OS X 10.10 Yosmite a fost prezentat de catre Apple

Dezvoltat sub numele de cod Syrah, OS X 10.10 „Yosemite” este versiunea 2014 a sistemului de operare pentru Mac pe care compania Apple a prezentat-o luni, in cadrul evenimentului special WWDC 2014. Impreuna cu cateva caracteristici noi mai mult sau mai putin importante pentru publicul larg, OS X 10.10 aduce pe desktop o interfata utilizator redesenata si schimbari ale modului de interactionare cu programele ce vor spori productivitatea si imbogati experienta de utilizar.

Dupa mai bine de zece ani de OS X (Mac OS 10), a venit timpul ca Apple sa modernizeze intreaga interfata utilizator si sa curete sistemul de operare pentru computere de toate elementele grafice preluate din lumea in care traim, pentru a face loc unora moderne care imbina mai bine designul hardware cu cel software. In lunile premergatoare evenimentului de pe 2 iunie v-am prezentat numeroase informatii despre o buna parte dintre imbunatatirile grafice pe care Apple urmeaza sa le faca in OS X 10.10, iar versiunea prezentata de catre Apple introduce intr-adevar o interfata utilizator formata din mai multe linii drepte, mai plata si mai simpla care face OS X mai similar iOS decat oricand. De la ferestre taiate drept, la pictograme redesenate si pana la o noua paleta de culori cu elemente de interfata redesenate, OS X Yosemite iti va face, asa cum spuneam anul trecut despre iOS 7, Mac-ul sa arate complet diferit in momentul in care il vei instala.

In prezentarea noii versiuni a sistemului de operare, compania Apple s-a axat pe impartirea noutatilor pe trei mari categorii: Design, Aplicatii si Continuitate. Primele doua se refera la modificarile grafice efectuate in intreg sistemul de operare, schimbarea interfetei tuturor aplicatiilor de sistem care vin preinstalate si imbunatatirea lor prin adaugarea unor caracteristici grozave. Cea de-a doua se refera la o mai buna imbinare intre iOS si OS X, iar cele doua sisteme de operare nu au functionat niciodata mai bine decat sub OS X Yosemite si iOS 8.

Descoperiti, asadar, toate noutatile cu care vine OS X 10.10, detalii despre disponibilitate si data de lansare, urmarind randurile de mai jos.

Complet nou. Complet Mac

osx_design_hero

De-a lungul anilor, OS X a suferit mai mute schimbari, dar principiile care definesc acest sistem de operare nu; puterea, simplitatea, frumusetea. Inginerii Apple au avut provocarea de a pastra aceste elemente si de a le imbunatati in acelasi timp in care au adus si cateva functionalitati complet noi. De la barele cu instrumente si pana la ferestrele translucide, totul a fost modificat, mai mult sau mai putin. Craig Federighi, vicepresedinte Apple si director al departamentului software, ne spune ca OS X 10.10 Yosemite este orientat spre claritate si utilitate, elemente care fac sistemul de operare mai elegant, dar la fel de simplu si frumos ca si pana acum.

Noi elemente de design

osx_design_notification_today

OS X Yosemite adopta un nou limbaj de design preferat de noua echipa condusa de Jony Ive – vicepresedinte executiv al Apple si directorul departamentelor de design industrial si software. Vorbim despre un design care imbina mult mai bine forma impecabila a produselor Apple cu software-ul puternic. Yosemite adopta cateva elemente preluate si de pe iOS:

Transluciditatea aduce posibilitatea de a vedea si in spatele ferestrelor sau a meniurilor, imbogatind continutul pe care il vezi pe ecran. Toate elementele translucide de pe ecran se schimba in functie de ceea ce este in spatele lor, deci niciodata toate meniurile si barele cu instrumente nu vor mai avea aceleasi nuante. De asemenea, continutul de pe ecran va fi mai placut pentru ochi, deoarece nu vor mai exista atat de multe culori solide si uneori puternice, iar experienta de utilizare va fi una de neegalat.

Bare cu instrumente reconcepute. OS X Yosemite vine cu noi bare de instrumente care aduc mai multe optiuni intr-un spatiu mai restrans. Toate aplicatiile preinstalate vin cu o bara mai ingusta, cu mai putine butoane, dar mult mai inteligente, care vor spori productivitatea. Aplicatii precum Safari , Harti sau Calendar iti vor oferi mai mult spatiu pentru continutul care te intereseaza, dar fara a-si pierde functionalitatea.

