os x 10.11.4 beta 3

Nu ar putea să existe un eveniment Apple adresat dezvoltatorilor de aplicații fără ca gigantul american să nu prezinte în cadrul său actualizările majore ale celor trei sisteme de operare pe care le-a creat. Astăzi, în cadrul evenimentului de deschidere al Worldwide Developers Conference 2015, compania americană a  început prin a prezenta lumii întregi cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru Mac: OS X 10.11 El Capitan. Potrivit lui Craig Federighi, la dezvoltarea acestei actualizări, compania americană a avut două zone de interes: experiența și performanța.

Uitându-ne puțin la ce se întâmpla anul trecut, nu putem spune în vreun fel că OS X 10.11 El Capitan este o actualizare nici pe departe la fel de bogată în noutăți sau schimbări cum a fost OS X 10.10 Yosemite. Nimeni nu și-ar fi dorit probabil ca Apple să mai facă o schimbare atât de radicală a interfeței de utilizator în OS X (care în 10.11 a rămas neschimbată comparativ cu cea introdusă anul trecut), însă mulți utilizatori probabil că își doreau o serie de noi funcționalități, poate la fel de importante cum era Continuitatea anul trecut.

Numele „OS X 10.11 El Capitan” sugerează însă o actualizare mai minoră comparativ cu cea din urmă cu un an întrucât „El Capitan” este o stâncă din parcul național californian „Yosemite” – denumirea versiunii anterioare de OS X. Și așa este: OS X 10.11 El Capitan este o actualizare care aduce mai degrabă schimbări „sub capotă”, care fac Mac-urile mai performante și îmbunătățesc experiența de utilizare, decât cine știe ce caracteristici noi sau modificări ale aspectului ori funcționalității unor aplicații. Ceea ce este, din punctul meu de vedere, un aspect pozitiv în condițiile în care OS X 10.10 de anul trecut aducea numeroase probleme ce afectau performanțele Mac-urilor.

Așadar, haideți să vedem în cele ce urmează ce noutăți aduce, când va fi lansată actualizarea și care sunt Mac-urile compatibile cu OS X 10.11 El Capitan

OS X 10.11 El Captain – iată toate noutățille

Fiindcă unul dintre principalele motive pentru care utilizatorii iubesc Mac este OS X – este ceea ce face un Mac să fie Mac -, OS X 10.11 îmbunătățește această componentă a fiecărui Mac, oferind și mai multe motive să îndrăgești computerul tău. Construit pe funcționalitățile inovatoare și designul elegant al OS X 10.10 Yosemite, OS X 10.11 El Capitan îmbunătățește experiența și performanța într-o mulțime de moduri mici, care însă fac diferența.

Potrivit companiei Apple, atunci când a dezvoltat OS X 10.11 El Capitan a avut două zone de interes: experiența și performanța. În ceea ce privește experiența, OS X 10.11 oferă modalități mai simple și mai inteligente de a duce la bun sfârșit lucrurile pe care le faci în fiecare zi: cum ar fi să lucrezi cu mai multe aplicații simultan, să cauți informații, să păstrezi filele site-urilor favorite, să verifici e-mailul, să iei notițe și nu numai. La capitolul Performanță, OS X 10.11 include „sub capotă” numeroase îmbunătățiri care fac Mac-urile mai precise și eficiente în orice fel de sarcini zilnice – de la deschiderea PDF-urilor la accesarea e-mailurilor. Mai mult, noi funcționalități vor face ca performanțele grafice ale jocurilor și aplicațiilor să fie mai bune decât oricând.

Experiență

Vizualizare divizată

osx1011 vizualizare divizată

Unul dintre aspectele cele mai grozave ale oricărui computer este că poate rula în același timp două sau mai multe aplicații, iar Mac-urile mai oferă și avantajul de a rula aplicații în modul „ecran complet”. Apple s-a gândit să combine cele două elemente și să includă, la fel ca și pe iPad în iOS 9, Vizualizarea divizată. Aceasta umple ecranul computerului tău cu două dintre aplicațiile pe care tu le alegi. Astfel, fie că ești în procesul de creare a unui document în Pages și te documentezi în același timp de pe web în Safari, fie că vorbești prin mesaje cu cineva, dar în același timp lucrezi la o prezentare, OS X 10.11 îți permite să lucrezi/folosești simultan două aplicații. Fără a fi distras de altele. Fără a trebui să redimensionezi ferestre sau să le muți. Iar atunci când vrei să revii la o aplicație deschisă în modul ecran complet, de exemplu, o singură glisare te va duce la ea.

