Așteptarea a luat sfârșit! iPhone 12 și iPhone 12 mini au fost prezentate de către Apple în cadrul evenimentului media de pe 13 octombrie și sunt cel mai nou modele de iPhone „accesibile”. Succesorul iPhone 11 din noua gamă iPhone, împreună cu cel mai mic iPhone lansat de către Apple în ultimii ani vin cu o mulțime de surprize plăcute.
La fel ca și modelele „Pro” din gama actuală de iPhone, iPhone 12 și iPhone 12 mini vin cu tehnologia 5G integrată. Și nu, spre deosebire de alți producători, Apple nu a implementat această tehnologie numai pe unele variante mai scumpe ale noilor modele, ea venind standard pe fiecare variantă de iPhone 12 și iPhone 12 mini. Mai mult decât atât, ambele modele de iPhone au afișaje Super Retina XDR, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată pe aceste modele, Apple a introdus afișaje OLED pentru o experiență de vizionare mai luminoasă și mai captivantă. Aceste afișaje sunt protejate cu un panou frontal numit „Scut Ceramic”, care oferă cel mai mare salt în durabilitate de până acum. „Sub capotă”, iPhone 12 și iPhone 12 mini au noul și puternicul chipset Apple A14 Bionic, care este cel mai puternic și mai rapid chipset folosit într-un smartphone. Ele mai au un sistem cu două camere care a fost îmbunătățit semnificativ atât pe partea de foto, cât și pe partea de video, precum și MagSafe, pentru încărcare wireless rapidă și un nou ecosistem de accesorii care se pot atașa magnetic la noile telefoane.
„Sosirea 5G marchează începutul unei noi ere pentru iPhone și suntem încântați să oferim aceste noi capacități captivante clienților noștri, cu iPhone 12 și iPhone 12 mini. Împingem încă o dată limitele pentru a furniza avansuri incredibile în fotografie, afișaje Super Retina XDR și cel mai mare salt în durabilitate din istoria iPhone cu noul panou frontal Scut Ceramic. Disponibile în două dimensiuni grozave, iPhone 12 și iPhone 12 mini duc designul la un nou nivel cu un nou factor de formă care este la fel de frumos precum este de durabil, ușurând mai mult decât oricând găsirea iPhone-ului perfect pentru stilul de viață al clienților” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing Global.
iPhone 12 și iPhone 12 Mini Design nou și… afișaje OLED!
Atât iPhone XR, cât și iPhone 11, modele care precedă în mod direct noul iPhone 12, s-au diferențiat de modelele mai scumpe (Xs/Xs Max, respectiv 11 Pro și 11 Pro Max) prin numărul de camere, construcția din aluminiu (și nu din oțel inoxidabil) și… ecran. Iar dacă primii doi factori de diferențiere rămân și odată cu noua gamă iPhone, noile iPhone 12 și iPhone 12 mini vin, pentru prima dată pe aceste modele, cu afișaje Super Retina XDR (OLED). Și cu o ramă mai îngustă în jurul lor făcută posibilă de adoptarea noii tehnologii.
Introducerea tehnologiei OLED pe iPhone 12 face ca raportul său de contrast să crească de la 1400:1 (cât era pe iPhone 11) la 2.000.000:1, iar luminozitatea maximă pentru conținutul HDR să fie de 1.200 de niți (la fel ca și la modelele Pro). Pentru că, da, afișajele OLED ale acestor modele sunt HDR, asemenea celor de pe iPhone 12 Pro și 12 Pro Max. iPhone 12 mini se poate lăuda cu aceleași caracteristici precum modelul mai mare, ambele mai având și un management de culoare la nivel de sistem pentru a oferi cea mai bună acuratețe a culorilor din industrie.
Diferența dintre afișajele iPhone 12 și iPhone 12 mini rezidă în dimensiunea lor. iPhone 12 continuă să aibă o diagonală de 6,1 inch, dar o rezoluție și o densitate a pixelilor crescute de la 1792×828 pixeli și 326 ppi (cât erau pe XR și 11), la 2532×1170 pixeli și o densitate a pixelilor de 460 pixeli per inch. iPhone 12 mini, pe de altă parte, are o rezoluție de 2340 pe 1080 pixeli și o densitate chiar mai bună, de 476 ppi, pe un ecran cu diagonala de 5,4 inch.
