Încă de la conferința de prezentare a iPhone 7, iPhone 7 Plus, AirPods și Apple Watch Series 2, compania Apple a făcut un anunț important pentru utilizatorii de iOS. Știind că foarte mulți dintre cei care au un iPhone, iPad sau iPod touch ard de nerăbdare să facă actualizarea la iOS 10, compania americană a dezvăluit că lansarea va avea loc pe data de 13 septembrie.
Momentul lansării nu a fost (ca de obicei) comunicat de către Apple, însă bazându-ne pe istoria ultimilor ani și pe ultimele actualizări primite de iOS, putem să spunem cu o oarecare certitudine că iOS 10 va putea fi descărcat marți, 13 septembrie, undeva în intervalul orar 19:45-20:00. Asta înseamnă că dacă ai așteptat o vară întreagă să ai iOS 10 și toate funcțiile sale disponibile pe dispozitivul iPhone, iPad și / sau iPod pe care il deții, atunci trebuie ca până la momentul lansării să fii foarte bine pregătit.
Actualizarea iOS se face cât se poate de simplu, însă foarte important este ca înainte de a descărca și instala o versiune majoră a sistemului de operare, cum este iOS 10, pe propriul dispozitiv iPhone sau iPad să iei câteva măsuri de precauție și să știi o serie de aspecte importante.
Pregătește-ți iPhone, iPad și iPod touch de instalarea iOS 10
Înainte de a începe
Verifică dacă dispozitivul tău este compatibil cu iOS 10
În ultimii ani, fiecare versiune nouă și majoră a iOS a trebuit să sacrifice câteva dintre dispozitivele ce puteau să facă actualizarea la versiunea majoră precedentă. Dacă odată cu iOS 6, Apple a sacrificat primul model de iPad, cu iOS 7 a sacrificat iPhone 3Gs, iar cu iOS 8 sacrifica dispozitivele iPhone 4, odată cu iOS 10, Apple a decis să sacrifice mai multe dispozitive ca oricând altcândva.
„Trăgând” de primul chipset dual-core introdus în iPhone și iPad – A5 – încă un an și optimizând iOS 9 în așa fel încât să funcționeze decent și pe dispzoitivele care îl folosesc, Apple nu a putut face același lucru și în iOS 10. De aceea, compania americană a decis să treacă mai departe, lăsând în urmă iPhone 4s, iPad 2, iPad mini (prima generație), iPad 3 și iPod touch generația a 5-a.
Dacă dispozitivele tale nu se numără printre cele enunțate mai sus și sunt mai noi, atunci sunt compatibile cu iOS 10.
Așadar, iată toate modelele de iPhone, iPad și iPod touch care sunt compatibile cu cea mai recentă versiune majoră de iOS:
- iPhone: iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 și iPhone 7 Plus (ultimele două modele vin cu iOS 10 preinstalat).
- iPad: iPad generația 4 cu ecran Retina, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2 și iPad Pro (atât modelul de 12,9 inchi, cât și cel de 9,7 inchi).
- iPod touch: iPod touch generația a 6-a.
Dacă ai unul dintre terminalele menționate mai sus, indiferent de model, culoare, versiune, spațiu de stocare, vei putea face actualizarea la iOS 10! Este, însă, bine de știut că nu toate caracteristicile noi ale iOS 10 vor fi și compatibile cu modelele de iPhone, iPad și iPod, mai vechi, dar care pot face actualizarea (un exemplu ar fi caracteristicile speciale pentru 3D Touch, care sunt disponibile pe iPhone 6s/6s plus și mai recent – cu excepția iPhone SE).
iOS 10 – caracteristici noi și probleme pentru dispozitivele mai vechi
iOS 10 reprezintă o actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone și iPad, introducând o grămadă de caracteristici noi și modificări de design, inclusiv un nou ecran de blocare cu notificări ce pot fi controlate prin 3D Touch și acces mai rapid la cameră, un centru de control redesenat și o secțiune specială pentru widgeturi în căutarea Spotlight.
