Cum să faci downgrade la iOS 9.3.5 de la iOS 10 pe iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

42
26337

!
Actualizare 19 octombrie, ora 14:04:
Procesul de downgrade la iOS 9.3.5 nu mai este posibil. Apple a încetat semnarea acestei versiuni de iOS pentru toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch compatibile cu iOS 10. Prin urmare, dacă ai instalat iOS 10.0.1 sau orice versiune ulterioară a sistemului de operare NU vei mai putea reveni la iOS 9.3.5 sau o versiune anterioară acesteia. Mai multe detalii aici.


iOS 10 pentru iPhone, iPad și iPod touch a fost lansat de către Apple, iar aceia dintre voi care nu au efectuat încă actualizarea la această versiune majoră de iOS vă întrebați probabil dacă să o efectuați sau nu, mai ales dacă aveți dispozitive de generație anterioară și vă temeți că această nouă versiune de iOS va afecta performanțele sau autonomia bateriei.

Din păcate, după atâția ani în care utilizatorii au fost mereu sceptici la lansarea unor versiuni noi de iOS și nu și-au dorit decât să le testeze pe propriile dispozitive înainte de a decide dacă să le instaleze sau nu, compania Apple nu a creat nici acum un instrument care să îți permită să instalezi iOS 10 și să revii de îndată ce întâmpini unele probleme. Ori asta înseamnă că după ce vei instala iOS 10 îți va fi imposibil să revii la versiunea de iOS precedentă pe care o aveai instalată. De îndată ce Apple va înceta să o semneze.

Așadar, am subliniat mai sus „va înceta”, pentru că există încă o mică fereastră de care putem beneficia. După fiecare lansare a unei noi versiuni de iOS, revenirea la versiunea precedentă mai este posibilă câteva zile printr-un simplu proces de downgrade. iOS 10 nu face excepție, așa că după ce îl vei instala pe iPhone, iPad sau iPod touch, vei avea posibilitatea de a reveni la ultima versiune de iOS de dinaintea lansării iOS 10, respectiv iOS 9.3.5 (Actualizare: nu mai este posibil).

Or, dacă ai instalat iOS 10 și nu ești mulțumit de modul în care rulează deocamdată, atunci poți să revii, cât mai ai vreme, la iOS 9.3.5 printr-un proces de downgrade. Crezi că după te vei răzgândi și vei dori iOS 10 iarăși? Nicio problemă! Oricând după vei putea face actualizarea la ultima versiune de iOS fără bătăi de cap.

Cum să faci downgrade iOS 10.x.x la o versiune anterioară pe iPhone, iPad și iPod touch


!!!
Actualizare 19 octombrie, ora 14:04:
 Procesul de downgrade la iOS 9.3.5 nu mai este posibil. Apple a încetat semnarea acestei versiuni de iOS pentru toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch compatibile cu iOS 10. Prin urmare, dacă ai instalat iOS 10.0.1 sau orice versiune ulterioară a sistemului de operare NU vei mai putea reveni la iOS 9.3.5 sau o versiune anterioară acesteia. Mai multe detalii aici.

Totuși, poți urma pașii de mai jos pentru a face downgrade la o versiune de iOS disponibilă la momentul accesării acestui articol (spre exemplu, de la iOS 10.1 la iOS 10.0.2). Vei avea nevoie de fișierul .ipsw potrivit modelului tău de iPhone/iPad și versiunii de iOS la care vrei să revii și care mai este disponibilă. Acesta poate fi descărcat de aici, apoi va trebui să urmezi pașii de mai jos.


De ce ai nevoie pentru a face downgrade?

Procesul de downgrade este unul relativ simplu deoarece nu necesită instalarea prea multor programe sau o experiență în folosirea de terminale iPhone, iPad sau de computere. Pentru a face downgrade vei avea nevoie, pe langa dispozitivul cu iOS 10, de:

 • Un Mac sau PC (cu Windows) cu iTunes instalat – cea mai recentă versiune (12.5) ar fi indicată. Poți descărca ultima versiune de iTunes fie direct din interiorul programului, fie de pe Mac App Store, fie de pe site-ul web al Apple.
 • Fișierul .ipsw al iOS 9.3.5 pe care îl poți descărca descarca de mai jos – de asemenea, în lista de mai jos vei vedea și toate terminalele iPhone, iPad și iPod touch pe care este posibil downgrade-ul.