Diagonala ecranului noului iPhone este mai mică decât a fost cea a iPhone 11 Pro (5,8 inch), la fel și dimensiunile sale, iPhone 12 mini fiind practic cel mai mic model nou de iPhone lansat în ultimii ani. Uitându-ne la dimensiuni, cel mai mic iPhone din gama actuală măsoară 131,5 mm în lungime, 64,2 mm în lățime și 7,4 mm în grosime. Or, chiar dacă are un ecran mai mare decât iPhone 8/7/6s/6 și SE2, iPhone 12 mini este puțin mai scurt și mai îngust decât acestea (iPhone SE2 are o lungime de 138,4 mm, o lățime de 67,3 mm și o grosime de 7,3 mm). De asemenea, el este și puțin mai ușor decât iPhone SE2, spre exemplu, cântărind doar 135 de grame (față de 148g).
iPhone 12, pe de altă parte, este și el mai mic puțin decât predecesorul său. Acesta măsoară 146,7 mm în lungime, 71,5 mm în lățime și 7,4 mm în grosime, fiind mai scurt, mai îngust și mai subțire decât iPhone 11 (150,9 mm / 75,7 mm / 8,3 mm). Și este mai ușor decât modelul precedent cu 30 de grame, cântărind doar 164 g.
Dimensiunile mai compacte ale iPhone 12 au fost făcute posibile de noul design cu care acesta și modelul mini vin. În loc să mai aibă rama rotunjită la fel ca și toate modelele noi de iPhone lansate din 2014 încoace, iPhone 12 și iPhone 12 mini adoptă aceleași principii de design pe care le întâlnim și la 12 Pro și 12 Pro Max, și pe care toate le împrumută de la gama iPhone 5. Practic, noile modele „accesibile” au o ramă dreaptă, teșită la muchii și rotunjită la colțuri, care le fac mai aderente și, în opinia multora, mai aspectuoase. Această ramă este produsă din aluminiu de clasă aerospațială, care încastrează panourile de sticlă de pe spate și față. Iar dacă pe spate avem în continuare o sticlă lucioasă, asemenea celei din iPhone 11, în față avem un panou frontal produs folosind o sticlă nouă. Denumită „Scut ceramic” și dezvoltată în parteneriat cu Corning, noua sticlă a panoului frontal din iPhone 12 și 12 mini îmbunătățește radical duritatea și rezistența lui la impact, noile modele fiind cu de până la 4 ori mai rezistente la lovituri decât modelele precedente. Apple susține că această sticlă este obținută prin adăugarea unui nou pas de cristalizare la temperatură înaltă, care crește cristale nano-ceramice în matricea sticlei.
iPhone 12 și iPhone 12 mini vin în cinci finisaje – albastru, verde, negru, alb și roșu (PRODUCT)RED. Apple a renunțat la finisajul galben și mov de pe iPhone 11 și a înlocuit nuanța de verde cu una ceva mai deschis.
Pe partea de rezistență la contactul cu apă, îmbunătățirile față de iPhone 11 sunt semnificative. Dacă acesta rezista, sub clasificarea IP68, la o adâncime de până la 2 metri, noile modele vor rezista la o adâncime de până la 6 metri, timp de până la 30 de minute, fiind, totodată, protejate împotriva stropirilor accidentale cu lichide precum cafea sau sifon.
O experiență îmbunătățită grație 5G
Una dintre caracteristicile noilor modele de iPhone pe care Apple bate multă monedă este 5G. Alături de iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, toate versiunile de iPhone 12 și 12 mini sunt compatibile cu tehnologia 5G printr-o integrare unitară a hardware-ului cu software-ul. Pe partea de hardware, Apple a proiectat antene speciale (inclusiv, pentru modelele din SUA, o antenă poziționată într-un decupaj similar conectorului magnetic din iPad Pro – vom vedea puțin mai jos de ce) și componente radio pentru sensibilitate înaltă și eficiență foarte mare, iar pe parte de software, Apple a implementat un mod Smart Data, care va estima când ai nevoie de 5G și va comuta automat pe 4G atunci când, de exemplu, iPhone-ul face actualizări în fundal, pentru a conserva autonomia bateriei.