Mission Controlosx1011 mission control

Funcționalitatea de afișare rapidă a tuturor ferestrelor deschise pe ecran din OS X a fost îmbunătățită de către Apple, administrând spațiul disponibil pe ecran mai bine decât oricând. Accesând Mission Control în OS X 10.11 printr-o simplă glisare pe trackpad, toate ferestrele de pe ecran se vor aranja singure într-un singur șablon, fără ca vreuna dintre ele să fie ascunsă ori să mai fie prezentate sub formă de stivă. Mai mult, caracteristica va plasa toate ferestrele cam în același loc în care erau afișate pe desktop, însă la o dimensiune mai mică, așa încât găsirea lor să fie mai rapidă. De asemenea, utilizatorilor le va fi mai simplu acum să tragă ferestrele deschise într-un nou desktop, pentru a nu-l supra-aglomera pe cel în care lucrează la un moment dat.

Cursor mai ușor de găsit – Ți s-a întâmplat măcar o dată să nu găsești cursorul mausului după ce s-a trezit Mac-ul sau după ce ai revenit la computer și aveai multe ferestre deschise pe ecran? Dacă da, atunci nu ești singurul. Din fericire, însă, OS X 10.11 El Capitan va face mai simplu să găsești cursorul deoarece o mutare rapidă (înainte și înapoi) a degetului pe trackpad sau a mausului va face ca dimensiunea lui să crească semnificativ până când tu îl vei observa.

Căutare Spotlight

Fără a primi căutarea proactivă sau Siri din iOS 9, OS X 10.11 „se mulțumește” cu unele îmbunătățiri ale sistemului de Căutare Spotlight și, parțial, cu unele dintre caracteristicile introduse și în meniurile de căutare ale celei mai recente versiuni de iOS. Căutarea Spotlight a devenit mai inteligentă în El Capitan, deoarece înțelege limbajul standard și afișează rezultate din diferite aplicații sau surse. Dar mai mult, meniul căutării este acum mai flexibil, putând fi redimensionat și mutat oriunde pe ecran.cautare osx1011

Întreabă cu cuvintele tale – căutarea fișierelor este mai simplă decât oricând pe Mac în condițiile în care Spotlight din OS X 10.11 înțelege limbajul standard. Astfel, dacă introduci „e-mail from Daniel in April”, Spotlight va știi ceea ce cauți și va afișa e-mailurile cu pricina. Mai mult, Spotlight va permite și efectuarea unor căutări mai complexe – cum ar fi „presentation I worked on yeserday that contains budget”. Și dacă folosești Finder pentru a efectua căutăro, atunci trebuie să știi că inteligența Spotlight a fost inclusă și în motorul de căutare al Finder. Dar după toate aceste aspecte pozitive, există și unul negativ: Spotlight nu permite căutarea „cu cuvintele tale” în limba română și multe alte limbi (excluzând engleza, chineza, germana, etc.).osx1011 spotlight

Obține rezultate mai complexe din mai multe surse – Spotlight va putea căuta în și mai multe surse pentru a oferi utilizatorilor și mai multe rezultate utile. Astfel, fie că vrei să vezi evoluția pe piața bursieră a unor companii, vrei să obții prognoza meteo din diferite orașe, să afli ce a făcut echipa favorită sau chiar să vezi un video pe web, Spotlight va afișa aceste informații într-un format interactiv.

Mail

Versiunea din OS X 10.11 El Capitan a aplicației preinstalate Mail îmbunătățește afișarea în modul ecran complet și adaugă noi glisări, pentru a te ajuta să îți administrezi rapid cutia de poștă electronică. Dar mai mult: aplicația devine și inteligentă, putând extrage din contextul unor e-mailuri date calendaristice sau informații pe care să le poată adăuga, cu acordul tău, în Calendar sau Contacte.osx1011 mail

Modul ecran complet al aplicației Mail a fost îmbunătățit în sensul că îți permite să jonglezi cu mesajele așa cum vrei. Spre exemplu, începând de acum poți ascunde în partea de jos a ecranului e-mailul pe care îl compui (în sfârșit!), pentru a accesa căsuțele de poștă electronică – util mai ales dacă ai de copiat texte sau fișiere atașate dintr-un mesaj într-altul ori dacă vrei să găsești unele informații din mesaje mai vechi, pe care să le folosești în cele mai noi. Dar mai mult decât atât, Mail va permite utilizatorilor să compună simultan mai multe e-mailuri, deschizând noi file (exact ca și în Safari, unde deschizi mai multe file pentru a accesa mai multe pagini web în același timp).

