iPhone X a fost prezentat de Apple! Iată tot ce trebuie să știi despre iPhone-ul viitorului

Ecran Super Retina HD, Cameră TrueDepth, Face ID, chipset Apple A11 Bionic cu motor neural și multe alte caracteristici nemaiîntâlnite pe iPhone. Într-un cuvânt: iPhone X!

1
13012

La zece ani de când a revoluționat ideea de telefon mobil, Apple vrea să schimbe din nou regulile jocului cu iPhone X. Introdus în cadrul evenimentului media de pe 12 septembrie, iPhone X (a se citi iPhone Zece) reprezintă o concretizare a dezideratului companiei americane de a crea un smartphone care este numai ecran, marcând, totodată, o nouă eră pentru iPhone – „una în care dispozitivul se stinge în experiență.”

iPhone X are o superbă construcție din sticlă și un impresionant ecran Super Retina de 5,8 inchi, chipset Apple A11 Bionic, încărcare wireless și o cameră principală cu stabilizator optic de imagine la ambele obiective. Mai mult, grație noii camere frontale TrueDepth, noul iPhone le oferă utilizatorilor o nouă modalitate inovativă și sigură de debloca, autentifica și plăti prin Face ID.

„iPhone X este viitorul smartphone-ului. Este plin de noi tehnologii incredibile, cum ar fi sistemul de cameră inovativ TrueDepth, minunatul afișaj Super Retina și super rapidul cip A11 Bionic cu motor neural. iPhone X aduce noi experiențe de utilizator fluide – de la deblocarea iPhone-ului tău cu Face ID, la jucarea unor jocuri AR captivante, la partajarea de Animoji în Mesaje – este începutul următorilor zece ani pentru iPhone” – Philip Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing Global.

iPhone X Așa arată viitorul iPhone

Încă de când a gândit primul model de iPhone, Apple și-a propus să creeze un dispozitiv foarte inteligent a cărui carcasă și ecran să fie un singur element neîntrerupt. Zece ani mai târziu, compania americană a reușit să realizeze acest obiectiv.

Design – cea mai pură expresie a iPhone

Pentru a crea o suprafață continuă, în care nimic să nu stea în calea bunei experiențe de utilizare, Apple a decis să elimine emblematicul buton principal de pe panoul frontal al iPhone X, îngustând totodată rama de deasupra ecranului. Astfel, fața noului iPhone este ocupată în totalitate de un ecran înconjurat de o foarte îngustă ramă curbată ce creează o îmbinare aproape perfectă cu carcasa dispozitivului.

Un element oarecum inestetic la panoul frontal al iPhone X este „crestătura” din zona superioară a ecranului. Aceasta se datorează noului sistem de cameră TrueDepth ce este compus din senzori de proximitate și lumină ambientală, cameră cu infraroșii, iluminator IR, difuzor, microfon, cameră de 7 megapixeli și proiector punct.

Atât ecranul, cât și carcasa noului iPhone X sunt acoperite cu sticlă. Și nu vorbim aici despre orice fel de sticlă, ci despre cea mai durabilă sticlă folosită vreodată într-un smartphone. Potrivit Apple, aceasta are un strat de ridigizare care este cu 50% mai profund, iar la fabricarea ei se folosește un proces de colorare cu șapte straturi (pentru opacitate și tonalități cromatice mai precise) și un strat optic reflectorizant pentru îmbunătățirea culorilor. Ambele bucăți de sticlă de pe iPhone X sunt ușor curbate la margini, au un înveliș oleofob anti-amprente și sunt montate pe o structură din oțel inoxidabil.

Structura în cauză este dintr-un aliaj special creat de Apple care nu doar că este rezistent și ranforzează iPhone X, dar și arată bine, fiind curbată la ambele capete. Potrivit Apple, pentru finisajul gri stelar se folosește un proces numit „depunere fizică din vapori” pentru a se potrivi precis culoarea structurii din oțel cu cea a sticlei.

Structura din oțel a iPhone X găzduiește butoane pentru controlul volumului și un comutator Silențios (în stânga), un buton lateral alungit (pentru adormire/trezire, Siri, Apple Pay etc.; în dreapta), grilajul pentru difuzor, microfon și conectorul Lightning (în zona inferioară) și câteva mici antene.