Noi butoane de control. Captură de ecran din 2014.06.04 la 09.01.51Spre deosebire de iOS unde avem o interfata tactila, Mac-urile nu au astfel de ecrane, asa ca totul se bazeaza pe clicuri. Vrei sa inchizi o aplicatie, ai butoane speciale pentru inchidere, vrei sa completezi ceva, sa muti ferestrele, sa deschizi unele noi, pentru toate iti va trebui un maus sau un trackpad. Apple nu a schimbat acest mod de functionare al Mac, dar a imbunatatit elementele grafice pentru control. Cele trei butoane in culorile semaforului folosite in trecut pentru inchiderea, ascunderea sau largirea unei ferestre, au acum un nou look si indeplinesc o noua functionalitate: inchiderea ferestrei, minimalizarea ei si extindere pe ecranul complet (a fost eliminat butonul special care facea acest lucru si era situat pe bara de instrumente).

Un nou Dock. Cel mai adesea utilizatorii de Mac folosesc dockul pentru a deschide aplicatiile, iar in OS X Yosemite vor avea parte de o experienta simplificata a acestui meniu cu pictograme. De la elementele translucide, o infatisare simplificata si pana la noi pictograme care se imbina mai bine, totul arata grozav.

Centru de notificari

osx_design_notification_today La fel ca si pe iOS 7, Centrul de notificari din Yosemite este translucid si impartit in doua file importante: Azi si Notificari. Daca ultimul ofera acces la toate alertele pe care le primesti pe Mac de la aplicatii sau site-uri web, primul ofera acces la cele mai importante evenimente si noutati din ziua curenta, ca si pe iOS. Fila Azi este practic un rezumat al zilei curente care te ajuta sa descoperi o multitudine de informatii intr-un singur loc. In noua fila vei avea acces inclusiv la informatii animate despre vreme, bursa, ceasul global, calculator, mementouri si vei putea adauga multe alte widget-uri de pe App Store, exact ca si pe iOS.

Spotlight

osx_design_spotlight_your_files

Sistemul de cautare globala in sistemul de operare pentru Mac – Spotlight – a fost complet refacut. Acum vom avea cea mai rapida modalitate de a gasi lucruri pe Mac. Meniul este afisat intr-un alt loc si aduce o functionalitate mult extinsa in comparatie cu ce ne era oferit de vechiul Spotlight. De la cautari de fisiere in interiorul sistemului de operare, site-uri accesate anterior si pana la cautari pe Wikipedia, Bing sau Harti, noutati de pe web si afisarea de rezultate despre continut disponibil pe App Store, Spotlight este asistentul personal virtual mut pe care ti-l ofera orice Mac cu Yosemite. Rezultatele sunt interactive, ceea ce inseamna ca din acest meniu vei putea vedea documente, trimite e-mailuri si nu numai.

Aplicatii

Toate aplicatiile preinstalate de pe Mac au fost modificate complet pe Yosemite. Cu ajutorul lor vei putea, ca si pana acum, sa descoperi lumea, sa vorbesti cu prietenii si sa lucrezi mai eficient, dar in noua versiune a sistemului de operare totul este mai usor si chiar mai bogat. Chiar daca toate aplicatiile au fost redesenate pentru a avea elementele de design specifice Yosemite, nu toate ofera si functii noi, iar noi le vom mentiona numai pe acelea care aduc lucruri noi si grozave.

Safari

apps_safari_hero

Browserul web preinstalat pe iOS si OS X primeste de la an la an actualizari importante care il fac mai potent si mai bun, oferind o experienta de utilizare care depaseste browserele concurente. Impreuna cu noua bara de instrumente mai ingusta si mai inteligenta ce face loc afisarii de continut mai bogat, Safari aduce noi moduri de a interactiona cu cateva dintre caracteristicile importante. Sub OS X Yosemite, Safari va oferi noi modalitati de accesare a site-urilor favorite, de a administra filele favorite si de a avea un control mai bun al intimitatii tale pe Internet. Cu un motor Nitro JavaScript imbunatatit si suport pentru cele mai recente standarde web, Safari este cea mai rapida si modalitate de a naviga pe Internet, conform Apple.

