iPhone 11 a fost prezentat de către Apple în cadrul evenimentului special de pe 10 septembrie 2019 și nu este ceea ce ne sugerează numele. Adică un succesor al iPhone X și / sau iPhone Xs. Nu. iPhone 11 este succesorul iPhone-ului „accesibil” XR pe care Apple l-a introdus anul trecut. Și față de care noul iPhone este mult mai bun și chiar mai ieftin.

iPhone 11 vine cu inovații care fac cel mai popular smartphone din lume să fie și mai puternic, îmbunătățind acele caractersitici de care cei mai mulți dintre utilizatori au nevoie cel mai mult pe parcursul unei zile. Noul smartphone cu ecran Liquid Retina de 6,1 inchi vine cu un sistem cu două camere care oferă posibilitatea înregistrării unor imagini în unghi ultra-larg, Mod întunecat și cea mai bună calitate video obținută pe vreun smartphone (cu excepția, desigur, a iPhone 11 Pro). Acesta folosește un chipset Apple A13 Bionic pentru a duce la bun sfârșit fără probleme până și cele mai solicitante sarcini și pentru a îmbunătăți autonomia bateriei. Și, da, are un design nou față de iPhone XR, noi finisaje și are o rezistență la apă și o sticlă îmbunătățite. Am zis oare deja că iPhone 11 este și mai ieftin decât a fost iPhone XR la lansare?

iPhone 11 este următoarea generație a iPhone și înzestrează noi aptitudini într-un design incredibil, care include noile camere cu obiective largi și ultra-largi pentru videoclipuri și fotografii superbe, puterea și ușurința de utilizare a iOS 13, și A13 Bionic – cel mai rapid cip pus vreodată într-un smartphone, care gestionează rapid sarcinile care contează cel mai mult într-o zi. Cu integrarea strânsă dintre hardware, software și servicii, avansurile oferite de iPhone 11 vor duce experiența cu utilizatorul la un nivel fără egal, la un preț accesibil pentru și mai mulți clienți. Credem că oamenii îl vor iubi – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing produs.

iPhone 11 designiPhone 11 Design și afișaj

La fel cum iPhone 11 Pro păstrează designul iPhone Xs, iPhone 11 păstrează, în linii mari, designul iPhone XR, având în continuare un panou frontal din muchie în muchie, cu breton, o ramă din aluminiu și spatele din sticlă. Cu toate acestea, remarcăm pe spatele noului iPhone nu doar o poziționare mai joasă a siglei Apple, ci și prezența unei protuberanțe pătrate în interiorul căreia sunt incluse cele două camere, microfonul și blițul iPhone-ului. Deși sunt mai ieșite în relief decât restul protuberanței în care se află, cele două camere sunt poziționate una sub alta, aspectul fiind mai plăcut decât cel al iPhone 11 Pro (Max).

Apple susține că spatele iPhone 11 este frezat cu precizie și sculptat dintr-o singură bucată de sticlă, protuberanța în care sunt poziționate camerele fiind, deci, una cu restul sticlei de pe spatele iPhone-ului. Mai mult decât atât, compania americană a ținut să sublinieze în cadrul evenimentului media faptul că acest iPhone folosește cea mai dură sticlă pusă vreodată într-un smartphone, fiind mai rezistent la căzăturile și loviturile accidentale de zi cu zi.

Noul iPhone este clasificat IP68 pentru rezistența la apă până la 2 metri, timp de până la 30 de minute, fiind, totodată, protejat împotriva stropirii accidentale cu lichide obișnuite, cum ar fi cafeaua și sucul. Remarcăm faptul că, prin comparație cu iPhone 11 Pro, care rezistă în apă până la 30 de minute la o adâncime de până la 4 metri, iPhone 11 nu este la fel de rezistent în apa adâncă.

La capitolul finisaje, iPhone 11 vine în șase variante – violet, verde, galben, negru, alb și (PRODUCT)RED, variantele „coral” și „albastru” de pe iPhone XR fiind, deci, înlocuite de noile finisaje violet și verde.

În față, iPhone 11 continuă să aibă o ramă cu breton care este mai groasă puțin decât cea a iPhone 11 Pro, din cauză că acest iPhone folosește în continuare un ecran Liquid Retina, care este, așadar, LCD și nu OLED. Ecranul iPhone 11 are diagonala de 6,1 inchi, o rezoluție 1792 pe 828 pixeli, o densitate a pixelilor de 326 pixeli per inch și vine cu o gamă largă de culori (P3), True Tone, luminozitate maximă de 625 cd/m2 și un raport de contrast de 1400:1. Deci, da, putem spune că ecranul iPhone 11 este la fel ca și cel de pe iPhone XR.