La fel ca și iPhone 7 și iPhone 7 Plus, iPhone X este protejat împotriva scurgerilor, stropilor și chiar a prafului, fiind testat cu o clasificare de IP67, conform standardului IEC 60529 (IPX8 este singura clasificare mai bună decât aceasta).

iPhone X este disponibil cu finisaje gri stelar și argintiu (la ambele, rama panoului frontal este neagră). Apple nu a anunțat până acum intenția de a lansa finisajul auriu despre care s-a tot vorbit în ultimele luni (însă nu este exclus ca acesta să apară în lunile următoare).

În încheiere, trebuie să menționăm dimensiunile iPhone X: 143,6mm lungime, 70,9mm lățime și 7,7mm grosime. Comparativ cu iPhone 8 (modelul cu ecran de 4,7 inchi), el este, deci, mai lung cu 5,2mm, mai lat cu 3,6mm și mai gros cu 0,4mm. La capitolul masă, iPhone X cântărește 174 grame, fiind mai greu cu 26 de grame decât iPhone 8.

O nouă modalitate de a interacționa cu iOS

Neavând buton principal, iPhone X le oferă utilizatorilor o nouă modalitate de a interacționa cu sistemul de operare iOS: gesturi intuitive.

Totul începe cu aprinderea ecranului, care de acum se va putea realiza fie prin ridicarea iPhone-ului, fie prin atingerea ecranului său. Odată aprins, ecranul poate fi deblocat prin simpla tragere în sus a barei orizontale din zona inferioară a interfeței de utilizator. Un gest similar le va permite utilizatorilor să revină la ecranul principal (atunci când sunt într-o aplicație), în timp ce o glisare în sus urmată de o atingere mai lungă va permite accesarea comutatorului de sarcini (trecerea de la o aplicație la alta se va putea realiza și prin simpla glisare spre stânga sau spre dreapta pe noua bară din zona inferioară a ecranului).

Și cum glisarea în sus pe ecran este noua apăsare a butonului principal, s-ar putea să vă întrebați cum accesezi centrul de control pe iPhone X. Răspunsul este printr-o glisare în jos de pe „urechea” dreaptă a ecranului. „Atunci cum accesez centrul de notificări?” s-ar putea să vă mai întrebați unii dintre voi. Ei bine, printr-o glisare în jos de pe „urechea” stângă a ecranului.

În fine, accesarea Siri și a Apple Pay se va realiza prin apăsarea lungă a butonului lateral, respectiv prin dubla apăsare a acestui buton, care în continuare va putea fi folosit și pentru a bloca ecranul iPhone.

Ecran Super Retina HD

Ecranul Super Retina de 5,8 inchi din iPhone X este primul afișaj OLED „suficient de bun pentru a fi pus pe iPhone.” El este, deci, creat la standardele riguroase ale Apple, având un raport de contrast de 1.000.000 la 1, o rezoluție foarte înaltă (2436 pe 1125 pixeli; 458 de pixeli per inch), 3D Touch, o varietate largă a gamei cromatice și cea mai bună acuratețe a culorilor.

Sistemul avansat de administrare a culorilor din noul afișaj Super Retina HD este, conform descrierii făcute de oficialii Apple, cel mai bun din industrie, astfel că iPhone X va afișa automat nuanțele în formatul dorit de regizorul filmului la care te uiți / designerul aplicației pe care o folosești (P3 ori sRGB).

Ecranul iPhone X este primul care vine cu tehnologia True Tone. Aceasta folosește senzori avansați de lumină ambientală pe patru canale pentru a adapta automat culoarea și intensitatea ecranului în funcție de lumina mediului înconjurător, făcând cititul „mai natural și mai confortabil – aproape de experiența lecturii pe hârtie.”

Mai mult decât atât, iPhone X este primul iPhone care are un afișaj cu adevărat HDR (Gamă Dinamică Înaltă),

ceea ce înseamnă că pentru prima dată vei putea urmări filme și emisiuni în Dolby Vision și HDR10, iar pozele tale vor arăta mai bine ca oricând.

