După ce a prezentat iPhone 12 și iPhone 12 mini, Apple a introdus și cele mai performante modele din gama 2020 de iPhone. Păstrând modul de denumire introdus anul trecut, odată cu predecesoarele acestor modele (iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max), noile iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vin cu o mulțime de îmbunătățiri. Și cu 5G!
- Citește și: iPhone 12 și iPhone 12 mini au fost prezentate și au design nou, 5G, OLED și multe alte surprize
Prezentă și pe modelele mai accesibile din noua gamă, controversata a cincea generație a tehnologiei pentru rețelele celulare este integrată, desigur, și în toate versiunile de iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro, oferind viteze de transfer mai mari și o latență mai redusă. Noile modele „Pro” au afișaje Super Retina XDR (OLED) cu diagonale mai mari decât cele pe care le înlocuiesc, un design nou, panouri frontale cu noul „Scut Ceramic” ce oferă cel mai mare salt în durabilitate făcut vreodată pe iPhone. Noul chipset A14 Bionic oferă noilor modele cele mai bune performanțe de pe piață, precum și o serie de noi îmbunătățiri de calcul pentru fotografie, cum ar fi noul Apple ProRAW pentru control îmbunătățit asupra fotografiilor realizate cu iPhone, și prima experiență video Dolby Vision completă, cu până la 60 de cadre pe secundă.
Noile iPhone 12 Pro au un sistem cu trei camere, dintre care una cu obiectiv ultra-larg, o cameră telefoto cu o distanță focală mai mare pe iPhone 12 Pro Max și o cameră cu obiectiv larg capabilă să surprindă mai multe detalii în fotografiile și videoclipurile realizate atât în condiții de luminozitate optimă, cât și în condiții de luminozitate mai scăzută. Celor trei camere din noile modele iPhone li se alătură un scaner LiDAR care va aduce îmbunătățiri atât în fotografiere și filmare, cât și în aplicațiile bazate pe realitatea augmentată. În plus, noile iPhone-uri vin cu MagSafe, care oferă încărcare wireless rapidă și un nou ecosistem de accesorii care se pot conecta la iPhone.
„Acesta este un salt uriaș pentru iPhone, aducând cea mai bună experiență 5G de pe piață și furnizând cele mai avansate tehnologii ale noastre tuturor utilizatorilor care vor totul de la iPhone. Fiecare generație de iPhone a schimbat așteptările noastre de la un smartphone, iar acum cu 5G, iPhone 12 Pro oferă o nouă generație de performanțe. Integrarea noastră strânsă dintre hardware și software aduce funcții incredibile de calcul pentru fotografie, cum ar fi extinderea modului nocturn la mai multe camere, și introduce compatibilitate pentru video HDR cu Dolby Vision. Un scaner LiDAR de ultimă oră oferă utilizatorilor posibilitatea de a experimenta realitatea augmentată ca niciodată, precum și beneficii pentru cameră – o auto-focalizare mai rapidă pe lumină slabă și Mod nocturn pentru Portrete. Aceste experiențe și multe altele fac din aceasta cea mai bună gamă iPhone de până acum” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing la nivel global.
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max Design nou și noi tehnologii pentru ecran
Design
Pentru prima dată de la iPhone 6 încoace, Apple a renunțat la designul cu margini rotunjite și a revenit la forma mai pătrățoasă pe care atât de multă lume a îndrăgit-o la iPhone 4 / 5. Asemenea iPhone 12 (mini), iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max au o ramă dreaptă, teșită la muchii, care ar trebui să le facă mai aderente. Spre deosebire de acele două modele, însă, iPhone 12 Pro este fabricat folosind materiale premium, având rama din oțel inoxidabil chirurgical și sticlă mată texturată pe spate.
Iar după ce lăuda modelele precedente că au cea mai dură sticlă folosită vreodată într-un smartphone, Apple merge la un nou nivel cu noul „Scut ceramic”. Dezvoltat în colaborare cu Corning, panoul frontal al iPhone 12 Pro este fabricat dintr-o sticlă în care sunt injectate cristale nano-ceramice pentru a îmbunătăți radical duritatea lui și rezistența la impact cu până la de 4 ori. Astfel, iPhone este, din nou, telefonul cu cea mai rezistentă sticlă.
iPhone 12 Pro este rezistent la contactul cu apa, având o clasificare IP68, similară celei obținute de iPhone 11 Pro. Spre deosebire de acesta, însă, noul iPhone va rezista la o adâncime maximă de 6 m (și nu 4), timp de până la 30 de minute, fiind, totodată, protejat împotriva stropirilor accidentale cu lichide precum cafea sau sifon.
