iOS 11 a fost prezentat de către Apple în cadrul evenimentului media de pe 5 iunie. Această nouă actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone, iPad și iPod touch continuă seria de îmbunătățiri începută cu iOS 9 și 10, oferind utilizatorilor noi experiențe și sute de funcționalități noi pe dispozitivele mobile folosite zilnic.

iOS 11 este o actualizare importantă îndeosebi pentru utilizatorii de iPad. De fapt, Apple susține că aceasta este cea mai mare actualizare adusă până acum sistemului de operare pentru iPad, întrucât introduce noi caracteristici puternice pentru multitasking, o aplicație Fișiere și mai multe modalități de a folosi Apple Pencil cu iPad Pro.

Și, totuși, pe lângă zecile de noutăți aduse exclusiv pe tabletă, iOS 11 vine și cu alte funcționalități majore disponibile și pe dispozitivele iPhone și iPod touch. Realitatea augmentată, spre exemplu, își va face aparția pe sute de milioane de dispozitive cu iOS grație platformei oferite de către Apple dezvoltatorilor pentru a crea aplicații care permit utilizatorilor să plaseze conținut virtual peste imaginile din lumea reală. CoreML va deschide poarta către aplicații terțe capabile să prezică, învețe și devină mai inteligente. Transfer de bani către prieteni prin Apple Pay, Nu Deranjați în timpul șofatului, îmbunătățiri Siri, centru de control redesenat și noi actualizări pentru Cameră și Poze – doar câteva dintre caracteristicile care vor sosi atât pe iPhone, cât și pe iPad și iPod touch din toamnă.

Cu iOS 11 oferim cea mai mare platformă AR din lume; aceasta este disponibilă astăzi pentru ca dezvoltatorii să înceapă să creeze experiențe AR folosind ARKit pentru sute de milioane de utilizatori iPhone și iPad. iOS 11 le oferă utilizatorilor iPad funcționalitatea puternică pentru aplicații de care au nevoie pentru a beneficia de tot ce este în stare iPad, și aduce sute de noi caracteristici și actualizări incredibile pentru aplicațiile iOS de care utilizatorii iPhone și iPad se bucură zi de zi – Craig Federighi, vicepreședinte Apple pentru Inginerie Software.

Acestea ar fi, pe scurt, numai câteva dintre lucrurile noi disponibile în iOS 11. Dacă v-am făcut curioși, haideți să vedem pe larg ce aduce această actualizare pe iPhone, iPad și iPod touch.

iOS 11 Iată tot ce aduce nou

Apple susține că iOS 11 stabilește un nou standard pentru ceea ce este deja cel mai avansat sistem de operare pentru mobil. Cert este că această actualizare face iPhone mai bun ca oricând și iPad mai capabil decât a fost vreodată. De asemenea, el deschide poarta către noi posibilități pentru realitatea augmentată în jocuri și aplicații.

iPad este mai puternic ca niciodată

iOS 11 face multitasking-ul pe iPad mai avansat ca oricând cu un Dock „personalizabil” care oferă acces rapid la aplicațiile folosite frecvent și documente din orice ecran (da, poate fi invocat printr-o glisare în sus din orice aplicație), și cu un comutator de aplicații redesenat, care ușurează comutarea aplicațiilor (mai ales când ești în modul Ecran Divizat sau Glisați peste) și accesarea comutatoarelor din centrul de control.

Apple a înțeles nevoia utilizatorilor de a avea o aplicație de administrare a fișierelor, așa că a introdus în noua versiune a sistemului de operare aplicația Fișiere. Similară din unele puncte de vedere vechii aplicații iCloud Drive, dar mai complexă, aplicația Fișiere din iOS 11 oferă acces la toate datele tale, fie că sunt stocate local, pe iPad, sau că sunt locate pe iCloud Drive ori un alt serviciu de stocare în cloud, cum ar fi Box sau Dropbox.

Utilizatorii care s-au săturat de greoiul sistem de copiere și lipire a documentelor, imaginilor, textelor, etc. au parte de o surpriză de proporții în iOS 11, întrucât noua versiune a sistemului de operare introduce caracteristica Trage și Aruncă. Disponibilă peste tot în sistem, noua caracteristică permite mutarea rapidă a imaginilor, a textelor, documentelor, etc. dintr-o fereastră/aplicație într-alta prin simpla tragere a lor și lăsare la locul dorit.

