Imediat după prezentarea iPhone 14 și a iPhone 14 Plus, Apple a introdus iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max. Noile modele de iPhone reprezintă un upgrade însemnat chiar și față de iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max.
- Citește și: iPhone 14 și iPhone 14 Plus au fost prezentate de către Apple. Iată tot ce trebuie să știi
Având așa-numita Insulă dinamică, care dă și mai mult sens noului decupaj din zona superioară a ecranului, un afișaj mereu aprins, chipset A16 Bionic, noi camere și caracteristici precum S.O.S. Urgențe prin satelit și un sistem pentru detectarea accidentelor auto, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max promit să îmbunătățească experiența utilizatorilor.
„Clienții noștri se bazează pe iPhone-urile lor în fiecare zi, iar cu iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max oferim progrese mai însemnate decât în oricare alt iPhone. iPhone 14 Pro introduce un sistem de camere care dă mai multă putere fiecărui utilizator – de la utilizatorul obișnuit și până la un profesionist – pentru a obține cele mai bune fotografii și filmări, dar și noi tehnologii inovative precum ecranul mereu aprins și Insula dinamică, care oferă noi interacțiuni cu notificările și activitățile aflate în desfășurare. Noi funcționalități revoluționare pentru siguranță aduc utilizatorilor și mai multă siguranță, oferindu-le ajutor atunci când au mai mare nevoie de el. Iar cu cipul A16 Bionic incredibil de puternic și de eficient și cu autonomia bateriei de o zi, acesta este cel mai bun iPhone de până acum” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing la nivel global.
iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max Un design familiar și un ecran mai avansat
În linii mari, noua gamă Pro de iPhone păstrează designul pe care îl întâlnim la aceste modele de la iPhone 12 încoace. De la muchiile drepte, rama din oțel inoxidabil, sticla mată, texturată de pe spate și până la decupajul pentru camere, totul arată aproape la fel. Totuși, cele trei camere de pe spate sunt acum mult mai mari decât la modelele anterioare și da, panoul frontal al iPhone 14 Pro a suferit o nouă schimbare după ce iPhone 13 venea cu un breton îngustat. Însă, probabil, în afară de noul decupaj sub formă de pastilă pentru camera frontală și sistemul Face ID care înlocuiește vestitul breton apărut odată cu iPhone X și despre care vom vorbi mai multe în cele ce urmează, cei mai mulți utilizatori nu vor sesiza alte modificări.
Ambele modele continuă să aibă o suprafață frontală Ceramic Shield, pe care Apple o descrie ca fiind cea mai dură sticlă pusă într-un smartphone. De asemenea, ele oferă protecție la praf și stropiri cu lichide, având o clasificare IP68 (ceea ce înseamnă că suportă o adâncime maximă de 6 metri, până la 30 de minute). Comparativ cu iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, noile modele sunt aproape imperceptibil mai lungi, mai groase și mai grele. iPhone 14 Pro are o lungime de 147,5mm, o lățime de 71,5mm, o grosime de 7,85mm și cântărește 206 grame (iPhone 13 Pro măsura 146,7mm / 71,5mm / 7,65 mm / 203 grame), în timp ce iPhone 14 Pro Max măsoară 160,7mm în lungime, 77,6mm în lățime, 7,85mm în grosime și cântărește 240 grame (iPhone 13 Pro măsura 160,8mm / 78,1mm / 7,65 mm / 238 grame).
La lansare, noile modele Pro de iPhone vor veni cu patru finisaje, dintre care două sunt aceleași întâlnite și la iPhone 13 Pro – auriu și argintiu. Noi sunt finisajele violet închis și negru stelar, pe care Apple le și folosește în cele mai multe dintre materialele sale.
Disponibil cu diagonale de 6,1, respectiv 6,7 inchi, afișajul iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max este unul Super Retina XDR (OLED) cu ProMotion (cu rate de reîmprospătare adaptive de până la 120 Hz) și, pentru prima oară pe iPhone, este mereu activ. Grație mai multor tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și ProMotion, care oferă o rată de reîmprospătare ce coboară, ca și în cazul Apple Watch, până la 1Hz, afișajul mereu pornit al iPhone 14 Pro va face ca ecranul de blocare al telefonului să îți ofere informațiile de care ai nevoie dintr-o privire. Atunci când nu îl folosești, iPhone-ul va avea mereu afișajul aprins, prezentându-ți ora, data, widget-urile, activitățile și chiar imaginea de fundal color pentru a nu mai fi nevoit să îl atingi sau ridici în vederea obținerii acestor informații.
