iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max au fost prezentate de Apple

- Publicitate -

iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max sunt poate cele mai așteptate dispozitive anunțate de către Apple în cadrul evenimentului media de pe 12 septembrie, fiind și cele mai performante modele de iPhone din noua gamă.

Noile modele vin cu o structură nouă, din titan, cu un design ușor modificat, cu buton pentru Acțiune care poate fi personalizat, cu îmbunătățiri semnificative pentru camere, cu un chipset Apple A17 Pro și cu… USB-C! Da, conectorul Lightning introdus în 2012 odată cu iPhone 5 nu și-a mai găsit locul și în gama 2023 de iPhone, fiind înlocuit cu ceva mult mai performant și mult mai prezent în rândul aparatelor electronice.

Aceasta este cea mai profesională gamă pe care am creat-o vreodată, cu design de titan de ultimă oră, cu cel mai bun sistem de camere pus pe iPhone ce face posibile noi spații de lucru și cu cipul A17 Pro, care deschide un nou capitol de performanță și jocuri cum nu s-au mai văzut pe iPhone. iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max reprezintă ceea ce poate da Apple mai bun (…) pentru a îmbunătăți experiențele de zi cu zi ale utilizatorilor noștri (…) – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing la nivel global.

iPhone 15 pro culori

iPhone 15 Pro Un aspect îmbunătățit 

De la iPhone 12 încoace, toate modelele de iPhone Pro pe care Apple le-a lansat au arătat, în linii mari, dacă exceptăm obiectivele, care au tot crescut în dimensiuni, la fel. Gama iPhone 15 Pro nu vine să schimbe radical aspectul binecunoscut al iPhone, dar aduce un aer ceva mai proaspăt, folosind noi materiale, muchii rotunjite la colțuri (dar totuși nu chiar la fel de mult precum la iPhone 11 Pro) și alte câteva îmbunătățiri.

Pentru prima dată pe iPhone, rama noilor modele este realizată dintr-un aliaj de titan grad 5, care este mai rezistent și mai ușor decât oțelul inoxidabil folosit așa modelele precedente. Deși prezentat de către Apple ca fiind un aliaj premium, exclusivist, folosit, de asemenea, și în industria aeronautică, trebuie precizat că acest aliaj este cel mai comun dintre aliajele de titan.

Noul aliaj vine la pachet cu o nouă textură, periată, diferită față de cea lucioasă a modelelor precedente. Îmbinarea ramei din titan cu cele două panouri de sticlă ale modelelor de iPhone 15 Pro se face ceva mai fin, grație muchiilor curbate. Mai mult, noua gamă vine cu cea mai îngustă ramă din jurul ecranului întâlnită până acum la iPhone.

Totodată, folosirea acestui aliaj aduce cu ea însăși și noi finisaje. În număr de patru, acestea sunt: titan negru, titan alb, titan albastru și titan natural. Sticla de pe spatele iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro rămâne cu o textură mată, în timp ce sticla din jurul camerelor este una lucioasă.

Apple laudă rezistența la impact a noilor modele, susținând că nu doar noul aliaj de titan pe care îl folosește la rama lor este rezistent, ci și panourile de sticlă din față (Ceramic Shield) și din spate sunt, fiind descrise a fi cele mai rezistente panouri de sticlă puse pe vreun smartphone (totuși, nu este momentan foarte clar dacă au fost făcute îmbunătățiri în privința lor sau au rămas la fel ca și la modelele anterioare de iPhone). Folosind, pentru prima dată în industrie, un proces termomecanic, rama din titan învelește substructura realizată din aluminiu reciclat în întregime, legând cele două metale rezistente prin îmbinare prin difuzie. Cadrul din aluminiu, interior, al noilor modele de iPhone ajută la o difuziune bună a căldurii, permițând, totodată, panoului de sticlă de pe spate să fie înlocuit mai ușor (o îmbunătățire față de ceea ce întâlneam la modelele precedente, unde sticla era lipită de cadru, făcând procesul de înlocuire dificil).

Având panouri Super Retina XDR cu ProMotion, mereu pornite, de 6,1 inch, respectiv 6,7 inch, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max nu aduc nimic nou în privința afișajului. Totuși, după cum precizam anterior, rama ecranului noilor modele este mai îngustă, un lucru care va fi vizibil atunci când sunt puse lângă un model mai vechi.

