Prezentată încă din luna iunie a acestui an, în cadrul Worldwide Developers Conference 2015, iOS 9 este cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone, iPad și iPod touch. Iar după o perioadă de câteva luni în care Apple împreună cu dezvoltatorii și utilizatorii înscriși în programul Apple Software Beta au testat și lucrat la optimizarea actualizării, pe 16 septembrie ea a fost publicată, fiind de acum disponibilă pentru toți posesorii de iPhone, iPad și iPod touch compatibile.
Odată ce ai citit articolul menționat mai sus și te-ai convins că iOS 9 este o actualizare pe care merită să o instalezi pe propriul iPhone, iPad sau iPod touch, poți să urmezi pașii de mai jos pentru a descărca și instala cea mai recentă versiune majoră de iOS în siguranță.

Cum să faci actualizarea la iOS 9 pe iPhone, iPad și iPod touch

Compatibilitate

iPhone

 • iPhone 4s
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus

iPad

 • iPad 2
 • iPad generația a 3-a
 • iPad generația a 4-a
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad mini
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3
 • iPad mini 4
 • iPad Pro

iPod touch

 • iPod touch generația a 5-a
 • iPod touch generația a 6-a

Înainte de a efectua actualizarea…

Fiind o versiune majoră de iOS, iOS 9 aduce o multitudine de noutăți pentru dispozitivele compatibile, fiecare dintre acestea fiind prezentate în aceasta pagină. Deci, în cazul în care te intrebi dacă merită făcută actualizarea, răspunsul este categoric da, mai ales dacă ai un dispozitiv de generație nouă. Cum faci actualizarea? Acest tutorial te va indruma pas cu pas, însă înainte de a începe va trebui sa arunci o privire în articolul menționat mai jos pentru a te pregăti așa cum trebuie de instalarea iOS 9 pe propriul dispozitiv și citi câteva recomandări utile privind această actualizare.

Efectuează actualizarea pe iPhone, iPad sau iPod touch

După ce ai luat toate măsurile de precauție recomandate în articolul susmenționat și ai decis că vrei să faci actualizarea la iOS 9, poți începe prin a-ți alege modalitatea de actualizare (wireless sau iTunes), în funcție strict de preferințele personale. Notă: Odată ce ai facut actualizarea la iOS 9 NU mai poți reveni la o versiune anterioară de iOS!

Notă: Acest tutorial va prezinta modul în care decurge procesul de descărcare și instalare a iOS 9 având deja instalat pe iPhone, iPad ori iPod touch iOS 8 (sau iOS 9 beta). În cazul actualizărilor pornite de la o versiune mai veche de iOS (iOS 7, de exemplu), pașii de urmat în procesul de instalare sau configurare pot diferi.

Cum să faci actualizarea la iOS 9 prin sistemul Actualizare Software (OTA) al iPhone, iPad sau iPod touch

Notă: În cazul în care faci actualizarea wireless, deci prin sistemul Actualizare software al iOS, trebuie sa îți conectezi iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul touch la o sursă de curent (sau să fie încărcat cel puțin 50%) și la o rețea Wi-Fi. În cazul în care îți este imposibil să îndeplinești ambele condiții, atunci poți face actualizarea prin intermediul aplicației iTunes de pe Mac sau PC. De asemenea, reține că actualizarea wireless la iOS 9 îți poate solicita să ai liber un spațiu de stocare mai mare decât actualizarea prin iTunes – deoarece trebuie descărcată local. Chiar dacă spatiul de stocare va reveni după actualizare, poți apela la iTunes pentru o actualizare de dimensiuni mai mici și implicit, care se efectuează mai rapid.

