Nu ar trebui să mai fie pentru nimeni o surpriză faptul că la un an după ce prezenta lumii întregi iOS 8, compania Apple a prezentat în cadrul conferinței de deschidere a Worldwide Developers Conference 2015 o nouă versiune majoră a sistemului de operare. iOS 9 a fost anunțat împreună cu câteva dintre cele mai importante noutăți pe care le va aduce utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch.

După doi ani în care am avut iOS 7 și iOS 9, designul iOS 9 nu ne va mai surprinde cu nimic. Toate aplicațiile, ecranele și meniurile vor avea același aspect modern și „plat” și în cea de-a noua versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone și iPad, chiar dacă pe alocuri Apple continuă să aducă îmbunătățiri de design, astfel încât să îmbine mai corect elementele între ele.

Fără să facă alte schimbări radicale de design, compania Apple continuă în iOS 9 ceea ce a început în iOS 8 și contrar celor ce se spuneau înaintea prezentării acestei actualizări, compania a investit în dezvoltarea de noi funcționalități, care ar trebui să facă viețile utilizatorilor mai ușoare. Inteligența artificială continuă să fie dezvoltată de către Apple, așa că Siri va fi integrat mult mai bine în sistemul de operare odată cu iOS 9, va reuși să înțeleagă mai bine comenzile pe care le primește de la utilizatori și să le ofere sugestii utile. iPad devine în sfârșit un punct de interes al companiei Apple atunci când dezvoltă o nouă versiune a sistemului de operare, ceea ce înseamnă că iOS 9 va aduce pe tablete o serie de funcționalități noi, extrem de utile, care ar trebui să atragă din nou utilizatorii către dispozitivele ce ar fi trebuit să „omoare” PC-urile.

Împreună cu inteligența artificială și iPad, în iOS 9, Apple și-a concentrat resursele în îmbunătățirea și dezvoltarea de aplicații noi pentru iPhone și iPad, precum și în optimizarea sistemului de operare. Într-adevăr, inginerii companiei Apple s-au concentrat pe îmbunătățirea diferitor aspecte ale sistemului de operare, așa încât el să funcționeze mai bine chiar și pe cele mai vechi dintre dispozitive și să ofere utilizatorilor o experiență cât mai bună. Mai mult, ei au lucrat la îmbunătățiri care ar trebui să sporească autonomia bateriei dispozitivelor, precum și securitatea datelor noastre.

Despre fiecare dintre cele mai importante caracteristici noi ale iOS 9 vom vorbi în detaliu în cele ce urmează. Iar dacă te întrebi când va fi lansat și care sunt dispozitivele compatibile, atunci îți recomand să citești articolul până la final.

iOS 9 – iată noutățile

Inteligență artificialăios 9 siri cautare

În iOS 9 asistentul virtual personal pentru iPhone și iPad – Siri – a învățat subiecte din mai multe domenii pentru a oferi utilizatorilor răspunsuri la și mai multe întrebări. Mai mult, începând de acum asistentul înțelege mai bine ceea ce spune utilizatorul, fiind astfel capabil să îi răspundă mai rapid la întrebări. Și fiindcă în Siri va fi integrat și în căutarea iOS, asistentul va fi nu doar mai ușor de accesat, dar va face întreg sistemul de operare mai inteligent, fiind de acum capabil să ofere sugestii chiar înainte de a le cere.

Cum Siri a rămas puțin în urma altor asistenți, capabili să înțeleagă și limbajul standard, Apple a lucrat din greu la îmbunătățirea asistentului în așa fel încât el să fie capabil să răspundă chiar și la întrebări sau comenzi mai naturale. Spre exemplu, utilizatorii îi vor putea cere acum lui Siri să le găsească fotografii și clipuri video după dată, locașie sau titlul albumelor folosind comenzi precum „Show me photos from my trip to London in May”. Mai mult decât atât, asistentul va fi capabil să înțeleagă conținutul pe care îl urmărești în aplicații – precum Safari, Notițe sau Mail -, așa încât tu să îi poți da comenzi cum ar fi „Remind me about this tonight”, iar aplicația Mementouri să îți amintească deseară să termini de citit e-mailul, notița sau pagina web. În plus, Siri va știi și dacă ești sau nu în mașină, așa că vei putea să îi ceri să îți amintească ceva atunci când ajungi la mașină.cautare ios 9