Mesaje este aplicația care a primit cele mai importante modificări în iOS 10, fiind refăcută complet și primind noi caracteristici, printre care se numără animațiile în fundal, efectele de balon, Digital Touch, mesaje de mână, răspunsuri Tapback, emoji predictive și un App Store propriu. Mesaje este precedată îndeaproape de aplicația Poze, care și ea a primit caracteristici impresionante de recunoaștere facială și de obiect, precum și o caracteristică Amintiri ce grupează automat, în funcție de persoane, dată, obiecte și localizare, o parte dintre imaginile prezente în biblioteca foto, pentru a ajuta utilizatorii să redescopere momentele uitate din trecut. Mai apoi, a fost adăugată aplicația Locuință pentru administrarea ușoară a tuturor gadgeturilor HomeKit, au fost actualizate aplicații precum Hărți și Muzică, și au fost introduse sute de alte modificări de design și caracteristici noi despre care am vorbit și pe care le puteți găsi în articolele pe tema iOS 10. De asemenea, iOS 10 introduce destule caracteristici noi și pentru dezvoltatori, cum ar fi un SDK pentru Siri, iar despre acestea am vorbit în detaliu aici.
- Citește și: iOS 10 a fost prezentat de Apple – iată toate noutățile importante pe care le aduce pe iPhone și iPad
Pentru fiecare caracteristică nouă a iOS 10 există mai multe explicații pe care le puteți găsi în articolul mai sus menționat. Alături de aceste funcționalități noi și importante, pe parcursul perioadei de testare ce s-a întins pe durata a trei luni au mai fost introduse o mulțime de alte caracteristici noi în iOS 10, iar despre acestea am vorbit în diferite articole pe care le veți găsi aici.
Iar dacă te temi că nu vei știi cum să folosești noul ecran de blocare sau celelalte caracteristici noi din iOS 10, trebuie să știi că pe iTutorial.ro vor fi răspunsuri la întrebările tale în primele tutoriale legate de noile caracteristici ale sistemului de operare și pe forum.
Ai făcut actualizarea la iOS 10, atunci adio iOS 8 sau orice versiune precedentă!
În cazul în care faci actualizarea la iOS 10, atunci trebuie să știi că, în același timp, spui „adio iOS 9 / iOS 8 / iOS 7 / iOS 6!” Poate că în primele ore sau zile de disponibilitate a iOS 10 va mai fi posibil downgrade-ul. Dar la un moment dat, Apple va înceta să mai semneze iOS 9.3.5 pentru toate dispozitivele compatibile cu iOS 10, ceea ce va face imposibil să mai revii la iOS 9.
Acest lucru este bine de știut mai ales de către cei care au dispozitive mai vechi după cum vom vedea mai jos.
Ai iPhone 5 sau iPad 4? Ar fi bine să te gândești de două ori!
Acum să trecem la ceea ce este și va rămâne o problemă cu actualizările la versiunile majore ale iOS: modelele anterioare de iPhone și iPad. Și mă refer în mod direct la iPhone 5, iPhone 5c și într-o oarecare măsură la iPad cu ecran Retina (generația a 4-a). Știu că aceste dispozitive au cipuri suficient de potente încât să se miște mult mai bine decât o făcea iPhone 4 în iOS 7, dar performanțele lor au cam scăzut de la un an la altul.
Niciunul dintre posesorii de iPhone, iPad (cu excepția iPad Pro) și iPod touch nu ar trebui să se aștepte ca prima versiune de iOS 10 să funcționeze mai bine pe dispozitivul lor decât o făcea iOS 9.3.5. Probabil că acest lucru nu se va întâmpla nici în iOS 10.x, însă reducerea performanțelor nu va fi, repet, foarte bruscă sau măcar sesizabilă de către mulți dintre utilizatori.
Ținând cont de acest aspect și de ceea ce menționam mai sus, toți utilizatorii de iPhone 5, iPhone 5c și iPad 4 ar trebui să se gândească de două ori înainte de a efectua actualizarea la cea mai recentă versiune majoră de iOS.