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;
 2. Atinge General;
 3. Atinge Actualizare software;
 4. Dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch va începe să caute actualizarea nouă. Dupa ce a găsit-o, atinge butonul Descărcați și instalați. Notă: Dacă butonul menționat anterior nu apare înseamnă că nu ai suficient spațiu de stocare pentru descarcarea actualizarii și, deci, va trebui sa incepi stergerea unor aplicatii sau fisiere media (citește mai multe informații în articolul despre cum să te pregătești de actualizarea la iOS 9);
 5. Pe ecran vor aparea termenele și condițiile pentru instalarea noii versiuni a sistemului de operare. Atinge butonul De acord pentru a putea continua;
 6. Așteaptă descărcarea noii versiuni de iOS de către dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch (operațiunea poate dura de la câteva minute la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet, de dispozitivul tău și de cât de solicitate sunt serverele Apple);
 7. După descărcare, o căsuță de dialog va apărea pe ecran și te va întreba dacă vrei să faci actualizarea la iOS 9 acum sau să amâni pe mai târziu. Alege opțiunea dorită (Instalați, pentru a începe procesul sau Mai târziu pentru a reveni la o dată ulterioara în Configurări și face actualizarea). Dacă nu selectezi nimic, după 10 secunde va începe automat procesul de instalare a iOS 9;
 8. Începe instalarea! Operatiunea va dura câteva minute, timp în care pe ecranul dispozitivului tău va fi afișat logoul Apple și o bară ce afișează progresul;
 9. Dupa ce iOS 9 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Glisează – din partea stângă a ecranului – spre dreapta pentru a începe configurarea, apoi urmează pașii de pe ecran până când ajungi la ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad. Nota: Dacă faci actualizarea de la o versiune beta sau Golden Master a iOS 9, atunci nu mai treci încă o dată prin procesul de configurare a sistemului de operare.

*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât normal sau sa aibă probleme de funcționare. Nu dispera, acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, căutarea de actualizari, etc.) și care se opresc dupa câteva minute.

Cum să faci update la iOS 9 prin intermediul iTunes

Actualizarea la ultima versiune a iOS se poate realiza si prin iTunes conectând dispozitivul la computer. Înainte de a începe, este recomandat să descarci ultima versiune de iTunes, 12.3 sau orice versiune ulterioară (când va fi cazul).

 1. Deschide aplicația iTunes de pe Mac sau PC;
 2. Conectează dispozitivul la computer prin cablul USB, dacă nu ai făcut-o încă. După conectare ar trebui sa vă apară un mesaj cum că o actualizare este disponibilă pentru acel dispozitiv. Dacă apare, efectuează clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Daca însă nu va apare, urmează pașii de mai jos:
  1. În sectiunea Biblioteca, în stânga sus va apărea pictograma „Dispozitive” – dă clic pe ea.
  2.  Acum alege dispozitivul pe care doresti sa il actualizezi, făcând clic pe numele său;
  3. Se va deschide pagina „Rezumat”, care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În dreapta imaginii cu dispozitivul, se află un buton Caută actualizari sau, dupa caz, Actualizează, dă clic pe el;
  4. Computerul va căuta actualizarea, apoi va afișa o căsuță de dialog, care spune că o nouă versiune de iOS este disponibilă pentru dispozitivul tau. Dă clic pe Actualizează;
 3. O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de ultima versiune de iOS. Dă clic pe butonul Următor;
 4. Termenele și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;
 5. Computerul tău va începe să descarce noul software;
 6. După ce noul software a fost descărcat, va incepe instalarea, operațiunea durand câteva minute, timp în care pe ecranul dispozitivului tău va fi afișat logoul Apple și o bară de progres. Notă: Dacă ești dezvoltator și faci actualizarea de la o versiune beta sau Golden Master a iOS 9, atunci nu mai treci încă o dată prin procesul de configurare a sistemului de operare, deci dupa instalare, îți vei putea folosi terminalul;
 7. Dupa ce iOS 9 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Glisează – din partea stângă a ecranului – spre dreapta pentru a începe configurarea, apoi urmează pașii de pe ecran până când ajungi la ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad. Nota: Dacă faci actualizarea de la o versiune beta sau Golden Master a iOS 9, atunci nu mai treci încă o dată prin procesul de configurare a sistemului de operare.
 8. *Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.

Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât normal sau sa aibă probleme de funcționare. Nu dispera, acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, căutarea de actualizari, etc.) și care se opresc dupa câteva minute.

 

Daca aveti întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

5 COMENTARII

 1. deci….il pornesc…..imi apare glisati pentru actualizare……imi deblochez sim-ul…..aleg wi-fi-ul…..si dupa aceea apare 2 secunde sigla de la apple si dupaia…..imi apare din nou glisati pentru actualizare…..dar daca glisez nu face absolut nimic….

 2. salut! sper ca ma poti ajuta cu problema mea…deci…am un iphone 4s si am instalat ios 9 cand il deschid imi apare ca trebuie sa deblochez sim-ul…….l-am deblocat…dupaia imi apare ca trebuie sa aleg wi-fi-ul….l-am ales…..dar dupa aceea imi apare din nou glisati pentru actualizare si daca incerc sa glisez nu se intampla nimic ce sa fac???

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.