Un alt element de noutate la capitolul design este butonul de acțiune, care vine să înlocuiască acel comutator pentru modul silențios pe care l-am întâlnit la toate modelele de iPhone de până acum. Deși, implicit, apăsarea lungă a acestui nou buton poziționat deasupra butonului de mărire volum nu va face nimic altceva decât să activeze / dezactiveze modul Silențios, utilizatorii îl vor putea configura după bunul plac astfel încât apăsarea lui să deschidă camera sau lanterna, să activeze înregistrarea audio, să comute între modurile de concentrare, să pornească traducerea, caracteristici de accesibilitate ori chiar să declanșeze anumite scurtături. O apăsare lungă pe acest buton va declanșa o retroacțiune haptică specială și o animație în insula dinamică, care vor confirma activarea / dezactivarea funcției dorite.

Dimensiunile iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max au rămas aproximativ similare cu cele ale iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, cu precizarea că noile modele, grație titanului, sunt cu aproximativ 20% mai ușoare. Astfel, iPhone 15 Pro are o lungime de 146,6 mm, o lățime de 70,6 mm, o grosime de 8,25 mm și o masă de 187 grame, fiind mai scund, mai îngust, mai gros, dar mai ușor decât iPhone 14 Pro (147,5mm, 71,5mm, 7,85mm, respectiv 206 grame). Același lucru poate fi spus și despre iPhone 15 Pro Max, care are o lungime de 159,9 mm, o lățime de 76,7 mm, o grosime de 8,25 mm și o masă de 221 grame (față de iPhone 14 Pro Max – 160,7 mm, 77,6 mm, 7,85 mm, respectiv 240 grame).

A17 Pro Noua generație de chipset Apple

Spre deosebire de modelele de iPhone 15 care (re)folosesc chipset-uri Apple A16 Bionic împrumutate de la iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, gama iPhone 15 Pro are, sub capotă, chipset Apple A17 Pro. Această nouă generație de cipuri de la Apple este prima realizată pe o arhitectură pe 3 nanometri, are 19 miliarde de tranzistori, gigantul californian susținând că au fost îmbunătățite toate componentele chipset-ului său pe care îl descrie ca fiind cel mai bun din industrie.

CPU-ul Apple A17 Pro este cu 10% mai rapid decât cel de pe iPhone 15 / iPhone 14 Pro, conținând, totodată, îmbunătățiri de design și microarhitecturale față de A16 Bionic (totuși, în continuare are 2 nuclee de înaltă performanță și 4 nuclee de înaltă eficiență). Neural Engine al noului chipset este cu de până la 2 ori mai rapid, iar GPU-ul a fost reproiectat din temelii. Modificarea adusă GPU este descrisă ca fiind cea mai mare de până acum și se transpune în performanțe cu 20% mai mari grație, în parte, și celor 6 nuclee (cu unul mai mult față de A16 Bionic), care cresc performant de vârf și eficiența energetică. A17 Pro include un sistem accelerat hardware pentru calculul traiectoriei razelor, care este de 4 ori mai rapid decât cel bazat pe software, fapt ce se traduce, potrivit Apple, printr-o grafică mai lină, aplicații de realitate augmentată și jocuri mai spectaculoase.

Noul chipset de la Apple include un decodor AV1, care promite să îmbunătățească eficiența energetică și să ridice calitatea în timpul vizionării de conținut prin intermediul serviciilor de streaming. De asemenea, A17 Pro mai conține motoare dedicate pentru ProRes, afișajul mereu pornit, dar și un controler USB care promite viteze USB 3 pentru prima oară pe iPhone, de până la 10Gbps (sau de 20x mai mari decât cele oferite de USB-2 pe modelele anterioare de iPhone) și ieșire video până la 4K, la 60 de cadre pe secundă HDR.

În privința RAM, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max au 8 GB, cu 2 GB de RAM mai mult față de cei 6 GB cu care veneau iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max.

iPhone 15 Pro Un sistem de camere… Pro!

Desigur, mai multe elemente de noutate sunt întâlnite și la camerele noilor modele de iPhone. Deși, în linii mari, senzorii sunt exact aceiași ca și pe iPhone 14 Pro, îmbunătățirile aduse pe noile modele nu sunt deloc de neglijat.

