Apple a prezentat watchOS 3 – mai rapid, mai simplu și mai concentrat pe sănătatea ta

0
10521

Fără să lanseze vreun model nou de Apple Watch (încă), compania Apple a prezentat pe 13 iunie cea de-a doua actualizare majoră a sistemului de operare pentru ceas. watchOS 3 sosește deci la un an după watchOS 2 și chiar dacă nu poate fi instalat încă decât pe Apple Watch-urile dezvoltatorilor, noi avem o imagine destul de clară a schimbărilor și noutăților ce ne vor aștepta din toamnă pe îndrăgitul gadget.

Conform companiei Apple, watchOS 3 vine cu îmbunătățiri „semnificative” în privința performanțelor, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a-și deschide aplicațiile favorite instantaneu, îmbunătățind  navigarea prin caracteristici precum Dock, și aducând noi caracteristici de fitness și sănătate prin Respirație și noua Activitate.

Apple Watch este cel mai bun însoțitor pentru o viață sănătoasă, iar cu watchOS 3, ai și mai multe să iubești [la el]. Aplicațiile favorite se deschid instantaneu și  sunt simplu de accesat, iar noi caracteristici revoluționare pentru fitness și sănătate, cum ar fi aplicația Respirație, îl vor face să pară un ceas complet nou.

Așadar, dacă ești un utilizator de Apple Watch sau pur și simplu ești interesat de ceasul Apple, haide să vedem în detaliu ce aduce nou cea mai recentă actualizare majoră a sistemului de operare watchOS.

watchOS 3 – iată tot ce aduce nou

Apple spune că noul watchOS 3 va face ca aplicațiile să se lanseze instantaneu și să fie mai ușor de accesat. De asemenea, îți va permite să alegi dintr-o gamă variată de noi cadrane și să îți partajezi activitatea zilnică, cu prietenii. Și va aduce o nouă aplicație Respirație, care promite să te ajute să rămâi sănătos încurajându-te să îți acorzi un moment de atenție zilnic. Și îți va oferi noi mesaje, mai expresive și încântătoare. Și câte și mai câte. Pe scurt, watchOS 3 îți va oferi mai multe motive ca să îți iubești ceasul.

Performanță și navigare

performanta watchos3De la trimiterea mesaje, la începerea de exerciții fizice, la saltul peste o melodie, acum va fi mai simplu și mai rapid decât oricând să efectuezi sarcinile uzuale de pe Apple Watch.

Apăsând butonul lateral al ceasului (de unde accesai până acum Prieteni), vei deschide noul Dock, care include toate aplicațiile tale recente și favorite pentru o accesare ușoară. Dockul (despre care se poate spune, pe scurt, că este similar celui de pe Mac) și chiar cadranul îți vor permite de acum să lansezi aplicațiile preinstalate și terțe instantaneu (întrucât ele sunt păstrate în memorie și reîmprospătate în fundal, ca și pe iPhone). Acestea vor fi încărcate instantaneu cu cele mai recente informații, așa încât, în sfârșit, nu va mai fi nevoie să aștepți secunde în șir să vezi Vremea, fluxul de pe Instagram sau alte date de care ai nevoie la un anumit moment.

Mai mult, inspirați de iOS, cei de la Apple au introdus și în watchOS un nou și îmbunătățit centru de control de unde utilizatorii vor putea să controleze rapid anumite caracteristici ale ceasului. Centrul de notificări a fost și el îmbunătățit, permițând efectuarea de derulări continue printre toate notificările tale.

Cadraneceas watchos3

Apple Watch poate fi personalizat și mai mult cu ajutorul unor noi cadrane, cum ar fi Minnie Mouse, Activitate și simplele și elegantele Numerals. De asemenea, grație watchOS 3 vei putea accesa mai multe aplicații, inclusiv Muzică, Exerciții și Mesaje, direct de pe cadran și vei putea adăuga complicații pe cadranele Foto, Mișcare și Timelapse.