În fine, trebuie precizat că, la fel ca și în cazul iPhone 11 Pro, iPhone 11 continuă să ofere o retroacțiune haptică și nu 3D Touch, astfel că nu va putea citi puterea cu care apeși, ci va interpreta orice apăsare ca fiind o intenție de a previzualiza conținutul și/sau, după caz, de a accesa meniul contextual.

iPhone 11 A13 BionicA13 Bionic și performanțe mai bune decât în orice smartphone

iPhone 11 folosește noul Apple A13 Bionic. Un chipset care nu vine să facă altceva decât să crească și mai mult ecartul dintre iPhone și celelalte smartphone-uri de pe piață. Comparativ cu chipsetul Apple A12 Bionic, care oricum furniza performanțe mai bune cu mult decât toate smartphone-urile lansate în 2019, noul chipset Apple A13 Bionic cu ai săi 8,5 miliarde de tranzistori furnizează performanțe CPU și GPU cu până la 20% mai bune.

Apple susține că noul său chipset a fost creat în special pentru a îmbunătăți învățarea automată, având un Motor Neural mai rapid pentru analiză video și foto în timp real mai rapidă, precum și Acceleratori de Învățare Automată, care permit CPU-ului să efectueze peste 1 bilion de operațiuni pe secundă.

Noul chipset din iPhone 11 este și foarte eficient din punct de vedere energetic, ajutând acest dispozitiv să îmbunătățească semnificativ autonomia bateriei față de iPhone XR. Mai precis, Apple susține că iPhone 11 furnizează o autonomie a bateriei care este, în medie, cu o oră mai mare / zi decât cea a iPhone XR.

Or, iPhone 11 Pro poate reda video până la 17 ore în continuu, poate difuza video până la 10 ore sau poate reda audio până la 65 de ore. Comparativ cu iPhone 11 Pro Max și chiar iPhone 11 Pro, putem spune, conform cifrelor oficiale, că iPhone 11 Pro va avea o autonomie puțin mai scăzută, un lucru surprinzător în condițiile în care iPhone XR avea o autonomie mai bună decât iPhone XS și iPhone XS Max.

În ceea ce privește încărcarea, aceasta se va putea face rapid (până la 50% în numai 30 de minute), dacă vei achiziționa adaptorul de 18W. Din păcate, spre deosebire de iPhone 11 Pro, care include în cutie acest adaptor, iPhone 11 vine cu adaptorul de 5W cu care ne-am obișnuit și cu același cablu Lightning la USB-A.

Noul sistem cu două camere

iPhone 11 introduce un sistem cu două camere – cu unghi larg și ultra-larg – care sunt integrate profund în iOS 13, oferind utilizatorilor video de cea mai bună calitate și un salt important în fotografie pentru cea mai bună experiență avută vreodată cu camera iPhone.

iPhone 11 poate înregistra videoclipuri foarte clare grație ambelor camere ce pot filma la rezoluție 4K și cu până la 60 de cadre pe secundă, gamei dinamice extinse și stabilizării video cinematice (cu mențiunea că un stabilizator optic de imagine este numai pe camera cu obiectiv larg). Iar cu câmpul de vizionare mai larg și cu planul focal larg, camera ultra-largă este potrivită pentru înregistrarea videoclipurilor de acțiune.

Noul sistem de camere al iPhone 11 le permite utilizatorilor să comute cu ușurință între cele două camere, oferind, totodată, caracteristica „Zoom Audio”, care va potrivi secvența audio cu cadrul video pentru sunete mai dinamice. Și pentru că iPhone are o cameră care poate înregistra videoclipuri într-atât de bune, Apple a introdus în iOS 13 instrumente de editare video chiar în aplicația Poze, oferind utilizatorilor o modalitate simplă de a roti, decupa, crește expunerea și aplica filtre instantaneu pe clipurile video.

Grație integrării puternice dintre hardware și software, iPhone 11 îmbunătățește semnificativ și experiența foto, într-un fel în care numai Apple putea. Noua cameră ultra-largă are o distanță focală de 13mm, o diafragmă f/2.4 și un câmp de vedere de 120 grade, schimbând în mod fundamental experiența foto pe iPhone. Aceasta este potrivită pentru peisaje, fotografii arhitecturale, fotografii în spații înguste și nu numai. Camera cu senzor larg are o distanță focală de 26mm, o diafragmă f/1.8, pixeli de focalizare 100% și un software avansat care oferă un mod întunecat ce va îmbunătăți în mod semnificativ calitatea fotografiilor înregistrate în interior sau în medii exterioare întunecate, oferind imagini mai luminoase, cu culori naturale și zgomot mai redus. Ambele camere pot conlucra pentru a oferi un Mod portret de calitate, care va recunoaște oameni, grupuri de oameni, obiecte și, pentru prima dată, animale de companie. De asemenea, aidoma modelelor de iPhone cu cameră „telefoto”, iPhone 11 va oferi în Mod portret și efecte, primind inclusiv noul efect High-Key Mono.

