iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max au fost prezentate de către Apple. Iată ce trebuie să știi

- Publicitate -

Gama iPhone din 2021 cuprinde, pe lângă iPhone 13 mini și iPhone 13, și două modele Pro. Prezentate pe 14 septembrie, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max sunt „mai pro decât oricând”, potrivit companiei californiene, fiind cele mai performante modele ale sale.

Și cum anul trecut a fost criticată decizia Apple de a diferenția iPhone 12 Pro de iPhone 12 Pro Max și prin anumite componente ale camerei, anul acesta iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max au aceleași caracteristici noi, diferența dintre ele fiind dată de dimensiuni și de capacitatea bateriei. Deși am putea spune că noile modele sunt un fel de iPhone 12s Pro (Max), Apple susține că acestea au fost reproiectate și la interior și la exterior, ambele modele venind acum cu un afișaj OLED Super Retina XDR complet nou, cu tehnologia ProMotion, care oferă o rată de reîmprospătare de până la 120Hz.

Sistemul „pro” cu trei camere al noilor modele primește o îmbunătățire semnificativă, având noi camere cu unghi larg, ultra larg și telefoto capabile să surprindă imagini superbe. Noul hardware al camerelor este ajutat și de puternicul chipset Apple A15 Bionic, împreună oferind caracteristici complet noi, cum ar fi fotografie macro pe noua cameră cu unghi ultra larg, o îmbunătățire de 2,2 ori a performanțelor camerei cu unghi larg în condiții de luminozitate scăzută, noi caracteristici de fotografie computațională, cum ar fi Stiluri fotografice, și un mod nocturn disponibil pe toate camerele. Și pe partea de video a fost făcut un salt remarcabil datorită noului hardware al iPhone 13 Pro (Max), noile modele oferind utilizatorilor un mod cinematic pentru tranziții în profunzimea câmpului, video Time-lapse și Slo-mo macro, și performanțe în condiții de luminozitate scăzută chiar mai bune decât cele de pe modelele anterioare. Ambele modele oferă fluxuri de lucru profesionale de la un capăt la altul în Dolby Vision și, pentru prima dată, ProRes pentru video.

iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max mai includ tehnologia 5G cu mai multe benzi decât modelele anterioare pentru o acoperire mai bună, o îmbunătățire semnificativă a autonomiei bateriei, capacitate de stocare de până la 1 TB și un panou frontal Ceramic Shield / Scut ceramic, care este mai rezistent decât orice altă sticlă folosită vreodată într-un smartphone.

„iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max completează cea mai pro gamă iPhone de până acum cu cele mai mari progrese în sistemul nostru de camere, cea mai bună autonomie a bateriei dintr-un iPhone și cele mai bune performanțe înregistrate de un smartphone, stabilind un nou standard pentru iPhone și oferind noi experiențe incredibile. Noul sistem de camere pro oferă mai multe capacități de fotografiere pro, cum ar fi zoomul telefoto îmbunătățit, fotografia macro, Stiluri fotografice, Mod cinematic, precum și video ProRes și Dolby Vision. Afișajul Super Retina XDR cu ProMotion este cel mai bun afișaj al nostru; răspunde în mod inteligent conținutului de pe ecran, oferă performanțe grafice fantastice și este perfect pentru orice experiență de vizionare” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing Global.

iphone 13 pro max culori

iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max Design

În continuare, gama „pro” de iPhone se diferențiază de celelalte modele și prin materialele folosite. iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max păstrează, în linii mari, designul și materialele folosite la modelele anterioare, astfel că vorbim despre două dispozitive cu panouri frontale și spate drepte, o ramă cu muchii teșite, fabricată din oțel inoxidabil chirurgical, cu un finisaj elegant care este rezistent la zgârieturi și coroziune. Spatele acestor dispozitive este fabricat în continuare folosind o sticlă texturată, mată, și înglobează un modul de camere și senzori nou, mai mare decât cel al iPhone 12 Pro, cu un inel din oțel inoxidabil în jurul obiectivelor din safir ale tuturor celor trei camere. Cele două modele de iPhone 13 „Pro” sunt disponibile în patru finisaje create folosind mai multe straturi de ceramică metalică la scară nanometrică aplicată pe suprafețe pentru obținerea unui finisaj durabil și aspectuos. Finisajele obținute astfel sunt grafit, auriu, argintiu și albastru Sierra.