Noul afișaj din iPhone 14 Pro va putea atinge aceeași luminozitate în HDR precum monitorul Pro Display XDR. Vorbim despre o luminozitate maximă în exterior de până la 2000 de niți, fiind cel mai luminos ecran pus vreodată pe un telefon și de două ori mai luminos decât cel al iPhone 13 Pro. Totuși, luminozitatea maximă tipică a iPhone 14 Pro este tot de 1000 de niți, iar luminozitatea maximă pentru HDR este de 1600 niți (față de 1200 niți cât avea iPhone 13 Pro).
În rest, caracteristicile ecranului iPhone 14 Pro au rămas aceleași de la modelele anterioare, cu precizarea că iPhone 14 Pro Max, grație faptului că este ușor mai îngust, dar mai înalt, are acum o rezoluție a ecranului de 2796 pe 1290 pixeli și o densitate de 460 de pixeli per inch, fiind mai mari decât rezoluția de 2778 pe 1284 pixeli și densitatea de 458 ppi a iPhone 13 Pro Max.
Insulă dinamică – o nouă experiență în iOS
Așa cum precizam anterior, controversatul breton introdus pe iPhone în 2017, odată cu iPhone X, a fost în sfârșit eliminat de către Apple. Cu toate acestea, pentru a nu sacrifica Face ID și nici calitatea camerei frontale a iPhone, gigantul californian nu a golit complet panoul frontal, ci a găsit o nouă soluție de design. Astfel, noul decupaj mai îngust și sub formă ovală al camerei și sistemului Face ID a primit o utilitate și în iOS, grație caracteristicii „Insulă dinamică”.
Practic, acest decupaj hardware va fi extins automat din software, la nevoie, pentru a afișa în timp real alerte importante, notificări și activități. Grație noii caracteristici, o parte dintre notificări nu vor mai acoperi conținutul de pe ecran decât atunci când interacționezi cu ele printr-o apăsare lungă. Astfel, atunci când vorbești la telefon, spre exemplu, decupajul se va extinde pentru a-ți arăta că este un apel în desfășurare și numai dacă vei apăsa pe el se va extinde și mai mult pentru a-ți afișa butoanele de control din timpul apelului. Același lucru se va întâmpla și pentru activități din fundal cum ar fi itinerariile din Hărți, muzica în redare și temporizatorul, dar și, în curând, în aplicații de la terți pentru informații precum scorurile meciurilor urmărite sau cursele de ride-sharing. În plus, atunci când două activități sunt în desfășurare (de exemplu, un itinerariu este pornit în timp ce muzica este în redare), ambele vor apărea în Insula dinamică, pentru ca tu să poți comuta rapid între ele și să le extinzi la nevoie.
Toate camerele au fost îmbunătățite semnificativ
Grație unei profunde integrări a hardware-ului cu software-ul, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max aduc ceea ce Apple numește Photonic Engine. Această nouă caracteristică promite să ofere un salt uriaș în calitatea imaginilor realizate în condiții de luminozitate medie și scăzută, pentru oricare dintre cele trei patru camere ale acestor modele. Apple precizează că, mulțumită Photonic Engine, calitatea imaginilor realizate în condiții de lumină slabă va fi de două ori mai bună pentru cele capturate cu ajutorul camerei principale, camerei frontale și a celei cu teleobiectiv și de trei ori mai bună pentru cele realizate cu camera superangulară. Această creștere în calitatea imaginilor se datorează faptului că noul Photonic Engine aplică Deep Fusion mai devreme în procesul de producere a imaginii pentru a păstra texturile, furniza culori îmbunătățite și menține mai multă informație în fotografii.