A cincea generație a tehnologiei pentru rețelele celulare va aduce pe noile modele de iPhone o latență mai scăzută și viteze mult mai rapide pentru descărcare și încărcare față de cele atinse prin standardul 4G/LTE. Astfel, utilizatorii se vor putea bucura de streaming video de o calitate mai bună, gaming în rețea mai cursiv, interactivitate în timp real în aplicații, FaceTime la definiție înaltă și multe altele. Iar toate acestea vor reduce necesitatea de a te conecta la rețelele Wi-Fi publice care sunt nesigure.
Pentru o acoperire globală, iPhone 12 / 12 mini / 12 Pro / 12 Pro Max oferă cele mai multe benzi 5G din orice smartphone. Modelele comercializate în SUA vor accepta mmWave, versiunea de 5G cu frecvență mai mare, grație căreia se pot atinge viteze de descărcare, în condiții ideale, de până la 4Gbps și viteze de încărcare de până la 200Mbps, chiar și în zone dens populate.
A14 Bionic
Introdus în iPad Air 4, Apple A14 Bionic este primul chipset din lume fabricat folosind un proces tehnologic pe 5 nanometri și că va oferi utilizatorilor de iPhone 12 și iPhone 12 mini toată puterea de care au nevoie, indiferent de aplicații ori de sarcinile la care îl vor supune.
Apple A14 Bionic este echipat cu nu mai puțin de 11,8 miliarde de tranzistori pentru a oferi performanțe sporite și eficiență energetică aproape în fiecare părticică a sa. El are șase nuclee, dintre care două sunt ultra-performante, iar restul sunt eficiente din punct de vedere energetic, urmând a gestiona sarcinile mai puțin solicitante. Acestea furnizează o creștere a performanțelor CPU cu 50% față de cele înregistrate de chipset-urile cu care sunt echipate alte smartphone-uri de top. Pe partea grafică, A14 Bionic vine cu o nouă arhitectură cu patru nuclee ce oferă performanțe cu 50% mai bune decât cele ale altor smartphone-uri de top.
Pentru o mai bună capacitate de învățare automată, A14 Bionic include un nou Neural Engine cu 16 nuclee care este cu 80% mai rapid decât cel din modelele precedente de iPhone, fiind capabil să execute nu mai puțin de 11 trilioane de operațiuni pe secundă și ducând astfel aplicațiile bazate pe învățare automată la un cu totul alt nivel. În plus, A14 Bionic include în CPU a doua generație de acceleratori pentru învățare automată care pot executa calcule pentru învățare automată cu 70% mai rapid decât cei din chipsetul A13 Bionic. Or, această combinație de Neural Engine nou, acceleratori CPU pentru învățare automată și GPU de înaltă performanță vor putea oferi noi experiențe pentru recunoașterea imaginilor, învățarea limbajului natural, analizarea mișcărilor și nu numai.
Practic, din nou, modelele mai accesibile de iPhone din noua gamă sunt echipate cu exact același chipset și cu aceleași specificații precum cele „Pro”.
iPhone 12 și 12 mini Un sistem cu două camere îmbunătățit
Unul dintre elementele cu ajutorul cărora „experții” în telefoane vor diferenția cu ușurință iPhone 12 de iPhone 12 Pro este sistemul cu două camere și nu cu trei. Așa că în continuare vor exista întrebări de genul „ți-ai luat iPhoneu‘ cu două camere sau pe ăla (mai bun) cu trei?!” și aserțiuni de genul „iPhone 12 Pro are camera mai bună pentru că… trei camere!”