În plus, Apple îi anunță pe utilizatori că a introdus în aplicația Watch de pe iPhone o Galerie de cadrane care va face mai simplă găsirea, personalizarea și schimbarea cadranelor, precum și descoperirea de noi aplicații de la terți.

În cele din urmă merită menționată o delicatesă pentru cadrane: în watchOS 3 este posibil să schimbi rapid cadranele prin glisări stânga/dreapta. Așa că poți să îți începi ziua cu cadranul Modular ce include aplicațiile pe care le folosești uzual, iar seara, când mergi la sală, să comuți rapid pe cadranul Activitate.

Fitness și sănătate

Partajare activitate

activitate watchos 3

Un important factor în schimbarea comportamentului față de fitness și sănptatea proprie este motivarea prin implicarea socială, așa că Apple a decis ca în watchOS 3 să includă caracteristici de partajare, comparare și întrecere cu Activitate watchos3prietenii, familia sau chiar un antrenor personal. Utilizatorii pot primi acum notificări cu privire la progresul înregistrat de prietenii lor, inclusiv inelele Activitate complege, date despre exercițiile fizice finalizate și realizările obținute.

Partajarea activității este conectată direct la aplicația Mesaje, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea comunica, motiva unii pe alții și sărbători împreună cu prietenii și familia realizările, grație unor noi „Răspunsuri inteligente” presonalizate special pentru Activitate și Exerciții fizice.

Apple Watch pentru utilizatorii aflați în scaunul cu rotilewatchOS 3 scaun cu rotile

Toată lumea trebuie să poată să își urmărească activitatea fizică. Și Apple este de această părere, așa că a optimizat aplicația Activitate pentru a o face disponibilă inclusiv pentru cei aflați în scaune cu rotile. Astfel, ceasul va știi să înregistreze diferite tehnici de împingere, optimizate pentru tot felul de terenuri și viteze.

De asemenea, watchOS 3 include două exerciții fizice pentru cei imobilizați în scaune cu rotile, precum și o notificare „Este timpul să rulezi”, similară celei care îi notifică pe utilizatorii fără probleme motorii că a venit timpul să se ridice de pe scaun.

Exerciții fiziceExerciții watchos3

Începând cu cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru ceas, utilizatorii vor putea vedea pe un singur ecran, fără a fi nevoiți să deruleze, până la cinci măsurători – distanță, ritm, calorii active, bătăile inimii și timpul scurs. În plus, aplicația Exerciții va permite evidențierea celei mai importante măsurători pentru tine, marcarea segmentelor și marcarea unor exerciții fizice, cum ar fi Pilates sau Box.

O altă noutate importantă din aplicația Exerciții reviziuită este capacitatea ei de a pune automat pe pauză o alergare, dacă tu te oprești și de a o relua automat atunci când revii.

Respirațiewatchos3 respiratie

Noua aplicația Respirație te va ajuta să faci o serie de respirații adânci, pe care Apple le consideră extrem de importante pentru a trece mai ușor peste stresul de zi cu zi sau pentru a te calma, la nevoie.

Oricând dorești, poți apela la această aplicație și lăsa animația hipnoză sau atingerile subtile să te ghideze să respiri adânc. La finalul unui exercițiu de respirație (durata poate fi configurată de fiecare) te vei simți mai relaxat și cu mintea mai limpede (lucru pe care îl va confirma și ritmul cardiac pe care ceasul îl va înregistra).

Ca să te asiguri că nu uiți într-o zi să faci un astfel de exercițiu, poți apela la mementourile „Este timpul să respiri”.

Mesajemesaje watchOS 3

watchOS 3 vine cu o aplicație Mesaje mai potentă și mai expresivă, ce îți va permite să răspunzi și trimiți rapid orice mesaj dorești, oricui dorești. Noua versiune a sistemului de operare include în Mesaje stickere, scris de mână, efecte pe ecranul întreg și cerneală invizibilă, care, la fel ca și un loz în plic, de exemplu, va afișa mesajul numai după ce prietenul va efectua o glisare deasupra lui.