Pentru prima dată pe iPhone, gama iPhone 14 Pro vine cu o cameră principală cu o rezoluție de 48 de megapixeli, o distanță focală de 24 mm, o diagrafmă ƒ/1,78, un senzor quad-pixel care ajustează fotografia ce este realizată și include a doua generație a sistemului de stabilizare optică a imaginii la nivel de senzor. Pentru majoritatea fotografiilor, senzorul quad-pixel combină fiecare patru pixeli într-un singur pixel mare, de 2,44 µm, care produce imagini spectaculoase în condiții de lumină slabă, menținând fotografia la rezoluția de 12 megapixeli. Acest senzor quad-pixel mai oferă zoom optic 2x – și o distanță focală de 48 mm – prin utilizarea a 12 megapixeli din centrul senzorului pentru realizarea de fotografii cu zoom și permite înregistrarea de filmări la rezoluția 4K fără a aplica zoom digital. Practic, noul senzor oferă o calitate optică îmbunătățită la o distanță focală cu care utilizatorii sunt familiarizați inclusiv pentru fotografii realizate în Mod Portret. Apple afirmă că noul senzor cu quad-pixel mai aduce unele beneficii și pentru profesioniști, optimizând detaliile în ProRAW. Iar grație noului model de învățare automată proiectat special pentru senzorul quad-pixel, iPhone 14 Pro va înregistra ProRAW la 48 de megapixeli pentru a furniza un nivel de detalii fără precedent pe iPhone.
Din sistemul Pro de camere al iPhone 14 Pro mai face parte și camera cu teleobiectiv, care oferă zoom optic 3x ca și până acum, are o distanță focală de 77mm, o diagragmă ƒ/2,8, un obiectiv cu șase elemente și stabilizare optică a imaginii. Aceasta are o rezoluție tot de 12 megapixeli ca și până acum. Tot 12 megapixeli continuă să aibă și camera cu obiectiv superangular a iPhone 14 Pro, însă aceasta a fost îmbunătățită prin introducerea unor pixeli de 1,4 µm, care furnizează imaginii mai clare prin surprinderea mai multor detalii (un lucru vizibil inclusiv în fotografiile Macro). În rest, camera superangulară are o distanță focală de 13 mm, o diafragmă ƒ/2,2 (iPhone 13 Pro avea, pe camera cu obiectiv superangular, o diafragmă mai mare, de ƒ/1,8) și un obiectiv cu șase elemente. Cea de-a patra cameră a iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, camera frontală TrueDepth, are în continuare o rezoluție de 12 megapixeli, însă vine cu o diafragmă mai mare, ƒ/1,9 (față de ƒ/2,2), producând astfel imagini mai bune în condiții de luminozitate slabă. De asemenea, aceasta vine pentru prima dată cu autofocalizare, putând focaliza mai rapid atunci când lumina este redusă și surprinde imagini de grup de la o distanță mai mare.
În rest, toate camerele vin cu Mod Noapte, Smart HDR 4, Mod Portret cu Iluminare Portret, Mod Noapte pentru poze Portret, Stiluri fotografice și Apple ProRAW, caracteristici pe care le-am văzut însă și pe modelele anterioare. Îmbunătățit, însă, este blițul noilor modele, despre care Apple ne spune că se ajustează automat și are un șir de nouă LED-uri care își schimbă forma în funcție de distanța focală pentru care ai optat.
La capitolul video, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vin cu un nou Mod Acțiune, care promite să producă o stabilizare a imaginilor comparabilă cu cea a stabilizatoarelor tip gimbal. Noul mod atenuează scuturările, mișcările și vibrațiile puternice, astfel că filmarea ar trebui să arate perfect stabilizată, chiar dacă filmezi alergând, pedalând pe un drum denivelat și nu numai. Modul Cinematic pentru înregistrarea clipurilor video cu o profunzime de câmp redusă este acum disponibil la o rezoluție maximă 4K și cu până la 24 cps sau 30 cps.
Detectarea accidentelor și S.O.S. urgențe prin satelit
Asemenea noii game de Apple Watch anunțată astăzi, întreaga gamă iPhone 14 vine cu noi funcționalități pentru siguranță care vor putea oferi ajutor în caz de urgență tuturor utilizatorilor.