iOS 9.3.5 .ipsw

iPhone

 • iPhone 5 (CDMA)
 • iPhone 5 (GSM)
 • iPhone 5 A1429 (Global)
 • iPhone 5c (CDMA)
 • iPhone 5c (GSM)
 • iPhone 5s (CDMA)
 • iPhone 5s (GSM)
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

iPad

 • iPad Pro 12,9 inchi (Wi-Fi)
 • iPad Pro 12,9 inchi (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad Pro 9,7 inchi (Wi-Fi)
 • iPad Pro (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad Air 2 (Wi-Fi)
 • iPad Air 2 (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad Air (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad Air (Wi-Fi)
 • iPad Air (modelul pentru China)
 • iPad (4 CDMA)
 • iPad (4 Wi-Fi+ Cellular GSM)
 • iPad (4 Wi-Fi)
 • iPad mini 2 (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad mini 2 (Wi-Fi)
 • iPad mini 2 (modelul pentru China)
 • iPad mini 3 (modelul pentru China)
 • iPad mini 3 (Wi-Fi)
 • iPad mini 3 (Wi-Fi + Cellular)
 • iPad mini 4 (Wi-Fi)
 • iPad mini 4 (Wi-Fi + Cellular)

iPod touch

 • iPod touch (generația a 6-a)

Fiindcă iOS 9.3.5 nu mai este disponibil, s-ar putea să fie o altă versiune de iOS 10 disponibilă. Dacă dorești să revii la aceasta, descarcă de aici .ipsw-ul corespunzător modelului de iPhone sau iPad pe care îl folosești.

Notă: Modelele de iPhone și iPad Cellular + Wi-Fi care funcționează pe rețelele de telefonie mobilă din România (și celelalte țări din Europa) sunt cele GSM. CDMA funcționează pe rețelele de telefonie mobilă din câteva țări din cele două Americi și Asia.

!Atenție

Înainte de a începe procesul de revenire la o versiune anterioară de iOS, trebuie să știi și să înțelegi că vei pierde toate datele stocate de la instalarea iOS 10 și până în prezent. Chiar dacă ai sau nu backup efectuat în iOS 10, vei pierde datele, deoarece nu va putea fi restaurat pe iPhone sau iPad cu iOS 9.3.5 un backup realizat în iOS 10. Dacă ai realizat backup prin iTunes sau iCloud înainte de a face actualizarea la iOS 10 (ceea ce am recomandat tuturor în tutorialul de pregătire a actualizării) atunci vei putea face restaurarea din backupul respectiv cu mențiunea că vei pierde doar datele stocate pe iOS 10 (aplicații noi, fișiere, documente și alte date care nu au fost sincronizate cu iCloud).

De asemenea, un alt aspect important pe care trebuie să îl reții este că, după downgrade, dispozitivul îți va cere parola contului iCloud/ID Apple! Așa că dacă nu mai știi parola și nici nu o poți recupera ori dacă ai cumpărat dispozitivul la mâna a doua și nu l-ai restaurat niciodată, atunci ar fi bine să eviți downgrade-ul!

Cum fac downgrade de la iOS 10.x la o versiune anterioară?

 1. Oprește iPhone-ul sau iPad-ul care rulează iOS 10;
 2. Ține apăsat butonul principal și, în acest timp, conectează terminalul la computer. Continuă să ții butonul apăsat până în momentul în care dispozitivul îți cere să îl conectezi la iTunes (afișând imaginea de mai jos):mod recuperare iphone 5 itutorialro-conectati-la-itunes
 3. iTunes ar trebui să afișeze pe computer o casetă de dialog prin care să te atenționeze că a detectat un iPhone sau iPad în Modul Recuperare și că el trebuie restaurat înainte de a mai putea fi folosit. Dă clic pe OK;
 4. În fereastra iTunes, în pagina cu informații despre terminalul pus în modul Recuperare, ține apăsată tasta Opțiune (alt) pe Mac sau Shift pe Windows și, în acest timp, dă clic pe butonul Restaurează iPhone-ul/iPad-ul/iPod-ul;restaurare-ipsw-itunes-optiuneshift
 5. Se deschide o fereastră care îți permite să cauți fișierul pe care vrei să îl restaurezi. Caută în computerul tău fișierul .ipsw descărcat mai sus și selectează-l pentru a face restaurarea folosindu-l, apoi dă clic pe Deschide;selectare-ipsw-restaurare-itunes
 6. Va începe procesul restaurării care va dura de la câteva minute și până la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet și de cât de nou sau vechi este terminalul restaurat.

După ce iTunes a finalizat restaurarea, noua versiune de iOS (9.3.5) se va încărca, iar după aceea vei fi nevoit să urmezi procesul de configurare al iOS ei. Dacă doresti să restaurezi un backup, nu uita să o faci în cadrul procesului de configurare (selectezi Restaurează un backup din iTunes / iCloud, dupa caz) – backupul trebuie să fi fost efectuat in iOS 9.3.5 sau o versiune anterioară, pentru a putea fi restaurat!

Notă: Dacă după downgrade apar unele probleme de funcționare pe iPhone sau iPad – cum ar fi, de exemplu, neafișarea apelurilor primite/efectuate/ratate – atunci, din păcate, singura rezolvare este să faci din nou actualizarea la iOS 10.0.1 sau, cea mai recentă versiune de iOS la momentul respectiv, deoarece ele sunt cauzate strict de procesul de downgrade.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

42 COMENTARII

 1. am iphone 5s si nu merge sa fac downgrade de la ios 10 la 9.3.5, imi apare la un moment dat ca a survenit o eroare necunoscuta si nu mai pot face nimic. ma poti ajuta, te rog?