Dar lucrurile cu adevărat interesante abia acum urmează. În iOS 9, Siri stă în spatele unei căutări mult mai inteligente. [quote_right]Siri face căutarea iOS mult mai inteligentă[/quote_right]Accesibilă atât într-o pagină aflată în partea stângă a paginii principale a dispozitivului iPhone sau iPad, cât și în meniul ce poate fi accesat printr-o glisare în jos pe ecranul principal (ca și Spotlight de până acum), noua căutare a iOS are în spate tehnologia Siri, pentru a oferi utilizatorilor mai multe rezultate la căutările efectuate. Pe lângă rezultatele tradiționale, Căutarea iOS poate afișa acum widgeturi cu rezultatele sportive, prognoza meteo, informații bursiere, poate efectua calcule și conversii, permite căutarea în interiorul aplicațiilor și afișează într-un mod diferit contactele. Toate widgeturile vor apărea în contextul potrivit – spre exemplu, cel pentru vreme apare când introduci „vremea” în câmpul de căutare.

ios 9 proactiv cautare sugestiiMeniul din partea stângă a paginii principale (ce poate fi accesat într-o manieră similară cu Spotlight din iOS 6 și versiunile anterioare) este prepopulat cu contacte, aplicații, locații din apropriere și nu numai. Astfel, accesarea lui va aduce utilizatorilor de îndată „Sugestii Siri” ce afișează contacte relevante (în funcție de frecvcența cu care vorbești cu ele și de programările pe care le ai) și aplicații, care apar în funcție de tabieturile tale, deci de probabilitatea de a dori să le folosești la un moment dat (spre exemplu, dacă obișnuiești să intri pe Facebook când te trezești, aplicația respectivă va fi sugerată de Căutare). Separat de sugestiile Siri, Căutarea va afișa acum locații din apropriere, permițând utilizatorilor să găsească rapid restaurante, baruri, magazine și altele, precum și Știri relevante pentru locul unde te afli. Din nefericire, acestea două din urmă nu sunt disponibile momentan în România.

Și mai mult decât să fie integrat în Căutare, Siri a devenit un asistent proactiv, așa că, în funcție de aplicațiile pe care le folosești și de momentul din zi în care le folosești, el îți va sugera ce să faci în continuare – chiar și fără ca tu să ceri acest lucru. Spre exemplu, atunci când conectezi căștile la apelare identificare ios 9iPhone sau iPad, pe ecranul de blocare va apărea ultima melodie redată așa încât tu să o poți porni imediat, iar când ești în mașină va fi sugerată lista de redare potrivită pentru drumul spre casă. Mai mult, la crearea de e-mailuri și evenimente în Calendar, iOS 9 va sugera persoanele pe care le contactezi de regulă ori le inviți la evenimente și va fi capabilă chiar să sugereze destinatari în funcție de subiectul introdus în Mail. Și tot pentru Calendar, iOS va adăuga evenimente sugerate în funcție de e-mailurile primite (de exemplu, dacă primești pe e-mail biletele de avion, va fi creat un eveniment la ora la care va avea loc sborul) și va putea să te alerteze cu privire la notificările viitoare în funcție de timpul estimat în care vei ajunge. Inteligența artificială a iOS ajunge până într-acolo încât ea va ajuta utilizatorii să vadă cine îi sună, chiar dacă nu au numărul de telefon al respectivului în Contacte. Acest lucru va fi posibil numai dacă numărul de telefon a apărut într-un e-mail.

