Prezentat a doua oară pe 9 martie și livrat utilizatorilor începând cu data de 25 a lunii aprilie, Apple Watch este cel mai nou produs dintr-o nouă categorie lansat de către Apple de la iPad și până acum. Iar în ciuda faptului că ceasul nu este disponibil nici acum în stocul magazinelor și că este comercializat de numai șase săptămâni, compania Apple a prezentat la WWDC 2015 o primă actualizare majoră a watchOS.

Norocoșii care au pe mână deja un Apple Watch trebuie să știe că prima actualizare majoră adusă watchOS nu este una atât de bogată în noutăți, cum este iOS 9 pentru iPhone și iPad, însă o parte dintre schimbările introduse de către Apple vor îmbunătăți probabil semnificativ experiența de utilizare. Fie ele noutăți ce au fost prezentate în toamna anului trecut, dar nu au fost implementate în watchOS 1, fie vorbim despre caracteristici dezvoltate de Apple după lansarea ceasului, ele sunt la fel de interesante și fac ca prima generație a ceasului inteligent Apple să fie chiar mai utilă decât până acum.

Ceea ce trebuie să știm înainte de toate este că „watchOS” este denumirea sistemului de operare al Apple Watch (așa cum „iOS” este denumirea SO-ului pentru iPhone și iPad, iar „OS X” este denumirea SO-ului pentru Mac) și în ciuda tâmpenilor celor prezentate de unii și alții pe Internet, acest sistem de operare a existat de la început pe ceas și nu a fost niciodată „o versiune de iOS modificată”. Iar watchOS 2 este prima actualizare majoră adusă acestui sistem de opereare, o actualizare care oferă mai multe cadrane pe care care să le alegi, aplicații mai rapide și puternice, noi opțiuni de comunicare și modalități de personalizare a dispozitivului pe care îl porți toată ziua.

watchOS 2.0 – iată noutățile

Noi aspecte și utilități pentru cadrane

Interacțiunea cu Apple Watch începe de la cadran, așa că este foarte important ca ceasul inteligent să ofere utilizatorilor numeroase opțiuni din care să aleagă și cu care să facă micul dispozitiv mai personal. De aceea, watchOS 2 aduce, potrivit companiei Apple, mai multe modalități care fac ca toate cadranele să arate și funcționeze așa cum îți dorești.

Cadrane noi

watchos2 applewatch time lapse

Time-Lapse: watchOS 2 oferă 5 cadrane care vor afișa ora și data, iar pe fundal vor rula un clip filmat la „timp accelerat” 24 de ore în locuri celebre din întreaga lume – Hong Kong, Londra, Lacul Mack, New York și Shanghai. Redarea acestor clipuri va începe în momentul în care utilizatorul pornește ecranul ceasului exact din momentul din zi în care se află (prin urmare, dacă te uiți la ceas la ora 20:00, spre exemplu, vei vedea cum era la ora 20:00 în Londra).cadran apple watch watchos2

Fotografii și albume foto – watchOS 2 permite utilizatorilor în sfârșit să selecteze o imagine specială din aplicația Poze de pe ceas și să o configureze ca și cadran. Ba chiar mai mult. Dacă în aplicația Poze sunt albume sau favorite, utilizatorii le vor putea configura ca și cadrane, așa încât de fiecare dată când se uită la ceas să fie rulat un alt clip video. Alături de aceste fotografii va fi afișat, desigur, timpul și data.

watchos2 applewatchPersonalizare complicații

Complicațiile sunt informații utile pe care le poți vedea direct de pe cadranul ceasului, fără a trebui să-i atingi ecranul – de exemplu, ele afișează activitatea sau evenimentele din calendar. În watchOS 2, datele de la aplicațiile de pe App Store pot fi, de asemenea, complicații. Astfel, utilizatorii vor putea vedea rapid, de exemplu, când au un zbor, câtă autonomie mai are bateria mașinii lor (în era mașinilor electrice…), rezultate sportive și multe alte informații folositoare. Fiecare utilizator decide, ca de obicei, ce complicații să fie afișate de către ceas.

calatorie in timp apple watch watchos2Călătorește în timp

watchOS 2 introduce funcționalitatea Călătorie în timp. Printr-o simplă rotire a rotiței digitale de pe cadran, utilizatorii vor putea ceea ce se va întâmpla – sau ce s-a întâmplat deja – mâine, ieri, azi, oricând. Această funcționalitate este, desigur, utilă pentru cei care folosesc un cadran cu complicații, deoarece permite, spre exemplu, vizualizarea prognozei meteo pentru mâine, la ora unei întâlniri. De asemenea, ea permite vizualizarea rapidă a programărilor viitoare, dar, în același timp, și a știrilor anterioare pe care le-ai ratat eventual.