Ambele modele au o clasificare IP68 pentru rezistența la contactul cu apa (adâncime maximă 6m, până la 30 de minute), fiind protejate împotriva stropirilor cu lichide comune.

Dimensiunile noilor modele au rămas aproape neschimbate. Acestea sunt la fel de late (71,5 mm / 78,1 mm) și la fel de lungi (146,7 mm / 160,8 mm) precum iPhone 12 Pro / iPhone 12 Pro Max, dar sunt puțin mai groase și mai grele. Datorită, cel mai probabil, folosirii unei baterii de capacitate mai mare, noile iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max măsoară 7,65 mm în grosime, fiind cu 0,25 mm mai groase decât modelele precedente. De asemenea, ele se vor simți puțin mai grele în mână, datorită creșterii masei la 204 grame (față de 187 grame) în cazul iPhone 13 Pro, respectiv la 240 grame (față de 226 grame) în cazul iPhone 13 Pro Max.

breton iphone 13
Sursa foto: MacRumors

Pe partea frontală, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, asemenea modelelor anterioare, sunt protejate de un panou frontal cu Ceramic Shield / Scut ceramic, care este mai rezistent decât orice altă sticlă folosită într-un smartphone. Tot pe partea frontală, noile modele de iPhone 13 Pro (Max) au acum un „breton” mai îngust cu 20%, dar aproape insesizabil mai gros decât modelele precedente. Acesta găzduiește un sistem de camere TrueDepth reproiectat, care oferă în continuare aceleași funcționalități pentru Face ID și puțin mai mult spațiu pe ecran. Trebuie precizat că această îngustare a bretonului atât de controversat în rândul unor utilizatori se datorează mai ales repoziționării difuzorului pe rama ecranului.

Afișaj Super Retina XDR cu ProMotion

Afișajele OLED Super Retina XDR ale noilor modele au aceleași diagonale de 6,1 inchi (iPhone 13 Pro), respectiv de 6,7 inchi (iPhone 13 Pro Max), aceeași rezoluție, aceeași densitate a pixelilor, același raport de contrast de 2 milioane la 1 și multe dintre caracteristicile afișajelor modelelor de anul trecut. Totuși, acestea vin cu două îmbunătățiri importante.

În primul rând, luminozitatea maximă (tipică) a celor două modele a fost crescută de la 800 de niți la 1.000 de niți. Drept urmare, această creștere cu 25 de procente a luminozității ecranului îl va face mai ușor de urmărit în zilele însorite, cu lumină puternică. La vizionarea de conținut HDR, luminozitatea maximă a ecranelor celor două modele noi rămâne de 1.200 de niți.

În subsidiar, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max au, în premieră pe iPhone, afișaje cu ProMotion. În sfârșit. Aceasta însemnă că, precum modelele iPad Pro, ele au o rată de reîmprospătare adaptivă de la 10Hz la 120Hz, oferindu-ți rate de reîmprospătare rapide atunci când ai nevoie și conservând autonomia bateriei atunci când nu vizionezi pe ecran conținut care să aibă nevoie de o rată mare de reîmprospătare. ProMotion folosește panoul OLED mai eficient, un nou motor de afișaj din chipset-ul A15 Bionic, performanțele GPU sportie, coprocesorul tactil mereu activ și este proiectat special pentru a funcționa cu iOS 15, făcând gesturile, animațiile și activități precum gameplay-ul sau derularea prin pagini să se simtă mai rapide și mai receptiv.iphone 13 pro camera

Cele mai avansate camere puse vreodată pe iPhone

Cu noi senzori și lentile pentru toate cele trei camere, optimizate pentru a lucra fără probleme cu iOS 15 și susținut de noul procesor de semnal imagine (ISP) din A15 Bionic pentru zgomote reduse și cartografierea tonurilor, gama iPhone 13 Pro are cel mai bun sistem de camere pus vreodată pe un iPhone.