Aplicații ce te vor ajuta să fii mai productiv

Până acum câțiva ani, Apple preinstala pe iPhone și iPad câteva aplicații create să le folosești zi de zi – Mail, Mesaje, Safari, Hărți și Notițe sunt numai câteva dintre exemple. Lansarea iOS 8 a însemnat o schimbare a strategiei gigantului american, care a decis să facă imposibil de șters câteva aplicații noi, cum ar fi Podcasturi, iBooks, Sfaturi și nu numai. Și chiar dacă utilizatorii s-ar putea să nu fie de acord cu strategia Apple, gigantul american continuă procesul de adăugare a aplicațiilor în iOS, făcând imposibil de eliminat Găsire iPhone și Găsire Prieteni, dar, mai mult, adăugând două aplicații noi: Noutăți și iCloud Drive. Dar mai mult, compania continuă un proces început tot în urmă cu câțiva ani – cel de îmbunătățire a aplicațiilor existente.

Noutăți

ios9 noutati

După ce vor instala iOS 9, utilizatorii vor observa că pe ecranul principal al dispozitivelor lor și-a făcut loc o nouă aplicație. „Noutăți” este numele acesteia și vine ca și un înlocuitor mai complex pentru vechea aplicație „Publicații”. Această nouă aplicație va colecta în mod convenabil toate știrile pe care utilizatorul vrea să le citească, selectându-le din surse de top, în funcție de subiectele de care acesta este cel mai interesant. De asemenea, „Noutăți” va combina aspectul bogat și captivant al tipăriturilor cu interactivitatea conținutului media digital, oferind astfel utilizatorilor articole cu un design atractiv și modern.

Fiind interactive, știrile din „Noutăți” vor avea pe lângă texte și câteva imagini pe alocuri, animații, galerii foto bogate și clipuri video, care ar trebui să te atragă să te informezi și mai mult. Partea și mai bună este că tot conținutul este optimizat atât pentru iPhone, cât și pentru iPad, așa că experiența va fi aceeași indiferent de dispozitivul pe care îl folosești să citești.

Noutăți va avea, potrivit Apple, peste un milion de subiecte diferite abordate de publicații prestigioase. Această gamă variată de subiecte va permite selectarea de către utilizatorii a categoriilor care îi interesează cel mai mult – afaceri, sport, modă, tehnologie și nu numai – pentru a primi știri mai relevante. Selectând categoriile favorite și citind cât mai mult în această aplicație, utilizatorii vor beneficia de o aplicație mai presonală, care să le afișeze numai știri care îi interesează.

Noutăți va dispune de secțiunile „Pentru tine” unde sunt prezentate știrile ce ar putea fi considerate relevante de utilizator, Favorite, unde apar articolele de la publicațiile sau din categoriile care te interesează, Explorați, unde poți descoperi noi știri și categorii, Căutare și Salvate, unde vor apărea toate articolele salvate pentru a le citi pe mai târziu.

Important de specificat este că deși Apple a anunțat numai 50 de publicații ce vor afișa conținut în această aplicație, în realitate orice site de știri, blog și nu numai va putea să ofere conținutul cititorilor prin intermediul fluxurilor RSS.  Pentru moment, acest conținut nu va fi optimizat, cum este cel al publicațiilor mari, însă Apple permite să ofere tuturor acces la Apple News Format.

Mai multe detalii despre noua aplicație, precum și informații utile pentru site-urile de știri și bloguri sunt disponibile în articolul menționat mai jos:

Notițe

Aplicația preinstalată pe iPhone încă de la lansarea iPhone OS 1, Notițe, a fost și este locul preferat de utilizatori atunci când vine vorba de așternerea gândurilor. Problema acestei aplicații este că, în ciuda trecerii anilor, Apple nu s-a obosit să facă cine știe ce schimbări, iar în afară de aspect, nu putem spune că Notițe a evoluat prea mult, deoarece nu mai este demult în pas cu alte aplicații similare de pe App Store (cum ar fi Evernote, spre exemplu). Situația se schimbă însă radical în iOS 9, unde Apple a îmbunătățit nu doar sincronizarea cu iCloud a conținutului din această aplicație, dar a inclus și alte funcționalități în aplicația folosită de sute de milioane de utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch.

ios9 notiteÎncepând cu această versiune majoră a sistemului de operare, utilizatorii vor putea să transforme listele clasice în liste de verificare. Adăugarea de căsuțe se va face foarte simplu, așa încât tu să poți crea liste de cumpărături, liste cu lucruri de făcut și nu numai, în care să poți bifa ulterior sarcinile îndeplinite, și să ai o imagine mai bună asupra a ceea ce ai de făcut în continuare.

