Cum să faci actualizarea la iOS 16 / iPadOS 16 pe iPhone și iPad – Tutorial

- Publicitate -

Prezentat la WWDC 2022, iOS 16 a fost lansat pe data de 12 septembrie, fiind deja disponibil pentru actualizare. Aceasta înseamnă că, după trei luni de așteptare, poți în sfârșit să instalezi și să folosești versiunea finală a acestei actualizări majore aduse sistemului de operare pentru iPhone. Și să te bucuri de fiecare dintre caracteristicile noi pe care le aduce. Și de îmbunătățirile și actualizările de securitate oferite.

Notă: iPadOS 16 nu a fost lansat pentru public, fiind în continuare disponibil numai pentru programatori și membrii Apple Software Beta. Potrivit Apple, această actualizare va fi lansată în luna octombrie, prima versiune de iPadOS 16 publică urmând a fi iPadOS 16.1 (care se află deja în faza de testare, împreună cu iOS 16.1). Tutorialul prezent va indica pașii de actualizare și pentru iPad, aceștia urmând a putea fi urmați de îndată ce iPadOS 16 va fi lansat și disponibil pentru publicul larg.

Pentru a folosi iOS 16 și / sau iPadOS 16 pe dispozitivele iPhone și iPad Proprii, trebuie mai întâi să le instalezi. Cum? Răspunsul la această întrebare este în cadrul acestui tutorial, care te va îndruma pas cu pas cum să descarci și instalezi, în siguranță, iOS 16 și / sau iPadOS 16 pe dispozitivul / dispozitivele tale.

Actualizare la iOS 16 și / sau iPadOS 16 pe iPhone, iPad și iPod touch

Compatibilitate

iOS 16 și iPadOS 16 sunt compatibile începând cu modelele de iPhone și iPad precizate mai jos. Pe nici unul dintre modelele anterioare nu vei putea face actualizarea!

 • iPhone: toate modelele de la iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X încoace
 • iPod touch: nici un model.
 • iPad: iPad Pro (toate modelele), iPad 5 (sau ulterior), iPad mini 5 (și modelele ulterioare) și iPad Air 3 (și ulterioare).

Pentru o listă completă cu toate modelele compatibile cu iOS 16, accesați acest articol.

Notă: iPhone 14 Plus, iPhone 14, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vor veni cu iOS 16 preinstalat.

!Înainte de a efectua actualizarea

Fiind actualizări majore, iOS 16 și iPadOS 16 aduc o multitudine de noutăți pentru dispozitivele compatibile. Deci, în cazul în care te întrebi dacă merită făcută actualizarea, răspunsul este categoric da, mai ales dacă folosești un dispozitiv de generație mai nouă. Iar dacă următoarea ta întrebare este cum fac actualizarea?, ei bine răspunsul este în acest tutorial.

Totuși, înainte de a începe, te-aș ruga insistent să accesezi tutorialul către care face trimitere linkul de mai jos pentru a-ți pregăti așa cum trebuie dispozitivul iPhone / iPad de instalarea iOS 16 și / sau iPadOS 16, astfel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute:

Cum să faci actualizare la iOS 16 / iPadOS 16 pe iPhone și iPad

Dacă după ce ai citit și urmat toate recomandările din articolul mai sus menționat, ai rămas la decizia de a-ți actualiza dispozitivul iPhone sau iPad la iOS 16, respectiv la iPadOS 16, atunci haide să începem prin a alege modalitatea de actualizare (wireless, cu iTunes ori cu Finder).

Metoda 1 (wireless / OTA) descrie un proces de actualizare care se va desfășura exclusiv pe dispozitivul iPhone sau iPad, drept care vei avea nevoie de o conexiune Wi-Fi stabilă și ceva mai mult spațiu de stocare liber. Metoda 2 (iTunes), în schimb, descrie un proces de actualizare care se va realiza cu ajutorul aplicației iTunes pentru computer, ceea ce înseamnă că numai computerul cu care faci actualizarea trebuie conectat la Internet, iar iPhone-ul / iPad-ul nu trebuie să aibă atât de mult spațiu de stocare liber. Metoda 3 (Finder) este foarte similară ca și principiu cu metoda 2, dar este dedicată numai posesorilor de Mac cu macOS Catalina 10.16 (sau orice versiune ulterioară), întrucât începând cu această versiune s-a eliminat iTunes de pe Mac, o parte din rolul acestuia fiind preluat de Finder.

Notă: Reține că odată ce ai facut actualizarea la iOS 16 și / sau iPadOS 16 NU mai poți reveni la o versiune anterioară de iOS!