Noutățile camerei iPhone 11 nu se termină aici, noul dispozitiv venind și cu o nouă generație a Smart HDR, care folosește învățarea automată avansată pentru a captura imagini cu aspect mai natural, cu porțiuni luminoase remarcabile și detalii în umbre pe subiect și în fundal. Mai mult, aceasta este ajutată de noul bliț care este cu 30% mai luminos decât înainte, precum și de caracteristica „Deep Fusion”. Având o dată de lansare ulterioară lansării noului iPhone, „Deep Fusion” este un nou sistem de procesare a imaginii oferit de Motorul Neural al cipului Apple A13 Bionic. Deep Fusion folosește învățarea automată pentru a procesa fotografiile pixel cu pixel, optimizând astfel texturile, detaliile și zgomotele fiecărei părți ale unei imagini.

Și pentru că sunt atâtea noutăți introduse de noile dispozitive, Apple a reproiectat interfața aplicației Cameră de pe iPhone 11 pentru a oferi o experiență captivantă, adaptată sistemului cu două camere și afișajului din muchie în muchie. Ea va permite utilizatorilor să vizioneze, atunci când au selectată camera cu unghi larg, și ceea ce vede camera cu unghi ultra-larg, putând decide mai ușor de care au nevoie pentru a surprinde imaginea potrivită. Și, pentru prima dată, posesorii de iPhone vor putea înregistra un video fără a comuta pe acest mod cu ajutorul „QuickTake” – un gest care permite înregistrarea video din modul Poză prin apăsarea mai lungă a declanșatorului.

Dar selfie-urile? Apple nu a uitat poate cea mai folosită cameră de pe iPhone, îmbunătățind semnificativ și senzorul TrueDepth al noilor modele. Astfel, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max au acum un senzor TrueDepth de 12 megapixeli (modelele anterioare aveau un senzor de 7 megapixeli), care are un câmp vizual mai larg și Smart HDR pentru a produce imagini mai naturale. Această cameră de selfie îmbunătățește și partea de video, putând filma 4K cu până la 60 de cadre pe secundă și la ralanti cu până la 120 de cadre pe secundă (anterior, aceasta era limitată la 1080p și 60 de cadre pe secundă).

Și altele…

iPhone 11 vine cu un nou cip proiectat de către Apple – U1 – care folosește tehnologia Ultra Wideband. Prezentă pentru prima dată într-un smartphone, aceasta este folosită pentru îmbunătățirea poziționării în spațiu a dispozitivului. Iar odată cu iOS 13.1, AirDrop va fi îmbunătățit prin oferirea de sugestii în funcție de direcția în care se află dispozitivul.

Face ID, cel mai sigur sistem de autentificare facială pus vreodată într-un telefon, este, pe iPhone 11 Pro, cu 30% mai rapid decât pe iPhone Xs și mai ușor de folosit, având performanțe îmbunătățite la distanțe variabile. Mai mult, sistemul poate recunoaște chipurile din mai multe unghiuri.

Pe partea de audio, iPhone 11 vine cu „audio spațial”, care dă o senzație de spațialitate superioară stereofoniei. În plus, la fel ca și iPhone 11 Pro, iPhone 11 are și Dolby Atmos, pentru sunete mai puternice.

La capitolul conectivitate, noile iPhone 11 are chipset LTE clasa Gigabit care poate atinge viteze de până la 1,6 Gbps și Wi-Fi 6 pentru viteze de descărcare wireless mai mari. Ca și iPhone XR, noul iPhone continuă să fie Dual-SIM cu eSIM și nanoSIM.

iphone 11 culori

iPhone 11 Preț și lansare

Respectând „rețeta” iPhone XR, iPhone 11 va veni în trei versiuni, cu capacitate de stocare de 64GB, 128GB și 256GB.

Și pentru că până acum v-am ținut în suspans, a venit vremea să vorbim despre preț. Un capitol la care remarcă o reducere cu 50€ la fiecare versiune de iPhone 11 (comparativ cu iPhone XR la lansare). Astfel, dacă iPhone XR costa la lansare 849€ în varianta de 64GB, 909€ în versiunea de 128GB, respectiv 1.019€ în versiunea de 256GB, iPhone 11 costă cu 50€ mai puțin în fiecare variantă (799€ / 849€ / 969€).

Cât despre lansare, Apple a anunțat că primul val va avea loc în peste 30 de țări pe data de 20 septembrie, într-o zi de vineri, precomenzile urmând a lua startul vinerea aceasta, pe 13 septembrie. Compania americană nu a specificat toate țările în care va fi lansate noul model iPhone și nici când va avea loc al doilea val de lansare, val din care bănuim că va face parte și țara noastră.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.