Tic-tac, a sosit vremea lui iOS 10! La un an după ce prezenta iOS 9, o versiune care a ajuns în momentul de față să fie instalată pe 84% dintre dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch active, compania Apple a introdus pe 13 iunie, în cadrul evenimentului principal de la Worldwide Developers Conference 2016, o nouă versiune majoră a sistemului de operare. iOS 10 este deci aici și chiar dacă momentan este în perioada de testare, Apple ne-a prezentat principalele caracteristici noi pe care ni le va aduce pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch.

Descrisă ca fiind cea mai importantă actualizare adusă până acum celui mai avansat sistem de operare pentru mobil, iOS 10 vine cu o noutăți impresionante pentru aplicația Mesaje, ce va oferi modalități mai expresive și animate de a trimite mesaje prietenilor și familiei. De asemenea, noua versiune de iOS o învață pe Siri să lucreze cu aplicațiile, introduce aplicații Hărți, Poze, Muzică și Noutăți redesenate, precum și o aplicație complet nouă, Locuință, care va oferi o modalitate simplă și sigură de a administra produsele de automatizare a locuinței dintr-un singur loc. Peste toate acestea se adaugă schimbările majore de design prin care au trecut ecranul de blocare, centrul de notificări, centrul de control și widgeturile, dar și SDK-ul iOS 10, ce aduce oportunități nelimitate dezvoltatorilor cu SiriKit, MapKit, CallKit și acces la aplicația Mesaje.

iOS 10 este cea mai mare lansare a noastră de până acum, cu noi modalități de a te exprima în Mesaje, o aplicație nativă pentru automatizarea Locuinței și aplicații redesenate frumos pentru Muzică, Hărți și Noutăți care sunt mai intuitive și mai puternice, făcând tpt ceea ce iubești la iPhone-ul și iPad-ul tău și mai bun. iOS 10 adaugă inteligența Siri în QuickType și Poze, automatizează casa ta cu noua aplicație Locuință și deschide Siri, Hărți, Telefon și Mesaje la dezvoltatori – în timp ce sporește securitatea și intimitatea cu tehnologii puternice, precum Intimitatea diferențială

Toate noutățile importante aduse de iOS 10 vor fi prezentate în cadrul acestui articol, iar dacă îl vei citi până la final, vei afla inclusiv data lansării și modelele de iPhone, iPad și iPod touch pe care vei putea face actualizarea.

iOS 10 – iată tot ce aduce nou

Cam tot ceea ce iubești la dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch a devenit mai bun în iOS 10. Actualizarea te lasă să te exprimi în noi moduri cu Mesaje. Să îți găsești ruta cu aplicația Hărți înfrumusețată. Să retrăiești amintirile cu Poze. Să folosești puterea Siri în mai multe aplicații decât până acum. Să găsești informațiile de care ai nevoie direct de pe ecranul de blocare. Să îți controlezi locuința dintr-un singur loc. Și câte și mai câte.

O nouă experiențăecran de blocare ios 10

iOS 10 nu vine cu modificări de design atât de radicale ca și iOS 7, de exemplu. Nici pe departe. Dar aduce niște schimbări notabile pe ecranul de blocare.

Ridică pentru a trezi

Totul începe cu caracteristica „Ridică pentru a trezi”, care îți va aprinde ecranul dispozitivului tău iPhone (6s, 6s Plus sau SE) imediat după ce l-ai ridicat de pe masă, birou, noptieră, din pat, șamd. Ea elimină deci necesitatea apăsării unui buton pentru a-ți vedea notificările de pe ecranul de blocare, făcând un iPhone să se comporte ca și un Apple Watch, de exemplu. Ba mai mult, tot la fel ca și Apple Watch, ecranul iPhone-ului va fi stins de îndată ce îl pui din nou pe masă.

Și pentru că utilizatorii de iPhone 6s și iPhone 6s Plus care s-au plâns de faptul că Touch ID 2 este prea rapid, deblocând ecranul înainte ca ei să poată vedea notificările, Ridică pentru a trezi nu va permite deblocarea ecranului decât dacă îl apeși. Apăsarea butonului principal va fi necesară inclusiv pe dispozitivele fără Touch ID și fără cod de acces adăugat, întrucât glisarea nu va mai debloca ecranul, ci va deschide Sugestii Spotlight.