 2. Salutare,
  Imi poti da o versiune de ios 9 pentru iphone 5s? Model:A1457 IMEI: 358829056491277.
  Am descarcat cateva dar nu sunt compatibile 🙁
  Mersi! 🙂

 3. Salutare!
  Am un iPhone 4S am iOS 9.3.5, intrebarea mea este daca mai pot reveni la un iOS anterior ex 8.4 sau chiar 7 si daca merge pot face prin iTunes la fel cu restore?
  Multumesc 🙂

  • iPhone 6,1 și iPhone 6,2 sunt identificatorii pentru cele două versiuni de iPhone 5s. Linkurile sunt corecte pentru modelul de iPhone pe care îl ai (dacă nu merge cu GSM, încearcă și modelul Global de la iPhone 5s).

 4. salut! se merita sa instalez iOS 10 pe iPhone 5? telefonul il folosesc mai mult pentru internet adica citit mail-uri si jucat din cand in cand nfs no limits 🙂 astept un raspuns. multumesc anticipat!

  • Din punctul meu de vedere, da. Îl folosesc și pe un iPhone 5 și nu am avut probleme (într-adevăr nu este la fel de rapid precum iOS 9.3.5, deocamdată, dar actualizarea merită făcută pentru noutățile pe care le are). O comparație între performanțele din iOS 9.3.5 și cele din iOS 10 inclusiv pe iPhone 5 este disponibilă aici: https://itutorial.ro/2016/09/ios-9-3-5-vs-ios-10/ . De asemenea, menționez că iOS 10.1 este pregătit și va aduce un spor în privința performanțelor inclusiv pe acest model de iPhone, deci ele vor fi comparabile cu cele din iOS 9.3.5.

 5. Buna ziua, am descarcat varianta pentru iPhone 5s, dar la resturare imi spune ca nu se potriveste Firmware cu aparatul meu. Este un iPhone 5s, blocat Orange.

 6. Am IPhone 5S cu iOS 9.2.1. Am fost reticent la instalare 9.3.x. As vrea acum sa pun iOS 9.3.5 nu 10.0.1. Cum trebuie sa procedez? Am cont iTunes și iCloud. Mulțumesc!

  • Va trebui să urmezi pașii din acest tutorial (descarci IPSW-ul iOS 9.3.5 pentru modelul tău de iPhone și apoi îl instalezi cu clic pe Caută o actualizare+tasta Shift/Opțiune. Grăbește-te pentru că nu se va putea foarte mult timp!

       • Salut Alex, nici la mine nu a mers downgrade de la IOS10 la IOS 9, imi spune ca versiunea nu este corecta.
        Ma poti ajuta te rog cu alta versiune?La mine telefonul chiar face probleme, se stinge/reaprinde singur…
        Am un Iphone 5, model MD297DN/A.
        Multumesc!

       • Problema e ca l-am recarosat, pe spate scrie model A1429, daca te ajuta imei-ul:013403002393610.
        Multumesc frumos!
        P.S:La origine a fost negru, acum este gri.

       • Salut! Mi-am facut Update la IOS 10 si acum nu ma mai pot conecta la Smart Tv prin ecran wireless de la youtube.Ma puteti ajuta.Multumesc!

       • Cum se realiza această conexiune (care era dispozitivul-punte; un Apple TV, un Chromecast)? Ai încercat o repornire forțată? Ai încercat să actualizezi aplicațiile la cele mai recente versiuni, la fel și dispozitivul mulțumită căruia se transmite conținutul pe TV?

       • 1.Salut,Tv esti un Sony Bravo…idea este cand aveam IOS 9.3.5 mergea perfect,dar de cenad am trecut la IOS10,nu ma mai pot conecta pe Tv prin cran wireless de la youtube de pe telefon.

        2. Am incercat iesr sa-mi fac downgrade la 9.3.5 si nu am reusit…am urmat pasii prezentati de tine (Oprește iPhone-ul sau iPad-ul care rulează iOS 10;
        Ține apăsat butonul principal și, în acest timp, conectează terminalul la computer. Continuă să ții butonul apăsat până în momentul în care dispozitivul îți cere să îl conectezi la iTunes (afișând imaginea de mai jos):

       • Downgrade-ul nu mai este posibil. Încearcă o repornire forțată pentru a vedea dacă problema persistă și dacă da, verifică dacă ai cea mai recentă versiune de YouTube instalată pe iPhone. Dacă și ulterior te confrunți cu problema, spune-mi te rog dacă ea apare și atunci când încerci să redai muzică din aplicația Muzică sau o altă aplicație de pe iPhone.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.