În cadrul conferinței de prezentare a iOS 10 de la WWDC 2016, compania Apple a menționat că va adopta „Intimitate diferențială” – o tehnică matematică ce îi va permite să colecteze informații despre utilizatori care să o ajute să își îmbunătățească aplicațiile și serviciile, fără a afecta însă confidențialitatea datelor utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch.

Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru inginerie software, care este un susținător al intimității personale, a rezumat întregul concept în felul următor:

Noi credem că voi trebuie să aveți caracteristici grozave și intimitate sporită. Intimitatea diferențială este un subiect de cercetare în domeniul statisticilor și analizelor de date care folosește dispensarea, subeșantionarea și noise injection pentru a face posibilă învățarea de tip crowdsourced, în timp ce datele utilizatorilor individuali sunt păstrate complet private. Apple a depus un efort super-important în acest domeniu pentru a face ca intimitatea distincitvă să fie lansată la scară.

Jurnaliștii de la Wired au încercat să ne explice mai clar ce presupune noua tehnică Apple de colectare a datelor statistice:

Intimitatea diferențială, tradusă din limbajul Apple, este știința statistică care încearcă să învețe cât mai multe lucruri despre un grup, dar cât mai puține lucruri despre fiecare individ din interiorul lor. Cu intimitatea diferențială, Apple poate colecta și stoca datele utilizatorilor săi într-un format care îi permite să adune noțiuni folositoare cu privire la ceea ce fac utilizatorii, spun, apreciază și doresc. Dar nu poate extrage absolut nimic cu privire la un anume individ din acești oameni, deoarece ar viola intimitatea. La fel nici, în teorie, infractorii cibernetici sau agențiile de spionaj.

Wired mai adaugă faptul că această tehnică are o eficiență ce poate fi dovedită matematic că datele generate de ea sunt impenetrabile încercărilor din afară de a scoate din anonimat informația. Totuși, jurnaliștii americani ne averizează că astfel de tehnici extrem de elaborate se bazează pe rigurozitatea implementării lor.

Mai multe detalii despre această tehnică de intimitate diferențială sunt disponibile în articolul celor de la Wired.

Desigur, vor apărea anumite voci care susțin că intimitatea utilizatorilor va fi afectată de introducerea acestei noi tehnici de atragere a datelor, însă Apple a dovedit până unde poate merge pentru a proteja intimitatea utilizatorilor de iPhone sau iPad, indiferent de faptele lor, la începutul acestui an, când a pornit un întreg război cu FBI pe tema criptării.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.