Răspunsurile inteligente au fost și ele îmbunătățite, fiind de acum disponibile direct din notificarea mesajului. Iar dacă mesajul primit solicită un necesită mai amplu, acesta va fi posibil. Printr-o tastatură? Desigur că nu – Apple nu-i așa penibilă ca unii concurenți ce au pus QWERTY pe ceasuri. Prin caracteristica „mâzgâlitură”, care îți va recunoaște scrisul de mână și îl va transforma în scris obișnuit.

Celelalte opțiuni, din vechile versiuni ale Mesaje, cum ar fi emoji mari, desenele, atingerile și bătăile inimii, vor rămâne pe Apple Watch, însă disponibilitatea lor va fi există și la iPhone și iPad, cu iOS 10.

SOS

Apple Watch va fi de acum și mai folositor în cazul unei situații de urgență. Ținând apăsat butonul lateral (de sub Coroana digitală), indiferent unde ai fi în lume, caracteristica SOS va iniția un apel către serviciile pentru situații de urgență din țara în care te afli. De asemenea, această caracteristică va putea trimite un mesaj pentru a-i alerta rapid pe prietenii tăi.

Această caracteristică va folosi conexiunea cu un iPhone sau orice conexiune Wi-Fi pentru a efectua apelul de urgență.

Aplicații noilocuinta sos watchos3

Locuință

La fel ca și dispozitivele iPhone și iPad cu iOS 10, Apple Watch cu watchOS 3 le va oferi utilizatorilor acces la aplicația Locuință, de unde își vor putea controla toate dispozitivele HomeKit, direct de la încheietura mâinii. Având, desigur, o funcționalitate mai restrânsă decât versiunea pentru iOS, aplicația Locuință pentru ceas îți va permite totuși să ajustezi intensitatea luminii, să vezi cine este la ușă sau chiar să modifici temperatura din casă printr-o simplă atingere.

Mementouri și Găsire prieteni

Cele două aplicații pentru iPhone și iPad sosesc și pe Apple Watch, permițându-ți să îți vezi toate mementourile/listele de cumpărături/sarcinile, etc., respectiv locația prietenilor.

Apple Pay

Acum Apple Pay le va permite utilizatorilor de Apple Watch să facă, cumpărături nu doar în magazine, ci și din aplicațiile favorite. Astfel, dacă ești într-una dintre țările în care serviciul de plăți pentru mobil este disponibil, vei putea folosi Apple Pay pentru a-ți reînnoi un card de credit, prelungi tichetul de parcare, comanda mâncare și nu numai.

Deblocare Mac

Atunci când porți Apple Watch cu watchOS 3, Mac-ul tău îl va detecta că este în apropriere și astfel te va loga în contul de utilizator fără ca tu să trebuiască să mai introduci parola. Așa că imediat după ce îți trezești computerul cu macOS Sierra, el va fi gata de folosire, dacă tu ai pe mână un Apple Watch conectat în același cont de iCloud.

Mai multe pentru dezvoltatori și pentru tine

Pe lângă îmbunătățirile aduse în privința performanțelor, watchOS 3 le aduce dezvoltatorilor de aplicații noi instrumente pentru fitness, grafică, jocuri și media. Astfel, va fi posibil ca ei să creeze aplicații mai bogate pentru ca tu să te bucuri de o experiență îmbunătățită.

Disponibilitate

watchOS 3 va fi disponibil din toamnă sub forma unei actualizări gratuite pentru toți posesorii de Apple Watch. Desigur, ceasul va funcționa în continuare numai dacă ai un dispozitiv iPhone 5 sau ulterior cu iOS 8.2 sau ulterior.

WatchKit pentru watchOS 3 și watchOS 3 beta sunt disponibile deja pentru dezvoltatorii de aplicații pe: developer.apple.com.

Citește mai multe articole pe tema watchOS3.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.