Apple a decis să facă o schimbare majoră a uneia dintre acțiunile emblematice din iOS, cu care toți utilizatorii de iPhone și iPad sunt obișnuiți încă de la lansarea din 2007 a iPhone 2G. Este vorba despre „Glisați pt. deblocare”, o acțiune care ne permitea în primele nouă versiuni de iOS să deblocăm ecranul dispozitivelor iPhone, iPad și iPod touch efectuând o simplă glisare de la stânga spre dreapta pe ecran. În iOS 10 lucrurile se schimbă radical.

Sugestii ecranul de blocare ios10Cum ecranul de blocare a trecut printr-o serie de schimbări majore, efectuarea unei glisări spre dreapta nu îți va mai permite să deblochezi ecranul afișând direct grila cu aplicații sau, după caz, tastatura numerică pentru a introduce codul de acces. În schimb, o astfel de glisare îți va aduce acces la o combinație între fostul ecran Azi din centrul de notificări (care a dispărut în iOS 10) și sugestiile Spotlight. Accesibilă atât de pe ecranul de blocare, cât și de pe ecranul principal (printr-o glisare spre dreapta de pe prima pagină), noua interfață îți oferă atât sugestii proactive, în funcție de locație, oră sau evenimentele viitoare, cât și toate widgeturile de aplicații și o bară de căutare Spotlight în partea de sus.

Atunci vom debloca ecranul glisând spre stânga? Nu. Dacă glisăm de la dreapta spre stânga (deci în sens invers), nu vom debloca ecranul, ci vom deschide camera, fie că folosim un iPhone/iPod touch, fie că folosim o tabletă iPad. Într-adevăr Apple a văzut că mai toți copiatorii cu Android au ios10 camera ecran de blocareinclus în partea dreaptă jos a ecranului de blocare o pictogramă Cameră care, la fel ca și pe iPhone (începând chiar cu iOS 5), deschide rapid camera, așa că a schimbat lucrurile radical. Astfel, utilizatorii de iPhone și iPad vor putea deschide mai repede decât oricând camera, printr-o glisare spre stânga de pe ecranul de blocare și nu vor mai accesa accidental centrul de control, atunci când vor să folosească, camera (anterior pentru ambele trebuia să glisezi în sus, diferența fiind că pentru cameră accesarea se făcea printr-o glisare în sus din partea dreaptă jos a ecranului, în timp ce pentru centrul de notificări, accesarea se făcea din centru).

Și totuși cum deblocăm ecranul telefonului sau al tabletei? Prin apăsare pe butonul principal! Într-adevăr, începând cu iOS 10, fie că ai sau nu un dispozitiv iPhone sau iPad cu Touch ID, fie că ai activat sau nu un cod de acces, deblocarea ecranului se va face apăsând întâi butonul principal.

Așadar, dacă nu ai un cod de acces adăugat, vei apăsa o dată butonul principal sau adormire/trezire pentru a aprinde ecranul și încă o dată pentru a-l debloca. Dacă ai un cod de acces adăugat, atunci vei aprinde ecranul, apoi vei introduce codul de acces (ca și până acum), pentru ca ulterior ecranul să fie deblocat. Iar dacă ai Touch ID, atunci scanarea amprentei se va face din momentul apăsării butonului principal. Deci dacă ai aprins ecranul, de exemplu, apăsând butonul adormire/trezire, apoi ai atins butonul principal pentru a scana amprenta, ea nu va fi scanată, pentru că tu va trebui să îl apeși pentru a activa senzorul de amprentă.mesaj deblocare ecran

Și pentru utilizatorii de iPhone 6s și iPhone 6s Plus există o rezolvare pe ecranul de blocare. În cazul în care nu ești la curent și/sau nu ai acest model de iPhone, încă de la lansarea de anul trecut a celor două modele de iPhone, multă lume s-a plâns că Touch ID 2 este atât de rapid încât ei nu pot citi notificările de pe ecranul de blocare. Ei bine, în iOS 10 deblocarea se face la fel de rapid / instantaneu, dacă apeși butonul principal pentru a aprinde ecranul. Dar acționarea unui buton pentru aprinderea ecranului nu mai este necesară! Atât pe iPhone SE, cât și pe iPhone 6s (Plus), Apple a introdus caracteristica „Ridicați pentru trezire”, care va face ca ecranul dispozitivului iPhone să se aprindă automat, atunci când tu îl ridici de pe masă, noptieră, din buzunar, șamd. Aceeași caracteristică îl va și închide automat (ca și pe Apple Watch), dacă tu nu ai atins ecranul și ai lăsat din nou telefonul jos. Ori ținând cont de faptul că o apăsare a butonului principal este necesară, te vei putea juca oricât cu degetul pe butonul principal al terminalului tău de ultimă-generație, că Touch ID nu ți-l va debloca până când nu îl apeși.

O altă noutate de pe ecranul de blocare despre care trebuie să vorbim sunt notificările bogate. Acum notificările nu vor mai include doar acțiuni rapide, dar la efectuarea unui gest 3D Touch (se caută inclusiv o soluție pentru iPad și modelele de iPhone fără 3D Touch) vor afișa inclusiv widgeturi cu informații cum ar fi ultimele câteva mesaje din conversația la care răspunzi, ultimele intrări din calendar și chiar fluxuri video live (depinde de la aplicație la aplicație). Or, prin notificările bogate, Apple vrea să îți petreci mai puțin timp realizând sarcinile de zi cu zi, deblocarea ecranului și accesarea anumitor aplicații fiind necesare în mai puține situații decât oricând.

În concluzie, iOS 10 schimbă mult aspectul și, mai important, modul în care funcționează ecranului de blocare pe iPhone, iPad și iPod touch, iar la lansarea din toamnă sunt convins că mulți utilizatori vechi vor avea unele probleme în a se obișnui (nu există confuzie, dacă citești mesajul „Apăsați butonul principal pentru a debloca” ce apare în locul mesajului „Glisați pt. deblocare”). Problemele mai mari vor fi mai ales pentru aceia care nu au cod de acces activ, eu unul având nevoie de câteva zile pentru a nu mai glisa aiurea spre dreapta atunci când îmi doream să deblochez ecranul unuia dintre dispozitivele pe care am instalat iOS 10.

Tu ce părere ai despre această schimbare?

4 COMENTARII

  1. ”Într-adevăr Apple a văzut că mai toți copiatorii cu Android au inclus în partea dreaptă jos a ecranului de blocare o pictogramă Cameră…” =)) bine punctat Alex 😉

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.