Pregătește-ți dispozitivul iPhone, iPad și iPod de actualizarea la iOS 11 – tot ce trebuie să faci (Sfaturi și trucuri)

Iată tot ce trebuie să știi și să faci înainte de a-ți actualiza iPhone, iPad sau iPod touch la iOS 11!

0
11035
pregatire ios 11

Încă de la conferința de prezentare a iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, Apple TV 4K și Apple Watch Series 3, Apple a făcut un anunț important pentru utilizatorii de iOS. Știind că foarte mulți dintre cei care posedă un iPhone, iPad sau iPod touch ard de nerăbdare să facă actualizarea la iOS 11, compania americană a dezvăluit că lansarea noii versiuni majore a sistemului de operare va avea loc pe data de 19 septembrie.

Momentul lansării nu a fost (ca de obicei) comunicat de către Apple, însă bazându-ne pe istoria ultimilor ani, și pe ultimele actualizări primite de iOS, putem să spunem cu o oarecare certitudine că iOS 11 va putea fi descărcat marți, 19 septembrie, undeva în intervalul orar 19:45-20:05. Asta înseamnă că dacă ai așteptat o vară întreagă să poți instala versiunea finală a iOS 11 pe dispozitivul iPhone, iPad și / sau iPod pe care il deții, atunci trebuie ca până la momentul lansării să fii foarte bine pregătit.

Buna pregătire nu constă doar în cunoașterea din prealabil a procesului de actualizare la noua versiune de iOS, ci și, mai ales, în cunoașterea eventualelor probleme ce ar putea apărea după actualizare și luarea unor măsuri de precauție. Drept urmare, în acest articol vă vom prezenta câteva dintre aspectele de care trebuie să țineți cont înainte de a face actualizarea la iOS 11.

Pregatire iPhone, iPad și iPod touch pentru actualizarea la iOS 11

Înainte de a începe

Verifică dacă dispozitivul tău este compatibil cu iOS 11

Pentru a face loc unor noi funcționalități complexe, fiecare versiune nouă și majoră a iOS lansată în ultimii ani a trebuit să sacrifice câteva dintre dispozitivele ce puteau să facă actualizarea la versiunea majoră precedentă. Astfel, dacă odată cu iOS 10 Apple „sacrifica” iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini (prima generație) și iPod touch generația a 5-a, odată cu iOS 11 a decis să mai sacrifice câteva dispozitive lansate în ultimii ani.

După cum am aflat încă din vară, această versiune majoră a sistemului de operare nu mai este optimizată decât pentru arhitectura pe 64 de biți a chipset-urilor Apple lansate în ultimii ani. Drept urmare, toate dispozitivele cu chipset pe 32 de biți ce au fost până acum ținute „la zi” cu software-ul – iPhone 5, iPhone 5c și iPad generația a 4-a – nu vor mai putea face upgrade la iOS 11.

Or, dacă ai unul dintre dispozitivele enumerate puțin mai sus, ultima versiune de iOS la care poți face actualizarea este iOS 10.3.3. Dacă, în schimb, ai orice model mai nou de iPhone sau iPad (vezi lista de mai jos), atunci va fi posibil să îl actualizezi la iOS 11.

  • iPhone: iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 și iPhone 7 Plus,
  • iPad: iPad generația a 5-a, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Air, iPad Air 2 și iPad Pro (9,7 inchi, 10,5 inchi și 12,5 inchi).
  • iPod touch: iPod touch generația a 6-a.

Notă: Noile iPhone 8, iPhone 8 Plus și iPhone X vor veni cu iOS 11 preinstalat.

Așadar, dacă ai unul dintre terminalele menționate mai sus, indiferent de model, culoare, versiune, spațiu de stocare, vei putea face actualizarea la iOS 11! Este, însă, bine de știut că nu toate caracteristicile noi ale iOS 11 vor fi și compatibile cu modelele de iPhone, iPad și iPod, mai vechi, dar care pot face actualizarea.

iOS 11 – caracteristici noi și probleme pentru dispozitivele mai vechi 

iOS 11 este cea mai mare actualizare adusă vreodată pe iPad, oferind utilizatorilor un nou Dock care duce multitaskingul la un alt nivel, o aplicație Fișiere de administrare a documentelor și datelor, îmbunătățiri în privința compatibilității iPad Pro cu Apple Pencil, un comutator de sarcini refăcut din temelii și un sistem nou de tragere și aruncare a textelor, imaginilor și a altor date dintr-o aplicație într-alta.