Utilizatorii care posedă modele mai recente de iPhone, iPad sau iPod touch ar trebui să facă actualizarea fără a sta pe gânduri, chiar dacă nu ar trebui să se aștepte, deocamdată, la un spor al performanțelor comparativ cu iOS 9.3.x. Și nu spun acest lucru doar pentru mulțimea de caracteristici noi pe care le introduce, ci și pentru îmbunătățirile făcute la anumite capitole și, mai ales, actualizările de securitate – actualizări pe care versiunile mai vechi de iOS nu le vor mai primi.
O variantă la care ar putea apela aceia dintre voi care stați pe gânduri este amânarea actualizării la iOS 10 până la lansarea de către Apple a iOS 10.0.2 sau iOS 10.1. Astfel, veți putea vedea comparații cu versiunile precedente de iOS făcute pe dispozitive similare cu ale voastre și veți evita eventualele probleme specifice primei versiuni majore de iOS – probleme care acum nu ar trebui să mai existe, după opt versiuni beta și un program cu publicul care a făcut câteva milioane de utilizatori obișnuiți să încerce cea mai recentă versiune de iOS înaintea lansării.
iPhone sau iPad la mâna a doua? Atenție!
În cazul în care ți-ai luat dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch, trebuie să știi că s-ar putea să apară unele probleme cu iCloud. Aceste probleme nu te vor afecta dacă telefonul/ tableta a fost restaurat înainte de cumpărare, ci doar dacă acest lucru nu s-a întâmplat și, deci, există suspiciunea sau certitudinea că este blocat.
Dacă știi sau bănuiești că dispozitivul tău iOS este blocat în iCloud, trebuie să știi că după actualizare ți se va solicita parola acelui cont de iCloud. Peste pasul respectiv vei putea sări în cele mai multe dintre cazuri (nu vei putea dacă, de exemplu, ai făcut bypass – disponibil, în general, doar pentru dispozitivele cu iOS 7) și continua să îți folosești dispozitivul ca și înainte. Așa că dacă l-ai mai actualizat în trecut știind că este blocat și nu au fost probleme, nici acum nu vor fi.
Atenție dacă ai iPhone decodat!
O problemă care privește în mod special pe posesorii de iPhone este chiar disponibilitatea terminalului. Dacă ai un iPhone niciodată blocat (neverlocked) și știi sigur acest lucru, precum și dacă ești utilizator de iPad sau iPod touch, treci mai departe.
Operatorii de telefonie mobilă din lumea întreagă oferă clienților posibilitatea de a-și achiziționa telefoane mobile la un preț mai mic atunci când încheie un abonament, garanția lor că aceștia vor plăti facturile fiind, printre altele, codarea terminalului vândut. Ei bine, aici apare o problemă mare în cazul iPhone-urilor. Un număr considerabil de utilizatori își achiziționează iPhone-urile prin operatorii de telefonie mobilă, deci acestea rămân blocate în rețelele operatorilor respectivi. În cazul în care doresc să efectueze actualizarea la o versiune noua a iOS nu este nicio problemă, o vor putea face și se vor putea bucura de toate funcțiile noi, atât timp, însă, cât folosesc aceeași rețea.
Dar un număr considerabil de utilizatori cumpără iPhone-uri la mâna a doua de la persoane care le-au achiziționat de la un operator de telefonie mobilă. Ei bine, nici ei nu vor avea niciun fel de problemă când vor face actualizarea la noua versiune de iOS, în cazul în care telefonul este codat în rețeaua operatorului la care au abonament sau de la care au cumpărat o cartelă preplatita. Cu alte cuvinte, în cazul în care iPhone-ul tău este codat in rețeaua Vodafone Romania, de exemplu, iar tu ai cartelă sau abonamentul făcut la același operator, atunci vei putea face linistit actualizarea la iOS 10.