Notă: Indiferent de metoda aleasă, prezentul tutorial arată modul în care decurge procesul de descărcare și instalare a iOS 16 și / sau iPadOS 16 pe dispozitivele care au deja instalat iOS 15.x.x (sau iOS 16 și / sau iPadOS 16 beta; nu Golden Master!). În cazul actualizărilor pornite de la o versiune mai veche a iOS (iOS 14, de exemplu), pașii de urmat în procesul de instalare sau configurare ar putea diferi ușor.

Metoda 1: Cum să faci actualizare la iOS 16 și / sau iPadOS 16 prin sistemul Actualizare Software (OTA) al iPhone sau iPod touch

Pentru această metodă este necesar ca dispozitivul iPhone și iPad:

 • să fie conectat la o sursă de alimentare (sau încărcat cel puțin 50%)
 • să fie conectat o rețea Wi-Fi
 • să aibă cel puțin 1,5GB-3GB de stocare liberi (Notă: nu la fel de mare va trebui să fie spațiul de stocare liber în cazul în care apelezi la metoda 2 – actualizarea folosind iTunes – întrucât descărcarea actualizării se va produce pe computer, iar dimensiunea acesteia este destul de mare; câteva sute de MB sau aproximativ 1 GB).

În cazul în care îți este imposibil să îndeplinești cele trei condiții, atunci poți face actualizarea prin Metoda 2 – actualizarea folosind aplicația iTunes de pe Mac sau PC. Dacă le îndeplinești pe toate, atunci:

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;ecran principal home iphone x ios 13
 2. Atinge General;general configurari ios
 3. Atinge Actualizare software;actualizare software general
 4. Dispozitivul iPhone / iPad va începe să caute actualizarea nouă. Cel mai probabil, va afișa atât actualizarea de iOS 15 disponibilă (15.7 în momentul de față), dar și, în partea de jos a ecranului, în secțiunea Disponibilă de asemenea, opțiunea Actualizați la iOS 16 / iPadOS 16. Atinge pentru a-ți apărea actualizarea (acest pas suplimentar a fost introdus de către Apple, deoarece iOS permite păstrarea unei versiuni majore mai vechi pe modelele de iPhone și iPad compatibile cu versiunile mai noi, fiind eliminat astfel riscul de a face actualizarea în mod accidental).disponibil ios 16
 5. Atinge butonul Descărcați și instalați. Notă: Dacă butonul menționat anterior nu apare înseamnă că nu ai suficient spațiu de stocare pentru descarcarea actualizării și, deci, va trebui sa începi ștergerea unor aplicații sau fișiere media (citește mai multe informații în articolul despre cum să te pregătești de actualizarea la iOS 16 și / sau iPadOS 16);descarcati instalati ios 16
 6. Pe ecran vor aparea termenii și condițiile pentru instalarea noii versiuni a sistemului de operare. Atinge butonul De acord pentru a putea continua, apoi confirmă că ești de acord;termeni conditii instalare ios 15 iPadOS
 7. Așteaptă descărcarea noii versiuni de iOS / iPadOS de către dispozitivul iPhone / iPad (operațiunea poate dura de la câteva minute la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet, de dispozitivul tău și de cât de solicitate sunt serverele Apple);
 8. După descărcare, o casetă de dialog va apărea pe ecran și te va întreba dacă vrei să faci actualizarea la iOS 16 și / sau iPadOS 16 acum sau să amâni pe mai târziu. Alternativ, în meniul Actualizare software butonul Descărcați și instalați afișat anterior va fi înlocuit cu butonul Instalați acum. Atinge-l pentru a începe actualizarea, în caz contrar instalarea urmând a începe automat la noapte, cu condiția ca dispozitivul să fie conectat la priză și să aibă suficientă baterie în intervalul oral prestabilit.
 9. Începe instalarea! Operațiunea va dura câteva minute, timp în care pe ecranul dispozitivului tău va fi afișat sigla Apple și o bară ce afișează progresul;restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 10. După ce iOS 16 și / sau iPadOS 16 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal / glisează în sus pe ecran și introdu codul de acces pentru a începe configurarea;
  salut actualizare iPad iPhone iOS 15
 11. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 12. Atinge Continuați;
 13. Apasă pe butonul De acord din colțul din dreapta sus al ecranului pentru a accepta termenii și condițiile.
 14. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 15. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas atingând Omiteți acest pas;
 16. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare, vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 17. Apasă Începeți / glisează în sus pe ecran pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 16 / iPadOS 16.bun venit pe iPad iPhone incepeti

*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.

