iOS 10 a fost lansat și oricine îl poate instala pe toate modelele de iPhone și iPad lansate în ultimii patru ani (cu excepția iPad mini 1). Dar sunt sigur că foarte mulți dintre voi vă întrebați: merită să îl instalez pe iPhone-ul meu 5/5s/6? Va aduce noua versiune a sistemului de operare noi probleme de performanță, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți cu versiunile majore de iOS? Autonomia bateriei va fi afectată?
În anii precedenți am văzut că dispozitive precum iPhone 4, iPhone 4s sau iPad 2 erau cele mai afectate de actualizările majore de iOS, însă Apple a decis să nu mai optimizeze și iOS 10 pentru ele. Prin urmare, iPhone 5, iPhone 5c și iPad 4 ar trebui să funcționeze cu iOS 10, în teorie, cum funcționau iPhone 4s și iPad 2 cu iOS 9. Dar este oare așa? Mai multe canale de YouTube au publicat în ultimele zile videoclipuri în care compară rapiditatea cu care aceleași sarcini sunt realizate de modele identice de iPhone având iOS 9.3.5 și iOS 10 instalat. De asemenea, a apărut un clip video care compară și autonomia bateriei dispozitivelor între cele două versiuni de iOS, așa că dacă nu ați făcut actualizarea și stați pe gânduri, ar fi indicat să le urmărți.
iOS 9.3.5 vs iOS 10 Performanțe
iPhone 6s
Începând cu testele de viteză, acestea compară performanțele iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6s din iOS 9.3.5 cu cele din iOS 10, punând două modele identice unul lângă celălalt și efectuând o serie de sarcini. Clipurile își propun să vadă, în viața reală, cât de rapid pornesc, lansează aplicații, fac multitasking și răspund altor comenzi obișnuite aceleași modele de iPhone, dar sub versiuni de iOS diferite.
iPhone 6
Ceea ce vom observa este că iOS 10 este în mod clar mai lent decât iOS 9.3.5 la pornirea dispozitivelor. Însă de îndată ce ele sunt pornite și gata de funcționare, cea mai recentă versiune de iOS este mai rapidă decât iOS 9.3.5 pe toate dispozitivele începând cu iPhone 5s. Pe iPhone 5/5c, însă, lucrurile nu stau chiar așa. Aparent, mai bine se mișcă dispozitivul cu iOS 9.3.5 decât cel cu iOS 10 în majoritatea sarcinilor, cu toate că diferențele sunt mici și, așa cum ne atenționează și autorul clipului de mai jos, nu se vor simți în viața de zi cu zi.
iPhone 5
Utilizatorii de iPhone 5 care se tem de performanțele dispozitivelor lor în iOS 10 și vor cifre exacte, le au la dispoziție într-un test făcut de cei de la ArsTechnica. Aceștia arată timpii exacți de deschidere a aplicațiilor Safari, Cameră, Configurări, Mail, Mesaje și Calendar din iOS 9.3.5 și iOS 10.0.1 GM, găsind că diferențele sunt de doar câteva milisecunde în cele mai multe cazuri, deci insesizabile.
iPhone 5s
Totuși, trebuie să vă atrag tuturor atenția asupra faptului că în cipurile YouTube dispozitivele testate vin, în ambele versiuni de iOS, după o resetare generală, ceea ce înseamnă că lucrurile nu vor sta chiar la fel de bine pentru aceia dintre voi care faceți actualizarea de la o versiune anterioară, mai ales dacă nu aveți prea mult spațiu liber. Evident, dacă dispozitivul „agață” foarte mult după actualizare se poate face oricând o resetare/restaurare chiar și din backup, cu mențiunea ca după: 1. să ai măcar 1 GB de stocare liber și 2. să aștepți măcar o zi întrucât ore bune după finalizarea restaurării se sincronizează date, instalează aplicații și alte procese care consumă din puterea procesoarelor și energie.
iOS 9.3.5 vs iOS 10 Autonomia bateriei
Vorbind și despre consumul de energie, haideți să trecem la al doilea test. Aici au fost puse unul lângă celălalt un iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6 și iPhone 6s și rulat pe ele testul Geekbench de autonomie a bateriei, care ar trebui să simuleze utilizarea dispozitivelor (desigur, rezultatele vor diferi în viața reală). Rezultatul este surprinzător în condițiile în care dispozitivele au înregistrat o autonomie mai bună în iOS 10.0.1 decât în iOS 9.3.5 (diferența fiind de 15 minute pe iPhone 5s și de 19 minute pe iPhone 6s). Desigur, nu putem spune cu certitudine că iOS 10 va crește autonomia bateriei, însă putem spune că măcar nu o va reduce (prea drastic).
Cam aceleași rezultat în ceea ce privește autonomia a fost înregistrat și într-un comparativ realizat de ArsTechnica, unde aceștia au navigat pe internet prin conexiune Wi-Fi de pe dispozitive identice, la o luminozitate a ecranului de 200 niți. Rezultatele din diagrama de mai jos sunt exprimate în minute, numărul mai mare indicând o autonomie mai bună.
Așadar, atât în testul performanțelor, cât și în testul autonomiei bateriei se poate trage următoarea concluzie: există diferențe între iOS 10 și iOS 9.3.5. Dar de cele mai multe ori ele sunt în avantajul iOS 10. Iar atunci când rezultatele sunt mai slabe în ultima versiune de iOS, diferența față de cele înregistrate în iOS 9.3.5 nu este deloc mare sau măcar sesizabilă în utilizarea zilnică. Și să nu uităm un lucru important: iOS 10 este abia la prima versiune, în timp ce peste iOS 9 au trecut multe versiuni în care a fost ”polizat” de nenumărate ori ca să ajungă la performanțele iOS 9.3.5. Și la iOS 10 vor exista pe parcurs numeroase îmbunătățiri, așa că dacă vă bate gândul să faceți actualizarea, părerea mea este că merită, indiferent dacă aveți iPhone 5 sau iPhone 6s, iPad 4 sau iPad Pro.