De asemenea, iOS 11 introduce și foarte multe caracteristici noi adresate atât dispozitivelor iPad, cât și iPhone și chiar iPod touch. Printre acestea se numără un centru de control refăcut pentru a putea fi personalizat de utilizatori, un nou ecran de blocare ce este comasat cu centrul de notificări, un mod Nu deranjați în timpul condusului și un magazin de aplicații (App Store) care arată și se simte altfel. Mai mult decât atât, iOS 11 îmbunătățește și aplicații precum Mesaje, Poze, Cameră, Safari, Mail și duce inteligența artificială (Siri) la un alt nivel cu diferite caracteristici menite a face viețile utilizatorilor mai ușoare.

În ceea ce privește dezvoltatorii și aplicațiile de la terți, SDK-ul iOS 11 introduce framework-ul ARKit (ușurează dezvoltarea aplicațiilor de realitate augmentată), un SDK Core ML (va face aplicațiile mult mai deștepte grație inteligenței artificiale implementate deja în iOS) și numeroase alte framework-uri importante.

Pentru fiecare caracteristică nouă a iOS 11 există mai multe explicații pe care le puteți găsi în articolul mai sus menționat. Alături de aceste funcționalități noi și importante, pe parcursul perioadei de testare ce s-a întins pe durata a trei luni au mai fost introduse o mulțime de alte caracteristici noi în iOS 11, iar despre acestea am vorbit în diferite articole pe care le veți găsi aici.

Ai făcut actualizarea la iOS 11, atunci adio iOS 10 sau orice versiune precedentă!

Făcând actualizarea la iOS 11, dispozitivul tău „va spune,” în același timp, o dată pentru totdeauna, „adio iOS 10 / iOS 9 / iOS 8 / iOS 7!” Așa că gândește-te de două ori înainte de a apăsa pe butonul „Descărcați și actualizați / Instalați acum.”

Notă: Se poate ca în primele ore sau zile de disponibilitate a iOS 11 să mai fie posibilă revenirea la iOS 10 prin procesul cunoscut drept „downgrade.” Cu toate acestea, la un moment dat, Apple va înceta să mai semneze iOS 10.3.3 pentru toate dispozitivele compatibile cu iOS 11, drept pentru care tuturor celor care au făcut actualizarea le va fi imposibil să mai revină la iOS 10.x.x (bine de știut mai ales de către cei care au dispozitive mai vechi, după cum vom vedea puțin mai jos). 

Ai un model de iPhone sau iPad mai vechi? Gândeste-te de două ori înainte de a-l actualiza!

Problema cu actualizările la versiunile majore ale iOS sunt și vor rămâne modelele anterioare de iPhone și iPad. În cazul de față: iPhone 5s, iPad mini 2/3 și iPad Air (primul model).

Cu toate că aceste dispozitive au chipseturi suficient de potente încât să se miște mult mai bine decât o făcea iPhone 5 în iOS 10, de exemplu, performanțele lor au cam scăzut de la un an la altul, și cu siguranță nu au fost redresate în iOS 11.0.

Nu vă așteptați însă ca lucrurile să stea într-atât de rău încât actualizarea la iOS 11 să facă practic inutilizabile iPhone 5s, iPad Air sau iPad mini 2/3 și, deci, să fie nerecomandată utilizatorilor. Dimpotrivă. Chiar și așa, pentru utilizatorii modelelor mai vechi de iPhone și iPad ar fi recomandat să apeleze la:

  1. Amânarea actualizării: Nu actualiza dispozitivul la iOS 11.0, ci așteaptă până la lansarea iOS 11.0.x sau chiar iOS 11.1. În aceste actualizări Apple va mai adresa din erorile descoperite pe parcurs și va îmbunătăți performanțele inclusiv în cazul dispozitivelor mai vechi, ajungându-se astfel, poate, chiar în punctul în care iOS 11.x.x să lucreze la fel de bine ca și iOS 10.3.3, spre exemplu.
  2. Actualizarea temporară: Dacă iOS 10.3.3 încă mai este semnat de Apple (cel puțin în prima săptămână de disponibilitate a iOS 11 ar trebui să mai fie), atunci poți încerca să îți actualizezi dispozitivul la iOS 11 doar temporar. Astfel, vei avea ocazia de a încerca această actualizare pe iPhone-ul/iPad-ul tău, iar în cazul în care performanțele și autonomia bateriei sunt dezamăgitoare, vei putea reveni la iOS 10.3.3. Reține însă că această „strategie” este una riscantă, întrucât Apple poate să înceteze în orice moment semnarea actualizării.