Pe iPad Pro, iOS 11 aduce îmbunătățiri care vor face Apple Pencil mai versatil, puternic și mai natural ca oricând, fiind mai util la luarea notițelor și îndeplinirea diferitor sarcini zilnice grație unor caracteristici precum: marcare instantanee – permite marcarea unui PDF sau a unei capturi de ecran prin simpla atingere a ecranului cu Apple Pencil, notițe instantanee – atingând ecranul de blocare cu Apple Pencil, iOS 11 permite să iei o notiță rapidă (funcționalitatea este disponibilă și pentru restul utilizatorilor, din centrul de control), desen în linie – de acum când începi să desenezi în Notițe, textul se va da automat la o parte, iar cuvintele scrise de mână vor fi identificate și vor fi indexate pentru a le găsi mai ușor cu Căutare, Scanare și Semnare – Notițe are o opțiune nouă de Scanare Document care determină și scanează automat orice document, decupează marginile și elimină orice luciu, oferindu-ți o scanare de bună calitate pe care o vei putea, la nevoie, adnota cu ușurință.

În fine, iOS 11 mai aduce pe iPad o nouă tastatură cu QuickTipe, care afișează pe aceeași pagină atât literele, cât și cifrele și semnele de punctuație. Acestea din urmă se vor regăsi pe tastele literelor și vor putea fi introduse printr-o simplă glisare în jos pe literele respective.

Realitate augmentată în sfârșit pe iPad și iPhone

Cu iOS 11, Apple a anunțat că introduce o nouă platformă pentru dezvoltatori, care le va oferi posibilitatea de a aduce experiențe AR (realitate augmentată) de foarte bună calitate pe iPhone și iPad folosind caracteristicile integrate în dispozitivele iOS – camera, procesoarele puternice și senzorii de mișcare.

Intitulată ARKit, noua platformă îi va lăsa pe dezvoltatori să folosească cele mai noi tehnologii pentru a suprapune conținut virtual detaliat și captivant peste obiectele din lumea reală. Aceasta va duce la apariția de jocuri interactive (de tipul Pokemon GO, dar chiar mai avansate) și noi aplicații impresionante pentru cumpărături, desen industrial și nu numai.

Siri – mai util și mai natural ca oricând

Accesat de pe 375 de milioane de dispozitive din 36 de țări în fiecare lună, Siri este cel mai popular asistent personal virtual din lume, motiv pentru care Apple continuă să îl îmbunătățească. În iOS 11, compania americană a folosit cele mai noi descoperiri din domeniul învățării automate și inteligenței artificiale pentru a oferi asistentului noi voci feminine și masculine care sună mai natural și expresiv, permițându-i totodată să își ajusteze singur intonația, înălțimea sunetelor, accentul și tempoul în timp ce vorbește.

Mai mult, din noua versiune a sistemului de operare, Siri poate fi folosit și ca translator, fiind capabil să traducă frazele și cuvintele din engleză în chineză, franceză, germană, italiană și spaniolă.

Pe lângă interacțiunile vocale, asistentul va folosi de acum învățarea locală pentru a oferi experiențe personalizate și sugestii bazate pe utilizarea personală a unor aplicații precum Safari, Noutăți, Mail, Mesaje și nu numai. Drept urmare, Siri va învăța, de exemplu, ce subiecte și locuri îl interesează pe utilizator în timp ce acesta navighează în Safari, oferindu-i mai apoi sugestii contextuale în Mail, Mesaje și alte aplicații.

În fine, Siri din iOS 11 este și un DJ personal. Fiindcă Apple Music îți știe gusturile în materie de muzică, de acum, atuncio când îi vei spune lui Siri să redea muzică, vei auzi de îndată melodia care îți place sau o melodie care îți va plăcea. Mai mult decât atât, asistentul va putea răspunde și unor întrebări contextuale (la redarea unei melodii, vei putea, de exemplu, să întrebi cine este toboșarul în această piesă?).

Siri în limba română? Neh…

Caracteristici profesionale pentru Cameră și Poze

Noua versiune a sistemului de operare face ca funcționalitatea Mod Portret de pe iPhone 7 Plus să utilizeze stabilizarea optică de imagine în timpul înregistrării de portrete. De asemenea, aceasta permite de acum utilizarea blițului cu True Tine și a caracteristicii HDR, făcând ca imaginile să arate mai profesional ca oricând.