Grație noului accelerometru cu două nuclee capabil să măsoare forța G, detectând până la 256G, dar și noului giroscop cu gamă dinamică înaltă, noul sistem pentru detectarea accidentelor de pe iPhone poate detecta accidentele auto grave și apela serviciile de urgență în mod automat, în cazul în care utilizatorul a rămas inconștient sau nu poate ajunge la iPhone. Pentru determinarea cu acuratețe a producerii unui accident rutier, noul sistem mai folosește și barometrul, care acum poate detecta și modificările de presiune din interiorul mașinii, GPS, pentru a ști dacă s-a produs o modificare bruscă a vitezei, și microfonul, care poate recunoaște zgomotele puternice produse în timpul accidentelor auto grave. Datele venite de la toate aceste componente sunt folosite de niște algoritmi pentru mișcare proiectați de către Apple și antrenați cu date provenite în urma a peste un milion de ore de condus și a numeroase accidente rutiere pentru a oferi o acuratețe sporită. Atunci când utilizatorul poartă și un Apple Watch cu watchOS 9, sistemul de detectare a accidentelor va compara datele provenite de la ambele dispozitive pentru a determina cu o acuratețe și mai bună dacă s-a produs un accident. Iar dacă sistemul detectează că ai fost implicat într-un accident rutier mai puternic, pe iPhone / Apple Watch va apărea o interfață de apelare a serviciilor de urgență, serviciile de urgență fiind contactate automat dacă nu interacționezi deloc cu telefonul / ceasul (apelurile vor fi plasate folosind iPhone, de pe Apple Watch atunci când ai ceasul pe mână, deoarece se consideră că acesta îți va fi mai la îndemână).
Gama iPhone 14 mai vine și cu S.O.S. urgențe prin satelit. Disponibil inițial pentru utilizatorii din SUA și Canada începând cu luna noiembrie a acestui an și oferit gratuit vreme de doi ani, noul serviciu folosește o serie de componente noi puternic integrate în software pentru a permite antenelor să se conecteze în mod direct la sateliți pentru a-ți oferi posibilitatea de a contacta prin mesaje serviciile de urgență, atunci când nu ai deloc conexiune celulară sau Wi-Fi. Fiindcă sateliții sunt mereu în mișcare și au o lățime de bandă redusă, Apple susține că a optimizat puternic comunicarea prin mesaje, astfel că, odată conectat la satelit pentru a lua legătura cu serviciile de urgență (o interfață specială va ghida poziționarea iPhone pentru o conexiune optimă la satelit), telefonul îți va oferi o serie de întrebări cu răspunsuri predefinite care să ajute la determinarea problemei întâmpinate. Răspunsurile la întrebările inițiale și mesajele următoare, sunt transferate apoi la centre unde lucrează specialiști pregătiți de Apple care pot apela serviciile de urgență în locul utilizatorilor, transmițându-le nu doar informațiile primite prin mesaje, dar și date precum ID-ul Medical și localizarea. Apple susține că noua tehnologie va permite partajarea localizării nu doar pentru echipele de intervenție, dar și prin Găsire, atunci când nu ai o conexiune celulară sau Wi-Fi, ajutându-i pe cei dragi să știe unde te afli.
iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max A16 Bionic – cel mai rapid cip dintr-un smartphone
Spre deosebire de gamele precedente de iPhone, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max sunt singurele modele de iPhone 14 care vin cu un nou chipset – Apple A16 Bionic. Descris ca fiind cu generații în fața competiției și realizat folosind un proces de fabricație pe 4 nm, noul A16 Bionic aduce noi experiențe cum ar fi Insula dinamică, afișajul mereu aprins, noi funcționalități pentru fotografia computațională, păstrând în același timp autonomia bateriei de o zi.
Cu două nuclee de înaltă performanță și patru nuclee de eficiență, CPU-ul cu șase nuclee al cipului A16 Bionic este prezentat de către Apple ca fiind cu până la 40 de procente mai rapid decât cele ale competiției (pe care gigantul californian le prezintă ca fiind în continuare inferioare chipset-ului A13 Bionic din iPhone-ul 11 pe care l-a lansat în urmă cu trei ani). Aidoma A15 Bionic, noul chipset are un GPU cu cinci nuclee, care are cu 50% mai multă lățime de bandă pentru memorie – fapt ce îl face perfect pentru jocuri și aplicațiile care folosesc intens grafica – și un nou Neural Engine cu 16 nuclee, care este capabil să realizeze aproape 17 de trilioane de operațiuni pe secundă. Folosind arhitectura de fuziune Apple pentru a combina performanțele cu sisteme pentru reducerea consumului de energie, noul cip furnizează mai multe performanțe, consumând cu până la 20% mai puțin decât cipurile de pe modelele anterioare de iPhone.