În fine, Apple susține că panoul OLED al iPhone 8 urmeză liniile dispozitivului până la extremitățile colțurilor, grație tehnologiilor inovative de fălțuire și stivuire a circuitelor. Mai mult, pixelii individuali sunt ajustați printr-un proces special pentru ca noi să ne bucurăm de colțuri line și nedeformate.

Face ID

Eliminarea butonului principal din iPhone X nu doar că a obligat-o pe Apple să gândească o nouă modalitate de a interacționa cu iOS, dar a afectat și senzorul de identificare a amprentelor. Astfel, în loc să îl relocheze pe carcasă ori să îl integreze în ecran, Apple a decis să înlocuiască Touch ID cu un nou sistem de autentificare.

Intitulat Face ID, acest nou sistem este descris de Apple ca fiind mai sigur, mai puternic și mai convenabil decât Touch ID pentru că îți scanează chipul și nu amprenta. Drept urmare, el poate fi folosit nu doar pentru deblocarea ecranului și accesarea unor aplicații, ci și pentru autorizarea plăților făcute prin Apple Pay, iTunes și App Store, și chiar pentru auto-completarea numelor de utilizator, parolelor și a datelor cardurilor în Safari.

Potrivit Apple, în spatele Face ID stă un sistem de cameră denumit TrueDepth. Acesta este compus din mai multe tehnologii inovative care lucrează în timp real pentru a te identifica:

  • Proiector puncte: proiectează peste 30.000 de puncte invizibile pe fața ta pentru a crea o imagine facială unică.
  • Cameră cu infraroșii: citește forma în care sunt așezate punctele pe fața ta, apoi trimite rezultatul la enclava securizată din cipul A11 Bionic pentru a confirma potrivirea cu chipul salvat.
  • Iluminator IR: O lumină infraroșie invizibilă va ajuta la identificarea chipului tău atunci când este întuneric.

Apple susține că a gândit Face ID în așa fel încât să deblocheze ecranul iPhone X doar atunci când te uiți la el și să nu poată fi păcălit cu fotografii și măști. Mai mult, sistemul va păstra, în deplină siguranță, imaginea ta facială, cu ajutorul Enclavei Securizate, și va face fiecare autentificare local, pe dispozitiv, și nu în cloud.

Pentru a spori și mai tare securitatea, Face ID detectează atenția, ceea ce înseamnă că va debloca dispozitivul iPhone doar atunci când ai fața îndreptată spre el și ochii deschiși. Asta înseamnă automat și că Face ID poate să îți prezinte doar ție anumite notificări și mesajele, poate ține ecranul aprins cât timp te uiți la el și poate reduce volumul unei alarme sau sonerii.

În fine, utilizatorii care se tem că schimbările înfățișării lor nu vor fi recunoscute de Face ID, trebuie să știe că sistemul folosește învățarea automată pentru a te identifica și dacă ți-ai pus ochelari pe ochi, porți o căciulă, ți-ai lăsat barbă etc.

Cameră frontală TrueDepth

Fiindcă sistemul de cameră TrueDepth din iPhone X înglobează senzori și camere sofisticate, iPhone X nu doar că poate să îți scaneze în siguranță chipul, dar poate face și selfie-uri cu Mod Portret și accesa Animoji.

Selfie cu Mod Portret

Pentru prima dată, utilizatorii de iPhone vor putea înregistra selfie-uri cu efectul de adâncime care îți pune fața în lumină și încețoșează fundalul, grație camerei TrueDepth din iPhone X. Aceasta, împreună cu cipul Apple A11 Bionic, capturează fotografia și creează instantaneu efectul de profunzime întâlnit adesea la DSLR.

Selfie cu Luminare Portret

Inspirat de cercetarea extinsă în arta și știința portretelor, noul mod Luminare Portret folosește algoritmi sofisticați pentru a calcula felul în care elementele faciale interacționează cu lumina. Rezultatul este folosit mai apoi pentru a crea efecte de luminare uimitoare.

Disponibilă, pentru început, în beta, Luminare Portret oferă următoarele efecte: lumină naturală, lumină de studio, lumină de contur, lumină de scenă și lumină de scenă mono (alb și negru).