Live Photos, pe de altă parte, vor arăta mult mai expresiv din noua versiune a sistemului de operare, grație noilor efecte Buclă și Salt, care vor crea bucle video continue. De asemenea, utilizatorii vor putea folosi Expunere lungă pentru a suprirnde mișcarea într-un fel cum nu s-a mai putut până acum în aplicația Cameră a iOS.

În aplicația Poze, filmele generate de caracteristica Amintiri vor fi optimizate pentru a putea fi redate atât în orientarea portret, cât și în orientarea vedere. Mai mult, Amintiri va putea genera mai multe astfel de videoclipuri – de exemplu, vor apărea amintiri cu animale de companie, zile de naștere, etc.

În fine, noua versiune a sistemului de operare introduce o nouă tehnologie numită Format Imagine Ediciență Înaltă (HEIF) care reduce dimensiunea fișierului fiecărei imagini capturate cu iPhone 7 și iPhone 7 Plus, păstrând aceeași calitate foarte bună.

Transfer de bani către prieteni via Apple Pay

Utilizatorii Apple Pay vor putea în iOS 11 să transfere și să primescă bani de la prieteni și membrii familiei rapid, sigur și cât se poate de ușor. Potrivit Apple, transferul de bani prin Apple Pay se va putea realiza direct din aplicația Mesaje sau Siri, în timpul tranzacțiilor fiind folosiți banii de pe cardurile de credit sau debit atașate deja în Wallet.

Banii primiți prin Apple Pay vor fi stocați pe un card intitulat Apple Pay Cash. Aceștia vor putea fi folosiți pentru a fi transferați către altcineva, dar și pentru a face cumpărături în magazine, pe web sau în aplicații. De asemenea, banii din Apple Pay Cash pot fi transferați oricând în conturile bancare.

…și alte noutăți din iOS 11

Noutățile importante din cea mai nouă versiune de iOS nu se termină la cele amintite mai sus. Iată, pe scurt, alte câteva surprize care îi vor bucura din toamnă pe toți utilizatorii de iPhone, iPad și iPod touch:

 • App Store pentru iMessage – Apple a introdus aici un selector de aplicații redesenat, care oferă acces mai rapid la aplicații și stickere.
 • Centru de control – Redesenat din temelii, acest meniu are acum o singură pagină și poate fi în sfârșit personalizat de către utilizatori pentru un acces mai rapid la comutatoarele pe care le folosesc cel mai frecvent. Și, da, se pot adăuga comutatoare pentru activarea/dezactivarea rapidă a Mod Consum Redus și Date Celulare!
 • Centru de notificări – spre deosebire de iOS 10, noua versiune majoră a sistemului de operare nu aduce cine știe ce aici. Totuși, centrul de notificări este de acum accesibil numai din ecranul de blocare (chiar și când glisezi în jos din ecranul principal sau o aplicație, tot ecranul de blocare se afișează), unde vei putea glisa în sus pentru a vedea toate notificările tale sau vedea doar notificările recente și ratate.
 • Hărți – aplicația implicită de cartografiere a iOS a primit hărți interioare și linii de ghidare pentru încadrarea corectă pe benzi. Disponibile în orașele mari din SUA, Marea Britanie, Japonia și Hong Kong, hărțile interioare vin în ajutorul utilizatorilor cu ghidaje în interiorul aeroporturilor și clădirilor comerciale care vor ajuta la găsirea mai ușoară a diferitor magazine, restaurante, baruri, etc. Liniile de ghidare vor ajuta utilizatorii să nu mai rateze o ieșire de pe autostradă din cauză că nu s-au încadrat corect și la timp. Și, tot pentru navigarea cu mașina, Apple a introdus afișarea limitelor de viteză.
 • Locuință – aplicația introdusă în versiunea precedentă de iOS acceptă mai multe categorii de accesorii – inclusiv noile difuzoare AirPlay 2 – și oferă mai multe modalități de automatizare a locințelor cu noi comutatoare.
 • Tastatură QuickType – pe iPhone, tastatura poate fi folosită de acum în modul o singură mână. Acesta îngustează tastatura, făcând mai simplu de ajuns și la tastele din celălalt capăt al ecranului, atunci când tastezi cu o singură mână.
 • Nu deranjați în timpul condusului – iPhone va putea detecta de acum când conduci (prin Bluetooth sau chiar traingulare), și nu te va lăsa să mai fi distras de apelurile telefonice, mesajele și notificările primite, până când ajungi la destinație. Iar dacă vei apuca telefonuil în timpul mersului, acesta te va notifica că nu faci un lucru bun.
 • AirPlay 2 – Noua versiune de AirPlay permite controlul sistemului audio din casă și a tuturor difuzoarelor. Grație acesteia, vei putea reda o melodie în camera de zi și bucătărie în același timp. Sau o vei putea reda pe difuzoarele din toată casa, în perfectă sincronizare. De asemenea, vei putea ajusta volumul individual în orice cameră.
 • Apple Music – Apple continuă să lucreze la elementul social al Apple Music, motiv pentru care din iOS 11 utilizatorii vor putea descoperi melodii și artiști noi cu ajutorul prietenilor. Profilul Apple Music va afișa listele de redare publice pe care le asculți, precum și albumele și posturile de radio pe care le accesezi adesea.
 • Apple News – aplicația de știri indisponibilă în România va fi mai inteligentă în noua versiune de iOS, oferind cititorilor informații de actualitate și sugestii personalizate cu ajutorul lui Siri. De asemenea, ea va include povești alese de editorii Apple News într-o nouă filă Spotlight și va afișa cele mai bune videoclipuri ale zilei în Vizualizarea Azi.
 • Configurare automată – în cazul în care ții un dispozitiv iPhone, iPad și iPod touch nou în aproprierea unui dispozitiv iOS sau Mac pe care îl folosești deja, lucrurile tale personale, preferințele și parolele din Portcheiul iCloud vor fi importate rapid și în siguranță. O alternativă foarte bună la backup.

