Apple elimină aplicația Game Center din iOS 10 beta 1

0
1343

În 2010, Steve Jobs anunța introducerea în iOS 4 a unei noi platforme cu aplicație dedicată – Game Center. La șase ani după, Apple ia decizia de a elimina aplicația acestei platforme de pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch cu iOS 10 beta 1, așa cum au observat toți dezvoltatorii care au instalat această actualizare pe gadgeturile lor sau/și cei care au citit notițele lansării ei.

Interesant este că această aplicație nu se numără nici măcar printre cele preinstalate ce pot fi eliminate din iOS 10, întrucât nu a fost publicată pe App Store, așa că în momentul de față ea pare să fi dispărut permanent de pe iPhone și iPad.

Cu toate acestea, eliminarea aplicației Game Center nu înseamnă că platforma de jocuri va dispărea sau a dispărut din iOS și poate fi dată uitării. În notițele lansării publicate cu prima versiune beta de iOS 10, Apple explică faptul că dacă un dezvoltator de aplicații dorește să afișeze un fel de tabele cu lideri Game Center în aplicația sa, el va trebui să introducă singur această funcționalitate, sugerând deci faptul că Game Center nu va mai reveni pe iPhone și iPad sub formă de aplicație prea curând.

Conform notițelor lansării:

• The Game Center app has been removed. If your game implements GameKit features, it must also implement the interface behavior necessary for the user to see these features. For example, if your game supports leaderboards, it could present a GKGameCenterViewController object or read the data directly from Game Center to implement a custom user interface.
• A new account type, implemented by the GKCloudPlayer class, supports iCloud-only game accounts.
• Game Center provides a new generalized solution for managing persistent storage of data on Game Center. A game session (GKGameSession) has a list of players who are the session’s participants. Your game’s implementation defines when and how a participant stores or retrieves data from the server or exchanges data between players. Game sessions can often replace existing turn-based matches, real-time matches, and persistent save games, and also enable other models of interaction between participants.

Eliminarea aplicației este interesantă mai ales în contextul introducerii pe Apple Watch a platformei, odată cu watchOS 3. Dacă ai urmărit conferința de pe 13 iunie, probabil că ai observat pe unul dintre diapozitive că Game Center se numără printre noutățile din SDK-ul celei mai noi versiuni majore de Apple Watch.

Game Center a fost introdusă inițial cu scopul de a oferi utilizatorilor o modalitate de a-și vedea toate jocurile pe care le folosesc pe iPhone și iPad, ajungând în anii de disponibilitate să fie integrată în majoritatea jocurilor de pe App Store. Această platformă include profile de utilizatori, afișează realizările, locul unde se poziționează un utilizator pe tabela cu lideri comparativ cu prietenii lui și alți jucătiri, arată ce au jucat ultima dată prietenii și permite crearea de jocuri de tip multiplayer. Deși o bună parte din ce oferă Game Center putea fi văzut mult mai simplu doar din aplicația dedicată, prea puțină lume o folosea, iar de câțiva ani buni există zvonuri că Apple o va scoate din iOS.

Așadar, chiar dacă Game Center nu a murit (și nu prea văd motive pentru care ar face-o în viitorul apropriat), aplicația ce îți permitea să îți vezi toate jocurile pe care le-ai jucat, să te compari cu prietenii și să trimiți provocări a dispărut. Și este prea puțin probabil în momentul de față ca ea să reapară. Dar rămășițele sale vor rămâne, pentru că deocamdată nici în iOS 10 beta 1 nu au dispărut notificările Game Center atunci când primești cereri de prietenie sau provocări, așa cum nu a dispărut nici meniul Game Center din Configurări (ce permite gestionarea profilului) și nici funcționalitatea platformei ce este integrată în multitudinea de jocuri.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.