iPhone 14 și iPhone 14 Plus au fost prezentate de către Apple. Iată tot ce trebuie să știi

- Publicitate -

iPhone 14 și iPhone 14 Plus sunt noile modele „accesibile” din gama 2022 de iPhone. Spre deosebire de gama precedentă, iPhone 14 nu mai vine cu un model mini, ci cu un model mai mare, Plus.

Având ecrane cu aceleași diagonale precum iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 și, respectiv, iPhone 14 Plus oferă îmbunătățiri destul de mici față de modelele din gama precedentă. Acestea au o cameră principală și o cameră TrueDepth îmbunătățite față de iPhone 13, incluzând totodată noul Photonic Engine. Sub capotă, acestea continuă să includă un cip Apple A15 Bionic cu un GPU pe 5 nuclee, care oferă performanțe ușor îmbunătățite în jocuri și aplicațiile solicitante din punct de vedere grafic. De asemenea, la fel ca și gama 2022 de Apple Watch, iPhone 14 și iPhone 14 Plus includ un sistem de detectare a accidentelor și S.O.S. urgențe prin satelit, iar iPhone 14 Plus este descris de către Apple ca fiind iPhone-ul cu cea mai bună autonomie a bateriei de până acum.

„Clienții noștri se bazează zilnic pe iPhone-urile lor, iar iPhone 14 și iPhone 14 Plus introduc noi tehnologii revoluționare și noi caracteristici importante pentru siguranță. Cu noul afișaj mai mare de 6,7 inch de pe iPhone 14 Plus, utilizatorii se vor putea bucura de mai mult conținut pe ecran atunci când navighează pe web și de și mai mult text. Ambele telefoane au o nouă cameră Principală puternică ce oferă un salt uriaș în performanțele înregistrate în condiții de lumină slabă, oferă conectivitate avansată cu 5G și eSIM și performanțe incredibile grație A5 Bionic, care ajută la o autonomie a bateriei și mai bună. Toate acestea, integrate puternic în iOS 16, fac din iPhone un produs mai esențial ca oricând” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing la nivel global.

iphone 14 plus culori

iPhone 14 și iPhone 14 Plus Design și ecran

De la poziționarea camerelor de pe spate, la formă, butoane, decupaje și până la aspectul ecranului principal, iPhone 14 arată identic cu iPhone 13. Iar iPhone 14 Plus este doar un iPhone 14 mai mare. Practic, noile modele au o ramă din aluminiu, sticlă lucioasă pe spate și un panou frontal cu… breton. Pentru că nu, spre deosebire de modelele mai scumpe din gama Pro, iPhone 14 și iPhone 14 Plus nu se bucură de „Insula Dinamică” ce vine cu un nou decupaj pentru Face ID și camera frontală.

Ambele modele continuă să aibă o suprafață frontală Ceramic Shield, pe care Apple o descrie ca fiind cea mai dură sticlă pusă într-un smartphone. De asemenea, ele oferă protecție la praf și stropiri cu lichide, având o clasificare IP68 (ceea ce înseamnă că suportă o adâncime maximă de 6 metri, până la 30 de minute). Comparativ cu iPhone 13, iPhone 14 este la fel de lung (146,7 mm), la fel de lat (71,5 mm), dar mai gros (7,8 mm față de 7,65 mm) și cu un gram mai ușor (172 grame). iPhone 14 Plus, pe de altă parte, are o lungime de 160,8 mm, o lățime de 78,1 mm și o grosime de 7,8 mm, cântărind 203 grame. Practic, noul iPhone 14 Plus  este cu 0,1 mm mai lung, cu 0,4 mm mai lat, cu 0,05 mm mai subțire și cu 37 de grame mai ușor decât un iPhone 14 Pro Max.iphone 14 violet

La lansare, noile modele de iPhone 14 vor veni cu cinci finisaje, dintre care trei sunt aceleași întâlnite și la iPhone 14 – (Product)RED, strălucire stelară și miezul nopții. Noi sunt finisajele albastru și violet (albastru era disponibil și pe gama anterioară, dar finisajul de pe iPhone 14 este mai deschis).