Grație puternicului sistem de fotografie computațională și a senzorului de 48 de megapixeli (despre care Apple are grijă să sublinieze că este creat exclusiv pentru gama Pro de iPhone), camera principală a iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max va realiza în mod implicit fotografii la rezoluția de 24 de megapixeli. Deși aveau un senzor tot de 48 de megapixeli, modelele iPhone 14 Pro realizau implicit fotografii la o rezoluție de 12 megapixeli, ceea ce înseamnă că noile modele vor produce imagini ceva mai calitative (în special când faci zoom), dar care vor ocupa mai mult spațiu de stocare. Și rămânând la comparația cu iPhone 14 Pro, deși are o distanță focală implicită de 24 mm ca și modelul anterior, iPhone 15 Pro va permite utilizatorilor să aleagă între această distanță și alte două distanțe focale populare – 28 mm și 35 mm – și chiar să și-o aleagă pe cea favorită. Iar dacă iPhone 14 Pro putea fotografia la o rezoluție de 48 de megapixeli numai în formatul ProRAW, noile modele vor putea fotografia la o rezoluție de 48 de megapixeli și în format HEIF.

Alături de camera principală de 48 de megapixeli, iPhone 15 Pro mai vin cu o cameră cu obiectiv ultra larg de 12 megapixeli, care prezintă aceleași caracteristici ca și pe modelele precedente, dar și cu o cameră cu teleobiectiv. Iar în privința acesteia există, pentru prima dată de la iPhone 12 Pro încoace, o diferență între modelul Pro Max și cel mai mic. Pentru că dacă iPhone 15 Pro vine cu exact aceeași cameră cu teleobiectiv cu distanță focală de 77 mm și zoom optic 3x, putând obține zoom digital maxim până la 15x, mulțumită dimensiunilor mai mari, iPhone 15 Pro Max vine cu o cameră cu teleobiectiv complet nouă, cu distanță focală de 120 mm, care furnizează zoom optic 5x și zoom digital până la 25x. Având stabilizare optică pe 3 axe, această cameră are, conform Apple, cel mai avansat sistem de stabilizare pus până acum pe iPhone, realizând 10.000 de micro ajustări pe secundă (de 2 ori mai multe decât un iPhone 14 Pro Max). Diafragma noii camere de pe iPhone 15 Pro Max este tot f/2,8, la fel ca și în cazul camerei cu teleobiectiv de pe iPhone 15 Pro / iPhone 14 Pro, cu precizarea că, și pe acest model de iPhone ca și pe cel mai mic, utilizatorii pot obține zoom optic 2x cu ajutorul senzorului quad-pixel al camerei principale, beneficiind aici de o diafragmă mult mai bună, f/1,78.

Iar dacă din punct de vedere hardware noutățile aduse de camerele noilor modele de iPhone nu sunt atât de însemnate, Apple a făcut mai multe îmbunătățiri în ceea ce privește partea de software. Astfel, gigantul californian susține că noile modele pot produce portrete de două ori mai bune ca până acum, care surprind mai multe detalii, culori mai vii și o imagine de ansamblu mai bună pe timp de noapte. În premieră pe noua gamă de iPhone, utilizatorii vor putea realiza portrete fără a mai fi nevoiți să comute la modul Portret – atunci când o persoană sau un animal de companie este în cadru ori când utilizatorul atinge pentru a focaliza, iPhone-ul va înregistra și informațiile privind profunzimea, astfel încât poza respectivă să poată fi ulterior transformată în portret de pe un iPhone, iPad sau Mac. Mai mult, tot ulterior, utilizatorilor le va fi permis să mute focalizarea dintr-un portret de pe un subiect pe altul.

Apple susține că toate camerele noilor modele Pro de iPhone vor mai oferi îmbunătățiri în privința modului întunecat, care va surprinde detalii mai clare și culori mai vii, mulțumită Photonic Engine din A17 Pro. De asemenea, acestea includ Smart HDR 5, care, față de Smart HDR 4, de pe modelele precedente de iPhone, poate randa mai realist culorile de piele.

În privința filmărilor, Apple susține că a făcut îmbunătățiri pentru înregistrările în condiții de lumină slabă și pentru modul Acțiune. În plus, cu ajutorul unui cablu USB-3, utilizatorii vor putea să transfere mult mai rapid imaginile de pe iPhone pe Mac, precum și să înregistreze ProRes direct pe un mediu de stocare extern la o rezoluție maximă 4K cu 60 cps și HDR. Gama iPhone 15 Pro introduce o nouă opțiune pentru Loc encoding și este primul smartphone care acceptă ACES (Academy Color Encoding System).