Mai mult decât atât, Notițe va permite utilizatorilor să își schițeze gândurile. Oferind o serie de instrumente de desenat, cum ar fi creioane sau pensule de diferite tipuri, precum și culori sau chiar o riglă, aplicația îți va permite nu doar să schițezi, ci și să faci desene, planuri și multe altele.

Adăugarea de fotografii în aplicația Notițe se va face și ea mai simplu decât oricând. Utilizatorii vor putea să captureze o imagine direct din această aplicație sau să adauge o fotografie existentă în biblioteca foto din Poze, spre exemplu.notite ios9

Atașarea fișierelor în Notițe va fi și ea posibilă, deoarece iOS 9 include și o extensie a acestei aplicații în meniul de partajare ce va permite utilizatorilor să adauge rapid hărți, URL-uri, documente din Pages și multe altele într-o notiță nouă sau existentă. Mai mult, aplicația va avea și o vizualizare a fișierelor atașate ce va organiza inteligent toate articolele atașate notițelor tale, așa încât să le găsești mai rapid.

Hărți

În sfârșit, aplicația criticată atât de mult de la lansarea din 2012 și până în prezent – Hărți – a primit o funcționalitate pe care o așteptau zeci de milioane de utilizatori. În iOS 9, ea poate fi utilizată de cei ce folosesc transportul în comun ca și ghid, fiindcă, în câteva orașe din lume, include o vizualizare „Transport”, care afișează linile și stațiile/gările direct pe hartă, iar atunci când o rută este planitifcată, fiecare pas al călătoriei va fi prevăzut, din punctul A și până în punctul B.harti ios9

Informațiile pe care le oferă transportul public vor fi extrem de detaliate și optimizate pentru fiecare oraș în care datele sunt disponibile – așa încât să poți identifica, cu ușurință semnele. Asta înseamnă că noua caracteristică va fi capabilă și să îți găsească cea mai apropriată intrare la metrou sau cea mai apropriată stație de autobuz de tine, la un anumit moment. Iar dacă nu vei avea chef să cauți, atunci poți să i te adresezi lui Siri, care va putea să te ghideze către cea mai rapidă rută folosind transportul public.

Separat de informațiile privind transportul în comun, iOS 9 include, în unele orașe, o filă intitulată „În apropiere”. Atunci când utilizatorii vor efectua o căutare în Hărți, vor vedea o listă cu categorii, precum Mâncare, Băuturi, Cumpărături, Distracție, Locuri de parcare și nu numai. Selectând una dintre categorii, utilizatorii vor găsi rezultate relevante, aflate în aprorpiere (pentru Mâncare, spre exemplu, vor fi afișate restaurante populare, alimentare, fast-fooduri, cafenele și multe altele).

Portofelapple pay portofel ios 9

Cum numele ei a devenit tot mai irelevant pe măsură ce a fost adăugat de către Apple conținut nou, compania americană a decis să schimbe denumirea Passbook, alegând să numească aplicația ce odinioară putea fi folosită numai pentru stocarea de tichete și bilete: „Portofel”.

În iOS 9, aplicația Portofel va permite stocarea în siguranță nu doar a mai multor carduri de credit, pentru cei ce folosesc Apple Pay, ci și a cupoanelor promoționale și a cardurilor de loialitate. Prin urmare, portofelul tău va fi eliberat și de aceste cupoane/carduri ce de multe ori ocupau spațiu inutil.