Notificări

Notificările afișate pe ecranul de blocare sunt și ele complet schimbate, având nu doar un aspect nou și mai modern, dar și o funcționalitate mai extinsă. Apple le numește notificări bogate, deoarece permit utilizatorilor să le apese pentru a interacționa cu ele (astfel încât, de exemplu, să răspundă unui mesaj) sau pentru a urmări transmisiunea în direct a unui meci de fotbal. Mai multe detalii despre notificările bogate.

Desigur, nu doar aspectul pe ecranul de blocare este modificat în cazul notificărilor, ci și aspectul bannerelor (care sunt redimensionate pe iPad, aducând aminte de iOS 6 și versiunile anterioare) și întreg aspectul centrului de notificări – care va avea o bară de căutare Spotlight și va afișa numai notificările, de la cea mai recentă la cea mai veche.

Widgeturi și sugestii Spotlight

Și cum centrul de notificări are de acum numai o singură filă, s-ar putea să vă întrebați unde a dispărut fila Azi cu toate widgeturile. Ei bine, ea a rămas în iOS 10, a fost modificată radical și a fost mutată din centrul de notificări. Accesarea widgeturilor și a sugestiilor Spotlight se va face printr-o glisare spre dreapta atât din ecranul principal, cât și din ecranul de blocare.

Această vizualizare îți oferă dintr-o privire acces la informațiile de care ai nevoie, inclusiv evenimentele viitoare, prognoza meteo, contactele favorite, sugestii de aplicații și nu numai, precum și o bară de căutare.

Centru de control 

Centrul de control a trecut și el prin modificări majore, iOS 10 schimbându-i nu doar înfățișarea, ci și modul de funcționare. Chiar dacă va fi activat la fel (printr-o glisare în sus de pe orice ecran), el va include de acum două pagini (prima este dedicată funcțiilor de sistem, iar cea de-a doua playerului media).

3D Touchwidget ios 10

Și nu în ultimul rând, integrarea cu 3D Touch a aplicațiilor este îmbunătățită. De acum, utilizatorii de iPhone 6s și iPhone 6s Plus care vor efectua un gest 3D Touch pe pictograma unor aplicații compatibile vor vedea și widgeturile acestora, alături de scurtături (pentru a obține informațiile de care au nevoie fără a le mai deschide sau accesa fila ecranul Azi). De asemenea, disponibilitatea 3D Touch a fost extinsă la centrul de control, centrul de notificări și la aplicațiile care nu oferă scurtături (pentru a face posibilă partajarea rapidă a lor).

Mesaje

Mesaje noutati iOS 10

Cea mai des folosită aplicație în rândul utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch a primit în iOS 10 și cea mai importantă actualizare de până acum, devenind mai expresivă și amuzantă prin oferirea de noi modalități animate și personalizate de a trimite mesaje prietenilor și membrilor familiei.

Aplicația Mesaje include acum animații vii, cum ar fi baloane, confettii sau focuri de artificii, care vor ocupa întregul ecran al dispozitivelor iPhone și iPad de pe care sunt trimise și către care sunt trimise, pentru a celebra o ocazie specială. Cerneala simpatică îți va permite să crești suspansul atunci când faci anunțuri importante, ascunzând mesajul sau imaginea trimisă și afișându-l/o pe măsură ce destinatarul va glisa pe el, în timp ce scrisul de mână te va lăsa să adaugi o notă mai personală mesajelor tale – ele vor arăta ca și cum ar fi fost scrise de tine cu stiloul pe hârtie.

Iar dacă preferi metoda clasică de scriere în Mesaje, atunci trebuie să știi că Apple a adăugat sugestii automate care vor identifica toate cuvintele ce au corespondent unul sau mai multe caractere emoji și îți vor permite să le înlocuiești cu aceste caractere. Și unde mai pui că aceste caractere sunt afișate de trei ori mai mari în conversații? Sau că poți face ca fiecare mesaj al tău să fie mai expresiv grație balonașelor redimensionabile (cinci dimensiuni îți vor permite să faci textul foarte mare sau foarte, foarte mic)?