Pe partea de finisaje, Apple a cam păstrat finisajele de la modelele precedente cu două excepții. Griul stelar a fost înlocuit cu grafit, iar verdele nocturn cu albastru Pacific. Finisajele argintiu și auriu sunt neschimbate.
Spuneam mai sus că noile iPhone-uri au ecrane mai mari decât modelele pe care le înlocuiesc. Iar înainte de a intra în mai multe detalii despre creșterea dimensiunii ecranelor, trebuie să precizăm faptul că aceasta s-a produs fără ca iPhone 12 Pro să crească semnificativ în dimensiuni. iPhone 12 Pro are o lungime de 146,7mm, o lățime de 71,5mm și o grosime de 7,4mm, iar iPhone 12 Pro Max are o lungime de 160,8mm, 78,1mm lățime și o grosime de 7,4mm. Prin comparație, iPhone 11 Pro are o lungime de 144,0mm, o lățime de 71,4mm și o grosime de 8,1mm, iar iPhone 11 Pro Max măsoară 158mm în lungime, 77,8mm în lățime și 8,1mm în grosime. Observăm, deci, că noile modele sunt ușor mai lungi și mai late, dar aproape semnificativ mai subțiri, un lucru făcut posibil de noul design. Greutatea lor nu a crescut considerabil, iPhone 12 Pro cântărind 189g (față de 188g – iPhone 11 Pro), iar iPhone 12 Pro Max 228g (față de 226g – iPhone 11 Pro Max).
Afișaj
Poate spre dezamăgirea unora, „bretonul”, acest element distinctiv al tuturor modelelor de iPhone de la X încoace, nu a fost nici eliminat și nici măcar îngustat sau micșorat în vreun fel. În schimb, Apple a crescut puțin diagonalele ecranelor iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, acestea măsurând acum 6,1 inchi, respectiv 6,7 inchi. Prin comparație, iPhone 11 Pro măsura 5,8 inchi, iar iPhone 11 Pro Max măsura 6,5 inchi. iPhone 12 Pro Max este, deci, iPhone-ul cu ecranul cel mai mare de până acum, Apple apropiindu-se încet dar sigur de diagonala ecranului iPad mini.
Noile afișaje mai mari ale iPhone 12 Pro și 12 Pro Max sunt Super Retina XDR, adică OLED, și au un management de culoare la nivel de sistem pentru a oferi cea mai bună acuratețe a culorilor din industrie. Rezoluția iPhone 12 Pro este de 2532 pe 1170 pixeli, cu o densitate de 460ppi, iar cea a iPhone 12 Pro Max este de 2778 pe 1284 pixeli, la 458ppi (acest model având aproape 3,5 milioane de pixeli). Observăm, deci, că iPhone 12 Pro are o densitate cu 2 pixeli per inch mai mare decât modelul precedent, dar și că ambele modele au o creștere a numărului de pixeli față de iPhone 11 Pro (Max), lucru datorat creșterii dimensiunilor ecranelor (iPhone 11 Pro avea o rezoluție de 2436×1125 pixeli, iar iPhone 11 Pro Max avea 2688×1242 pixeli). Spre deosebire de modelele precedente, iPhone 12 Pro și 12 Pro Max au afișaje HDR (și vom vedea puțin mai jos și de ce). În rest, luminozitatea noilor ecrane și tehnologiile precum True Tone au rămas neschimbate.
O experiență îmbunătățită grație 5G
Una dintre caracteristicile noilor modele de iPhone pe care Apple bate monedă este 5G. Alături de iPhone 12 și iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro și 12 Pro Max sunt primele modele de iPhone care oferă tehnologia 5G printr-o integrare unitară a hardware-ului cu software-ul. Pe partea de hardware, Apple a proiectat antene speciale (inclusiv o antenă poziționată într-un decupaj similar conectorului magnetic din iPad Pro) și componente radio pentru sensibilitate înaltă și eficiență foarte mare, iar pe parte de software, Apple a implementat un mod Smart Data, care va estima când ai nevoie de 5G și va comuta automat pe 4G atunci când iPhone-ul face actualizări în fundal, pentru a conserva autonomia bateriei.