Utilizatorii care posedă modele mai recente de iPhone (inclusiv iPhone 6), iPad (inclusiv Air 2) și/sau iPod touch generația a 6-a ar trebui să facă actualizarea fără a sta pe gânduri, chiar dacă nu ar trebui să se aștepte, deocamdată, la un spor al performanțelor comparativ cu iOS 10.3.x. Iar această recomandare nu vine ca rezultat exclusiv al mulțimii de caracteristici noi pe care le introduce iOS 11, ci și pentru îmbunătățirile făcute la anumite capitole și, mai ales, pentru actualizările de securitate – actualizări pe care versiunile mai vechi de iOS nu le vor mai primi.

Probleme cu iCloud? Atenție!

Orice dispozitiv iPhone, iPad sau iPod touch conectat la iCloud va cere, după actualizarea la iOS 11, logarea în cont.

Aceasta ar putea fi o problemă pentru utilizatorii care au uitat parola contului de iCloud (poți încerca mai întâi să o resetezi urmând pașii de aici), precum și pentru cei care folosesc un iPhone/iPad la mâna a doua despre care cred că s-ar putea să fie blocat în iCloud (există această incertitudine atât timp cât dispozitivul nu a fost restaurat înainte/după achiziție).

Totuși, atât timp cât ați făcut trecerea la iOS 11 prin actualizarea dispozitivului și nu prin restaurarea lui, veți putea sări peste logarea în contul de iCloud (cu excepția situației în care dispozitivul a avut bypass iCloud; posibil mai ales în iOS 7).

Atenție dacă ai iPhone blocat într-o rețea de telefonie mobilă!

Imediat după actualizarea la o versiune majoră de iOS, orice iPhone va cere activarea folosind o cartelă SIM.

iOS 11 nu face excepție de la această regulă, așa că utilizatorii care folosesc un iPhone blocat în rețeaua unui operator dintr-o altă țară, fie că au sau nu o cartelă de decodare parțială (Gevey / R-SIM), trebuie să ia aminte de acest lucru.

Astfel, în cazul în care folosești iPhone-ul fără niciun SIM (ca pe un iPod, de exemplu), îți recomandăm să eviți să faci actualizarea, întrucât vei rămâne cu telefonul inutilizabil până în momentul în care îl vei debloca ori vei avea o cartelă din rețeaua în care este codat. De asemenea, și în situația în care folosești o cartelă de decodare îți recomandăm să eviți actualizarea la iOS 11 până în momentul în care ești 100% sigur de faptul că acea cartelă este compatibilă cu versiunea de iOS pe care urmează să o instalezi.

Activarea nu va reprezenta o problemă pentru tine, atât timp cât iPhone-ul tău este unul niciodată blocat (neverlocked), a fost deblocat definitiv (la operator ori folosind un serviciu terț de decodare) ori este blocat în rețeaua unui operator din țară și ai o cartelă de la acesta.

Pregătire iPhone, iPad și iPod touch pentru iOS 11

Curață-ți dispozitivul

După ce ai luat la cunoștință toate cele descrise mai sus și ai decis că raspunsul la întrebarea Vrei să faci actualizarea la iOS 11 pe terminalul tău iPhone / iPad / iPod? este afirmativ, atunci poți să începi procesul de pregătire.

În primul și în primul rand, ceea ce trebuie făcut înainte de a face actualizarea la o versiune nouă a iOS, cu atât mai mult la una majoră, este să îți cureți dispozitivul. Și nu, nu de praf sau alte reziduuri, ci de aplicațiile vechi pe care nu le mai folosești.