Tapback este o altă caracteristică din noua aplicație Mesaje, care îți va permite să răspunzi rapid și într-o manieră simplă la orice mesaj. Iar dacă primești multe linkuri, vei aprecia că ele acum sunt bogate, afișându-ți conținutul (titlul și imaginea reprezentativă a unui articol web) și permițându-ți să redai muzică sau să urmărești un clip video de pe YouTube, de exemplu, fără a părăsi conversația.

Digital Touch de pe Apple Watch sosește, de asemenea, în aplicația Mesaje din iOS 10, oferind utilizatorilor posibilitatea de a trimite prietenilor săruturi, bătăile inimii, mingi de foc sau desene animate realizate de ei, care vor fi redate frumos în cadrul conversațiilor iMessage. Alături de Digital Touch, și-a făcut apariția și Marcare, o Mesaje stickerecaracteristică disponibilă până acum doar în Mail, ce îți permite să desenezi rapid pe fotografiile și videoclipurile ce urmează să le trimiți. Iar camera din interiorul acestei aplicații a primit și ea îmbunătățiri majore, fiind afișată în paralel cu cele mai recente poze ale tale și fiind mai simplu și rapid de folosit decât oricând.

Și da, App Store pentru Mesaje. iOS 10 aduce un magazin de aplicații dedicat pentru mesaje, unde dezvoltatorii vor putea publica extensii care să le ofere utilizatorilor mai multe modalități amuzante prin care să comunice. Printre extensiile pe care le vor putea folosi utilizatorii se numără stickerele (similare celor din Facebook Messenger), GIF-urile și mini-aplicațiile cum ar fi cele de creare și partajare a conținutului, transfer de bani, editare foto, închiriere, rezervare, comandă (de mâncare), etc.

LocuințăiOS10-Home

Aplicația Locuință a fost integrată de către Apple adânc în iOS 10, oferind o modalitate simplă și sigură de configurare, administrare și controlare a casei tale dintr-un singur loc. Accesoriile inteligente pentru casă pot fi administrate individual sau grupate în tablouri pentru a fi acționate împreună, simultan, cu o singură comandă din aplicație sau din Siri. Utilizatorii au posibilitatea de a administra gadgeturile de la distanță sau de a configura o automatizare a locuinței cu Apple TV, iar tehnologiile avansate vor permite declanșarea lor în funcție de momentul din zi, locație sau acțiune (de exemplu, îi vei putea spune lui Siri „Noapte bună” pentru a stinge lumina, încuia ușile, crește temperatura, închide jaluzelele și nu numai).

Compatibilitatea HomeKit a gadgeturilor pentru casă continuă să crească la nivel global, aproape 100 de produse de automatizare a locuinței adoptând frameworkul anul acesta, oferind utilizatorilor o gamă mai largă de termostate, becuri, jaluzele, încuietori, camere video și alte accesorii pentru casă din care să aleagă și pe care să le poată controla cu noua aplicație Locuință.

La sfârșitul acestui an, compania Apple mai anunță că diferiți constructori importanți, inclusiv Brookfield Resindential, KB Home, Lennar Homes și R&F Properties vor integra în locuințe accesorii HomeKit.

Aplicația Locuință va fi disponibilă atât pe iPhone și iPad, cât și pe Apple Watch. În iOS ea include și un widget ce permite accesarea rapidă, de pe ecranul de blocare, a unor funcții.

Hărți redesenate

Harti iOS 10 sugestiiUna dintre cele mai blamate aplicații încă de la introducerea ei în iOS 6 este Hărți. În iOS 10 ea a fost însă redesenată aproape din temelii, devenind mai complexă, dar totodată mai simplă și intuitivă.

