Worldwide Developers Conference este un eveniment anual dedicat sistemelor de operare ale Apple și în special noutăților pe care acestea le vor aduce dezvoltatorilor de aplicații. WWDC 2016 a început de luni, 13 iunie, cu conferința unde au fost introduse iOS 10, tvOS 10, macOS 10.12 și watchOS 3, iar dacă până acum am pus accentul pe funcționalitățile noi pe care le vor aduce fiecare dintre aceste petru versiuni majore ale sistemelor de operare, acum a venit timpul să vorbim și despre ce vor aduce ele nou pentru dezvoltatorii de aplicații.

SDK-ul iOS 10, tvOS 10, watchOS 3 și macOS 10.12 Sierra va sosi din toamnă, odată cu versiunea finală de Xcode 8, dar până atunci Apple le oferă dezvoltatorilor ocazia de a-și pregăti aplicațiile și integra caracteristicile noi despre care s-a vorbit mai mult sau mai puțin în cadrul conferinței WWDC.

Așa că fie că ești dezvoltator de aplicații, fie că ești un utilizator care vrea să vadă ce vor aduce din toamnă o parte dintre aplicațiile pentru iPhone, iPad, Mac, Apple Watch și Apple TV, mai jos ai, pe scurt, câteva detalii despre noutățile din SDK-urile celor mai noi versiuni majore de iOS, macOS, tvOS și watchOS.

iOS și aplicații

SDK-ul iOS 10 introduce noi API-uri și servicii care permit dezvoltarea unei noi categorii de aplicații și caracteristici. Aplicațiile de pe App Store se vor putea extinde acum în Mesaje, Siri, Telefon și Hărți, pot a oferi o funcționalitate mai complexă și atractivă decât oricând.

Notificări

În iOS 10, notificările sunt mai bogate și mai interactive decât oricând. Utilizatorii pot vedea acum poze, urmări clipuri video și chiar asculta muzică din notificări. De asemenea, notificările de aplicații pot afișa informații live, așa că utilizatorilor le vor putea fi redate animații în notificări atunci când un prieten le răspunde la un mesaj sau când navighează în Hărți.

Astfel, dezvoltatorii pot folosi aceste funcționalități pentru a crea notificări bogate și interactive pentru a-i bucura pe utilizatori cu experiențe noi.

Siri

SiriKitÎn sfârșit, (o mică parte din) aplicațiile de la terți vor putea funcționa cu Siri, permițând utilizatorilor să acceseze conținutul lor și serviciile pe care le oferă doar prin puterea vocii. Apple a dezvoltat frameworkul SiriKit care extinde disponibilitatea Siri la aplicațiile terțe de mesaje, apelare și la căutarea foto, precum și la aplicațiile de taxi și la cele ce permit transferul de bani de la o persoană la alta.

Astfel, utilizatorii vor putea să îi spună asistentului „Trimite un mesaj lui Carey folosind WhatsApp”, „Caută poze la plajă capturate vara trecută în Poze Google”, „Apelează-l pe Mike pe Skype”, „Cheamă un taxi pentru o cursă în San Francisco cu Lyft”, șamd. Desigur, adresarea anterioară este un exemplu, iar aplicațiile care vor avea integrat SiriKit în toamnă pot diferi, în funcție de interesul manifestat de către dezvoltatori pentru acest framework. Cu toate acestea, actualul framework de Siri nu va permite tuturor aplicațiilor să acceseze asistentul virtual personal, așa cum nici dezvoltatorii care vor putea să integreze în aplicațiile proprii SiriKit nu vor putea să umble la întrebările sau răspunsurile pe care Siri le oferă.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre SiriKit, accesează această pagină Apple.

Mesajemesaje App Store

Aplicația Mesaje primește un framework în iOS 10 care le permite dezvoltatorilor să creeze extensii de aplicații ce le vor permite utilizatorilor să interacționeze cu aplicațiile lor direct din Mesaje. Mulțumită acestor extensii, utilizatorii vor putea crea și partaja cu ușurință conținut, adăuga stickere, transfera bani și nu numai, fără a părăsi Mesaje.

