Începând cu vineri, 16 septembrie, toți cei trei mari operatori de telefonie mobilă de pe piața românească : OrangeVodafone și Telekom au dat startul unei sesiuni de precomenzi pentru iPhone 7 și iPhone 7 Plus, anunțând, totodata, și oferta de abonamente impreuna cu care vor fi comercializate noile dispozitive. Încă din momentul publicării noilor oferte vi le-am prezentat pentru fiecare dintre cei trei operatori: VodafoneOrange și Telekom, iar acum a venit timpul să aruncăm o privire de ansamblu asupra tuturor ofertelor.

În cazul în care nu ești abonat al niciunuia dintre cei trei operatori (ești pe cartela, de exemplu) ori ești abonat dar nu doresti neaparat sa ramâi în rețeaua actuală dacă gasești o ofertă ce se pliază mai bine nevoilor tale la un operator concurent, atunci tabelele comparative de mai jos ar trebui să te ajute.

Orange vs Vodafone vs Telekom – Comparația ofertelor la iPhone 7 și iPhone 7 Plus

Comparativ abonamente

comparativ-oferta-abonamente-orange-vodafone-telekom

*Toate prețurile includ TVA și se referă la abonamentele încheiate pe o perioadă de 24 luni. Notă: Orange și Vodafone exprimă prețurile în euro. Conversia s-a făcut la cursul leu-euro din 18 septembrie 2016.

Ceea ce trebuie sa menționez încă de la început este ca în tabelul de mai sus am inclus numai abonamentele recomandate de fiecare operator pentru iPhone 7 și iPhone 7 Plus (cu excepția Vodafone, care recomandă și abonamentul exagerat SuperRED 89 (€/lună). Fiecare operator comercializează dispozitivele iPhone și împreuna cu alte abonamente (uneori mai accesibile decât acestea), însă prețul subvenționat al iPhone nu mai este atât de bun. Pentru oferta întreagă a fiecărui operator, te rugăm să accesezi linkurile de mai jos:

Ofertele de iPhone 7 și iPhone 7 Plus au fost împarțite de noi în patru categorii: top, mediu 1, mediu 2 și accesibil. Denumirile lor reflectă prețul abonamentelor recomandate de fiecare operator și nu prețul dispozitivelor (deoarece relația este una invers proportională).

Vodafone mai ieftin pe abonamentele mari. Telekom pe abonamentele mici

Uitându-ne puțin în tabelul de mai sus vom observa un lucru interesant:

La aboanmentele cu preț lunar mare (peste 30€), Vodafone comercializează iPhone 7 și iPhone 7 Plus la un preț mai bun decât Orange sau Telekom. Totuși, calculul poate fi subiectiv în condițiile în care abonamentele Orange au un cost lunar mai mic decât cele ale Vodafone, deci de aici ar putea veni diferența de câteva sute de lei.

În ceea ce privește abonamentele cu valoare mai mică, aici Telekom câștigă detașat. Dacă ne uităm la abonamentul cu taxă lunară de 25€ (singurul care există în ofertele recomandate ale tuturor celor trei operatori), vom observa că un iPhone 7 de 32GB costă 2.399 lei, în timp ce la Orange costă 2.487 lei, iar la Vodafone costă 2.460 lei. Diferențele se păstrează și în cazul versiunilor de iPhone 7 cu mai mult spațiu de stocare, precum și în cazul iPhone 7 Plus.

Așadar, prețurile între cei trei operatori sunt comparabile, existând mici diferențe, în funcție de tipul de abonament și de versiunea de iPhone aleasă. Iar dacă pentru tine cântăresc mult beneficiile oferite de fiecare abonament, mai jos am creat un tabel în care prezentăm tot ceea ce oferă fiecare dintre abonamente în materie de minute, SMS și Internet.

 

Comparativ beneficii abonamente
comparativ-abonamente-iphone-7

Cele patru abonamente recomandate au fost și aici împărțite în aceleași patru categorii precum în tabelul anterior: top, mediu 1, mediu 2 și accesibil. Denumirile categoriilor se referă la prețul abonamentelor recomandate de fiecare operator și nu prețul dispozitivelor (deoarece relația este una invers proportională).

La o primă vedere, Telekom pare că oferă în continuare cele mai multe beneficii pentru fiecare dintre cele trei categorii de abonamente pe care le recomandă împreună cu iPhone 7. Trebuie totuși să ținem cont de faptul că Orange recomandă abonamente cu o valoare ceva mai mică, așa că beneficiile incluse sunt ceva mai puține la câteva categorii de abonamente.

Singura categorie unde este cel mai simpu și corect să îi comparăm pe cei trei operatori este Mediu 2. Aici vom observa că deși Vodafone va oferi cu 1GB mai mult Internet decât Orange și Telekom, cel din urmă operator oferă mai multe unități decât ceilalți doi pe partea de minute/SMS și internet internațional și în roaming.

Ce ofertă să aleg?

Raspunsul este unul pur subiectiv și depinde de fiecare dintre voi. Dupa cum se poate observa, fiecare dintre cei trei operatori subvenționează cam la fel dispozitivele iPhone 7 și iPhone 7 Plus. De aceea, alegerea ar trebui să fie făcută în funcție strict de nevoile tale și de rețelele în care sunt prietenii tăi (pentru că, deși tu vei avea minute și SMS naționale nelimitate, ei s-ar putea să nu fie la fel de norocoși).