Animoji

Grație aceleiași camere TrueDepth și impresionantului cip Apple A11 Bionic, iPhone X poate captura și analiza peste 50 de mișcări ale mușchilor faciali pentru ca apoi să îți transpună expresiile faciale și vocea peste 12 caractere Animoji (printre care se numără un panda, un unicorn, un robot, un cățel șamd.). Rezultatul poate fi mai apoi partajat via iMessage.

Clips

Aplicația gratuită oferită utilizatorilor de iPhone și iPad pentru a crea videoclipuri amuzante cu text, efecte speciale și nu numai va fi actualizată în curând pentru a le oferi utilizatorilor de iPhone X Selfie Scenes. Această caracteristică te va vârî în peisaje 360 animate, adăugând un plus de originalitate videoclipurilor tale.

Două camere de 12 megapixeli

iPhone X are un sistem fotografic care vede mai multe, înțelege mai multe și face mai multe grație celor doi senzori de 12 megapixeli, stabilizatorului optic de imagine și cipului Apple A11 Bionic.

Aidoma iPhone 7 Plus și iPhone 8 Plus, iPhone X are două camere. Prima are unghi larg, o diafragmă f/1,8, șase lentile, stabilizator optic de imagine și un senzor de 12 megapixeli mai mare și mai rapid. Cea de-a doua este o cameră telefoto cu diafragma f/2,4 ce are, pentru prima dată, stabilizator optic de imagine, mulțumită unei soluții inovatoare cu șapte magneți. Împreună, cele două camere oferă zoom optic 2X (sau digital, până la 10X), Mod Portret și imagini mai bune, chiar și atunci când luminozitatea din mediul ambiental este slabă.

Mod Portret

Introdus pe iPhone 7 Plus, Mod Portret devine și mai bun odată cu iPhone X. Grație noilor camere, el poate surprinde mai multe detalii, poate încețoșa mai natural fundalul, are performanțe îmbunătățite seara, iar la nevoie poate accesa blițul.

Luminare Portret

Bazată pe principiile fotografice de luminare, noua caracteristică Luminare Portret este disponibilă și pentru camera principală a iPhone X, combinând hardware și software complex pentru a produce efecte de lumină similare celor întâlnite până acum doar în studiourile foto.

Efectele de lumină oferite pentru început de noua caracteristică a camerei iPhone X sunt: lumină naturală, lumină de studio, lumină de contur, lumină de scenă și lumină de scenă mono (alb și negru).

Chipset Apple A11 Bionic (același ca și la iPhone 8 – 6 nuclee; 2 performante și patru foarte eficiente).

ISP nou

Noul și inteligentul procesor de semnal imagine creat de Apple ajută iPhone X să detecteze elementele din scene – persoane, mișcări, condiții de lumină, ș.a. – pentru a optimiza pozele chiar și după ce le-ai înregistrat. De asemenea, acest ISP oferă procesare avansată a pixelilor, captură cu varietate largă a gamei cromatice, auto-focalizare mai rapidă și fotografii HDR.

Bliț True Tone cu 4 LED-uri și Sincronizare Lentă

iPhone Zece are un bliț cu Sincronizare Lentă ce combină o viteză lentă de declanșare cu un impuls stroboscopic scurt. Acesta este folositor atunci când lumina este slabă și vrei un subiect în prim-plan cu fundal expus corect.

În plus, noul bliț cu patru LED-uri oferă o iluminare care este de până la două ori mai uniformă, ajutând astfel la reducerea spoturilor luminoase.

Video

La fel ca și iPhone 8, noul iPhone X poate să înregistreze video la o rezoluție de până la 4K și cu până la 60 de cadre pe secundă, ceea ce înseamnă că videoclipurile utilizatorilor vor fi nu doar foarte clare, ci vor și surprinde mișcările mai fluid, mai natural (anterior, iPhone putea filma 4K cu 30 cps sau 1080p cu 60 cps).

Și la capitolul video la ralanti a fost făcută o îmbunătățire, astfel că iPhone X va putea filma „cu încetinitorul” la o rezoluție maximă 1080p și cu până la 240 de cadre pe secundă. Modelele anterioare de iPhone reușeau să înregistreze video la ralanti la o rezoluție de 720p sau 1080p și cu până la 240 cps, respectiv 120 cps.