Împreună cu modificările la nivelul interfeței de utilizator, compania Apple a menționat că aplicația Hărți din iOS 10 vine cu MapKit pentru dezvoltatorii de aplicații, permițându-le acestora să îi aducă extensii. Astfel, aplicații precum OpenTable vor putea permite utilizatorilor să rezerve mese la restaurante direct din Hărți, iar servicii cum ar fi Uber și Lyft vor putea face mai simplă viața utilizatorilor care obișnuiesc să caute locații pe hartă în Hărți, deoarece nu îi va obliga să părăsească această aplicație pentru a chema un taxi.

Inteligența artificială a sosit și ea în Hărți, aplicația oferind în mod proactiv sugestii de locuri către care ar fi foarte probabil să vrei să călătorești, în funcție de rutina ta zilnică și de programările din Calendar, precum și sugestii de aplicații, în funcție de locul în care te afli. Ca să nu mai spunem că după ce ți-ai planificat ruta, Hărți va putea căuta pe transeul pe care îl vei parcurge stații de alimentare, restaurante, cafenele și alte puncte de interes, estimând impactul pe care îl vor avea opririle asupra timpului pe care îl vei petrece până la destinație.

Și nu în ultimul rând, Hărți va putea să calculeze itinerarii ocolind drumurile cu taxă și va ști unde îți parchezi mașina, pentru a nu mai pierde timp în parcare ca să o găsești.

Retrăiește amintirile în Poze

Aplicația Poze de pe iPhone și iPad a fost și ea, din nou, actualizată major în iOS 10, Apple introducând câteva caracteristici care o vor face mai inteligentă și capabilă să te ajute să redescoperi anumite imagini din trecut și să retrăiești unele amintiri.

Poze iOS 10 AmintiriEa include acum fila Amintiri, unde vor fi generate automat selecții de poze din biblioteca ta foto și organizate după diferite criterii, așa încât tu să nu uiți niciodată unele momente din trecut și să le redescoperi pe cele mai frumoase. Deși totul sună foarte simplu, Amintiri este o caracteristică extrem de complexă, capabilă să scaneze toate fotografiile și videoclipurile tale și să găsească evenimente, excursii și persoane favorite sau uitate, pe care să le prezinte într-o colecție minunată. Mai mult, orice Amintire conține Clip amintire – un film generat automat, cu muzică pe fundal, titluri și tranziții cinematice ce este numai bun de pus la întâlnirile cu familia sau prietenii pe un televizor via Apple TV, de exemplu.

Amintiri folosește viziunea unui sistem fizic de prelucrare a datelor ce face 11 miliarde de calacule per imagine pentru a grupa persoane, locuri și lucruri din pozele și clipurile tale în albume, cu ajutorul recunoașterii faciale, de obiect sau scenă, care se întâmplă doar local, pe dispozitivul tău. Asta înseamnă nu doar că Poze te va ajuta să retrăiești amintiri din trecut, dar va putea să îți afișeze și poze asociate, să grupeze toate chipurile prietenilor într-un album inteligent, să îți permită să găsești rapid orice fotografie, în funcție de persoana, locul, acțiunea sau chiar obiectul din ea, protejându-ți intimitatea (pozele tale nu vor pleca pe serverele Apple, iar compania nu va putea vedea nici măcar datele meta ale lor).

În fine, actualizarea adusă Poze va introduce și îmbunătățiri pentru editarea foto, incluzând chiar și posibilitatea de a edita Live Photos.

Apple Music și Noutăți complet redesenateios 10 muzica

Fiindcă utilizatorii s-au plâns de interfața ușor ambiguă a aplicației Muzică din iOS 8.4-iOS 9, compania Apple s-a pus pe treabă, așa că în cea mai recentă versiune majoră de iOS va aduce utilizatorilor mai multă simplitate și claritate în fiecare aspect al ei.

Noua aplicație Muzică din iOS 10 folosește un limbaj de design complet nou, care pune în centru muzica și nu elemente de interfață cum ar fi butoane și meniuri. Astfel, ea are mai multe texte mari de culoare neagră și fundaluri albe, care vor face ca atenția utilizatorilor să fie concentrată în special pe ilustrațiile albumelor și pe recomandările oferite. De asemenea, ea are o structură complet schimbată ce va face mai simplu de navigat prin Apple Music și descoperit conținut muzical nou. Vechile file Pentru dvs, Noutăți, Radio, Connect și Biblioteca dvs. au fost înlocuite cu Bibliotecă, Pentru dvs, Explorați (un fel de Noutăți simplificat), Radio și Căutare (ce va face mai rapidă și simplă găsirea de muzică, mai ales că are o bară de căutare foarte mare).