Nu neglija însă nici prețul dispozitivelor! Deși ai putea acum să alegi să plătești mai puțin pe noul tău iPhone, trebuie să ții cont că în următorii doi ani vei plăti lunar peste 100/200 de lei pe abonament. Dacă vei alege un abonament cu cost lunar de sub 100 de lei, atunci va trebui să plătești pe telefon aproape cât ai plăti și dacă l-ai lua la liber, deci s-ar putea să fie mai convenabil să alegi, dacă îți permiți, a doua variantă și o cartelă (pentru că, din motive care îmi scapă, cartelele preplătite oferă mai multe beneficii și la prețuri mult mai mici).

Alte aspecte de care trebuie să ții cont sunt starea dispozitivelor, modelele disponibile și relația ta cu unul dintre cei trei operatori.

  1. Starea dispozitivelor – sunt blocate sau nu? Orange comercializează numai iPhone 7 și iPhone 7 Plus blocate în rețeaua proprie. Teoretic, Vodafone face la fel (deși nu o dată am întâlnit ca dispozitive achiziționate la abonament de aici să fie niciodată blocate). Telekom însă comercializează doar dispozitive niciodată blocate. Iar asta contează foarte mult la revânzarea iPhone și iPad, întrucât un dispozitiv niciodată blocat/deblocat va avea un preț mai bun.
  2. Modelele disponibile – în primul tabel am văzut că nu toate modelele de iPhone 7 și iPhone 7 Plus sunt disponibile la Vodafone și Orange. De fapt, de la Orange lipsește versiunea de 256GB de iPhone 7 Plus, iar de la Vodafone lipsește aceeași versiune, atât în cazul iPhone 7, cât și în cazul iPhone 7 Plus. De asemenea, la Vodafone foarte puține sunt culorile în care sunt disponibile versiunile superioare. Telekom este însă singurul operator care listează toate modelele și versiunile de iPhone 7 și iPhone 7 Plus.
  3. Relația cu operatorul – ești sau nu client existent al vreunuia dintre cei trei operatori? Dacă da, și ai un abonament existent, atunci la prelungire s-ar putea să beneficiezi de niște lucruri de care un client nou nu ar beneficia. Iar dacă abonamentul îți expiră și vei fi sunat, atunci oferta primită va fi una mai bună decât cea pe care o vezi online sau în magazinele operatorilor. Dacă oferta nu te mulțumește însă, tot poți să profiți de abonamentul tău atunci când decizi să treci într-o altă rețea (fiecare operator își dorește să atragă clienții din alte rețele și le oferă beneficii suplimentare la portare). Mai multe detalii despre aceste beneficii veți obține online sau în magazinele operatorilor.

Concluzii

Conchizând, ar trebui să remarc faptul că Telekom are cea mai bună ofertă la iPhone și în 2016. Deși a dat startul precomenzilor cu o zi mai târziu, magenta nu doar că listează multe dintre versiunile de iPhone 7 și iPhone 7 Plus la prețuri mai bune decât Orange sau Vodafone (la abonamente comparabile), dar beneficiile oferite clienților sunt, de asemenea, mai bune, iar faptul că niciunul dintre dispozitive nu este blocat în rețeaua proprie constituie un mare avantaj pentru client.

Oferta Telekom nu este însă suficient de bună, iar diferențele nu sunt suficient de mari încât să merite, dacă ești un client existent al unuia dintre ceilalți doi operatori, să te portezi strict din acest motiv.

Fiind client Vodafone de pe vremea Connex, trebuie să recunosc că operatorul mă dezamăgește și anul acesta pentru că nu aduce toate versiunile de iPhone 7 și iPhone 7 Plus. În afară de iPhone 7 de 32GB pe care îl listează în toate versiunile de culoare disponibile, de celelalte pare că nu îi pasă absolut deloc, mai ales că versiunea de 128GB va fi preferată de mulți. Asta ca să nu mai spunem că nu aduce deloc iPhone 7 și iPhone 7 Plus de 256GB sau că recomandă abonamentul de 89€/lună, ceea ce este cel puțin absurd, sau că iPhone 7 Plus nu a fost disponibil la precomandă, în nicio versiune, până acum.

Referitor la precomenzi și lansarea iPhone 7 și iPhone 7 Plus, fiecare dintre cei trei operatori au dat startul precomenzilor și vor lansa noile dispozitive vineri, pe 23 septembrie. Atunci vor onora primele comenzi plasate de utilizatori și probabil că își vor actualiza stocurile (asta dacă ai accesat deja pagina unuia dintre operatori și ai văzut că nu mai poți comanda modelul de iPhone dorit).

Precomandă iPhone 7 / iPhone 7 Plus de la:

Ah, DigiMobil! Înainte să mă întrebați unde este acest operator în comparativ, ei bine vă anunț, dacă nu știați deja, că el nu este un operator partener Apple, deci nu poate lansa noile iPhone-uri odată cu Orange, Vodafone sau Telekom.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.