A cincea generație a tehnologiei pentru rețelele celulare va aduce pe noile modele de iPhone o latență mai scăzută și viteze mult mai rapide pentru descărcare și încărcare față de cele atinse prin standardul 4G/LTE. Astfel, utilizatorii se vor putea bucura de streaming video de o calitate mai bună, gaming în rețea mai cursiv, interactivitate în timp real în aplicații, FaceTime la definiție înaltă și multe altele. Iar toate acestea vor reduce necesitatea de a te conecta la rețelele Wi-Fi publice care sunt nesigure.
Pentru o acoperire globală, iPhone 12 Pro oferă cele mai multe benzi 5G din orice smartphone. Modelele comercializate în SUA vor accepta mmWave, versiunea de 5G cu frecvență mai mare, grație căreia se pot atinge viteze de descărcare, în condiții ideale, de până la 4Gbps și viteze de încărcare de până la 200Mbps, chiar și în zone dens populate.
A14 Bionic
Introdus în iPad Air 4, Apple A14 Bionic este primul chipset din lume fabricat folosind un proces tehnologic pe 5 nanometri și că va oferi utilizatorilor de iPhone 12 Pro toată puterea de care au nevoie, indiferent de aplicații ori de sarcinile la care îl vor supune.
Apple A14 Bionic este echipat cu nu mai puțin de 11,8 miliarde de tranzistori pentru a oferi performanțe sporite și eficiență energetică aproape în fiecare părticică a sa. El are șase nuclee, dintre care două sunt ultra-performante, iar restul sunt eficiente din punct de vedere energetic, urmând a gestiona sarcinile mai puțin solicitante. Acestea furnizează o creștere a performanțelor CPU cu 50% față de cele înregistrate de chipset-urile cu care sunt echipate alte smartphone-uri de top. Pe partea grafică, A14 Bionic vine cu o nouă arhitectură cu patru nuclee ce oferă performanțe cu 50% mai bune decât cele ale altor smartphone-uri de top.
Pentru o mai bună capacitate de învățare automată, A14 Bionic include un nou Neural Engine cu 16 nuclee care este cu 80% mai rapid decât cel din modelele precedente de iPhone, fiind capabil să execute nu mai puțin de 11 trilioane de operațiuni pe secundă și ducând astfel aplicațiile bazate pe învățare automată la un cu totul alt nivel. În plus, A14 Bionic include în CPU a doua generație de acceleratori pentru învățare automată care pot executa calcule pentru învățare automată cu 70% mai rapid decât cei din chipsetul A13 Bionic. Or, această combinație de Neural Engine nou, acceleratori CPU pentru învățare automată și GPU de înaltă performanță vor putea oferi noi experiențe pentru recunoașterea imaginilor, învățarea limbajului natural, analizarea mișcărilor și nu numai.
Un sistem cu trei camere „Pro”
Unul dintre elementele prin care iPhone 12 Pro se diferențiază de iPhone 12 este sistemul cu trei camere. Împreună cu noul procesor de semnal imagine, A14 Bionic oferă pe iPhone 12 Pro o calitate a imaginilor mai bună ca oricând și oferă funcționalități de calcul pentru fotografie care nu sunt posibile pe camerele tradiționale. Hardware-ul puternic al acestor modele a permis companiei Apple să introducă ProRAW. Disponibil spre finele anului curent, noul sistem combină procesarea multi-cadre a imaginilor și fotografia computațională cu versatilitatea formatului RAW. Astfel, acesta va oferi profesioniștilor control complet asupra culorilor, detaliilor și gamei dinamice în aplicația Poze sau în oricare altă aplicație de editare foto profesională, grație unui API pe care Apple îl va pune în curând la dispoziția programatorilor.
La nivelul camerelor, iPhone 12 Pro se laudă cu o cameră cu obiectiv larg cu șapte elemente (iPhone 11 Pro avea șase elemente) și o diafragmă ƒ/1.6 (iPhone 11 Pro avea ƒ/1,8). Aceasta va îmbunătăți, conform Apple, cu 27% performanța în foto și video înregistrate în condiții de luminozitate scăzută. Camera cu obiectiv ultra-larg are un câmp de vizualizare de 120 de grade și o diafragmă ƒ/2,4, la fel ca și până acum, în timp ce camera cu teleobiectiv are o distanță focală de 52mm, care oferă un interval de zoom optic de până la 4X (zoom optic de apropriere și depărtare 2X / zoom digital 10X) și este ideală pentru încadrarea portretelor.