Metoda 2: Cum să faci update la iOS 16 și / sau iPadOS 16 prin intermediul iTunes

Pentru această metodă este necesar:

 • Să ai instalată cea mai recentă versiune de iTunes pe Mac (până la macOS Mojave; în cazul în care ai macOS Catalina ori ulterior, mergi la metoda 3). Dacă nu ai instalat iTunes pe computer, îl poți descărca de pe site-ul Apple (pentru macOS / pentru Windows) ori, dacă ai Windows 10 (sau ulterior), din Microsoft Store. Dacă îl ai instalat, îl poți actualiza din App Store > Actualizări (pe Mac) / Ajutor > Caută actualizări (pe Windows).
 • Să îți conectezi dispozitivul iOS / iPadOS prin cablul Lightning / USB-C la computer (nu folosi conectorul USB pentru tastatură!) și să NU îl deconectezi până la finalizarea actualizării;
 • Să ai măcar 1-1,5 GB de stocare liber.

Dacă întrunești cele trei condiții, urmează pașii de mai jos:

 1. Dacă nu s-a deschis deja, deschide aplicația iTunes de pe Mac sau PC;
 2. Dacă, după conectare, apare că este disponibil iOS 16 și / sau iPadOS 16 pentru dispozitivul tău, dă clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Dacă însă nu va apare, urmează pașii de mai jos:
  1. În secțiunea Bibliotecă, în stânga sus va apărea pictograma „Dispozitive”  – dă clic pe ea;
  2. Dacă este necesar, alege dispozitivul pe care doresti sa îl actualizezi, făcând clic pe numele său;
  3. Se va deschide pagina „Rezumat”, care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În zona de mijloc, unde sunt oferite informații privind modelul de iPhone/iPad, se află un buton Caută actualizări sau, după caz, Actualizează. Dă clic pe el;cauta actualizare itunes ios 13
 3. Întrucât Apple nu a lansat o actualizare a iTunes specială pentru a include compatibilitate cu iOS 16 și / sau iPadOS 16, aplicația s-ar putea să ceară descărcarea unui software special care să permită instalarea actualizării. Alege Instalează și așteaptă descărcarea, instalarea acestui software și repornirea programului.software compatibilitate itunes
 4. Computerul va căuta actualizarea, apoi va afișa o căsuță de dialog, care spune că o nouă versiune de iOS este disponibilă pentru dispozitivul tau. Dă clic pe Descarcă și actualizează / Actualizează;
 5. O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de ultima versiune de iOS. Dă clic pe butonul Următor;
 6. Termenele și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;
 7. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces pe iPhone / iPad;mesaj introducere cod acces itunes
 8. Computerul tău va începe să descarce noul software;descarcare actualizare ios itunes
 9. După ce noul software a fost descărcat, codul de acces (dacă ai configurat unul) îți va fi solicitat. Introdu-l și treci la pasul următor;
 10. În situația în care nu ai efectuat un backup cu iTunes (recent), ți se va solicita să efectuezi unul acum. Selectează Efectuează backup pentru a face un backup acum sau Nu efectua backup pentru a trece la actualizare.
 11. Instalarea iOS 16 și / sau iPadOS 16 va începe numaidecât. Procesul durează câteva zeci de minute, timp în care dispozitivul tău va afișa sigla Apple și o bară de progres (vezi imaginea de mai jos).

  restore iphone
  Ecran afisat pe iPhone/iPad/iPod touch in timpul instalarii unei noi versiuni a iOS
 12. După ce iOS 16 și / sau iPadOS 16 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal / glisează în sus pe ecran și introdu codul de acces pentru a începe configurarea;
  salut actualizare iPad iPhone iOS 15
 13. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 14. Atinge Continuați;
 15. Apasă pe butonul De acord din colțul din dreapta sus al ecranului pentru a accepta termenii și condițiile.
 16. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 17. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas;
 18. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare, vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 19. Apasă Începeți / glisează în sus pe ecran pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 16 / iPadOS 16.
  bun venit pe iPad iPhone incepeti

*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.

Metoda 3: Cum să faci actualizarea la iOS 16 și / sau iPadOS 16 prin intermediul Finder (Mac)

Pentru această metodă este necesar:

 • Să ai un computer cu macOS Catalina 10.16 (sau ulterior) instalat. Pentru Mac-urile cu versiuni anterioare, apelați la metoda 2.
 • Să îți conectezi dispozitivul iOS / iPadOS prin cablul Lightning / USB-C la Mac și să NU îl deconectezi până la finalizarea actualizării;
 • Să ai măcar 1-1,5 GB de stocare liber pe dispozitivul iPhone / iPad.