Spre finele anului curent, Apple promite că va aduce o actualizare de iOS 17 care va permite înregistrarea de videoclipuri spațiale (3D) de pe iPhone 15 Pro. Acestea urmează să poată fi urmărite cu ajutorul noilor ochelari Apple Vision Pro, care au fost prezentați în vară, și care urmează a fi lansați la începutul anului viitor.

iPhone 15 Pro Conectivitate

Constrânsă de o modificare legislativă intrată în vigoare anul acesta în Uniunea Europeană, Apple a înlocuit vechiul port Lightning întâlnit pe toate modelele de iPhone lansate în ultimii 11 ani cu USB-C, fapt ce va permite utilizatorilor să încarce iPhone-ul cu același încărcător cu care încarcă MacBook-ul, iPad-ul sau un alt terț produs. Mai mult, Apple susține că noile modele vor permite utilizatorilor să-și încarce Apple Watch-urile sau AirPod-urile cu ajutorul iPhone. Noul conector aduce cu el compatibilitate pentru USB-3, cu viteze de transfer de până la 10 gigabiți pe secundă, de 20 de ori mai rapid decât pe modelele anterioare.

Atât iPhone 15 Pro, cât și iPhone 15 Pro Max au a doua generație a cipului Ultra Wideband pentru conștientizare spațială. Acesta oferă o rază de acoperire de până la 3 ori mai mare decât U1, permițând inclusiv localizarea precisă a prietenilor care își partajează localizarea, inclusiv în spații extrem de aglomerate.

Noile modele Pro de iPhone includ compatibilitate Wi-Fi 6E pentru performanțe wireless îmbunătățite, viteze de 2 ori mai rapide și sunt primele smartphone-uri care acceptă standardul Thread – un sistem de tip mesh pentru locuințele inteligente care îmbunătățește conectivitatea și răspunsul produselor conectate.

Ambele modele de iPhone 15 Pro sunt compatibile cu standardul de încărcare wireless Qi2 (însă au în continuare viteza de alimentare wireless limitată la 7,5W / 15W dacă alimentarea se face cu MagSafe), oferă o calitate audio mai bună în timpul apelurilor telefonice, grație caracteristicii de izolare a vocii, care va anula zgomotele din fundal pentru ca interlocutorul / interlocutorii să te audă mai clar.

Extinderea funcționalităților pentru siguranță

Introduse în gama iPhone 14, funcționalitățile pentru detectarea accidentelor și Urgență S.O.S. prin satelit sunt disponibile momentan în 14 țări, dar până la finele lunii curente Apple promite ca ele să ajungă și în Elveția și Spania.

Mai mult, grație infrastructurii de sateliți la care are Apple acces, noile modele de iPhone vor furniza și asistență rutieră prin satelit. Disponibilă inițial în SUA, noua funcționalitate va ajuta utilizatorii aflați în dificultate, chiar dacă nu au semnal celular, conectându-i prin satelit la AAA. Noua caracteristică funcționează într-o manieră similară cu cea de apelare a serviciilor de urgență prin satelit, însă va fi oferită abonaților AAA gratuit, 2 ani de la achiziția iPhone-ului.

iPhone 15 Pro Lansare și disponibilitate

iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max vor fi lansate în peste 40 de țări și regiuni pe 22 septembrie, precomenzile pentru acestea urmând a începe vineri, pe 15 septembrie.

iPhone 15 Pro va avea același preț ca și până acum, în SUA (999$), dar și aceeași capacitate de stocare de bază (128 GB). În Europa, acesta va costa 1.199€, cu 100€ mai puțin decât a costat iPhone 14 Pro la lansare. iPhone 15 Pro Max, în schimb, va costa 1.449€, adică la fel de mult cât a costat și iPhone 14 Pro Max, chiar dacă are o capacitate de stocare inițială mai mare, 256 GB. În SUA, în schimb (și, cel mai probabil, în alte regiuni), prețul acestuia este cu 100$ mai mare decât a fost prețul iPhone 14 Pro Max la lansare.

iPhone 15 Pro poate fi configurat cu 256 GB de stocare sau, aidoma iPhone 15 Pro Max, cu 512 GB ori 1 TB de stocare. Aceleași opțiuni au existat și pe modelele precedente.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.