Problemele mari sunt pentru utilizatorii care au iPhone codat în rețeaua unui operator și au abonament sau cartelă la alt operator. Dacă esti in aceasta situație, înseamnă ca dispozitivul a fost codat, dar a fost mai apoi decodat fie de operatorul în rețeaua căruia este codat sau de un service autorizat care i-a facut deblocare din fabrica, fie este decodat printr-o metoda ilegala, dar folosita de foarte multi (aici sunt adesea probleme).
În cazul în care terminalul a fost decodat de operator sau de un terț care oferă serviciu de deblocare, atunci veți putea face actualizarea fără probleme. În cazul în care terminalul a fost însă deblocat (decodat) printr-o metodă hardware cum ar fi cartelele GEVEY sau R-SIM, atunci vei putea face actualizarea, dar sunt șanse mari să nu îți mai poți folosi terminalul în rețeaua operatorului de telefonie mobilă pe care o folosești în prezent, ci doar în rețeaua operatorului în care este codat. Practic, în cazul celor mai multe cartele de deblocare este o loterie întrucat pot fi sau nu compatibile cu iOS 10. Cel mai probabil cele care nu sunt compatibile vor primi noi versiuni pe care le vei putea folosi pentru a-ți debloca terminalul, însă nimeni nu știe când sau ce se va întâmpla.
Așadar, dacă ai un iPhone deblocat cu cartelă de decodare, fii atent și evită actualizarea până când știi cu siguranță că acea cartelă pe care o folosești este compatibilă cu iOS 10 sau că există o soluție alternativă pe piață – în cazul în care nu vrei să plătești sute de lei pe deblocarea completă.
Pregătire iPhone pentru iOS 10 (valabil și pentru iPad sau iPod touch)
Curață-ți dispozitivul
După ce ai luat la cunoștință toate cele descrise mai sus și ai decis că raspunsul la întrebarea Vrei să faci actualizarea la iOS 10 pe terminalul tău iPhone / iPad / iPod? este afirmativ, atunci poți să începi procesul de pregătire.
În primul și în primul rand, ceea ce trebuie făcut înainte de a face actualizarea la o versiune nouă a iOS, cu atât mai mult la una majoră este să îți cureți dispozitivul. Și nu, nu de praf sau alte reziduuri…
Cu toții avem, probabil, o serie de date sau aplicații instalate pe iPhone, iPad și iPod touch, care nu ne interesează sau pe care am și uitat când a fost ultima dată când le-am folosit. Pentru a elibera puțin spațiu de stocare de pe dispozitivul tău îți recomand două lucruri:
- Șterge aplicațiile pe care nu le folosești, de care nu ai nevoie sau care ocupă prea mult spatiu de stocare deși nu (mai) sunt atât de utile.
- Importă pozele pe computer sau într-o aplicație de stocare în cloud.
Tutorialele menționate mai jos te vor ajuta să realizezi aceste lucruri:
- Cum să imporți fotografiile și videoclipurile de pe iPhone și iPad pe computer – Tutorial
- Cum să ștergi aplicații de pe iPhone și iPad – Tutorial
- Nu mai aveți spatiu de stocare liber pe iPhone sau iPad? Iată cum puteți să eliberați câteva sute de MB – Tutorial
Eliberarea spațiului de stocare este importantă în special pentru cei care dețin versiuni de 8 GB sau 16 GB de iPhone sau iPad, deoarece iOS 10 are nevoie de puțin spațiu liber. În principiu actualizarea are nevoie de aproximativ 2 GB (probabil câteva sute de MB în plus sau în minus, în funcție de dispozitiv). Așa că nu te încrede doar în cei 1-1,5 GB pe care îi va arăta dispozitivul că îi ocupă actualizarea iOS 10, pentru că aceia nu sunt toți, ci doar dimensiunea actualizării ce urmează a fi descărcate.
- Citeste și: Cum să verificați spațiul de stocare disponibil pe iPhone-ul sau iPad-ul dvs. – Tutorial
Notă: Nu te speria, cei 1-2 GB pe care îi va ocupa actualizarea vor fi eliberați după instalarea ei și îi vei putea folosi în continuare. Ba mai mult, actualizările fac de obicei și curățenie, așa că s-ar putea să te trezești cu și mai mult loc liber în telefon sau pe tabletă.