Bara de cautare unitara si inteligenta din versiunile mai vechi ale Safari este acum si mai inteligenta. Atunci cand vei face clic pe ea, va fi afisat un meniu cu pictogramele site-urilor favorite care iti va oferi acces mai rapid la site-urile care te intereseaza cel mai mult. Aceeasi bara de cautare ofera si rezultate mai inteligente pentru cuvintele cautate cu ajutorul noii tehnologii din Spotlight, care iti ofera sugestii pentru articole de pe Wikipedia, Bing, Harti si chiar continut de pe iTunes.

Filele pot fi accesate si mai usor, iar pe langa posibilitatea de a derula prin bara cu file deschise, aplicatia Safari mai aduce si Vizualizarea Filelor care iti ofera, intr-o interfata similara aplicatiei Safari de pe iPhone, posibilitatea de a vedea toate filele deschise, de pe toate dispozitivele, organizate mult mai bine. Mai multe file deschise pe acelasi site vor fi grupate impreuna astfel incat vei putea ajunge mai rapid la site-urile care te intereseaza cel mai mult.

Captură de ecran din 2014.06.04 la 09.06.42

Safari este mai rapid decat niciodata, potrivit Apple, si asta se datoreaza optimizarilor avansate facute asupra motorului JavaScript. Se stie deja ca pe JavaScript, Safari nu are competitie, iar OS X Yosemite imbunatateste performantele in acelasi timp in care administreaza si energia mai bine.In JSBench, spre exemplu, Safari este de 6,5 ori mai rapid decat Firefox si Chrome, oferind imbunatatirile majore pe care utilizatorii si le doreau.

Mail

apps_mail_hero

La fel ca si Safari, aplicatia Mail, preferata de multi dintre posesorii de Mac pentru accesarea casutelor postale electronice este acum mai inteligenta decat oricand si ofera cea mai buna modalitate de a-ti administra casuta postala de pe Mac.

Utilizatorii vor avea la dispozitie posibilitatea de a trimite fisiere atasate mult mai mari prin Mail Drop. Noul sistem creat de Apple permite utilizatorilor care folosesc iCloud posibilitatea de a trimite fisiere mari, cum ar fi clipuri video, prezentari sau chiar intregi dosare cu imagini fara a fi ingrijorati de limitarile impuse de furnizorul de servicii de e-mail sau de comprimarea fisierelor expediate la o calitate mai scazuta. Atunci cand trimiti un fisier de dimensiuni mari, el va fi incarcat automat pe iCloud, iar daca destinatarul va folosi tot Mail pe OS X 10.10, atunci va putea deschide e-mailul ca si orice alt fisier normal, iar daca folosesc o alta aplicatie pentru Mail, inclusiv cele web, vor primi un link pentru descarcare. Mail Drop lucreaza grozav cu orice serviciu si inlatura o problema veche a serviciilor de e-mail.

Adnotari pentru mesaje. O alta functie extrem de utila este introducerea posibilitatii de a edita fisierele atasate primite prin e-mail pentru a oferi raspunsuri mai rapide. Acum nu va mai trebui sa deschidem aplicatii de la terti, ci vom putea adauga forme, texte si chiar largi anumite elemente. Mai mult decat atat, pe PDF-uri avem posibilitatea de a completa formulare si adauga semnatura proprie. Totul intr-un singur loc, pentru raspunsuri mai prompte la mesajele de e-mail.

Mesaje

apps_messages_hero

In iOS 8, aplicatia Mesaje vine pe OS X Yosemite cu o multitudine de noutati pentru utilizatori, oferind o gama variata de modalitati de initiere a unor conversatii si chiar posibilitatea trimiterii de SMS-uri.

Da, ati auzit bine, vei putea trimite si primi SMS-uri pe Mac, toate mesajele text primite pe cartela introdusa in iPhone fiind afisate si in aplicatia Mesaje a OS X. Mai mult, chiar si MMS-urile vor fi afisate pe computer, astfel ca daca iPhone-ul tau propriu este conectat la aceeasi retea wireless ca si Mac-ul, acesta din urma va afisa mesajele primite si iti va oferi posibilitatea de a le raspunde sau initia conversatii text noi cu persoanele care nu au acces la iMessage.

De asemenea, aplicatia Mesaje vine cu cateva functionalitati noi pentru conversatiile iMessage. Utilizatorii vor putea trimite inregistrari audio atunci cand au mai multe de spus, vor putea initia conversatii in grup cu nume personalizate si vor avea optiuni mai avansate de administrare a persoanelor care sa faca parte din grup, vor putea activa modul Nu deranjati pentru grupuri astfel incat sa nu mai primeasca notificari de la acel grup pentru o perioada determinata de timp, si nu numai.