Din păcate pentru utilizatorii care pur și simplu preferă factorul de formă mai mic al iPhone 12 Pro, Apple a decis să monteze în iPhone 12 Pro Max camere mai bune. Camera cu obiectiv larg a acestui model are o diafragmă ƒ/1,6 ce are un senzor cu 47% mai mare, cu pixeli de 1,7 μm. Astfel, acesta, față de modelele precedente, oferă o îmbunătățire în calitatea imaginilor înregistrate în condiții de luminozitate scăzută de 87%. Camera cu obiectiv -ultra-larg a acestui model nu vine cu alte îmbunătățiri, însă camera cu teleobiectiv are o distanță focală de 65 mm (pentru o mai mare apropriere a portretelor) și o diafragmă ƒ/2,2. Acest teleobiectiv oferă un interval de zoom optic 5X (zoom optic de apropriere 2,5X și depărtare 2X / zoom digital 12X).
iPhone 12 Pro are un sistem de stabilizare optică a imaginilor, pe camera cu obiectiv larg, care face până la 5.000 de ajustări pe secundă (de cinci ori mai rapid decât pe iPhone 11 Pro) pentru a menține pozele clare și videoclipurile chiar mai stabile. iPhone 12 Pro Max vine cu o altă soluție de stabilizare care mișcă numai senzorul pentru a-l menține și mai stabil decât până acum. Această sistem de tip sensor-shift este întâlnită adesea pe camerele DSLR și oferă stabilizare mai precisă ca oricând.
Mod Noapte a fost și el îmbunătățit semnificativ. Acesta este disponibil acum și pentru camera TrueDepth și pe cea cu obiectiv ultra-larg. De asemenea, Mod Noapte este disponibil și pentru modul de înregistrare Time-Lapse, furnizând timpi de expunere mai lungi pentru videoclipuri mai clare, dâre de lumină mai bune și expunere mai lină în condiții de luminozitate scăzută, atunci când iPhone-ul este pus pe un trepied. Și Deep Fusion a fost îmbunătățit, acum fiind mai rapid și mai bun, și disponibil pe toate camerele, iar Smart HDR 3 vine să rafineze porțiunile luminoase, umbrele și contururile din imagini, ajutând camera să perceapă chiar și cele mai complexe scene pentru ca mai apoi să ajusteze diferite părți din fotografie astfel încât să arate cât mai natural cu putință.
În ceea ce privește filmarea, iPhone 12 Pro are cele mai bune capacități dintre toate smartphone-urile. Acesta este primul și singurul aparat din lume care oferă experiență completă pentru video HDR cu Dolby Vision, putând înregistra HDR pe 10 biți cu până la 60 de cadre pe secundă, la rezoluție 4K, și cu o stabilizare video excelentă pentru producții video cinematice. Clasificarea Dolby Vision este procesată în timp real și menținută în timpul editării, atât în Poze, cât și în iMovie (iar, spre finele anului curent, va ajunge și în Final Cut Pro X). Dolby Vision folosește afișajul Super Retina XDR pentru contrast superb în timpul înregistrării și redării video, iar iOS va permite partajarea clipurilor prin AirPlay la rezoluție 4K Dolby Vision.
În rest, noile iPhone 12 Pro mai oferă gamă dinamică extinsă pentru video până la 60 de cadre pe secundă, și permite efectuarea de zoom digital de până la 7X / un interval de zoom optic 5X pe iPhone 12 Pro Max.
Camera frontală a iPhone 12 Pro nu a suferit cine știe ce îmbunătățiri, însă se impune precizarea că aceasta oferă acum Mod Nocturn (inclusiv pentru Time-Lapse), Deep Fusion, Smart HDR 3 cu detectare scenă și o gamă dinamică extinsă pentru video până la 30 de cadre pe secundă.