În ceea ce privește Apple Pay, merită menționat că Apple va extinde disponibilitatea serviciului de luna viitoare. Astfel, pe lângă utilizatorii din SUA și cei ce locuiesc în Regatul Unit al Marii Britanii vor putea efectua cumpărături folosind sistemul de plăți electronic revoluționar al companiei americane.

iCloud Drive

IMG_3953O altă aplicație pe care Apple a adăugat-o în secret în iOS 9 este iCloud Drive. În iOS 9 beta 1 a fost descoperită de către dezvoltatori noua aplicație, care inițial este dezactivată, dar care le permite să acceseze toate fișierele stocate pe iCloud dintr-un singur loc. Prin urmare, vorbim în sfârșit de o aplicație în care pot fi adăugate și din care pot fi accesate toate documentele.

Interesant este că Apple nu a menționat nimic în legătură cu această aplicație nouă din iOS, așa că nu vom intra acum în mai multe detalii, deoarece ea ar putea să fie eliminată până la lansarea iOS 9 din toamnă.

Schimbările care vor face iPad-urile din nou doriteios9 ipad noutati

Glisați peste, Vizualizare divizată și imagine în imagine sunt trei noi caracteristici care vor crește productivitatea utilizatorilor de iPad, în timp ce noile caracteristici ale tastaturii QuickType vor face formatarea și selectarea textelor mult mai ușoară.

Multitasking

iPad este un dispozitiv grozav nu numai pentru divertisment, ci și pentru cei care vor să lucreze pe el. În iOS 9 va deveni și mai grozav pentru aceștia din urmă, deoarece, în sfârșit, tableta ne va permite să facem două lucruri în același timp.

Glisați peste

glisare peste

Începând cu iOS 9, utilizatorii vor putea să deschidă o a doua aplicație fără să mai trebuiască să o închidă pe cea în care se aflau. Astfel, vor putea, în timp ce navighează pe web sau scriu un document, spre exemplu, să răspundă rapid unui mesaj ori să noteze rapid, iar apoi să închidă aplicația respectivă pentru a reveni la cea de dinainte. Deschiderea unei aplicații pentru navigare rapidă în ea va fi posibilă printr-o glisare din partea dreaptă a ecranului sau prin acționarea unei notificări push.

Vizualizare divizată

ios9 divizare ecran ipad

Cu vizualizarea divizată pe iPad Air 2, utilizatorii vor putea să meargă și mai departe, deschizând două aplicații și folosindu-le simultan. Fie că vrei să scrii ceva pornind de la un articol găsind pe Internet, să desenezi având poza de referință lângă tine, să faci o prezentare în care să copiezi rapid informații găsite într-o altă aplocație și nu numai, divizarea ecranului tabletei și accesarea simultană a două aplicații se va face foarte simplu și va schimba modul în care îți folosești tableta.

Notă: Această caracteristică este disponibilă numai pe iPad Air 2.

Imagine în imagineios9 imagine in imagine ipad

O altă caracteristică extrem de utilă este Imagine în imagine. Începând cu iOS 9, în timpul unui apel video FaceTime sau al urmăririi unui clip video (în YouTube sau Safari, spre exemplu), utilizatorii vor putea apăsa butonul principal pentru ca playerul să fie minimalizat și afișat într-un colț al ecranului. Astfel, fără a opri redarea clipului, utilizatorul va putea deschide o a doua aplicație și folosi-o fără nicio problemă în timp ce clipul continuă redarea.

Notă: Această caracteristică este disponibilă pe iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2 și iPad mini 3.

Un nou comutator de sarcini

Modificat radical în iOS 7, comutatorul de sarcini a suferit o nouă schimbare de design în iOS 9. Ca să nu mai spună nimeni că este copiat de nu știu unde, Apple a decis să modifice aspectul comutatorului, făcând ca fiecare dintre aplicațiile deschise să aibă file mai mari și suprapuse una peste cealaltă. Derularea printre aplicațiile deschise se va face tot prin glisări stânga/dreapta, iar închiderea simultană a două aplicații va fi în continuare posibilă. Așadar, comutatorul cu care te-ai obișnuit va funcționa la fel, doar că va avea un aspect schimbat.

NotăComutatorul a fost schimbat atât pe iPhone, cât și pe iPad.