Modul Noptieră

watchos2 mod noptiera applewatch

Începând de acum, ceasul va putea fi folosit chiar și atunci când nu îl mai porți. Atunci când este conectat la încărcător, ceasul poate fi rotit într-o parte, cum este în imaginea de mai sus, pentru a intra automat în modul Noptieră – care afișează ora, data și alarma ori de câte ori atingi ecranul, butonul lateral sau rotița digitală. Mai mult, acest mod schimbă funcționalitatea butoanelor ceasului, așa că atunci când alarma programată sună, poți să atingi butonul lateral pentru a o opri sau rotița digitală pentru a o amâna.

Aplicații mai puternice

watchOS 2 face mai bogată și experiența utilizării Apple Watch. Aplicațiile se încarcă mai rapid, sunt mai complexe și implică acele caracteristici care fac ceasul Apple unic din multe puncte de vedere.

Aplicații de pe App Store

watchos2 applewatch aplicatieAplicații native pentru performanțe sporite – începând cu watchOS 2, dezvoltatorii vor putea crea aplicații native, ceea ce înseamnă că multe dintre aplicațiile pe care le ai acum instalate pe ceas vor rula mai rapid și vor oferi o funcționalitate mai extinsă. Una dintre cele mai mari probleme ale aplicațiilor pentru ceas de până acum este că ele rulează pe iPhone, iar ceea ce văd utilizatorii pe ecranul ceasului este ceea ce îi transmite iPhone. Prin urmare, aplicațiile existente sunt lente, iar funcționalitatea lor nu este chiar atât de complexă.

Mai multe caracteristici în aplicații – dezvoltatorii de aplicații vor avea mai multe posibilități în watchOS 2, putând să beneficieze de caracteristici ale Apple Watch, cum ar fi Motorul Taptic, rotița digitală, accelerometrul, senzorul de citire a ritmului cardiac, difuzorul și microfonul. În acest sens, compania Apple oferă trei exemple de aplicații: Ping va folosi accelerometrul pentru a măsura viteza loviturii mingii de golf, Strava va folosi senzorul de măsurare a ritmului cardiac pentru a obține date pe care să le afișeze în timpul exercițiilor fizice, iar Insteon va permite folosirea rotiței digitale pentru a controla luminile din casă.

Aplicații preinstalate

Încă din prima versiune a sistemului de operare, Apple Watch oferea noi modalități de a ține legătura cu prietenii, de a te exprima sau de a-ți administra timpul. watchOS 2 îmbunătățește aceste capacități ale ceasului, oferind astfel mai multe alegeri pentru utilizatori.

Răspunde e-mailurilor – dacă până acum Apple Watch oferea numai opțiunea de a primi e-mailuri și câteva caracteristici de administrare a căsuțelor de poștă electronică, în watchOS 2 utilizatorii vor putea în sfârșit să răspundă mesajelor recepționate. Atingând butonul „Răspundeți”, utilizatorii vor putea dicta un răspuns, trimite un e-moji sau folosi unul dintre răspunsurile relevante, prestabilite.

watchos2 applewatch prieteniAdaugă mai multe favorite – Funcționalitatea „Prieteni” de pe Apple Watch, ce îți permite să ții cercul de prieteni aproape, oferă în watchOS 2 posibilitatea de a adăuga mai multe ecrane cu prieteni, fiecare având până la 12 contacte. Mai mult, ea permite și adăugarea unui prieten din contacte în această listă, precum și folosirea aplicației Apple Watch pentru iPhone pentru a organiza prietenii în grupuri pe care să le numești după bunul plac.

Schițe mai colorate – caracteristica Digital Touch, care permite utilizatorilor să deseneze și trimită schițe prietenilor ce folosesc Apple Watch, va permite acum folosirea mai multor culori în acceași schiță – o noutate minoră, dar importantă pentru cei ce vor să creeze „artă” digitală.

watchos2 applewatch hartiTransport public în Hărți – la fel ca și versiunea pentru iPhone/iPad și Mac a aplicației din iOS 9, respectiv OS X 10.11 El Capitan, Hărți pentru Apple Watch include în watchOS 2 caracteristica Transport, ce permite utilizatorilor să includă într-o singură călătorie mai multe tipuri de transport (în comun). În orașele mari din lume (nu le includem pe cele din România sau țările vecine), vor fi afișate hărți detaliate și programele detaliate ale trenurilor, metrourilor și autobuzelor.

Mai multe carduri cu Apple Pay – serviciul de plăți mobile pentru ceas și iPhone include în watchOS 2 posibilitatea de a adăuga mai multe carduri, acceptă un nou furnizor de carduri și permite adăugarea în aplicația Portofel chiar și a cardurilor cadou sau a cardurilor de fidelitate de la unele magazine.watchos2 applewatch siri

Siri poate face mai multe pentru tine – nu doar interfața asistentului virtual personal a fost modificată în watchOS 2, dar acesta a devenit și mai inteligent și util pentru utilizatori. Începând de acum, utilizatorii pot cere lui Siri lucruri cum ar fi să înceapă (cronometrarea) un exercițiu fizic, să afișeze un anumit Glance, să ofere informații privind transportul public, să caute un cuvânt în dicționar și șă calculeze ceva.