De asemenea, în Muzică Apple a mai introdus opțiunea optimizare stocare, ce va fi foarte utilă pentru utilizatorii cu dispozitive iPhone și iPad ce dispun de puțin spațiu de stocare, deoarece va elimina toate melodiile care nu sunt ascultate, după o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, în beta 1, noua aplicație Muzică nu pare a fi chiar atât de bine optimizată pentru ecranul iPhone 6s Plus (cel puțin), textele fiind foarte, foarte mari, la fel și elementele de pe ecranul În redare (spațiul mare de pe ecran este ocupat la fel de mult, ca și cum ai avea un iPhone 5/5s/SE).

iOS 10 noutatiAlături de Muzică, Apple a mai introdus în iOS 10 o aplicație Noutăți redesenată din temelii, care oferă o nouă filă Pentru dvs. ce este orgainzată în secțiuni distincte ce fac mai simplă găsirea de știri și le afișează într-un format similar cu un ziar de calitate tipărit. Mai mult, această aplicație aduce publicațiilor posibilitatea de a trimite utilizatorilor notificări pentru știrile de ultimă oră (utilizatorii vor vedea mai des BRAKING NEWS!!!), dar și posibilitatea de a-și face conținutul accesibil numai pe bază de abonament (fiind inclusiv posibilă plătirea unui singur abonament pentru a accesa mai multe știri ale unei singure publicații).

Din păcate, însă, în cazul aplicației Noutăți Apple nu a anunțat extinderea disponibilității ei în mai multe țări, așa că în continuare numai cei din SUA, Australia și Marea Britanie vor putea citi presa în această aplicație modernă.

Siri

siri ios 10Începând cu iOS 10, disponibilitatea Siri va fi extinsă în noi zone extrem de importante și va lucra cu multe dintre aplicațiile pe care le folosești adesea. Pentru prima dată, dezvoltatorii vor putea să integreze inteligența Siri în aplicațiile lor, oferind utilizatorilor o nouă modalitate de a interacționa cu ele – prin puterea vocii.

SiriKit le permite dezvoltatorilor să conceapă aplicațiile lor de mesagerie, apelare telefonică, taxi, căutare foto, transfer de bani și fitness așa încât să funcționeze cu asistentul virtual personal și să permită utilizatorilor, de exemplu, să trimită mesaje prietenilor prin WhatsApp prin simple comenzi vocale sau să cheme un Uber strigând „Hey Siri”.

Mai mult, asistentul virtual personal va deveni și mai folositor în mașină, automobilele care îl au integrat permițându-i să controleze sistemul de climatizare și radioul. Iar mulțumită noii versiuni de CarPlay, Siri va putea controla și aplicațiile CarPlay, preinstalate sau de la terți.

Și altele…

ios 10 predictivTastatura QuickType (a cărei extindere în alte țări, cum ar fi România, nu a fost anunțată încă) va fi potențată în iOS 10 de inteligența Siri, oferind utilizatorilor caracteristici noi, cum ar fi predicțiile contectuale bazate pe locație, disponibilitatea din calendar sau contacte. De asemenea, Apple se laudă că introducerea predictivă va fi capabilă să identifice atunci când tu scrii în două limbi, așa că nu va mai auto-corecta cuvintele scrise într-o altă limbă (cunoscută) decât cea în care este tastatura selectată de tine.

Aplicația Telefon primește și ea schimbări notabile. Aceasta va permite integrarea de către dezvoltatori a apelurilor telefonice VoIP, astfel încât ios 10 voip callkitutilizatorii să o folosească pentru a-și suna prietenii de pe WhatsApp, Skype, șamd. Aplicațiile care vor folosi noul CallKit vor afișa apelurile ca și cum ar fi unele FaceTime (fiind marcate corespunzător, incluse pe ecranul de blocare și controlabile folosind instrumentele disponibile deja pentru Telefon – răspundeți cu mesajrețineți și acceptați, tăiați microfonul, ca să enumerăm doar câteva). De asemenea, informațiile de contact din aceste aplicații vor apărea și în agenda telefonică reîmprospătată, pentru a-ți permite să le apelezi rapid.

