Introduse în cadrul conferinței de pe 10 septembrie, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max sunt cele mai noi modele iPhone de top. Noile iPhone „Pro” înlocuiesc „iPhone Xs” și „iPhone Xs Max”, oferind performanțe crescute pentru utilizatorii care își doresc să aibă cel mai bun smartphone.

Potrivit Apple, noile telefoane inteligente vin cu afișaje Super Retina XDR, care sunt cele mai luminoase ecrane puse vreodată într-un iPhone. De asemenea, acestea vin cu puternicul chipset Apple A13 Bionic, care furnizează performanțe incomparabile cu celelalte modele de smartphone-uri de pe piață, făcând diferența în sarcinile de zi cu zi, precum și în ceea ce privește autonomia bateriei. Aceasta din urmă a făcut un salt impresionant, ajutând noile modele de iPhone să reziste alături de tine pe parcursul unei zile, oricât de aglomerată ar fi aceasta.

Camerele reprezintă, așa cum era de așteptat, unul dintre punctele de maxim interes ale noilor iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max. Acestea folosesc un sistem cu trei camere – ultra-larg, larg și telefoto -, care oferă o experiență de nivel „pro” și îmbunătățiri uriașe pentru fotografiile înregistrate în condiții de luminozitate redusă, precum și cea mai bună calitate video întâlnită la vreun smartphone.

iPhone 11 Pro și iphone 11 Pro Max sunt cele mai puternice și mai avansate telefoane inteligente pe care le-am făcut vreodată. Ele sunt pline de tehnologii sofisticate pe care profesioniștii se pot baza pentru a-și face treaba, la fel și oricine își dorește cel mai bun dispozitiv făcut vreodată, chiar dacă nu este un profesionist. iPhone 11 Pro are primul sistem cu trei camere pus vreodată într-un iPhone și este de dispozitivul cu cea mai bună cameră pe care l-am creat vreodată, oferind clienților noștri o gamă variată de elemente creative de control și funcționalități de editare video și foto avansate în iOS 13. Super Retina XDR este cel mai luminos și mai avansat afișaj pus vreodată în iPhone, iar A13 Bionic stabilește un nou etalon în privința performanței și eficienței energetice într-un smartphone – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru maketing global.

iPhone 11 Pro Design

iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max păstrează, în linii mari, designul modelelor precedente de iPhone X și iPhone Xs, având în continuare un panou frontal din muchie în muchie, cu breton, o ramă din oțel inoxidabil și un spate din sticlă. Diferențe notabile, însă, sunt la nivelul camerelor, care sunt poziționate acum într-o protuberanță a panoului de sticlă de pe spate. Aceasta are o formă pătrată cu colțurile rotunjite și păstrează, desigur, aceeași culoare precum spatele iPhone-ului. Cele trei camere sunt dispuse două pe partea stângă și una pe partea dreaptă, cu blițul poziționat deasupra acesteia și un microfon poziționat sub ea. Spre deosebire de modelele precedente, noile camere ies și mai mult în afara protuberanței pătrate.

O altă noutate pentru iPhone 11 Pro este la nivelul finisajelor. Acestea au pe spate o sticlă mată (lucioasă numai în zona protuberanței) și o ramă din oțel inoxidabil polizat, fiind disponibile în patru nuanțe. Dacă primele trei vor fi cunoscute pentru majoritatea – gri stelar, argintiu și auriu -, cea de-a patra – verde beznă – este complet nouă.