Blocarea activării. Acum și pe Apple Watch!activare blocare

watchOS 2 aduce pe Apple Watch o funcționalitate de securitate așteptată de utilizatori chiar și pe prima versiune a sistemului de operare. Blocarea activării, care este disponibilă pe toate iPhone-urile și iPad-urile ce rulează iOS 7 sau ulterior și care face dispozitivele inutilizabile în cazul unui furt, va proteja acum și Apple Watch. Prin urmare, vom auzi și de „Apple Watch blocat în iCloud”, în condițiile în care odată activată funcționalitatea, ea va solicita ID-ul Apple și parola proprietarului, făcând imposibil de folosit ceasul fără aceste informații.

Pentru dezvoltatori! Pentru aplicații mai bune!

În cazul în care ești un dezvoltator de aplicații, atunci trebuie să știi că WatchKit pentru watchOS 2 deschide o gamă largă de API-uri care îți vor permite să accesezi funcționalitățile unice și inovațiile din spatele Apple Watch. Astfel, vei putea crea aplicații speciale pentru mâinile utilizatorilor.

WatchKit

Începând cu watchOS 2 poți beneficia de noile caracteristici, cum ar fi accesul programatic la rotița digitală pentru o selecție mai simplă și API-uri  anumate pentru interfețe de utilizator mai fluide și dinamice. Noul WatchKit permite redarea de conținut audio și video pe ceas și chiar înregistrarea de către aplicațiilor a sunetelor din exterior. De asemenea, el oferă dezvoltatorilor acces la motorul taptic, astfel încât aplicațiile să poată oferi utilizatorilor retroacțiune haptică.

Mai mult decât atât, watchOS 2 include multiple îmbunătățiri pentru frameworkurile existente, cum ar fi HealthKit, permițând astfel accesul instantaneu la senzorii ce înregistrează informații privind starea de sănătate a utilizatorului.Iar îmbunătățirile pentru CoreMotion include posibilitatea de a folosi accelerometrul pentru a crea noi aplicații inovative.

ClockKit

Acest nou framework va permite aplicațiilor să ofere utilizatorilor informații actualizate și cu înțeles care se actualizează în timpul zilei direct pe cadran, grație Complicațiilor. Iar grație caracteristicii „călătorește în timp” din watchOS 2, utilizatorii vor putea folosi rotița digitală pentru a vedea informațioile oferite în trecut sau pe viitor de complicațiile aplicației fiecărui dezvoltator – pe care au adăugat-o, desigur, pe cadran.

WatchConnectivity

Dezvoltatorii pot beneficia de acum de comunicarea robustă de la dispozitiv la dispozitiv, între extensia WatchKit a Apple Watch și aplicația de pe iPhone. WatchConnectivity permite Apple Watch să comunice cu iPhone în noi modalități, mai eficiente. Această caracteristică reduce consumul de energie prin faptul că permite extensiei WatchKit să transfere noi informații către aplicația pentru iPhone, pentru a le folosi atunci când ea va fi folosită.

De asemenea, folosind NSURLSession, Apple Watch va putea să comunice direct cu hotspoturile Wi-Fi folosind caracteristica Wi-Fi Fără limite din watchOS 2. De această caracteristică vor beneficia aplicațiile, ce se vor putea conecta la Internet chiar dacă iPhone nu este în apropriere sau nu este conectat la Internet.

Recomand dezvoltatorilor să citească mai multe despre noutățile watchOS 2 adresate lor în cadrul acestei pagini Apple – de unde pot lua și documentele de care au nevoie.

watchOS 2 – lansare

Așa cum probabil că vă așteptați deja, watchOS 2 va fi oferit ca și o actualizare gratuită pentru toți utilizatorii de Apple Watch – indiferent de modelul pe care îl au (Sport, din oțel inoxidabil sau Edition). Actualizarea va sosi însă abia în toamna acestui an – însă data nu este cunoscută pentru că nu a fost anunțată de către Apple și nici nu am putea face estimări în condițiile în care nicio actualizare majoră pentru watchOS nu a mai fost lansată până acum.

Până atunci, dezvoltatorii de aplicații vor putea testa noile tehnologii și API-uri, pentru a-și pregăti aplicațiile pentru Apple Watch. Aceștia vor putea instala watchOS 2 beta 1 începând de astăzi pe propriile ceasuri. Descărcarea actualizării se va face de pe portalul Apple Developer Program.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.