Totodată, Apple anunță că aplicația Telefon va fi capabilă să transcrie mesageria vocală (în beta deocamdată) și va include o extensie identificator apelant pentru alerte de spam. Din păcate, aceste ultime două caracteristici nu vor fi disponibile pentru moment în România.

Safari nu se poate lăuda cu prea multe noutăți în iOS 10, Apple oferind numai pe unele modele de iPad posibilitatea de a vizualiza și controla în paralel două file/pagini web.

În Notițe, aplicația care a fost schimbată din temelii în iOS 9, utilizatorii vor putea să colaboreze la crearea de notițe.

Ceas a primit caracteristica Ora de culcare, care le permite utilizatorilor să își configureze programul obișnuit de somn pentru a primi mementouri ios 10 apple pay pe webatunci când vine ora de culcare și pentru a le fi urmărit somnul. Un somn regulat este foarte sănătos, iar acesta este, potrivit Apple, motivul pentru care noua caracteristică a fost introdusă în Ceas.

Extinzând disponibilitatea serviciului în trei noi țări, compania Apple a anunțat și că Apple Pay va putea fi folosit din iOS 10 pentru a face cumpărături simple, ușoare și confidențiale din anumite magazine online, folosind Safari. Astfel, Apple Pay va fi disponibil într-un al treilea loc, după aplicațiile de la terți și magazinele fizice.

Intimitate

Ca de obicei, securitatea și intimitatea sunt aspecte foarte importante pentru compania Apple, fiind protejate extraordinar de bine atât în hardware, cât și în software și serviciile companiei. iMessage, FaceTime și HomeKit sunt promovate acum de Apple ca folosind criptarea de la un capăt la altul pentru a proteja datele utilizatorilor, făcându-le imposibil de citit atât de către ei, cât și de către alții. În plus, iOS 10 va folosi inteligența dispozitivelor pentru a identifica persoanele, obiectele și scenele din Poze și pentru a face posibile sugestiile relevante QuickType. Iar servicii cum ar fi Siri, Hărți și Noutăți, ce trimit date către serverele companiei americane, vor asigura și ele intimitatea utilizatorilor, întrucât Apple nu va folosi aceste date pentru a crea profile de utilizatori – mulțumită unei noi tehnologii.

Denumită Intimitate Diferențială, noua tehnologie a iOS 10 îi va permite companiei Apple să descopere modul în care sunt folosite aplicațiile și serviciile sale de către un număr mare de utilizatori, fără ca însă să compromită intimitatea individuală. Ea va ajuta astfel și la îmbunătățirea sugestiilor QuickType și emoji și Spotlight, precum și la indiciile Privire rapidă din Notițe, dar nu și la identificarea de către Apple (sau alții, cum ar fi agențiile de spionaj ori infractorii ciberbnetici) a cine folosește într-un anume fel un dispozitiv/serviciu/aplicație sau ce face exact pe el.

Disponibilitate

iOS 10 beta 1 este deja disponibil pentru dezvoltatorii de aplicații înscriși în programul iOS Developer la developer.apple.com și poate fi descărcat direct din meniul Actualizare software al iOS. Utilizatorii care doresc să încerce această versiune nouă de iOS, o vor putea face începând din luna iulie, dacă sunt înscriși pe platforma Apple Software Beta. Lansarea versiunii finale și stabile de iOS 10 va avea loc în toamna acestui an (probabil în luna septembrie).

Ca de obicei, actualizarea iOS va fi gratuită pentru toți utilizatorii cu dispozitive iPhone, iPad și iPod touch eligibile: iPhone 5 (și ulterior), iPad mini 2 (și ulterior), generația a 4-a de iPad, iPad Air, iPad Pro și iPod touch generația a 6-a.

Pentru mai multe articole pe tema iOS 10, accesează acest link.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.