Dacă întrunești cele trei condiții, urmează pașii de mai jos:

 1. Dacă nu s-a deschis deja, deschide Finder;Finder macOS Monterey pictograma
 2. Dacă, după conectare, apare că este disponibil iOS 16 și / sau iPadOS 16 pentru dispozitivul tău, dă clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Dacă însă nu apare, urmează pașii de mai jos:
  1. În bara laterală, selectează, din secțiunea Amplasamente, dispozitivul cu iOS sau iPadOS conectat pe care dorești să îl actualizezi;
  2. Dacă nu ai mai conectat iPhone-ul la Mac, dă clic pe Acordă încredere în Finder, iar pe iPhone atinge Acordați încredere și introdu codul de acces.
  3. Se va deschide pagina care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În secțiunea General, în secțiunea Software se află un buton Caută o actualizare sau, după caz, Actualizează. Dă clic pe el;Finder cauta actualizare iOS 15.6.1 update 16
  4. În eventualitatea în care ai instalat macOS Monterey sau o versiune anterioară, vei fi atenționat că, pentru a realiza actualizarea la iOS 16, se impune descărcarea unei actualizări suplimentare care să permită macOS să descarce actualizarea de iOS. Dă clic pe Instalare și așteaptă ca această actualizare să se efectueze.
 3. După ce actualizarea software suplimentară pentru Mac s-a realizat, accesează din nou dispozitivul tău din Amplasamente și dă clic pe Actualizează.
 4. Îți va fi sugerat să efectuezi un backup. Dacă folosești iCloud pentru backupuri automate și ai un backup recent efectuat, atunci atinge Nu efectua backup. În caz contrar, îți recomandăm să dai clic pe Efectuează backup și să aștepți până când se realizează acest backup local, pe Mac.efectueaza backup nu efectua
 5. O nouă casetă de dialog te va informa că se va realiza actualizarea la iOS 16. Atinge Actualizează.
 6. O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de noua versiune de iOS / iPadOS. Dă clic pe butonul Următor;noutati ios 16
 7. Termenii și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;termen conditii finder sunt de acord
 8. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces pe iPhone / iPad și dă clic pe Continuă;introduceti cod acces
 9. Computerul tău va începe să descarce noul software;progres actualizare
 10. Instalarea iOS 16 și / sau iPadOS 16 va începe de îndată ce actualizarea s-a descărcat și a fost verificată. Procesul durează câteva minute, timp în care dispozitivul tău va afișa sigla Apple și o bară de progres (vezi imaginea de mai jos).restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 11. După ce iOS 16 și / sau iPadOS 16 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal / glisează în sus pe ecran și introdu codul de acces pentru a începe configurarea;salut actualizare iPad iPhone iOS 15
 12. Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
 13. Atinge Continuați;
 14. Apasă pe butonul De acord din colțul din dreapta sus al ecranului pentru a accepta termenii și condițiile.
 15. Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
 16. Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas;
 17. În situația în care ai ales anterior să nu partajezi cu Apple datele de utilizare: vei fi întrebat dacă dorești să o faci. Alege opțiunea dorită și treci la pasul următor.
 18. Apasă Începeți / glisează în sus pe ecran pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului / iPad-ului tău cu iOS 16 / iPadOS 16.
  bun venit pe iPad iPhone incepeti

*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Descarcă iOS 16 și / sau iPadOS 16 Linkuri directe

În cazul în care nu reușești să efectuezi actualizarea la iOS 16 și / sau iPadOS 16 prin iTunes / Finder sau OTA, atunci poți descărca .ipsw-ul corespunzător modelului de iPhone pe care îl deții, apoi să încerci din nou să efectuezi actualizarea.

iPhone

iPad

 • Actualizarea iPadOS 16 va fi lansată în luna octombrie. Linkurile directe vor fi disponibile imediat după lansare!

După descărcarea fișierului .ipsw corespunzător modelului de iPhone / iPad pe care îl ai, va trebui să conectezi dispozitivul la iTunes / Finder, să apeși tasta Shift (pe Windows) sau Opțiune (alt – pe Mac), apoi să dai clic pe opțiunea „Caută actualizare” din pagina Rezumat / General a dispozitivului, fără a ridica însă degetul de pe acea tastă. Selectează apoi fișierul .ipsw și așteaptă efectuarea actualizării.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

Ai uitat parola ID-ului Apple? Iata cum poti sa o resetezi – Tutorial

Pentru a crea un ID Apple este necesar sa setezi o parola destul de complicata, care trebuie...

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa activezi redirectionarea apelurilor pe iPhone – Tutorial

Unul dintre serviciile pe care operatorii de telefonie mobilă îl ofera clientilor lor este cel de redirectionare a apelurilor primite...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,542CititoriConectați-vă
364CititoriConectați-vă
82AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS Ventura 13 beta 9 a fost lansat pentru dezvoltatori

macOS Ventura beta 9 a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center la o săptămână distanță de macOS 13 beta...

tvOS 16.1 beta 3 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.1 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

watchOS 9.1 beta 3 a fost lansat pentru Apple Watch

La o săptămână de când watchOS 9.1 beta 2 este disponibil, compania Apple a publicat marți seară watchOS 9.1 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Deși...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.