Conform Apple, noile terminale au fost proiectate pentru a fi cât mai durabile, așa că vor veni cu cea mai dură sticlă pusă vreodată într-un smartphone, precum și cu un rating IP68 pentru rezistența la apă. Aceasta înseamnă că ele vor fi rezistente în apă la o adâncime de până la 4 metri (până la 30 de minute) și vor fi protejate împotriva stropirii accidentale cu cafea și/sau suc.

iPhone 11 Pro cameraAfișaj

Primele iPhone-uri „Pro” din istorie vin cu un afișaj cu o denumire mai pompoasă ca oricând – Super Retina XDR. Vorbim despre un afișaj OLED cu diagonala de 5,8 inchi, în cazul 11 Pro, și cu diagonala de 6,5 inchi, în cazul iPhone 11 Pro Max, care le oferă utilizatorilor o experiență de vizionare a clipurilor / filmelor HDR captivantă și o luminozitate de până la 1.200 de niți (la vizionarea de conținut HDR / până la 800 niți, la vizionarea de conținut obișnuit). Noul panou furnizează o gamă largă de culori cu un sistem complex de gestionare a culorilor și True Tone, pentru a oferi o experiență de vizionare cât mai naturală.

În ceea ce privește contrastul, iPhone 11 Pro dublează contrastul iPhone X / Xs, oferind un raport de contrast de 2 milioane la 1 și un negru profund, pentru ca profesioniștii să se poată bucura de o experiență de vizionare mai intensă pentru pozele și clipurile video HDR. Mai mult decât atât, afișajul Super Retina XDR este și foarte eficient din punct de vedere energetic (cu 15% mai eficient decât afișajul Super Retina de pe modelele anterioare de iPhone X).

Un aspect cel puțin interesant al noului ecran de pe iPhone Pro este acela că nu vine cu 3D Touch, tehnologia introdusă de către Apple pe iPhone 6s care a fost prezentă pe toate modelele de iPhone lansate de atunci încolo (cu excepiția iPhone Xr). În schimb, acesta oferă o retroacțiune haptică (la fel ca și iPhone Xr) însoțită de o previzualizare și/sau un meniu contextual, atunci când apeși mai lung pe ecran. Desigur, acesta nu este un capăt de lume, în condițiile în care iOS 13 oricum a făcut ca și dispozitivele cu 3D Touch să se simtă ca și cum ar avea retroacțiunea haptică și nimic mai mult, extinzând, totodată, această funcționalitate chiar și la iPad și iPod touch.

În rest, la fel ca și până acum, noile iPhone-uri au o rezoluție de 2436 pe 1125 pixeli (în cazul 11 Pro) și 2688 pe 1242 pixeli (în cazul 11 Pro Max), și o densitate a pixelilor de 458 pixeli per inch.

iPhone 11 Pro autonomie Performanță și autonomie

Aidoma iPhone 11, noile iPhone 11 Pro și 11 Pro Max vin cu noul chipset Apple A13 Bionic. Un chipset care nu vine să facă altceva decât să crească și mai mult ecartul dintre iPhone și celelalte smartphone-uri de pe piață. Comparativ cu chipsetul Apple A12 Bionic, care oricum furniza performanțe mai bune cu mult decât toate smartphone-urile lansate în 2019, noul chipset Apple A13 Bionic cu ai săi 8,5 miliarde de tranzistori furnizează performanțe CPU și GPU cu până la 20% mai bune.

Apple susține că noul său chipset a fost creat în special pentru a îmbunătăți învățarea automată, având un Motor Neural mai rapid pentru analiză video și foto în timp real mai rapidă, precum și Acceleratori de Învățare Automată, care permit CPU-ului să efectueze peste 1 bilion de operațiuni pe secundă.

Noul chipset din iPhone 11 Pro și 11 Pro Max este și foarte eficient din punct de vedere energetic, ajutând aceste dispozitive să îmbunătățească semnificativ autonomia bateriei față de modelele precedente (Xs și Xs Max). Mai precis, Apple susține că iPhone 11 Pro furnizează o autonomie a bateriei care este, în medie, cu patru ore mai mare / zi decât cea a iPhone Xs, în timp ce iPhone 11 Pro Max are o autonomie, în medie, cu până la 5 ore mai mare decât iPhone Xs Max.

Or, iPhone 11 Pro poate reda video până la 18 ore în continuu, poate difuza video până la 11 ore sau poate reda audio până la 65 de ore, în timp ce un iPhone 11 Pro Max va putea reda video până la 20 de ore, va putea difuza video până la 12 ore și va putea reda audio până la 80 de ore.