Aplicațiile cu extensii pentru mesaje vor putea fi descărcate dintr-un App Store pentru iMessage. De aici va fi posibilă instalarea de stickere redimensionabile (similare celor de pe Facebook) și aplicații ce fac simplă partajarea de conținut, editarea de poze, jocul, transferul de bani și colaborarea cu prietenii, chiar din spațiul unde stă de regulă tastatura.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre iMessage și aplicații, accesează această pagină Apple.

Telefon

ios 10 voip callkitAplicațiile care permit efectuarea de apeluri telefonice prin VoIP, pot folosi din iOS 10 noul framework CallKit, pentru a funcționa direct din aplicația Telefon. Apelurile primite în aceste aplicații vor fi afișate direct pe ecranul de blocare (ca și cele normale), iar istoricul lor va fi păstrat în fila Recente din Telefon. De asemenea, utilizatorii vor putea să adauge la Favorite (în Telefon) contacte dintre cele de pe aplicațiile terțe și vor putea să folosească elementele de control, cum ar fi „Mod mut” sau „Apel în așteptare” ori „Răspunde cu mesaj” și în apelurile WhatsApp, Skype și a altor aplicații ce vor include frameworkul.

Contactele vor fi și ele actualizate pentru a include opțiuni de apelare și prin aplicațiile terțe unde prietenii tăi au conturi.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre CallKit, accesează această pagină Apple.

Hărți

Aplicațiile care permit rezervarea de curse sau de mese la restaurant, precum și cele ce oferă alte servicii pe bază de localizare vor putea fi accesate direct din Hărți. Astfel, utilizatorii vor putea să închirieze, urmărească și plătească direct din Hărți. Mai mult, această aplicație va afișa inclusiv aplicații relevante în funcție de locația utilizatorului.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre CallKit, accesează această pagină Apple.

macOS Sierra și aplicații

macOS 10.12 Sierra aduce site-urilor web posibilitatea de a oferi clienților securitatea și convenabilitatea Apple Pay. Swift 3 face mai simplă crearea de aplicații uimitoare, îmbunătățirile aduse Metal permit sporirea graficilor aplicațiilor și potențalului de calcul, iar noile API-uri le permit utilizatorilor să interacționeze cu site-urile web și aplicațiile în noi moduri.

Swift 3

Cea de-a doua versiune majoră a Swift vine cu îmbunătățiri în sintaxa de bază a limbajului de programare, așa încât codul să sune chiar și mai natural, și face mai simplă folosirea API-urilor, cum ar fi Core Graphics și Grand Central Dispatch.

Metal

Introdus încă de anul trecut, odată cu OS X 10.11 El Capitan, frameworkul Metal le aduce dezvoltatorilor, începând cu macOS Sierra, suport pentru mozaicarea folosind accesul flexibil bazat pe calcul, oferind aplicațiilor și jocurilor 3D capacitatea de a randa scene mai detaliate prin descrierea eficientă a geometriei complexe către GPU. Metal Function Specialization face simplă crearea unei colecții de protectori foarte bine optimizați, care să manipuleze tot materialul și combinațiile de lumină dintr-o scenă.

Metal System Trace este și el disponibil în macOS, oferind informații detaliate cu privire la interiorul adânc din canalul grafic prin profilarea interacțiunii GPU și CPU, aducând astfel noi oportunități de optimizare a performanțelor în aplicațiile Metal.

Citește mai multe despre Metal pe această pagină Apple.

Apple Pay pe Webapple pay web

Companiile care au magazine online le vor putea oferi clienților o modalitate simplă și sigură de a face plăți din Safari 10. Apple Pay le va permite utilizatorilor să plătească rapid, fără a fi nevoiți să mai introducă metoda de plată, adresa de livrare sau informații de contact pe site-urile web compatibile, de pe dispozitivele iPhone, iPad și Mac.  Această metodă de plată va fi preferată de mulți întrucât numerele cardurilor de credit nu sunt folosite și fiecare tranzacție este confirmată prin scanarea amprentei sau introducerea unui cod de acces.

Citește mai multe despre Apple Pay pe web în această pagină Apple.

Safari

Imagine în imagineimagine în imagine mac

Utilizatorii vor putea începând cu macOS 10.12 și Safari 10 să urmărească un clip video în timp ce fac alte lucruri pe Mac. La fel ca și pe iPad, Apple a introdus un mod imagine în imagine ce le permite utilizatorilor să mute fereastra unui clip video din Safari pe desktop sau orice aplicație deschisă în modul ecran complet.