Sugestii pentru contacte și calendare – aplicația Mail a devenit mai inteligentă și va fi capabilă să extragă din context date ce țin de evenimente viitoare (cum ar fi un zbor) ori de persoane (cum ar fi numere de telefon), pentru a-ți permite să le adaugi rapid în Calendar sau Contacte. Din nefericire, această caracteristică nu funcționează pentru e-mailurile în română (în ceea ce privește evenimentele din Calendar) și nici pentru numele scrise de la dreapta spre stânga sau cele în alfabetul chirilic (prin urmare, numele/numerele/adresele de e-mail românești vor fi sugerate).osx1011 mail

Administrare rapidă prin glisări – La fel ca și pe iOS, utilizatorii vor putea să gliseze pe trackpadul Mac-ului pentru a administra e-mailurile. O glisare spre dreapta va permite marcarea unui mesaj ca fiind citit/necitit, în timp ce una spre stânga va permite eliminarea lui din lista de e-mailuri.

Notițeosx1011 notite

În cazul în care ești printre utilizatorii care așteptau ca aplicația preinstalată Notițe să fie îmbunătățită de către Apple, atunci OS X 10.11 aduce câteva vești bune pentru tine. Această aplicație va fi mai mult decât un instrument ce îți permite să faci ciorne pe care să le găsești rapid pe mai târziu, deoarece va fi capabilă să transforme o listă într-o listă cu marcatori rapid, îți va permite să adaugi o fotografie, un clip video, URL sau o hartă în orice notiță și nu numai. Iar grație iCloud, toate notițele tale și tot conținutul din ele vor fi păstrate actualizate pe toate dispozitivele tale, OS X și iOS (pentru că și în iOS 9, această aplicație a primit aceleași modificări).

Salvarea conținutului din alte aplicații și crearea de liste de verificare – linkurile adăugate în notițe vor fi afișate într-o căsuță ce include titlul articolului web și o imagine, la fel și hărțile, așa că tu vei știi mai târziu de ce ai salvat un anume link sau unde este pe hartă o anumită adresă. Mai mult, aplicația a primit o extensie în meniul de partajare, care îți va permite să adaugi mai rapid conținutul din alte aplicații în Notițe. Cât despre crearea de notițe noi, aplicația din OS X 10.11 va permite, pe lângă formatarea textelor, includerea de imagini și, iată, linkuri și hărți, și adăugarea de liste de verificare. Acestea sunt interactive, așa că dacă ai de făcut o listă de cumpărături sau o listă cu lucruri de îndeplinit, tu le vei putea bifa pe măsură ce sunt realizate.

Navigator de fișiere atașate – toate fișierele pe care le-ai adăugat în notițele tale vor putea fi găsite foarte rapid grație noului navigator de fișiere atașate. Acesta va organiza fișierele în: poze & videoclipuri, schițe, locații pe hartă, site-uri web, audio și documente – așa încât tu să le găsești rapid și să nu fii nevoit să îți amintești unde ai salvat o anumită imagine sau un link, spre exemplu.osx1011 notite

Îmbunătățiri în ceea ce privește sincronizarea în cloud – compatibilitatea aplicației Notițe cu iCloud a fost îmbunătățită, așa că toate notițele tale vor fi păstrate la zi, indiferent de dispozitivul de pe care le-ai adăugat. Noutatea aici este că iCloud va știi de noile caracteristici ale aplicațiilor Notițe din iOS 9 și OS X 10.11 și le va sincroniza cu toate dispozitivele tale. Dar pentru a face acest lucru, utilizatorii vor fi nevoiți să transfere notițele în iCloud, iar după acest proces, ele vor mai putea fi accesate doar de pe iPhone/iPad cu iOS 9 și Mac cu OS X 10.11 El Capitan.

Poze

Inclusă în OS X 10.10.3 Yosemite, aplicația Poze pentru Mac a primit o primă actualizare importantă în OS X 10.11 El Capitan. Ea va accepta instrumente de editare de la terți, va oferi instrumente de organizare îmbunătățite și performanțe îmbunătățite utilizatorilor de Mac.osx1011 poze

Extensii pentru editare –  la fel ca și versiunea pentru iPhone și iPad, aplicația Poze pentru Mac acceptă instrumente de editare a fotografiilor și clipurilor video de la terți dezvoltatrori. Acestea vor fi disponibile în aplicațiile de pe App Store și accesibile direct din aplicația Poze. Astfel, dacă vei descărca o aplicație de la dezvoltatori cu instrumente de editare, le vei putea folosi direct în poze pentru a edita așa cum îți dorești imaginile.