În cazul în care ai șters cam totul și nu ai măcar 2,5 GB liberi, atunci s-ar putea să fii nevoit să îți restaurezi iPhone-ul sau iPad-ul. Mai multe detalii aici.
Efectuează un backup
Backupul este extrem de important, deoarece va face o copie tuturor datelor din dispozitivul tău și îți va oferi posibilitatea de a îl restaura în cazul in care datele au fost pierdute.
Din acest motiv, chiar inainte de a face actualizarea la iOS 10 este foarte indicat oricui să faca un backup, deoarece există posibilitatea (foarte mică) să se ivească unele probleme pe durata instalarii noului iOS și să fii obligat să revii la versiunea anterioara a iOS până cand vei putea instala iOS 10.
Așa cum am menționat deja, actualizările la noile versiuni ale iOS (inclusiv cele majore) decurg, de regulă, fără niciun fel de probleme, iar după ce actualizarea se va finaliza, vei constata că absolut toate datele sunt la loc pe terminalul tău fara a fi ceva pierdut sau mutat. Oricum, este bine să îți iei câteva măsuri de precauție și sa faci un backup. Nu durează mult, și nu daunează în niciun fel terminalului sau datelor din el.
Exista două metode de a face backup; iCloud și iTunes. iCloud este metoda recomandată, deoarece nu depinde de computer. Oricum, în cazul in care ai un dispozitiv iOS cu foarte multe date stocate, iar cei 5 GB pe care iCloud ți-i oferă gratuit implicit nu sunt suficienti, atunci va trebui sa alegi iTunes. Pentru a face backup, fie prin iTunes, fie prin iCloud, va trebui sa urmezi unul dintre tutorialele de mai jos:
- Cum puteti face backup manual pe iPhone și iPad folosind iTunes
- Cum sa activati, sa administrati și sa stergeti backup-urile in iCloud pe iPhone și iPad – Tutorial
Recomandare: Ar fi bine de stiut ca cel mai bun mod de a face actualizarea la o versiune majoă a sistemului de operare este „pe curat” (înlătură toate eventualele probleme de functionare mai vechi ale dispozitivului – cu excepția celora de natură hardware). Asta înseamnă să restaurezi dispozitivul și să îl configurezi ca unul nou, și nu dintr-un backup. Din păcate, asta se traduce automat prin pierderea tuturor datelor tale și pastrarea doar a acelora ce fuseseră sincronizate cu iCloud (de exemplu, contacte, notițe, calendare, favorite, poze din Biblioteca foto iCloud, etc. + a datelor din aplicațiile ce sunt sincronizate cu iCloud ori cu un alt serviciu de cloud) – prin re-logarea în contul iCloud – sau cu iTunes. Desigur, va fi mai complicat să instalezi din nou totul, poate să te trezești că ai pierdut câteva date importante, însă această metodă este recomandata pentru ca terminalul tău să funcționeze mai bine – mai ales dacă are unele probleme și intenționai mai demult timp să îl restaurezi. Totuși, înainte de a lua o decizie atât de radicală, deși este cea recomandată, poți să încerci următorul „truc”: fă actualizarea la iOS 10 prin metoda tradițională, iar dacă nu ești multumit de performanțele dispozitivului tău, restaurează-l și configurează-l ca și iPhone / iPad / iPod nou.
Câteva linkuri utile pentru sincronizarea datelor:
- Cum sa configurati și sa utilizati email-ul, contactele și calendarele in iCloud de pe iOS, Mac, Windows și web – Tutorial
- Cum sa configurati și sa utilizati Documentele in Cloud pe iPhone, iPad, Mac și Windows PC – Tutorial
- Cum sa activati Photo Stream pe iPhone, iPad, Mac și Apple TV – Tutorial
- Cum sa transferati manual aplicatii, muzica, poze și alte date media pe iOS sau pe iPod de pe iTunes 11 – Tutorial
Efectuează toate actualizările disponibile
Da, înainte de a face actualizarea la iOS 10 este cat se poate de recomandat să faci toate actualizările disponibile pe iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tău.