Redarea unui clip video va fi posibilă în orice colț al ecranului, iar fereastra în care acesta apare poate fi redimensionată, ca să îți atragă mai mult sau mai puțin atenția. Mai mult, această redare este persistentă, rămănând chiar dacă schimbi ecranele sau aplicațiile folosite.

Modul imagine în imagine este acceptat automat de playerul video HTML5, însă poate fi integrat și în alte playere video folosind un API pentru modul de prezentare JavaScript.

Extensii în Mac App Store

Pentru prima dată, dezvoltatorii vor putea vinde și distribui extensii Safari prin Mac App Store. Acestea vor putea fi create folosind Xcode, unde capacitățile pot fi extinse grație API-urilor native și tehnologiile web cu care dezvoltatorii web sunt familiarizați. O nouă versiune de Xcode va include șabloane de extensie aplicație și le va permite celor care au dezvoltat deja o aplicație pentru Mac să le ofere utilizatorilor acces la funcționalitatea și conținutul aplicației respective direct din Safari.

Citește mai multe despre Safari în această pagină Apple.

Integrare Contacte

Cu noul API Contacte, aplicațiile de mesaje și apelare video vor putea fi integrate în aplicația Contacte de pe macOS. Aplicațiile vor putea astfel să „doneze” informațiile de contact, pentru ca ele să fie atașate cărților de vizită exsistente aici și utilizatorii să poată să trimită mesaje sau sune prietenii folosind aceste aplicații și nu neapărat Mesaje sau FaceTime.

Editare Live Photos

În SDK-ul macOS 10.12, dezvoltatorii mai primesc un API de editare Live Photo care permite extensiilor de la terți să aplice editări pe un Live Photo, păstrând totodată efectele de mișcare și sunetele imaginii originale.

watchOS 3 și aplicații

Cu watchOS 3, aplicațiile favorite ale utilizatorilor se vor deschide Apple Watch dockinstantaneu și vor fi mai simplu de accesat. Dezvoltatorii vor putea folosi noul SDK pentru a beneficia de îmbunătățirile majore aduse în privința performanțelor și navigației, precum și de instrumentele noi pentru fitness, grafică, media, șamd.

Performanță și navigare

watchOS 3 le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a face ca aplicațiile lor să fie păstrate în memorie și de a-și actualiza informațiile în fundal. De asemenea, folosind noul SDK, dezvoltatorii vor putea face aplicațiile accesibile din noul dock sau din complicația de pe cadran, oferind utilizatorilor acces instantaneu la informații actualizate.

Mișcare și fitness

Aplicațiile de fitness vor putea să urmărească alergarea în fundal, pentru a afișa utilizatorilor informații actualizate cu privire la distanța parcursă și animații live. De asemenea, aceste aplicații vor avea acces la informațiile privind bătăile inimii, la giroscop și la accelerometru.

Grafică și media

Apple a inclus instrumente noi grafice și media în watchOS 3, ce permit crearea de aplicații mai bogate și mai animate. De asemenea, noua versiune de watchOS oferă acces la Coroana Digitală și la evenimentele tactile, la difuzoare, video, SpriteKit, SceneKit, Game Center (pentru jocuri bazate pe mutări) și CloudKit (pentru stocarea datelor).

Controlul accesoriilor

Noi API-uri permit aplicațiilor să folosească datele camerei de la accesoriile HomeKit.

Apple Pay

Aplicațiile de pe Apple Watch vor putea să permită utilizatorilor efectuarea de cumpărături prin Apple Pay.

Galerie cadrane

Această galerie va afișa pe iPhone complicațiile disponibile pentru o aplicație.

Citește mai multe despre tot ce aduce nou watchOS în această pagină Apple.

tvOS 10 și aplicațiiApple tv tvOS 10

Spre deosebire de celelalte SDK-uri, tvOS 10 nu este chiar atât de bogat în noutăți. Potrivit companiei Apple, tvOS 10 SDK aduce dezvoltatorilor să folosească ReplayKit pentru a permite utilizatorilor să difuzeze jocuri, precum și PhotoKit pentru a afișa în aplicații fotografiile din bibliotecile foto iCloud.

Citește mai multe despre tot ce aduce nou tvOS 10 în această pagină Apple.

Citește și:

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.