Noua cameră cu unghi larg are un senzor cu pixeli mai mari, de 1,9 µm, aceștia fiind cei mai mari pixeli puși vreodată într-o cameră pe iPhone (mai mari și decât pixelii de 1,7 µm ai camerei iPhone 13). Noul senzori cu pixeli mari oferă imagini cu mai puțin zgomot, viteze de declanșare mai mari necesare în diferite condiții de luminozitate, producând fotografii și mai detaliate. Iar împreună cu diafragma ƒ/1,5 (camera cu unghi larg a iPhone 12 Pro avea ƒ/1,6), noua cameră cu unghi larg de pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max oferă o îmbunătățire semnificativă în situațiile cu lumină scăzută, producând poze cu până la 2,2 ori mai bune decât cele produse de iPhone 12 Pro și de 1,5 ori mai bune prin comparație cu iPhone 12 Pro Max. Disponibilă mai nou și pe iPhone 13 mini și iPhone 13, stabilizarea la nivel de senzor (OIS) este, desigur, disponibilă acum pe camerele cu unghi larg ale ambelor modele de iPhone 13 Pro, deci și modelul mai mic se va bucura de stabilizarea senzorului și nu doar a lentilelor pentru imagini mai omogene și video mai stabil.iphone camera poza

Camera cu unghi ultra larg a primit și ea o mult-așteptată îmbunătățire, având acum o diafragmă mult mai largă, ƒ/1,8, față de cea a iPhone 12 Pro (ƒ/2,4) și un nou sistem de autofocalizare. Împreună, acestea aduc o îmbunătățire cu 92% pentru mediile cu lumină scăzută, noua cameră producând imagini mai clare și mai luminoase. Lentilele proiectate diferit, funcționalitatea de autofocalizare disponibilă pentru prima dată pe camera cu unghi ultra larg de pe iPhone și software-ul avansat aduc o nouă premieră pe iPhone: fotografia macro. Utilizatorii de iPhone 13 Pro (Max) vor putea astfel să realizeze imagini clare, uimitoare în care obiectele apar mai mari decât în realitate, camera noilor dispozitive apropriind subiectele și oferind o distanță minimă de focalizare de numai 2 centimetri. Disponibilitatea caracteristicii Macro este extinsă și la Video, inclusiv pentru Slo-mo și Time-lapse.iphone macro

Cea de-a treia cameră de pe noile modele Pro are acum un teleobiectiv de 77 mm, care oferă utilizatorilor posibilitatea de a se apropria mai mult de subiecte atunci când înregistrează video ori de a realiza portrete încadrate tradițional. Aceasta oferă un zoom optic 3x (iPhone 12 Pro avea zoom optic 2,5x), noile modele având acum un interval de zoom optic de 6x între toate camerele și zoom digital de până la 15x (prin comparație, iPhone 12 Pro Max avea zoom digital până la 12x). Din păcate, noua cameră cu teleobiectiv a iPhone 13 are o diafragmă ƒ/2,8, mult mai îngustă decât cea a camerei cu teleobiectiv de pe iPhone 12 Pro (ƒ/2,0).

Un Neural Engine îmbunătățit al Apple A15 Bionic, un nou procesor de semnal imagine (ISP) și progresul făcut în fotografia computațională oferă mai multe funcționalități pentru camerele de pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max. Stilurile fotografice permit utilizatorilor să își aducă preferințele fotografice personale în fiecare imagine pe care o surprind cu dispozitivul iPhone, fără a compromite sistemul de procesare a imaginii multi-cadru. Preferințele prestabilite și cele ajustate funcționează pe diferite scene și subiecte și, spre deosebire de un filtru simplu, sunt aplicate în mod inteligent pe diferite părți ale unei fotografii, pentru a se asigura că elemente importante precum tonurile pielii, sunt păstrate. Pentru prima dată, modul nocturn este disponibil pe toate cele trei camerele iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max (inclusiv pe camera cu teleobiectiv). În plus, sistemul cu trei camere îmbunătățit și puterea fotografiei computațională oferă pe noile modele iPhone 13 Pro compatibilitate pentru Smart HDR 4, care îmbunătățește culorile, contrastul și lumina pentru fiecare subiect dintr-o fotografie de grup, chiar și în condiții dificile. iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max oferă și caracteristici populare precum Deep Fusion, Apple ProRAW și Mod portret cu Iluminare portret, însă pe acestea le-am primit și pe modelele mai vechi de iPhone. Camera frontală TrueDepth a noilor modele este și ea compatibilă cu aceste noi caracteristici, precum și cu modul Cinematic despre care vom discuta în cele ce urmează.