Apple susține că ambele modele au un design intern reproiectat pentru a dispersa căldura mai ușor.

Ecranele noilor iPhone 14 și iPhone 14 Plus au diagonale de 6,1 inch, respectiv 6,7 inch, sunt Super Retina XDR (cu tehnologie OLED), au o rezoluție de 2532 pe 1170 pixeli (460 pixeli per inch), respectiv 2778 pe 1284 pixeli (458 pixeli per inch – ca și iPhone 13 Pro Max) și oferă Dolby Vision. Alți parametri, precum contrastul (cu un raport de 2.000.000:1), luminozitatea tipică de 800 de niți și maximă (HDR) de 1.200 de niți au rămas neschimbați de la generația precedentă.iphone 14 plus camere

Îmbunătățiri pentru camere

iPhone 14 vine cu îmbunătățiri la nivelul celor trei camere, grație atât unor componente ceva mai bune, cât și optimizărilor software. Astfel, noile modele beneficiază de o cameră principală de 12 megapixeli, cu o distanță focală de 26 mm, o diafragmă ƒ/1,5 (iPhone 13 avea difragmă ƒ/1,6), cu pixeli de 1,9 µm și cu stabilizare optică la nivel de senzor. Camera cu obiectiv superangular are în continuare aceleași specificații precum cea de pe modelele anterioare, dar furnizează îmbunătățiri grație Photonic Engine despre care vom discuta mai jos. Iar camera frontală se bucură și ea de un upgrade însemnat, având acum o diafragmă ƒ/1,9 și, pentru prima dată, autofocalizare, care îi va permite să focalizeze mai bine în condiții de lumină slabă și să surprindă fotografii de grup de la distanță mai mare.

Grație unei profunde integrări a hardware-ului cu software-ul, iPhone 14 și iPhone 14 Plus aduc ceea ce Apple numește Photonic Engine. Această nouă caracteristică promite să ofere un salt uriaș în calitatea imaginilor realizate în condiții de luminozitate medie și scăzută, pentru oricare dintre cele trei patru camere ale acestor modele. Apple precizează că, mulțumită Photonic Engine, calitatea imaginilor realizate în condiții de lumină slabă va fi de două ori și jumătate mai bună pentru cele capturate cu ajutorul camerei principale și de două ori mai bună pentru imaginile surprinse cu ajutorul camerei cu obiectiv superangular și a camerei frontale TrueDepth. Această creștere în calitatea imaginilor se datorează faptului că noul Photonic Engine aplică Deep Fusion mai devreme în procesul de producere a imaginii pentru a păstra texturile, furniza culori îmbunătățite și menține mai multă informație în fotografii.

La capitolul video, iPhone 14 și iPhone 14 Plus vin cu un nou Mod Acțiune, care promite să producă o stabilizare a imaginilor comparabilă cu cea a stabilizatoarelor tip gimbal. Noul mod atenuează scuturările, mișcările și vibrațiile puternice, astfel că filmarea ar trebui să arate perfect stabilizată, chiar dacă filmezi alergând, pedalând pe un drum denivelat și nu numai. Modul Cinematic pentru înregistrarea clipurilor video cu o profunzime de câmp redusă este acum disponibil la o rezoluție maximă 4K și cu până la 24 cps sau 30 cps.

O altă îmbunătățire adusă iPhone 14 și iPhone 14 Plus se referă la bliț, care este cu 10% mai puternic decât la modelele din gama precedentă, având totodată o mai bună uniformitate.

Detectarea accidentelor și S.O.S. urgențe prin satelit

Asemenea noii game de Apple Watch anunțată astăzi, întreaga gamă iPhone 14 vine cu noi funcționalități pentru siguranță care vor putea oferi ajutor în caz de urgență tuturor utilizatorilor.