QuickType

Bara cu scurtături oferă din iOS 9 instrumente utile utilizatorilor de iPad, în timp ce tastatura va permite efectuarea de gesturi Multi-Touch, pentru selectarea rapidă a textelor. Iar cei care folosesc tastaturi wireless pentru a scrie mai rapid pe tabletă se vor bucura de noile scurtături create special pentru tastatură.

Bara cu scurtăturiios9 tastatura ipad

Tipărirea cursivă, cu caractere aldine, sublinierea și chiar și copierea și lipirea se vor face mult mai simplu pe iPad, grație noii bare cu scurtături. La fel și atașarea de imagini și fișiere. Iar în cazul aplicațiilor de la terți, ei vor putea să optimizeze tastatura, pentru a oferi utilizatorilor acele instrumente de care au nevoie.

O selecție mai ușoară a textelorios9 tastatura ipad

Controlarea cursorului pe iPad se va face mult mai simplu, prin mutarea degetelor oriunde pe ecran – inclusiv peste tastatură. Astfel, utilizatorii vor putea muta cursorul, selecta, edita sau muta textul mult mai rapid decât până acum.

Scurtături pentru tastatură. Pentru orice tastaturăios9 tastatura

Utilizatorii care folosesc tastaturile wireless pentru a scrie mai rapid pe iPad se vor bucura că tableta le va permite să efectueze mai multe comenzi rapide – cum ar fi comutarea între aplicații sau accesarea meniului Căutare. Mai mult, aplicațiile vor accepta, la fel ca și pe Mac sau PC, combinații de taste pentru o mai rapidă formatare a textelor, spre exemplu.

Performanțe sporite
ios 9 performante iphone ipad

Atunci când au creat iOS 9, inginerii companiei Apple au lucrat din greu la optimizări „sub capotă” care să aducă utilizatorilor performanțe îmbunătățite, actualizări mai simplu de efectuat, autonomie a bateriei îmbunătățită și un sistem de securitate mai puternic. Prin urmare, dispozitivele iOS 9 ar trebui să ruleze mult mai bine, indiferent de ce le-ai cere să facă.

IMG_3952Autonomia bateriei dispozitivelor iPhone și iPad a fost îmbunătățită de către Apple grație unor optimizări făcute în iOS 9. Aplicațiile și tehnologiile-cheie din interiorul sistemului de operare au devenit mai eficiente, așa încât să fie redusă cât mai mult utilizarea bateriei, iar tu să îți poți folosi mai mult decât până acum dispozitivul. Mulțumită senzorilor de lumină ambientală și proximitate, de exemplu, iPhone va știi când este cu ecranul în jos pe masă, oprind astfel pornirea lui, chiar dacă în acel timp recepționează notificări push. Mai mult, Apple a implementat un mod Consum Redus în iOS care, la fel ca și pe versiunile mai recente de Android, va diminua performanțele și activitatea din rețea pentru a extinde autonomia bateriei. Atunci când această opțiune este activată, preluarea mesajelor în Mail, reîmprospătarea aplicațiilor în fundal, efectele de mișcare și fundalurile animate sunt dezactivate.

Actualizările primite de iOS devin mai mici și deci mai convenabile pentru utilizatori în iOS 9, procesul fiind simplificat în sensul că dispozitivele nu vor mai trebui să le descarce întâi, iar apoi să le despacheteze. Acest lucru înseamnă că dimensiunea actualizărilor va fi redusă, iar ele vor încăpea și pe terminalele cu puțin spațiu de stocare (iOS 9, spre exempu va ocupa 1,3 GB de stocare pe iPhone și nu 4,58 GB, cât ocupa iOS 8). În plus, atunci când Apple va lansa actualizări pentru iOS, utilizatorii vor primi opțiunea de a le descărca și instala atunci când dispozitivul este în modul adormire sau când este folosit cel mai puțin.

În privința performanțelor, Apple anunță că ele au fost îmbunătățite, iar aplicațiile din iOS 9 beneficiază de tehnologia Metal, care face mai eficientă utilizarea resurselor CPU și GPU pentru a furniza derulare mai rapidă, animații mai line și performanțe generale mai bune atât pe iPhone, cât și pe iPad sau iPod touch. Prin urmare, e-mailurile, mesajele, paginile web, PDF-urile și nu numai vor fi randate mai rapid, iar funcționalitățile de multitasking de pe iPad se vor simți mai natural și fluid.