Înainte de a încheia cu acest capitol, trebuie să menționăm că iPhone X folosește atât un codificator video special ce efectuează procesare de imagine în timp real pentru calitate optimă, cât și compresie HEVC ce oferă utilizatorilor filmări de aceeași calitate, dar care ocupă jumătate din spațiu. Mai mult, acest iPhone are un sistem avansat de stabilizare video care folosește senzorul mai mare, procesorul de semnal imagine și stabilizatorul optic de imagine pentru a stabiliza tot ceea ce înregistrezi și pentru a reduce încețoșările produse de mișcare și tremur (mai ales atunci când lumina ambientală este redusă).

Chipset Apple A11 Bionic

Inima noii generații de iPhone este chipsetul Apple A11 Bionic – „cel mai puternic și mai inteligent cip pus vreodată într-un smartphone.”

La baza acestei afirmații stă, în primul rând, puterea fără precedent a noului cip pe 64 de biți. Potrivit Apple, A11 Bionic are 4,3 miliarde de tranzistori și șase nuclee, dintre care patru sunt ultra-eficiente, iar două sunt ultra-performante. Comparativ cu cipul Apple A10 Fusion, nucleele eficiente din A11 Bionic sunt cu 70% mai rapide, în timp ce nucleele performante sunt cu 25% mai rapide. Mai mult, spre deosebire de chipset-ul anterior, A11 Bionic poate utiliza toate nucleele simultan atunci când iPhone-ul are nevoie de un spor de putere.

Performanțele remarcabile ale Apple A11 Bionic se vor observa (mai ales) în aplicațiile și jocurile bazate pe realitate augmentată – vor fi mai fluide și mai realiste decât oricând -, precum și în aplicațiile care folosesc Metal 2 (API-ul oferit de Apple dezvoltatorilor pentru a crea jocuri în stilul celor pentru consolă) și Core ML (API-ul care permite integrarea învățării automate în aplicațiile terțe), grație GPU-ului optimizat special.

În al doilea rând, noul chipset este „cel mai inteligent” pentru că include un motor neural dual-core ce a fost proiectat special pentru învățarea automată (un tip de inteligență artificială care permite computerelor să învețe prin observare). El ajută, deci, sistemul de învățare automată să efectueze până la 600 de miliarde de operațiuni pe secundă pentru a recunoaște locuri, persoane și obiecte și stă în spatele unor funcționalități inovative, cum ar fi Face ID și Animoji.

Aidoma celorlalte chipset-uri proiectate de Apple, A11 Bionic este nu doar performant și inteligent, ci și foarte eficient din punct de vedere al consumului energetic. El atribuie sarcinile către nucleele performante și eficiente, în funcție de necesități, astfel că atunci când tu navighezi pe Internet sau trimiți mesaje, spre exemplu, se vor folosi procesoare eficiente pentru a reduce consumul de energie.

Autonomia bateriei

Grație Apple A11 Bionic și noii baterii proiectate special, iPhone X are o autonomie medie cu două ore mai mare decât cea a iPhone 7.

Potrivit Apple, utilizatorii noului iPhone vor putea să vorbească la telefon până la 21 de ore, vor putea folosi internetul până la 12 ore, vor putea viziona filme până la 13 ore sau vor putea asculta muzică până la 60 de ore, cu o singură încărcare completă.

Conectivitate

Așa cum era de așteptat, iPhone X se poate conecta la rețelele LTE Advanced și atinge viteze de până la 450Mbps.

Pe partea de Wi-Fi, la fel ca și până acum, iPhone X se poate conecta inclusiv la rețele 802.11ac și atinge viteze Gigabit.

Nou la acest capitol este suportul pentru standardul Bluetooth 5.0, care oferă o acoperire mai mare, viteze de transfer mai bune și alte câteva îmbunătățiri față de standardul Bluetooth 4.2 prezent pe modelele precedente de iPhone.