Mai mult decât atât, în sfârșit, noile iPhone-uri vor veni în cutie cu adaptoare de alimentare de 18W, care le vor încărca mult mai rapid decât le-ar fi încărcat adaptoarele de 5W incluse în cutiile modelelor precedente. Aceste adaptoare sunt USB-C, ceea ce înseamnă că noile iPhone-uri au în cutie un cablu USB-C la Lightning (pentru că nu, iPhone 11 Pro nu vin cu port USB-C).

iPhone 11 Pro camera sistemCamere

iPhone 11 Pro introduce un sistem cu trei camere – larg, telefoto și, pentru prima dată, ultra-larg – care este integrat adânc în iOS pentru a crea o experiență de nivel pro adaptată la nevoile fiecăruia.

Potrivit Apple, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max stabilesc un nou standard în video, înregistrând imagini video mai bune decât orice alt telefon inteligent de pe piață lansat până acum. Fiecare dintre cele trei camere înregistrează video la o rezoluție de până la 4K, cu până la 60 de cadre pe secundă, cu o gamă dinamică extinsă și stabilizare video cinematică. Iar cu câmpul de vizionare mai larg și cu planul focal larg, camera ultra-largă este potrivită pentru înregistrarea videoclipurilor de acțiune. Noile iPhone-uri fac foarte simplă comutarea între cele trei camere, oferind, totodată, caracteristica „Zoom Audio”, care va potrivi secvența audio cu cadrul video pentru sunete mai dinamice.

Și pentru că iPhone are o cameră care poate înregistra videoclipuri într-atât de bune, Apple a introdus în iOS 13 instrumente de editare video chiar în aplicația Poze, oferind utilizatorilor o modalitate simplă de a roti, decupa, crește expunerea și aplica filtre instantaneu pe clipurile video.

Grație integrării puternice dintre hardware și software, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max îmbunătățesc semnificativ și experiența foto, într-un fel în care numai Apple putea. Noua cameră ultra-largă are o distanță focală de 13mm, o diafragmă f/2.4 și schimbă în mod fundamental experiența pe iPhone, având un câmp vizual de 120 de grade. Aceasta este potrivită pentru peisaje, fotografii arhitecturale, fotografii în spații înguste și nu numai. Camera cu senzor larg are o distanță focală de 26mm, o diafragmă f/1.8, pixeli de focalizare 100% și un software avansat care oferă un mod întunecat ce va îmbunătăți în mod semnificativ calitatea fotografiilor înregistrate în interior sau în medii exterioare întunecate, oferind imagini mai luminoase, cu culori naturale și zgomot mai redus. Camera telefoto a fost și ea îmbunătățită, având o distanță focală de 52mm, o diafragmă f/2.0 pentru a surprinde cu până la 40% mai multă lumină (comparativ cu iPhone Xs).

Sistemul cu trei camere al noilor modele „Pro” de iPhone vine cu îmbunătățiri majore și pentru modul Portret, care permite o cadrare largă sau telefoto, permițând astfel utilizatorilor, pentru prima dată, să facă portrete unor grupuri de persoane. Mai mult decât atât, modul portret va recunoaște de acum și animalele de companie și primește efectul High-Key Mono.

Noutățile camerei iPhone 11 Pro nu se termină aici, noile dispozitive venind și cu o nouă generație a Smart HDR, care folosește învățarea automată avansată pentru a recunoaște subiecții dintr-un cadru, „reaprinzându-i” în mod inteligent pentru a oferi imagini cu un aspect mai natural și mai multe detalii. Mai mult, aceasta este ajutată de noul bliț care este cu 30% mai luminos decât înainte, precum și de caracteristica „Deep Fusion”. Având o dată de lansare ulterioară lansării noilor iPhone-uri, „Deep Fusion” este un nou sistem de procesare a imaginii oferit de Motorul Neural al cipului Apple A13 Bionic. Deep Fusion folosește învățarea automată pentru a procesa fotografiile pixel cu pixel, optimizând astfel texturile, detaliile și zgomotele fiecărei părți ale unei imagini.