Cum păstrarea dispozitivelor și a ID-urilor Apple în siguranță este esențială pentru protejarea datelor, compania Apple a întărit în iOS 9 codul de acces ce protejează dispozitivele și a implementat caracteristici ce vor face mai dificilă accesarea de persoane neautorizate a ID-urilor Apple. Codurile de acces vor avea acum 6 cifre în loc de 4 și chiar dacă schimbarea nu va fi atât de importantă pentru cei care folosesc Touch ID, ea va crește numărul combinațiilor posibile la 1 milion (de la 10.000, cât erau până acum), așa că vor putea trece zile întregi până când ea va fi spartă de computere. În ceea ce privește ID-urile Apple, sistemul de verificare în doi pași a fost îmbunătățit, așa că odată activat, atunci când cineva se va loga în contul tău dintr-un browser sau dispozitiv nou, el va trebui să introducă un cod de verificare primit prin mesaj pe un dispozitiv de încredere. Iar atunci când încearcă să se logheze, tu vei primi pe dispozitivele logate un mesaj de atenționare care va afișa că se încearcă logarea în contul tău Apple și locația unde s-a primit solicitarea.

Actualizări pentru CarPlayios9 carplay

Utilizatorii ale căror autoturisme au sisteme de infotainment sau care folosesc sisteme aftermarket compatibile cu CarPlay trebuie să știe că iOS 9 aduce câteva îmbunătățiri pentru această versiune a iOS optimizată pentru afișajul din mașină. Începând de acum, mașinile care acceptă conexiuni Bluetooth vor permite utilizarea CarPlay – în trecut era necesar să conectezi iPhone-ul prin cablul Lightning la mașină. Mai mult, software-ul Apple va reda mesajele audio și va accepta derularea prin liste sau navigarea în Hărți folosind instrumentele de control ale mașinii. În ceea ce privește aplicațiile de la terți, sistemul Apple va accepta chiar și aplicațiile dezvoltate de către producătorii de autoturisme, aplicații care să permită controlarea diferitor caracteristici ale autoturismelor (până acum era necesară revenirea la sistemul de infotainment al mașinii).

Trecerea mult mai rapidă de la Android la iOSscreen-shot-2015-06-08-at-3-40-49-pm

Apple va lansa pe App Store și în Magazin Google Play aplicația Move to iOS, care le va permite utilizatorilor de Android ce și-au cumpărat un iPhone să transfere rapid și în siguranță date, cum ar fi contactele, mesajele, pozele, clipurile video, favoritele web, conturile de e-mail, calendarele, fundalurile și melodiile și cărțile neprotejate. Mai mult, aplicația va recomanda utilizatorilor să descarce versiunile pentru iOS ale aplicațiilor Android gratuite și le va introduce în lista de dorințe pe acele aplicații cu plată.

Noutăți care vor permite dezvoltatorilor să ne ofere aplicații mai buneios9 app store iphone, ipad apple watch

Chiar dacă nu aduce la fel de multe noutăți ca și SDK-ul iOS 8, Software Development Kitul iOS 9 include noi API-uri și servicii care permit dezvoltarea unor noi categorii de aplicații și carcateristici. Funcționalitatea aplicațiilor va fi îmbogățită grație noilor API-uri pentru multitasking, în timp ce jocurile vor și mai impresionante grație unor tehnologii. Mai mult, aplicațiile vor putea beneficia de noile funcționalități extinse de căutare și oferi compatibilitate pentru CloudKit, HomeKit, HealthKit și MapKit, care au fost îmbunătățite.