Îmbunătățiri – aplicația Poze a fost finisată de către Apple, făcând mai simplă organizarea bibliotecilor. În OS X 10.11 utilizatorii vor putea adăuga o localizare unei singure imagini sau unui întreg moment. Mai mult, numirea chipurilor se va face mai rapid grație unui spațiu de lucru mai bine organizat. De asemenea, Poze va face posibilă sortarea albumelor și conținutului din interiorul lor după dată, titlu și nu numai.

Safari

În OS X 10.11 El Capitan cel care este, probabil, cel mai bun browser pentru Mac, oferă utilizatorilor mai multe instrumente, pentru o navigare pe web îmbunătățită. Acum Safari va putea ține deschise site-urile web favorite și le va face mai accesibile grație caracteristicii „Site-uri prinse”, va localiza rapid fereastra de unde este redat conținut audio și va permite oprirea redării rapid, direct din bara de adresă.osx1011 safari

„Site-uri prinse” – Site-urile pe care le vizitezi frecvent – cum ar fi Google, Facebook și nu numai – vor putea fi păstrate, actualizate, deschise și ușor de accesat grație sistemului de prindere. Acesta le va afișa în partea stângă a barei cu file și ține active în fundal.

AirPlay pentru a partaja conținutul video de pe web fără a partaja tot ecranul – la fel ca și în iOS, dacă redai conținut video dintr-o pagină web, poți să îl transferi pe Apple TV – fără a arăta celelalte lucruri de pe desktopul tău. În cazul clipurilor video compatibile, pictograma AirPlay va apărea și va putea fi acționată pentru a muta conținutul pe Apple TV, spre exemplu.osx1011 safari sonor

Oprire rapidă a sonorului – Când navighezi pe web se întâmplă să înceapă redarea de conținut audio sau video pe unul dintre site-urile accesate, iar tu să fii nevoit să vânezi fila î care este redat acest conținut. Ei bine, Safari din OS X 10.11 va permite oprirea sunetului tuturor site-urilor direct din bara de căutare inteligentă. Redarea va putea fi oprită la toate site-urile web deodată  sau numai la cele pe care nu vrei să le asculți.

Hărțiosx1011 harti

La fel ca și versiunea pentru iPhone și iPad din iOS 9, aplicația Hărți din OS X 10.11 primește informații privind transportul public. Aplicația va fi capabilă să îți ofere rute planificate cu fiecare pas, din punctul A în punctul B, în care să folosești și transportul în comun.

Informațiile pe care le oferă transportul public vor fi extrem de detaliate și optimizate pentru fiecare oraș în care datele sunt disponibile – așa încât să poți identifica, cu ușurință semnele. Asta înseamnă că noua caracteristică va fi capabilă și să îți găsească cea mai apropriată intrare la metrou sau cea mai apropriată stație de autobuz de tine, la un anumit moment. Hărți va oferi în OS X marele avantaj al planificării rutelor în funcție de când vrei să pleci sau de când trebuie să ajungi la destinație, știind programele tuturor trenurilor, autobuzelor și metrourilor din orașele în care este disponibilă. Aceste planificări vor putea fi trimise rapid pe iPhone, așa încât după ce pleci de acasă să fii ghidat pas cu pas până la destinație.

Îmbunătățiri în privința compatibilității cu unele limbi

OS X 10.11 El Capitan mai aduce utilizatorilor de Mac și o serie de îmbunătățiri semnificative în privința compatibilității cu limbi, cum ar fi chineza și japoneza. Apple notează că a inclus un nou font al sistemului de operare, îmbunătățit introducerea textelor și modul în care trackpadul recunoaște scrisul de mână în cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Nu voi intra în prea multe detalii în ceea ce privește noutățile susmenționate deoarece nu știu câți dintre voi scrieți și citiți în limba japoneză sau în chineză. În schimb, voi menționa că noi vom sesiza, de asemenea, o schimbare la nivelul fonturilor sistemului de operare, Apple adoptând și pe Mac setul de caractere San Francisco, introdus pe Apple Watch, precum și pe iPhone și iPad, în iOS 9. Ele arată mai modern, sunt mai lizibile, iar per total reprezintă o schimbare în bine comparativ cu fonturile folosite în OS X 10.10 Yosemite.