Grație noului accelerometru cu două nuclee capabil să măsoare forța G, detectând până la 256G, dar și noului giroscop cu gamă dinamică înaltă, noul sistem pentru detectarea accidentelor de pe iPhone poate detecta accidentele auto grave și apela serviciile de urgență în mod automat, în cazul în care utilizatorul a rămas inconștient sau nu poate ajunge la iPhone. Pentru determinarea cu acuratețe a producerii unui accident rutier, noul sistem mai folosește și barometrul, care acum poate detecta și modificările de presiune din interiorul mașinii, GPS, pentru a ști dacă s-a produs o modificare bruscă a vitezei, și microfonul, care poate recunoaște zgomotele puternice produse în timpul accidentelor auto grave. Datele venite de la toate aceste componente sunt folosite de niște algoritmi pentru mișcare proiectați de către Apple și antrenați cu date provenite în urma a peste un milion de ore de condus și a numeroase accidente rutiere pentru a oferi o acuratețe sporită. Atunci când utilizatorul poartă și un Apple Watch cu watchOS 9, sistemul de detectare a accidentelor va compara datele provenite de la ambele dispozitive pentru a determina cu o acuratețe și mai bună dacă s-a produs un accident. Iar dacă sistemul detectează că ai fost implicat într-un accident rutier mai puternic, pe iPhone / Apple Watch va apărea o interfață de apelare a serviciilor de urgență, serviciile de urgență fiind contactate automat dacă nu interacționezi deloc cu telefonul / ceasul (apelurile vor fi plasate folosind iPhone, de pe Apple Watch atunci când ai ceasul pe mână, deoarece se consideră că acesta îți va fi mai la îndemână).

Gama iPhone 14 mai vine și cu S.O.S. urgențe prin satelit. Disponibil inițial pentru utilizatorii din SUA și Canada începând cu luna noiembrie a acestui an și oferit gratuit vreme de doi ani, noul serviciu folosește o serie de componente noi puternic integrate în software pentru a permite antenelor să se conecteze în mod direct la sateliți pentru a-ți oferi posibilitatea de a contacta prin mesaje serviciile de urgență, atunci când nu ai deloc conexiune celulară sau Wi-Fi. Fiindcă sateliții sunt mereu în mișcare și au o lățime de bandă redusă, Apple susține că a optimizat puternic comunicarea prin mesaje, astfel că, odată conectat la satelit pentru a lua legătura cu serviciile de urgență (o interfață specială va ghida poziționarea iPhone pentru o conexiune optimă la satelit), telefonul îți va oferi o serie de întrebări cu răspunsuri predefinite care să ajute la determinarea problemei întâmpinate. Răspunsurile la întrebările inițiale și mesajele următoare, sunt transferate apoi la centre unde lucrează specialiști pregătiți de Apple care pot apela serviciile de urgență în locul utilizatorilor, transmițându-le nu doar informațiile primite prin mesaje, dar și date precum ID-ul Medical și localizarea. Apple susține că noua tehnologie va permite partajarea localizării nu doar pentru echipele de intervenție, dar și prin Găsire, atunci când nu ai o conexiune celulară sau Wi-Fi, ajutându-i pe cei dragi să știe unde te afli.

A15 Bionic – acum cu GPU pe 5 nuclee

Spre deosebire de gama precedentă de iPhone, modelele mai accesibile de anul acesta nu mai beneficiază de același chipset precum cele Pro. Astfel, dacă pe iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max vom primi A16 Bionic, pe iPhone 14 și iPhone 14 Plus vom primi același A15 Bionic de anul trecut, însă nu în versiunea de pe iPhone 13, ci în cea de pe iPhone 13 Pro (Max).

Mai precis, chipset-ul A15 Bionic al iPhone 14 (Plus) are un GPU pe 5 nuclee, în timp ce versiunea de pe iPhone 13 și iPhone 13 mini avea un GPU pe 4 nuclee. Apple promite că până și acest chipset de anul trecut este mai rapid decât cele găsite în telefoanele concurente, furnizând acum o grafică îmbunătățită în jocurile solicitante și în aplicațiile pentru video, oferind totodată și noi caracteristici pentru cameră, cum ar fi Photonic Engine și mod Cinematic.