Multitasking și Căutare

Dezvoltatorii de aplicații vor putea să beneficieze în primul rând de caracteristicile legate de Multitasking și Căutare. Pe iPad, ei vor putea oferi compatibilitate aplicațiilor cu Glisarea peste, Vizualizarea divizată și Imagine în imagine, pentru ca utilizatorii să le poată folosi în paralel cu alte aplicații sau în timp ce folosesc alte aplicații. În ceea ce privește căutarea, dezvoltatorii vor putea ajuta utilizatorii să găsească informații din aplicațiile proprii și website-uri, grație noului sistem de căutare din iOS. Prin urmare, ei vor putea include un istoric al aplicațiilor, indexa căutarea și indica articole de pe site-urile web care să poată fi accesate din aplicații.

Jocuri

iOS 9 nu doar că îmbunătățește sceneKit, SpriteKit și Metal – tehnologii introduse anul trecut, ci oferă dezvoltatorilor chiar și mai multe tehnologii puternice și ușor de utilizat. GameplayKit va face mai ușoară crearea de jocuri de calitate care să implice reguli, situații și comportamente. Model I/O va oferi dezvoltatorilor control asupra randării modelelor fizice ale obiectelor cu materiale și iluminare realistă. Iar ReplayKit le va permite utilizatorilor să înregistreze jocul și să partajeze gameplay-ul cu alții.

Efilare aplicații

App Store din iOS 9 va permite utilizatorilor să descarce aplicații care sunt optimizate special pentru dispozitivele lor. Asta înseamnă că aplicațiile se vor descărca, instala și deschide mult mai rapid și ocupa mai puțin spațiu decât până acum. Pentru a oferi utilizatorilor actualizări mai mici și convenabile, dezvoltatorii vor trebui să își facă aplicațiile compatibile cu feliere, resursele la cerere și bitcode.

Kituri

HomeKit, HealthKit, MapKit și CloudKit au fost îmbunătățite. HomeKit, tehnologia oferită de Apple pentru automatizarea locuințelor, va oferi creatorilor de accesorii pentru locuință posibilitatea de a crea noi tipuri de dispozitive inteligente (inclusiv jaluzelele, senzori de mișcare și sisteme de alarmă), care să fie configurate mai ușor, precum și să ofere noi modalități de interacționare, inclusiv de la distanță, via iCloud. HealthKit, tehnologia ce accesoriilor de sănătate și fitness să acceseze informațiile despre sănătate partajate dintr-un singur loc, va oferi compatibilitate cu noi accesorii. MapKit va aduce în iOS 9 posibilitatea de a aduce vizualizările Flyover și Transport pe hărțile incluse în aplicații. Iar CloudKit, tehnologia ce conectează și sincronizează aplicațiile pentru iOS și Mac, a primit CloudKit JS, care va furniza o intergață web, pe care dezvoltatorii o pot oferi utilizatorilor pentru a accesa aceleași date ce sunt stocate în aplicații.

iOS 9 – compatibilitate și lansare

După ce ați văzut tot ce aduce nou cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone, iPad și iPod touch, probabil că sunteți nerăbdători să o instalați pe propriul dispozitiv și vă întrebați dacă cel pe care îl dețineți va fi compatibil.

Compatibilitate

iOS 9 este compatibil cu aceleași dispozitive cu care era compatibil și iOS 8. Mai exact:

iPhone

 • iPhone 4s
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus

iPad

 • iPad 2
 • iPad 3
 • iPad 4
 • iPad Air
 • iPad Air 2
 • iPad mini
 • iPad mini 2
 • iPad mini 3

iPod touch

 • iPod touch generația a 5-a

Lansare

În ceea ce privește data de lansare, ca de obicei, ea nu a fost anunțată de către Apple încă. În schimb, compania americană a menționat că iOS 9 va fi disponibil din toamnă, ceea ce ne face să credem că undeva pe la jumătatea lunii septembrie îl vom putea instala pe iPhone, iPad și iPod touch în variantă finală.

Până atunci, iOS 9 beta 1 este disponibil încă de pe acum pentru dezvoltatorii de aplicații, iar din iulie va fi disponibil și pentru restul utilizatorilor, care s-au înscris în programul public de testare a versiunilor iOS (înscrierea se poate face acum). Mai multe detalii despre iOS beta sunt disponibile în articolul:

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.