a fost de 7,8 miliarde de dolari sau 1,42$ pe acțiune, fiind mai mic decât profitul de 10,7 miliarde de dolari sau 1,85 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Scăderea profitului se datorează și reducerii marjei brute, care, în perioada menționată anterior, a fost de 38 procente, fiind mai mică decât cele 39,7 procente înregistrate în același trimestru al anului trecut.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care cifra de afaceri și profitul companiei Apple au scăzut, însă, sunt vânzările mai mici înregistrate de principalii generatori de venituri. Gigantul american raportează vânzarea a „doar” 40,4 milioane de dispozitive iPhone, 9,95 milioane de iPad-uri și 4,25 milioane de Mac-uri în perioada aprilie-iunie 2016. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 47,5 milioane de dispozitive iPhone, 10,9 milioane de tablete iPad și 4,8 milioane de Mac-uri. T2 2016 este, deci, al doilea trimestru fiscal consecutiv când Apple raportează o scădere a vânzărilor de iPhone, deși la începutul trimestrului a pus în vânzare un nou model de iPhone – SE.

Suntem încântați să raportăm rezultatele trimestrului trei care reflectă o cerere a pieței și o performanță a afacerii mai bună decât o anticipam la începutul trinestrului. Am avut o lansare cu succes a iPhone SE și suntem încântați de răspunsul oferit de clienți și dezvoltatori cu privire la software-ul și serviciile pe care le-am previzualizat la WWDC în iunie.

Separat de toate aceste scăderi mai mult sau mai puțin îngrijorătoare, din comunicatul de presă trimis de compania americană astăzi mai aflăm că ea a returnat 13 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Până în prezent, Apple a răscumpărat acțiuni în valoare de 177 miliarde de dolari în programul în care își propune să răscumpere acțiuni în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,57 $ la fiecare acțiune până pe 11 august. În prezent, Apple deține lichidități și titluri ușor realizabile care însumează 231,5 miliarde de dolari, dar are și datorii pe termen lung de 68,9 miliarde de dolari.

T3 2016 – al treilea trimestru fiscal consecutiv pe scădere pentru Apple

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada iulie-septembrie) să aibă încasări cuprinse între 45,5 de miliarde de dolari și 47,5 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37,5 și 38 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6,05 miliarde $ și 6,15 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 350 milioane de $. Cu alte cuvinte, T3 2016 va fi, conform așteptărilor Apple, al treilea trimestru fiscal consecutiv când compania raportează o scădere anuală a cifrei de afaceri.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață, vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul acestei teleconferințe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.