CPU-ul chipset-ului A15 Bionic este unul pe 6 nuclee, care include două nuclee de înaltă performanță și 4 nuclee de eficiență, iar Neural Engine are tot 16 nuclee, fiind capabil de 15,8 trilioane de operațiuni pe secundă pentru o învățare automată mai rapidă ca oricând.

Cât despre baterie, Apple descrie iPhone 14 Plus ca fiind modelul cu cea mai mare autonomie de până acum. Potrivit datelor furnizate de compania californiană, noul model poate reda video până la 26 de ore sau până la 20 de ore prin streaming și audio până la 100 de ore cu o singură încărcare. iPhone 14 vine și el cu îmbunătățiri față de modelul anterior, putând reda video până la 20 de ore sau 16 ore prin streaming (cu câte o oră mai mult decât iPhone 13) sau audio până la 80 de ore (cu 5 ore mai mult ca iPhone 13).

Alimentarea noilor modele se va face la fel de rapid ca și până acum, iar folosind adaptorul de alimentare de 20W, vei putea obține o încărcare de 50% a bateriei în 30 de minute. În plus, cu MagSafe, bateria se va încărca cu o putere de 15W, iar wireless, prin standardul Qi, se va încărca cu până la 7,5W. De reținut este că nici aceste noi modele nu vor veni în cutie cu încărcător, fiind însoțite numai de cablul de alimentare.

5G și conectivitate celulară îmbunătățită

De la iPhone 12 încoace, toate modelele de iPhone lansate de către Apple au venit cu conectivitate 5G. Desigur, iPhone 14 și iPhone 14 Plus nu puteau face excepție, Apple declarând că peste 250 de operatori din peste 70 de piețe din întreaga lume (inclusiv România) acceptă conectivitatea 5G a iPhone.

Un element de noutate al gamei iPhone 14 este acela că nu mai vine, în SUA, cu compatibilitate pentru dublu SIM (nano-SIM și eSIM), noile modele fiind compatibile numai dual eSIM. Acest eSIM permite utilizatorilor să se conecteze cu ușurință, precum și să transfere rapid planurile de date în mod digital, fiind o alternativă mai sigură la SIM-urile fizice. De asemenea, eSIM îți permite să ai mai multe planuri de date pe un singur dispozitiv. Se pare, totuși, că modelele comercializate în Europa vor fi în continuare compatibile dublu SIM, deci vom putea folosi în continuare o cartelă SIM fizică și una digitală în modelele iPhone comercializate la noi.

În privința Wi-Fi, trebuie punctat faptul că iPhone 14 și iPhone 14 Plus continuă să ofere compatibilitate pentru Wi-Fi 6 (802.11ax) cu 2×2 MIMO, însă vin cu Bluetooth 5.3 (modelele precedente ofereau Bluetooth 5.0).

iPhone 14 și iPhone 14 Plus Lansare și disponibilitate

iPhone 14 și iPhone 14 Plus vor fi comercializate în trei versiuni, cu spații de stocare de 128 GB, 256 GB și 512 GB. Lansarea iPhone 14 are loc pe 16 septembrie, vineri, fiind precedată de o sesiune de precomenzi care va începe mâine, 9 septembrie, la ora României 15:00.

Și da, România face parte din cele peste 30 de țări și regiuni în care iPhone 14 va fi disponibil săptămâna viitoare, o sesiune de precomenzi urmând a începe mâine după-amiază.

iPhone 14 Plus va fi lansat, în România și alte țări, abia în data de 7 octombrie.

Privitor la preț, iPhone 14 de 128 GB costă, în Germania, 999€, în timp ce iPhone 14 Plus costă 1.149€. Practic, iPhone 14 este cu 100€ mai scump decât a fost la lansare iPhone 13, iar acest lucru trebuie pus pe seama deprecierii monedei euro în raport cu dolarul american.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.