Finder si iCloud Drive

apps_finder_organize

Finder este locul in care sunt afisate toate fisierele stocate pe Mac-ul tau. In OS X 10.10, acest meniu are o noua infatisare, permite un acces mai rapid la lucrurile pe care le consideri importante si aduce iCloud Drive.

iOS 8 si OS X 10.10 Yosemite iti ofera in sfarsit un serviciu de stocare integrat cu acces de oriunde la fisierele stocate pe unul dintre dispozitivele tale. Daca pana acum puteai sa accesezi numai fisierele stocate pe iCloud, numai in aplicatia in care au fost stocate, incepand de acum toate prezentarile, foile de calcul, PDF-urile, schitele, imaginile si orice alt tip de documente stocat pe iCloud va fi accesibil de pe iPhone, iPad, iPod touch, Mac sau chiar PC.

Cu iCloud Drive, utilizatorii vor primi pe Mac un dosar cu toate fisierele stocate pe iCloud, indiferent de aplicatia sau dispozitivul de pe care au fost create. Noul dosar este accesibil din Finder si iti permite sa organizezi fisierele dupa bunul plac si chiar sa le asociezi taguri pentru o gasire mai rapida. Incarcarea fisierelor in iCloud nu a fost nici ea mai simpla vreodata, pe OS X Yosemite sau PC-urile care ruleaza Windows 8 trebuind sa tragi fisierul dorit in dosarul iCloud, in timp ce pe iOS va trebui sa incepi un document nou ori sa il muti pe unul actual in iCloud Drive. Dupa ce a fost adaugat in cloud, dispozitivul cu iOS, OS X sau Windows iti va oferi posibilitatea de a-l cauta in dosarul iCloud si deschide pe oricare dintre aplicatiile compatibile.

Un aspect pozitiv si extrem de util al noii functionalitati iCloud este acela ca vei putea incepe un document intr-o aplicatie si continua intr-o alta aplicatie care recunoaste tipul de fisier respectiv. Asadar, vei putea crea si stoca in iCloud o schita intr-o aplicatie pe care sa o colorezi folosind o alta aplicatie.

AirDrop

apps_finder_airdrop

Modul de functionare al sistemului de partajare a fisierelor din OS X – AirDrop – a fost imbunatatit. In iOS 8 si OS X 10.10 Yosemite utilizatorii vor putea in sfarsit sa partajeze fisiere intre computere si dispozitivul cu iOS simplu si rapid. Toate documentele pe care le puteam trimite si pana acum prin AirDrop vor putea fi trimise si acum pe iPhone, iPad sau iPod touch.

Mac si iOS

A treia caracteristica importanta a OS X Yosemite si iOS 8 este asa-numita Continuitate. Niciodata un iPhone, un iPad si un Mac nu s-au inteles mai bine intre ele decat in iOS 8 si OS X 10.10, iar atunci cand dispozitivele tale vor vedea ca sunt in apropriere unul de celalalt, vor activa functii care le vor permite sa conlucreze in modalitati mai inteligente ce vor spori productivitatea.

Mesaje text si telefon

mac_and_ios_mac_ios

Da, incepand cu OS X 10.10 si iOS 8, posesorii de Mac si iPad vor avea posibilitatea de a efectua apeluri telefonice si raspunde mesajelor SMS, dupa cum va spuneam mai sus. Daca un iPhone este situat in proximitatea unui Mac, deci este conectat la aceeasi retea Wi-Fi, Mac-ul il va recunoaste si va prelua automat apelurile telefonice, afisand o notificare cu numele apelantului, numarul de telefon si imaginea atribuita contactului care te apeleaza. Nu doar ca vei vedea o simpla notificare care te anunta ca iti suna iPhone-ul, dar vei putea chiar si sa raspunzi apelului, sa il respingi sau sa ii raspunzi cu un mesaj. Mai mult decat atat, vei putea sa efectuezi de pe Mac chiar si apeluri telefonice facand clic pe un numar de telefon din Contacte, Calendar, Mesaje sau Safari. Impreuna cu SMS-urile, aceasta este una dintre caracteristicile pe care le aduce OS X 10.10 si care ma incanta cel mai mult deoarece nu o data am fost in fata Mac-ului si a sunat dispozitivul iPhone care era intr-o alta incapere, iar eu nu l-am auzit.