Pentru a elibera puțin spațiu de stocare de pe dispozitivul tău îți recomand două lucruri:

  • Șterge aplicațiile pe care nu le folosești, de care nu ai nevoie sau care ocupă prea mult spațiu de stocare. De asemenea, până la instalarea actualizării iOS 11, șterge anumite aplicații, cum ar fi cele ale unor rețele de socializare (de exemplu Facebook), întrucât, după o perioadă de utilizare, ele pot ocupa un spațiu considerabil din cauza cache-ului.
  • Importă pozele pe computer sau într-o aplicație de stocare în cloud, apoi șterge-le din Rolă film.

Tutorialele menționate mai jos te vor ajuta să realizezi aceste lucruri:

Eliberarea spațiului de stocare este importantă în special pentru cei care dețin modele de iPhone/iPad/iPod touch cu 16 GB spațiu de stocare și vor să facă actualizarea wireless, deoarece iOS 11 are nevoie de ceva spațiu liber pentru a fi instalată prin această metodă – în jur de 3 GB (probabil câteva sute de MB în plus sau în minus, în funcție de dispozitiv). Așa că nu te încrede doar în cei 1-1,5 GB pe care îi va arăta dispozitivul că îi ocupă actualizarea iOS 11, pentru că aceia nu sunt toți, ci doar dimensiunea actualizării ce urmează a fi descărcate.

Notă: Dacă nu poți elibera atât de mult spațiu de stocare va trebui să apelezi la un computer cu iTunes pentru a face actualizarea la iOS 11, întrucât prin această metodă este nevoie de aproximativ jumătate din spațiul de stocare necesar pentru actualizarea wireless.

Nota 2: În cazul în care ai șters cam totul și tot nu ai spațiu pentru actualizare (fie ea și prin iTunes), atunci s-ar putea să fii nevoit să îți restaurezi iPhone-ul sau iPad-ul. Mai multe detalii aici.

Nota 3: Spațiul de stocare de care aveai nevoie pentru a face actualizarea va fi eliberat de pe dispozitivul tău imediat după instalarea iOS 11. Ba chiar mai mult decât atât, se prea poate să descoperi că după actualizare ai puțin mai mult spațiu de stocare liber decât înainte (de regulă, actualizările majore de iOS eliberează cache-ul aplicațiilor și alte date nenecesare).

Efectuează un backup

Deși actualizările la noile versiuni de iOS decurg, de regulă, fără problemă, nu se știe niciodată când ceva nu va funcționa conform planului, iar restaurarea dispozitivului va rămâne singura soluție

De aceea, înainte de a apăsa pe „Descărcați și instalați / Instalați” pentru a actualiza iPhone-ul / iPad-ul sau iPod-ul touch la o nouă versiune de iOS, fie ea majoră sau nu, noi le recomandăm cititorilor noștri să facă un backup dispozitivelor lor.

Backupul creează o copie de siguranță a tuturor datelor de pe un iPhone, iPad sau iPod touch, oferind astfel utilizatorilor o soluție rapidă și sigură pentru recuperarea, în caz de nevoie, a tuturor lucrurilor stocate pe dispozitivele lor. Și când spunem „recuperarea tuturor lucrurilor” ne referim la absolut tot – de la aranjamentul aplicațiilor pe ecranul principal și fundaluri la datele din aplicații, pozele tale, mesajele șamd.

Backupul unui dispozitiv cu iOS poate fi făcut prin două metode: iCloud și iTunes. Prima metodă este și cea mai simplă și mai convenabilă deoarece funcționează doar cu o conexiune la o rețea Wi-Fi, iar la nevoie îți va pune la dispoziție backupul oriunde te-ai afla.

Cea de-a doua metodă este aproape la fel de simplă ca și prima, dar nu este la fel de convenabilă (presupune conectarea dispozitivului cu iOS la un computer pe care este instalată aplicația iTunes și nu îți permite să restaurezi iPhone-ul din backup decât dacă îl conectezi la computerul pe care este stocat acel backup). Chiar și așa, ea este preferată de utilizatorii care nu au acces la o rețea Wi-Fi (stabilă), precum și de cei care nu au suficient spațiu de stocare liber pe iCloud ori nu folosesc deloc iCloud.