PerformanțeCaptură de ecran din 2015.06.09 la 09.05.43

Apple susține că OS X 10.11 El Capitan face Mac să fie „prompt”. Compania americană a lucrat din greu să facă totul să ruleze mai rapid pe computerele utilizatorilor – inclusiv accesarea e-mailurilor, lansarea sau comutarea între aplicații. Nu vorbim însă despre schimbări semnificative, ci despre îmbunătățiri care însă ar trebui să facă diferența atât pe Mac-urile mai vechi, cât și pe cele mai puternice și rapide lansate anul acesta sau la finele lui 2014. Mai mult, Mac primește în OS X El Capitan tehnologii introduse anul trecut pe iPhone și iPad, cum ar fi Metal, acestea trebuind să ofere performanțe „mai fluide” în jocuri, aplicațiile care consumă multe resurse și nu numai.

Metal pe Mac

Metal este o nouă tehnologie pentru grafică ce oferă jocurilor și aplicațiilor acces aproape direct la procesorul grafic al Mac-urilor, pentru performanțe îmbunătățite și o experiență grafică mai bogată. Noua tehnologie va face ca randarea grafică pe Mac-uri să fie crescută cu până la 50%, sporind totodată și eficiența cu până la 40 de procente. Metal va permite procesorului principal și procesorului grafic să lucreze mai bine împreună, potențând aplicațiile ce au nevoie de multe resurse. În ceea ce privește jocurile, Metal îmbunătățește performanța draw call cu până la de 1- ori, permițând astfel dezvoltatorilor să îmbunătățească realismul și nivelul de detalii în jocuri.

Îmbunătățiri care te vor bucura în fiecare zi – Compania Apple susține că lansarea de aplicații este, în OS X 10.11 El Capitan de 1,4 ori mai rapidă comparativ cu versiunea anterioară de OS X, comutarea aplicațiilor se va face de două ori mai rapid, la fel și afișarea primelor mesaje e-mail, în timp ce deschiderea PDF-urilor în Previzualizare se va face de 4 ori mai rapid.

OS X 10.11 El Capitan – lansare și compatibilitate

Ținând cont de îmbunătățirile făcute de către Apple în privința performanțelor și a experienței de utilizare, probabil că mulți dintre voi vă veți dori să instalați această actualizare, chiar dacă aveți un model mai vechi de Mac. Problema ar putea fi compatibilitatea și disponibilitatea. Sau nu?

Compatibilitate

Din fericire, OS X 10.11 El Capitan este compatibil, la fel ca și iOS 9, cu toate Mac-urile care acceptau ultima versiune majoră de OS X – 10.10 Yosemite. Adică:

  • iMac (Mid 2007 sau mai recent)
  • MacBook Air (Sfârșitul lui 2008 sau mai recent)
  • MacBook (Sfârșitul lui 2008 Aluminum sau Începutul lui 2009 ori mai recent)
  • Mac mini (Începutul lui 2009 sau mai recent)
  • MacBook Pro (Mijlocul/sfârșitul lui 2007 sau mai recent)
  • Mac Pro (Începutul lui 2008sau mai recent)
  • Xserve (Începutul anului 2009)

Lansare

Data de lansare a versiunii finale a OS X 10.11 El Capitan nu a fost anunțată încă de către Apple. Gigantul american a menționat că actualizarea va fi disponibilă pentru utilizatori în toamna acestui an. De asemenea, compania a specificat în cadrul conferinței că actualizarea la OS X 10.11 El Capitan va fi gratuită pentru toți utilizatorii de Mac și va putea fi efectuată, cel mai probabil, de la orice versiune de OS X începând cu OS X 10.6.8 Snow Leopard.

Până la lansarea versiunii finale, este bine de știut însă că OS X 10.11 El Capitan este disponibil încă de pe acum pentru dezvoltatorii de aplicații înscriși în Apple Developer Program (unificat cu cel pentru iOS). Mai mult, din luna iulie, această actualizare va fi oferită chiar și publicului, condiția necesară fiind ca toți utilizatorii să se fi înscris în programul de testare AppleSeed (înscrierea se poate face deja, și ar fi bine să te grăbești). Mai multe detalii despre OS X 10.11 El Capitan Beta sunt oferite în cadrul articolului menționat mai jos:

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.