Este extrem de important ca terminalul tău să ruleze cea mai recentă versiune a sistemului de operare înainte de actualizare, respectiv iOS 9.3.5, deoarece ea include toate optimizările pentru ca procesul să decurgă fără probleme, iar datele tale să nu fie pierdute. Dacă nu ai facut actualizarea la iOS 9.3.5, fă-o cât mai ai timp, întrucât după ce iOS 10 va fi disponibil, nu vei mai putea realiza acest lucru!
În cazul aplicațiilor este la fel de bine să ai mereu instalată ultima versiune a fiecăreia. Și cu atât mai mult înainte de a instala o versiune nouă a sistemului de operare (mai ales că în acest moment majoritatea dezvoltatorilor au facut optimizările necesare pentru iOS 10 în aplicațiile proprii). Pentru a actualiza aplicațiile la cele mai recente versiuni: Deschide App Store>Actualizări>Actualizați tot și asteaptă până când toate aplicațiile tale vor fi actualizate la cele mai recente versiuni.
Bonus: Fii cu un pas înaintea tuturor
Marți, pe 13 septembrie, te așteptăm pe iTutorial.ro pentru a afla primul când a fost lansat iOS 11. Pentru asta, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Twitter, Google+ și/sau Tumblr și să descarci aplicația iTutorial pentru iPhone și Android.
De asemenea, dacă dorești să fii printre primii care au descărcat și instalat iOS 11, atunci asigură-te că iPhone-ul, iPad-ul, iPod touch-ul tău este suficient de încărcat (are minimum 50% baterie), este conectat la o rețea Wi-Fi și are câțiva GB spațiu de stocare liber. Alternativ, dacă vrei să faci actualizarea via iTunes, asigură-te că ai computerul conectat la Internet și versiunea 12.7 a programului instalată.
Actualizarea la iOS 11 se va face din Configurări > General > Actualizare software, de pe iPhone, iPad și iPod touch sau accesând butonul Caută o actualizare în iTunes. Un tutorial cu mai multe detalii va fi disponibil deodată cu actualizarea.
Notă: În primele ore de după lansarea iOS 11 trebuie să fii înarmat cu multă răbdare, întrucât, la fel ca în fiecare an, milioane de utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch vor încerca simultan să descarce actualizarea, motiv pentru care serverele Apple ar putea ceda.
Sal am un ipod A1199 pe care nu il mai vede ituns-ul, am dezinstalat si instalat ituns… tot nu il vede
Computerul îl recunoaște? Dacă da, ce pictogramă afișează la conectare (driverul fără simboluri, o săgeată în jos lângă driver, un semn de exclamare sau întrebare lângă driver sau nu îl afișează deloc)?
Nu il afiseaza deloc, nici computerul nu scoate vreun sune cand il conectez, doar ipodul se incarca bateria, atat
E posibil sa fie scos din uz pentru ca este un model mai vechi?
Chiar dacă nu ar mai fi recunoscut de ultimele versiuni de iTunes (puțin probabil), de computer tot ar trebui să fie recunoscut. Încearcă să îl conectezi la un alt port USB sau folosește un alt computer pentru a verifica dacă acolo este citit de sistem și, ulterior, de iTunes.
Pe iPhone 5s am iOS 9.2.1. Cum instalez acum 9.3.5? Nu vreau 10.0.1 care mi-l sugerează și este descărcat? Mulțumesc!
Am răspuns deja acestui mesaj aici: https://itutorial.ro/2016/09/cum-revin-ios-9/#comment-2906154383
Mi-am instalat iOS 10, însă am o nelămurire. In aplicația Mesaje de ce nu pot vedea toate mesajele anterioare ci doar astea recente?
Ai făcut actualizare din Configurări>General>Actualizare software sau din ipsw-ul iOS 10 (folosind iTunes)? Celelalte date au dispărut sau doar la Mesaje este problema?