Un salt uriaș pentru video

În urma unui studiu extins al cinematografiei și a utilizării focalizării prin tragere, Apple a creat așa-numitul Mod cinematic. Acesta permite înregistrarea de pe iPhone a unor clipuri video cu persoane, animale de companie și / sau obiecte care să se bucure de un efect de profunzime similar celui întâlnit la Mod portret. Mai mult decât atât, noul mod de filmare permite modificarea automată a focalizării, astfel încât oricine să poată surprinde momente în mod cinematic. Pentru un control sporit, focalizarea poate fi schimbată în mod dinamic atât în timpul înregistrării video, cât și după, utilizatorii putând ajusta, de asemenea, nivelul de bokeh atât din aplicația preinstalată Poze, cât și din terțe aplicații precum iMovie (pentru iOS și macOS) sau chiar Final Cut Pro. Noul mod este oferit de chipsetul Apple A15 Bionic și de algoritmii avansați pentru învățare automată, iar filmările realizate cu ajutorul său sunt înregistrate cu Dolby Vision HDR la rezoluție 1080p cu 30 de cadre pe secundă.

Mai mult decât atât, exclusiv pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max va fi introdus ProRes, un codec video avansat răspândit ca format final de livrare pentru reclame, filme și transmisiuni video, deoarece oferă o fidelitate mai înaltă a culorilor și mai puțină compresie. Acest nou flux de lucru pentru profesioniști este oferit de noile camere ale iPhone 13 Pro, de codificatoarele și decodificatoarele video avansate din A15 Bionic și de canalul stocării flash. Apple susține că iPhone este singurul smartphone din lume care oferă un flux de lucru complet – înregistrare, editare și partajare – în Dolby Vision sau ProRes. Un aspect important de punctat referitor la ProRes este acela că înregistrarea în acest format este posibilă doar până la rezoluție 4K cu 30 de cps și doar dacă ai un model cu 256GB de stocare sau superior. În cazul modelelor de iPhone 13 Pro cu 128GB de stocare, înregistrarea ProRes este posibilă la o rezoluție maximă 1080p cu 30 de cps.iPhone 13 Max 15 Bionic

iPhone 13 Pro A15 Bionic cu GPU pe 5 nuclee

Grație noului chipset Apple A15 Bionic, noile iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max sporesc avansul față de competiție, furnizând utilizatorilor performanțe îmbunătățite și o mai bună eficiență energetică, făcând totul mai fluid pe modelele iPhone 13. Noul chipset folosește tehnologia pe 5nm și are aproape 15 miliarde de tranzistori pentru a face față chiar și celor mai solicitante sarcini – cum ar fi, printre altele, cele generate de noile funcționalități pentru fotografia computațională.

A15 Bionic are un nou CPU cu 6 nuclee, dintre care 2 sunt de înaltă performanță, iar 4 sunt eficiente din punct de vedere energetic. Grație acestuia, potrivit Apple, iPhone 13 este cu 50% mai rapid decât competiția, fiind cel mai rapid smartphone. Pe partea grafică, A15 Bionic are un GPU cu 5 nuclee, care este cu până la 50% mai rapid decât ceea ce are competiția, fiind ideal pentru aplicațiile video, jocurile solicitante și noile caracteristici ale camerelor. Așa cum precizam mai sus, noul chipset are și un nou Neural Engine, care vine cu 16 nuclee și este capabil de până la 15,8 trilioane de operațiuni pe secundă, pentru calcule ale sistemului de învățare automată mai rapide ca oricând. Un progres important adus noii generații de ISP oferă zgomote mai reduse și cartografierea tonurilor.