Indispensabil sistemului Pro de camere, A16 Bionic aduce numeroase funcționalități pentru fotografia computațională. CPU, GPU, Neural Engine și procesorul de semnal imagine lucrează laolaltă pentru a scoate tot ce-i mai bun din noile camere și efectuează până la 4 trilioane de operațiuni pe fotografie.
În privința bateriei, se impune precizarea că noile modele nu oferă îmbunătățiri substanțiale față de iPhone 13 Pro, însă, conform datelor furnizate de către Apple, putem observa o creștere a autonomiei cu o oră pentru redarea video (și la iPhone 14 Pro și la iPhone 14 Pro Max). Din păcate, la capitolul alimentare, lucrurile stau exact la fel ca și la modelele de anul trecut, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro oferind posibilitatea alimentării a 50% din baterie în 30 de minute folosind un adaptor de alimentare de 20W sau mai puternic, încărcare wireless MagSafe de până la 15W și încărcare wireless Qi de până la 7,5W. Evident, așa cum se întâmplă deja de doi ani încoace, nici iPhone 14 Pro și nici iPhone 14 Pro Max nu vin cu adaptoare de alimentare în cutie.
5G și conectivitate celulară îmbunătățită
De la iPhone 12 încoace, toate modelele de iPhone lansate de către Apple au venit cu conectivitate 5G. Desigur, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max nu puteau face excepție, Apple declarând că peste 250 de operatori din peste 70 de piețe din întreaga lume (inclusiv România) acceptă conectivitatea 5G a iPhone.
Un element de noutate al gamei iPhone 14 este acela că nu mai vine, în SUA, cu compatibilitate pentru dublu SIM (nano-SIM și eSIM), noile modele fiind compatibile numai dual eSIM. Acest eSIM permite utilizatorilor să se conecteze cu ușurință, precum și să transfere rapid planurile de date în mod digital, fiind o alternativă mai sigură la SIM-urile fizice. De asemenea, eSIM îți permite să ai mai multe planuri de date pe un singur dispozitiv. Se pare, totuși, că modelele comercializate în Europa vor fi în continuare compatibile dublu SIM, deci vom putea folosi în continuare o cartelă SIM fizică și una digitală în modelele iPhone comercializate la noi.
În privința Wi-Fi, trebuie punctat faptul că iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max continuă să ofere compatibilitate pentru Wi-Fi 6 (802.11ax) cu 2×2 MIMO, însă vin cu Bluetooth 5.3 (modelele precedente ofereau Bluetooth 5.0).
iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max Lansare și preț
Deși existau zvonuri care indicau faptul că Apple va face un upgrade spațiului de stocare minim de pe iPhone, se pare că iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vin în continuare cu aceleași variante pentru stocare ca și modelele precedente – 128 GB, 256 GB, 512 GB și 1 TB.
Lansarea noilor modele va avea loc vinerea viitoare, pe 16 septembrie, însă precomenzile vor fi deschise începând de vineri, 9 septembrie, la ora României 15:00. iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vor fi lansate pe 16 septembrie în România, Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, SUA și alte peste 30 de țări și regiuni. Următorul val de lansare este vineri, pe 23 septembrie și va include Turcia și alte peste 20 de țări și regiuni.
Cât despre prețul iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, acesta a rămas nemodificat în SUA, dar în Europa noile modele vor fi însemnat mai scumpe decât modelele precedente. În Germania, spre exemplu, iPhone 14 Pro pornește de la 1.299€, iar iPhone 14 Pro Max pornește de la 1.449€. La lansare, iPhone 13 Pro avea un preț de pornire de 1.149€, în timp ce iPhone 14 Pro Max avea un preț de pornire de 1.249€. Creșterea aceasta de prețuri trebuie pusă pe seama deprecierii monedei euro în raport cu dolarul american. Deocamdată este greu de spus care vor fi prețurile în România, dar anul trecut am avut surpriza ca retailerii de la noi să practice prețuri marginal mai mici decât magazinele Apple din Europa.
Dinamic Island & Emergency Call update – par sa fie singurele noutati cu adevarat interesante pe care le aduce Iphone 14.