Așadar, indiferent de metoda care se potrivește mai bine pentru tine, urmează unul dintrte tutorialele de mai jos pentru a vedea cum să faci backup dispozitivului tău:

Notă: În cazul backupului iTunes, îți recomandăm să îl arhivezi pentru a preîntâmpina o eventuală suprascriere a lui (detalii în tutorialul de mai sus).


Recomandare: Ar fi bine de știut că cel mai bun mod de a face actualizarea la o versiune majoă a sistemului de operare iOS este „pe curat.” Ea presupune restaurarea dispozitivului și configurarea lui ca nou, înlăturând toate problemele de natură software ce ar putea să îți facă probleme, eliberând spațiu de stocare și chiar ajutând la creșterea ușoară a autonomiei bateriei. Din păcate, această metodă duce automat la pierderea tuturor datelor tale, cu excepția celora ce fuseseră sincronizate cu iCloud (de exemplu, contacte, notițe, calendare, favorite, poze din Biblioteca foto iCloud etc. + datele din aplicațiile ce sunt sincronizate cu iCloud ori sunt bazate pe cloud) sau cu iTunes, la reconectarea în toate conturile tale, reconfigurarea dispozitivului șamd.

Totuși, în cazul în care nu ai vrea să apelezi la o metodă atât de radicală, poți să încerci următorul „truc”: fă actualizarea la iOS 11 prin metoda tradițională, iar dacă nu ești multumit de performanțele dispozitivului tău, restaurează-l și configurează-l ca și iPhone / iPad / iPod nou.

Câteva linkuri utile pentru sincronizarea datelor:


Efectuează toate actualizările disponibile

Da, înainte de a face actualizarea la iOS 11 este cât se poate de recomandat să faci toate actualizările disponibile pentru iPhone-ul, iPad-ul sau iPod-ul tău.

Asta înseamnă, în primul rând, să actualizezi dispozitivul la iOS 10.3.3 atât cât mai ai vreme, întrucât această actualizare de iOS include toate optimizările pentru ca procesul de upgrade să decurgă fără probleme, iar datele tale să nu fie pierdute.

În al doilea rând, intră pe App Store și verifică dacă sunt aplicații care trebuiesc actualizate. Nu de alta, dar multe dintre aplicațiile pentru iOS sunt actualizate în această perioadă pentru a include compatibilitate cu iOS 11.

Verificarea actualizărilor de aplicații disponibile se face din App Store > Actualizări (în cazul în care ai actualizări disponibile, atinge butonul „Actualizați tot”).

Notă: Reține că iOS 11 elimină complet compatibilitatea cu aplicațiile optimizate doar pentru sistemele cu arhitectura pe 32 de biți, drept pentru care niciuna dintre acestea nu va mai funcționa în noua versiune a sistemului de operare. Pentru a verifica dacă ai astfel de aplicații instalate pe dispozitivul tău, accesează Configurări > General > Informații > Aplicații (dacă ai, nu poți face nimic decât fie să ștergi acele aplicații, fie să iei legătura cu dezvoltatorii lor și să aștepți să le optimizeze).

Bonus: Fii cu un pas înaintea tuturor

Marți, pe 19 septembrie, te așteptăm pe iTutorial.ro pentru a afla primul când a fost lansat iOS 11. Pentru asta, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Twitter, Google+ și/sau Tumblr și să descarci aplicația iTutorial pentru iPhone și Android.

De asemenea, dacă dorești să fii printre primii care au descărcat și instalat iOS 11, atunci asigură-te că iPhone-ul, iPad-ul, iPod touch-ul tău este suficient de încărcat (are minimum 50% baterie), este conectat la o rețea Wi-Fi și are câțiva GB spațiu de stocare liber. Alternativ, dacă vrei să faci actualizarea via iTunes, asigură-te că ai computerul conectat la Internet și versiunea 12.7 a programului instalată.

Actualizarea la iOS 11 se va face din Configurări > General > Actualizare software, de pe iPhone, iPad și iPod touch sau accesând butonul Caută o actualizare în iTunes. Mai multe detalii în tutorialul de mai jos:

Notă: În primele ore de după lansarea iOS 11 trebuie să fii înarmat cu multă răbdare, întrucât, la fel ca în fiecare an, milioane de utilizatori de iPhone, iPad și iPod touch vor încerca simultan să descarce actualizarea, motiv pentru care serverele Apple ar putea ceda.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.