Handoff

mac_and_ios_mail_laptop

O alta caracteristica extrem de grozava pentru utilizatorii de iPhone, iPad, cu iOS 8 si Mac este HandoffEa se refera tot la continuitate, dar la o continuitate intre sistemele de operare dusa mai departe. Atunci cand un Mac si un dispozitiv cu iOS sunt in apropriere unul de celalalt, ele vor sti ce faci, vor inregistra procesul si vor fi pregatite sa preia lucrul tau de unde ai ramas. Asadar, nu vei mai depinde de un singur dispozitiv pentru a-ti termina un proiect sau pentru a naviga pe Internet, un simplu clic sau o simpla glisare permitandu-ti sa continui, exact de unde ai ramas, de pe un alt dispozitiv. Vei putea, asadar, sa incepi sa scrii un e-mail pe iPhone si sa il termini pe Mac, sau sa navighezi pe web prin Safari pe OS X si sa continui din acelasi loc pe iPad. Atat de simplu si de natural.

Hotspot Instant

mac_and_ios_hotspot

OS X Yosemite iti ofera o modalitate mult mai buna de a folosi Hotspotul personal. Cum Mac-ul se va conecta automat la iPhone, el iti va permite sa utilizezi Hotspotul personal de pe acel iPhone in momentul in care ai ramas fara Wi-Fi, chiar daca pe iPhone nu ai activat aceasta caracteristica. Si pemtru ca durata de viata a bateriei pe iPhone este un lucru important, Mac-ul nu va abuza de ea, iar atunci cand tu nu folosesti Internetul, se va deconecta automat Hotspotul. De asemenea, vei putea vedea cateva informatii despre starea iPhone-ului, cum ar fi tipul de retea la care este conectat, nivelul bateriei si puterea semnalului.

Disponibilitate, pret si lansare

Actualizarea la OS X Yosemite va fi complet gratuita pentru toti utilizatorii eligibili, deci, din nou, nu va trebui sa scoateti niciun leu din buzunar pentru a beneficia de toate noutatile importante aduse de aceasta versiune a OS X. O alta surpriza este legata de faptul ca foarte multi utilizatori OS X vor putea face actualizarea la cea mai recenta versiune a sistemului de operare. Mac-uri lansate chiar si in urma cu 7 ani vor putea rula OS X Yosemite, iar mai jos puteti vedea daca propriul computer accepta cea mai recenta actualizare:

  • iMac (Mid-2007 sau ulterior)
  • MacBook (13 inch din Aluminiu, Late 2008), (13 inch, early 2009 sau ulterior);
  • MacBook Pro (13 inch, mid-2009 sau ulterior), (15 inch mid/late 2007 sau ulterior), (17 inch, late 2007 sau ulterior);
  • MacBook Air (Late 2008 sau ulterior)
  • Mac mini (Early 2009 sau ulterior);
  • Mac Pro (early 2008 sau ulterior);
  • Xserve (early 2009)

Lansarea OS X 10.10 este programata pentru toamna acestui an, iar daca ne uitam la modul in care a procedat anul trecut, atunci s-ar putea sa nu avem OS X Yosemite mai devreme de luna octombrie (OS X Mavericks a fost lansat in luna octombrie a anului trecut). Dezvoltatorii de aplicatii pot instala OS X Yosemite pe propriile Mac-uri, la fel si utilizatorii obisnuiti, primul milion de oameni care doresc sa ajute compania Apple sa imbunatateasca sistemul de operare si sa il pregateasca pentru lansarea din toamna, putand sa o faca, iar mai multe detalii aveti aici.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

21,044FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
373CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente articole

În pofida pandemiei de coronavirus, Apple a înregistrat noi recorduri trimestriale. Compania americană va diviza cota acțiunilor și anunță o lansare întârziată a gamei...

Compania Apple a emis noaptea trecută un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestrul 2 al anului 2020 (trimestru 3 al anului fiscal...

Noul cablu Lightning cu fir impletit pentru iPhone 12 apare în primele imagini

Mai multe zvonuri apărute în ultima vreme ne arată că gama iPhone 12 urmează să vină în cutie cu un nou cablu Lightning la...

iOS 14 public beta 3 și iPadOS 14 public beta 3 au fost lansate pentru iPhone, iPod touch și iPad

Apple a lansat în această seară iOS 14 public beta 3 și iPadOS 14 public beta 3 pentru toți posesorii de iPhone, iPod touch și...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.