Și pentru că sunt atâtea noutăți introduse de noile dispozitive, Apple a reproiectat interfața aplicației Cameră de pe iPhone 11 Pro (Max) pentru a oferi o experiență captivantă, adaptată sistemului cu trei camere și afișajului din muchie în muchie. Ea va permite utilizatorilor să vizioneze și să captureze chiar și zona din afară cadrului. Și, pentru prima dată, posesorii de iPhone vor putea înregistra un video fără a comuta pe acest mod cu ajutorul „QuickTake” – un gest care permite înregistrarea video din modul Poză prin apăsarea mai lungă a declanșatorului.

Dar selfie-urile? Apple nu a uitat poate cea mai folosită cameră de pe iPhone, îmbunătățind semnificativ și senzorul TrueDepth al noilor modele. Astfel, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max au acum un senzor TrueDepth de 12 megapixeli (modelele anterioare aveau un senzor de 7 megapixeli), care are un câmp vizual mai larg și Smart HDR pentru a produce imagini mai naturale. Această cameră de selfie îmbunătățește și partea de video, putând filma 4K cu până la 60 de cadre pe secundă și la ralanti cu până la 120 de cadre pe secundă (anterior, aceasta era limitată la 1080p și 60 de cadre pe secundă).

Și altele…

Noile iPhone-uri vin cu un nou cip proiectat de către Apple – U1 – care folosește tehnologia Ultra Wideband. Prezentă pentru prima dată într-un smartphone, aceasta este folosită pentru îmbunătățirea poziționării în spațiu a dispozitivului. Iar odată cu iOS 13.1, AirDrop va fi îmbunătățit prin oferirea de sugestii în funcție de direcția în care se află dispozitivul.

Face ID, cel mai sigur sistem de autentificare facială pus vreodată într-un telefon, este, pe iPhone 11 Pro, cu 30% mai rapid decât pe iPhone Xs și mai ușor de folosit, având performanțe îmbunătățite la distanțe variabile. Mai mult, sistemul poate recunoaște chipurile din mai multe unghiuri.

Pe partea de audio, iPhone 11 Pro vine cu „audio spațial”, care dă o senzație de spațialitate superioară stereofoniei. În plus, noile modele au și Dolby Atmos, pentru sunete mai puternice.

La capitolul conectivitate, noile iPhone 11 Pro și 11 Pro Max au chipset LTE clasa Gigabit care poate atinge viteze de până la 1,6 Gbps și Wi-Fi 6 pentru viteze de descărcare wireless mai mari. Ca și iPhone Xs, noile iPhone-uri continuă să fie Dual-SIM cu eSIM și nanoSIM.

iPhone 11 Pro Stocare, preț și lansare

iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max vor fi disponibile în versiuni cu capacitate de stocare de 64GB, 256GB și 512GB în toate cele patru finisaje mai sus menționate.

Prețul pentru versiunea de 64GB a iPhone 11 Pro este de 1.149€, în timp ce pentru aceeași versiune a iPhone 11 Pro Max este de 1.249€ (adică neschimbat față de prețul modelelor iPhone Xs și iPhone Xs Max). Aceia care vor dori iPhone 11 Pro cu capacitatea de 256GB sau 512GB, vor trebui să scoată din buzunare nu mai puțin de 1.319€, respectiv 1.549€, în timp ce aceia care preferă modelul mai mare, vor trebui să adauge încă 100€ pentru fiecare versiune.

Conform Apple, precomenzile pentru noile modele de iPhone vor începe vineri, 13 septembrie, în peste 30 de țări, lansarea lor urmând a avea loc pe 20 septembrie în toate aceste țări. Din păcate, Apple nu menționează care sunt aceste țări și nici nu indică data la care va avea loc al doilea val de lansări, așa că momentan este greu de spus când vor fi disponibile în România pe căi oficiale.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.