Scaner LiDAR
Ceea ce se dorea a fi, conform unor zvonuri, a patra cameră a noilor modele de iPhone „Pro”, este de fapt un scaner LiDAR, care este utilizat pentru a determina distanța față de obiectele din mediul înconjurător, măsurând cât timp durează ca lumina să ajungă la un obiect și să fie reflectată. Această tehnologie furnizează experiențe de realitate augmentată mai realiste și îmbunătățește autofocalizarea de 6 ori în scenele cu lumină slabă pentru mai multă acuratețe și reducerea timpului de înregistrare a pozelor și videoclipurilor. Capacitățile acestui scaner corobrate cu puterea Neural Engine din A14 Bionic oferă, de asemenea, portrete în Mod Nocturn, randând un efect spectaculos de bokeh chiar și atunci când lumina este slabă.
MagSafe și noi accesorii
MagSafe îmbunătățește încărcarea wireless pentru o experiență mai eficientă și mai bună, introducând totodată un ecosistem de accesorii ușor de atașat la noile modele iPhone 12 Pro. Conform Apple, MagSafe (aceeași denumire a fost folosită pentru încărcătorul magnetic al modelelor mai vechi de MacBook) introduce pe iPhone un șir de magneți poziționați în jurul bobinei de încărcare wireless. Aceștia sunt optimizați pentru aliniere și eficiență, ajutând iPhone-ul să se conecteze perfect la încărcătorul wireless și, astfel, să se încarce optim. Încărcătoarele MagSafe pot încărca noile iPhone-uri cu până la 15W, iar compatibilitatea cu această tehnologie nu afectează în vreun fel posibilitatea de a încărca iPhone 12 folosind un încărcător wireless Qi.
Printre soluțiile de încărcare wireless oferite de către Apple se numără un încărcător MagSafe care se atașează de spatele iPhone într-un mod similar cu încărcătorul pentru Apple Watch și un încărcător MagSafe Duo care poate alimenta simultan un Apple Watch și un iPhone.
Pe partea de accesorii, Apple a lansat noi tocuri din silicon, piele și transparente care se atașează foarte ușor la noile iPhone-uri (folosind magneții integrați în acestea), precum și un portofel din piele. Apple anunță că mai multe accesorii MagSafe vor fi disponibile și de la terți producători.
Baterie și încărcare
Autonomia bateriei noilor modele de iPhone este, conform Apple, la fel ca și cea a iPhone 11 Pro (Max) – cu precizarea că iPhone 12 Pro are, potrivit testelor gigantului californian, cu o oră de redare video mai puțin decât avea iPhone 11 Pro.
Noile dispozitive se pot încărca wireless prin Qi, cu 7,5W, prin MagSafe, cu până la 15W, sau prin Lightning, rapid, cu adaptor de 20W sau mai mult (Apple a lansat un adaptor de 20W ce îl înlocuiește pe cel de 18W introdus în 2018). Trebuie precizat însă faptul că în cutiile noilor iPhone-uri nu se va mai găsi nici adaptorul de alimentare și nici căștile EarPods, utilizatorii primind numai un cablu USB-C la Lightning (care nu are fir împletit, așa cum se zvonea) și trebuind să se descurce cu multitudinea de adaptoare de alimentare pe care Apple prezumă că le avem fiecare deja.
Lansare și disponibilitate
iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max vor avea o capacitate minimă de stocare de 128GB, dublă față de cea a modelelor precedente. Celelalte versiuni au 256GB și 512GB de stocare.
iPhone 12 Pro va fi disponibil la precomandă în Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și alte 30 de țări începând de vineri, 16 octombrie, urmând a fi livrate clienților vinerea viitoare, pe 23 octombrie. iPhone 12 Pro Max, pe de altă parte, va fi disponibil la precomandă abia începând pe 6 noiembrie, urmând a fi disponibil în magazine de vineri, 13 noiembrie. Al doilea val de lansare pentru iPhone 12 va avea loc pe 30 octombrie, dar deocamdată nu știm țara noastră unde se încadrează.
Cât despre preț, acesta a rămas neschimbat, așa că un iPhone 12 Pro va costa, în varianta de 128GB, 1.120€, în Germania, iar iPhone 12 Pro Max va costa 1.217,50€. Pentru versiunile cu capacitate de stocare mai mare, prețul crește cu aproximativ 120€ pentru fiecare prag.
- Citește și: Apple a retras de pe piață iPhone 11 Pro. Iată care sunt modelele pe care le mai comercializează
Cred ca e prima oara cand Apple anunta simultan 4 telefoane. Ai de unde alege acum, si nici nu trebuie sa faci foarte multe compromisuri daca alegi modelele non-PRO. Nice.