iOS 11 pentru dezvoltatori și aplicațiile de la terți

Worldwide Developers Conference este în primul rând o conferință adresată dezvoltatorilor de aplicații, așa că Apple a demonstrat în această seară cât de interesante vor fi noile experiențe AR pe iPhone și iPad, și a vorbit despre instrumentele care vor ajuta milioane de dezvoltatori talentați din întreaga lume să aducă noi funcționalități și experiențe celor peste 1 miliard de produse Apple active în întreaga lume.

Pe scurt, noutățile pentru aplicații sunt:

 • CoreML – un framework care simplifică, crearea de aplicații inteligente printr-un sistem de învățare automată care prezice, învață și devine mai inteligent pe măsură ce este folosit de către utilizatori. Avantajul acestuia este că permite ca procesarea datelor să se întâmple local, pe dispozitive, păstrând astfel performanțele ridicate ale aplicațiilor și protejând intimitatea utilizatorilor.
 • HomeKit devine mai accesibil, oferind dezvoltatorilor și pasionaților modalități simplificate de a începe și de a autentifica dispozitivele prin software. Mai precis, HomeKit ar putea să funcționeze de acum și pe accesoriile inteligente, ceea ce este o veste grozavă pentru utilizatori.
 • SiriKit – un framework care oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a integra Siri în aplicațiile lor și care în iOS 11 va accepta mai multe categorii de aplicații – inclusiv cele care generează liste cu sarcini, notițe și mementouri, aplicațiile bancare și cele care afișează coduri QR.
 • MusicKit – un framework ce permite dezvoltatorilor să integreze caracteristicile Apple Music în aplicațiile lor, oferind acces la peste 40 de milioane de melodii, recomandări, conținut promovat și căutări recente.
 • Depth Map API – a fost creat pentru Mod Portret și permite crearea de filtre de adâncime personalizate.
 • Trage și Aruncă și Fișiere – Apple a introdus API-uri pentru noile caracteristici adresate dispozitivelor iPad.
 • Conversații Business – Firmele vor putea genera conversații cu utilizatorii în interiorul aplicației Mesaje (similar cu Facebook Messenger, spre exemplu).

iOS 11 Disponibilitate

iOS 11 beta 1 este deja disponibil pentru dezvoltatorii de aplicații înscriși în programul iOS Developer la developer.apple.com și poate fi descărcat direct din meniul Actualizare software al iOS. Utilizatorii care doresc să încerce această versiune nouă de iOS, o vor putea face începând cu sfârșitul acestei luni, dacă sunt înscriși pe platforma Apple Software Beta. Lansarea versiunii finale și stabile de iOS 11 va avea loc în toamna acestui an (probabil în luna septembrie).

Ca de obicei, actualizarea iOS va fi gratuită pentru toți utilizatorii cu dispozitive iPhone, iPad și iPod touch eligibile. Mai multe detalii despre dispozitivele eligibile aici.

Pentru mai multe articole pe tema iOS 11, accesează acest link.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.