Un salt important pentru autonomia bateriei

Grație noului A15 Bionic, componentelor mai eficiente, bateriilor mai mari și optimizărilor pe partea de consum energetic datorate integrării profunde a hardware-ului și software-ului, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max se bucură de o autonomie a bateriei îmbunătățită. Potrivit Apple, noile modele furnizează autonomie a bateriei de o zi, iPhone 13 Pro Max fiind modelul de iPhone cu cea mai bună autonomie a bateriei de până acum. Prin comparație cu modelul anterior, gigantul californian susține că iPhone 13 Pro oferă o autonomie, în medie, cu o oră și jumătate mai mare. iPhone 13 Pro Max face un salt remarcabil la capitolul baterie, Apple susținând că acesta oferă o autonomie medie cu două ore și jumătate mai bună decât cea a iPhone 12 Pro Max.

În cifre, Apple susține că iPhone 13 Pro oferă până la 22 ore de vizionare video, 20 ore de difuzare video în flux sau până la 75 de ore de redare audio, cu 5, 9, respectiv 10 ore mai mult față de iPhone 12 Pro. iPhone 13 Pro Max, pe de altă parte, oferă o autonomie de până la 28 ore pentru redarea video, 25 ore pentru redarea video în flux și de până la 95 de ore pentru redarea de conținut audio, cu 8, 13 respectiv 15 ore mai mult decât iPhone 12 Pro Max.

Pe partea de încărcare, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max oferă aceeași timpi de încărcare, prin fir sau wireless, ca și modelele precedente.

Experiențe 5G în mai multe locuri

Noul hardware al iPhone 13 Pro (Max) vine cu mai multe benzi decât aveau iPhone 12 Pro (Max), drept care utilizatorii le vor putea folosi în mai multe rețele din întreaga lume. Până la finele anului curent, Apple susține că noile modele vor fi compatibile cu de două ori mai multe rețele 5G din întreaga lume, ajungând să poată fi utilizate în rețelele a peste 200 de operatori din 60 de țări și regiuni (în România puteau fi folosite și modelele anterioare pe rețelele 5G ale operatorilor noștri).

Restul caracteristicilor pe partea de conexiune celulară și wireless rămân neschimbate la noile modele. Totuși, un element de noutate este că, deși rămân Dual SIM (nano-SIM și eSIM), noile iPhone 13 vin cu suport pentru Dual eSIM, astfel că utilizatorii vor putea folosi noile modele pe două rețele distincte de telefonie mobilă fără a avea vreun SIM fizic în telefon. Anumiți operatori vor livra noile dispozitive fără cartelă, utilizatorii putându-le activa direct prin eSIM printr-o conexiune la o rețea Wi-Fi.

iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max Lansare și disponibilitate

Asemenea modelelor anterioare, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max vor avea o capacitate minimă de stocare de 128 GB. Celelalte versiuni au 256 GB, 512 GB și, în premieră pe iPhone, 1 TB.

Noile modele de iPhone vor fi disponibile la precomandă în Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și alte peste 30 de țări și regiuni începând de vineri, 17 septembrie, urmând a fi lansate în magazine pe 24 septembrie. În România, acestea vor ajunge pe 8 octombrie, urmând ca pe 1 octombrie să fie dat startul sesiunii de precomenzi.

Cât despre preț, acesta a rămas aproximativ neschimbat (aproximativ deoarece în unele țări din zona euro a fost crescut de către Apple cu 10€ – 30€), așa că un iPhone 13 Pro va costa, în varianta de 128GB, 1.149€, în Germania, iar iPhone 13 Pro Max va costa 1.249€. Pentru versiunile de 256 GB, prețul crește cu aproximativ 120€ la fiecare model, iar pentru cele de 512€ mai crește cu încă 230€ (față de prețul versiunii de 256GB). Versiunea de 1 TB a iPhone 13 Pro costă 1.729€, iar versiunea de 1 TB a iPhone 13 Pro Max costă 1.829€.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

Apple a lansat iOS 16.1.2 pentru iPhone – iată noutățile

iOS 16.1.2 a fost lansat miercuri seară pentru utilizatorii de iPhone. Cea mai recentă versiune a sistemului...

iOS 16.2 beta 4 și iPadOS 16.2 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat joi seară iOS 16.2 beta 4 și iPadOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center....

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,899CititoriConectați-vă
361CititoriConectați-vă
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la două...

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la două săptămâni distanță de watchOS 9.2 beta...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.