Difuzoare îmbunătățite

Introduse pentru prima dată pe iPhone 7 și iPhone 7 Plus, difuzoarele stereofonice sunt disponibile și în iPhone X, dar într-o variantă îmbunătățită. Potrivit Apple, noile difuzoare sunt poziționate în continuare pe panoul frontal și în dreptul conectorului Lightning, și sunt cu până la 25% mai puternice decât cele întâlnite la modelele anterioare de iPhone. De asemenea, difuzoarele stereo ale iPhone X au un bas mai profund.

Încărcare wireless pentru o lume fără fire

Scoaterea jackului de căști din gama 2016 de iPhone, lansarea unor MacBook-uri cu porturi mai puține și deloc diversificate sunt numai câteva dintre deciziile luate de Apple în ultima vreme care ne anunță că încet, dar sigur vom ajunge să trăim într-o lume fără fire. Și chiar dacă mai este mult până departe, Apple a mai făcut anul acesta un pas pentru a-și atinge dezideratul.

Da, după mulți alți producători de telefoane care au introdus încărcarea wireless în smartphone-urile lor de prin era mezozoică, a venit timpul ca și iPhone să suporte așa ceva.

Mulțumită carcasei din sticlă și unui sistem eficient de încărcare fără fir bazat pe omniprezentul standard Qi, iPhone X se va încărca prin inducție ori de câte ori va sta pe o suprafață de încărcare Qi. Prin urmare, iPhone X nu vine cu sistemul de încărcare fără fir de la distanță pe care îl așteptam cu toții după ani și ani în care am purtat grija cablurilor Lightning, deci va trebui să fie plasat pe o anumită suprafață pentru a se încărca.

Implementarea standardului Qi nu este neapărat un lucru rău. Deși nu este la fel de convenabil precum un sistem de încărcare de la distanță, încărcătoare bazate pe Qi se găsesc în tot mai multe locuri, începând cu hoteluri, cafenele și aeroporturi, și încheind cu cele mai recente autoturisme.

AirPower

Nici iPhone X și nici iPhone 8 sau iPhone 8 Plus nu vin cu încărcătoare wireless în cutie, drept pentru care Apple îi îndeamnă pe viitorii utilizatori să apeleze la soluțiile oferite de Belkin și Mophie (doi dintre producătorii de accesorii care au creat deja încărcătoare wireless speciale pentru noua gamă de iPhone).

În cazul în care vă întrebați de ce Apple nu recomandă un încărcător wireless propriu, ei bine răspunsul este pentru că (încă) nu are așa ceva. Totuși, compania americană a promis că în 2018 va lansa un încărcător wireless denumit AirPower ce va permite utilizatorilor să încarce simultan până la trei dintre dispozitivele compatibile – iPhone 8/X/8 Plus, Apple Watch și AirPods (versiunea 2017, cu etui care acceptă alimentarea wireless). Alte detalii, cum ar fi data exactă de lansare, prețul și specificațiile AirPower, nu au fost divulgate de Apple până acum.

iPhone X Preț și lansare

În ultimele luni au apărut foarte multe zvonuri care ne sugerau că iPhone X va costa 1.000$ sau mai mult și din păcate au fost confirmate acum de Apple.

Disponibil în versiuni cu 64GB și 256GB de stocare, iPhone X va putea fi cumpărat de la magazinele Apple din Europa, de la operatori și de la retailerii autorizați la un preț de pornire cuprins între 1.149€ (Germania, versiunea de 64GB) și 1.189€ (Italia, versiunea de 64GB).

Utilizatorii care doresc mai mult spațiu de stocare vor trebui să plătească 1.319€ (în Germania) / 1.329€ (în Franța, Belgia, Olanda etc.) / 1.359€ (în Italia) pentru versiunea de 256GB a iPhone X.

Cât despre lansare, și zvonurile care dădeau posibilă lansarea noului dispozitiv în octombrie sau noiembrie au fost, din păcate, corecte. Apple a anunțat că iPhone X va fi disponibil în magazinele din mai multe țări (printre care se numără și România) începând de vineri, 3 noiembrie. Astfel, primele precomenzi vor putea fi plasate o săptămână mai devreme, pe 27 octombrie.

Ce părere aveți despre iPhone X? Ce vă place cel mai mult/ce vă displace? Vă așteptăm comentariile mai jos în această pagină!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.