Privind mai puțin superficial asupra gamei actuale de iPhone, trebuie să precizăm că, asemenea iPhone 12 Pro, iPhone 12 și iPhone 12 mini oferă o calitate a imaginilor mai bună ca oricând grație noului procesor de semnal imagine și chipset-ului A14 Bionic. Dar și datorită noii camere cu obiectiv larg, care are o diafragmă ƒ/1,6 (iPhone 11 avea diafragmă ƒ/1,8). Aceasta va îmbunătăți, conform Apple, cu 27% calitatea pozelor și filmărilor înregistrate în condiții de luminozitate scăzută. Spre deosebire de camera cu obiectiv larg de pe iPhone 12 Pro, însă, iPhone 12 continuă să aibă un obiectiv cu 6 elemente. Cealaltă cameră de pe noile modele accesibile are obiectiv-ultra-larg și, la fel ca și în cazul iPhone 12 Pro, a rămas neschimbată față de modelele precedente, având un câmp de vizualizare de 120 de grade și o diafragmă ƒ/2,4.
Fotografia computațională a fost dusă la un alt nivel de către Apple și pe modelele iPhone 12, grație îmbunătățirilor pentru Mod Noapte și Deep Fusion mai rapid, care acum sunt disponibile pe toate camerele – obiectiv larg, ultra-larg și teleobiectiv. Mod Noapte va oferi imagini mai luminoase și un contrast îmbunătățit pentru fotografiile înregistrate în condiții de lumină slabă, iar Deep Fusion va ajuta la surprinderea mai multor texturi și la reducerea zgomotului în poze.
iPhone 12 și iPhone 12 mini aduc și Smart HDR 3, care folosește învățarea automată pentru a ajusta în mod inteligent balansul de alb, contrastul, texturile și saturația unei imagini pentru poze care vor arăta mult mai natural.
Asemenea iPhone 12 Pro, iPhone 12 și iPhone 12 mini oferă experiență completă pentru video HDR cu Dolby Vision, putând înregistra în acest format cu până la 30 de cadre pe secundă, la rezoluție 4K, edita aceste producții și partaja. Clasificarea Dolby Vision este procesată în timp real și menținută în timpul editării, atât în Poze, cât și în iMovie (iar, spre finele anului curent, va ajunge și în Final Cut Pro X). Dolby Vision folosește afișajul Super Retina XDR pentru redarea fidelă a conținutului în timpul înregistrării și redării video, iar iOS va permite partajarea clipurilor prin AirPlay la rezoluție 4K Dolby Vision.
Ambele modele au o stabilizare video cinematică îmbunătățită, pot înregistra selfie-uri mai naturale cu ajutorul Dolby Vision, și oferă Mod Noapte pentru Time-Lapse. Folosit în Time-Lapse, acest mod nocturn va furniza timpi de expunere mai lungi pentru videoclipuri mai clare, dâre de lumină mai bune și expunere mai lină în condiții de luminozitate scăzută, atunci când iPhone-ul este pus pe un trepied.
MagSafe și noi accesorii
MagSafe îmbunătățește încărcarea wireless pentru o experiență mai eficientă și mai bună, introducând totodată un ecosistem de accesorii ușor de atașat la noile modele iPhone 12 Pro. Conform Apple, MagSafe (aceeași denumire a fost folosită pentru încărcătorul magnetic al modelelor mai vechi de MacBook) introduce pe iPhone un șir de magneți poziționați în jurul bobinei de încărcare wireless. Aceștia sunt optimizați pentru aliniere și eficiență, ajutând iPhone-ul să se conecteze perfect la încărcătorul wireless și, astfel, să se încarce optim. Încărcătoarele MagSafe pot încărca noile iPhone-uri cu până la 15W, iar compatibilitatea cu această tehnologie nu afectează în vreun fel posibilitatea de a încărca iPhone 12 folosind un încărcător wireless Qi.
Printre soluțiile de încărcare wireless oferite de către Apple se numără un încărcător MagSafe care se atașează de spatele iPhone într-un mod similar cu încărcătorul pentru Apple Watch și un încărcător MagSafe Duo care poate alimenta simultan un Apple Watch și un iPhone.
Pe partea de accesorii, Apple a lansat noi tocuri din silicon și transparente care se atașează foarte ușor la noile iPhone-uri (folosind magneții integrați în acestea), precum și un portofel din piele. Apple anunță că mai multe accesorii MagSafe vor fi disponibile și de la terți producători.
Baterie și încărcare
Autonomia bateriei iPhone 12 a rămas cam la fel ca și cea a iPhone 11, cu o îmbunătățire la redarea video prin streaming, care acum se poate face, potrivit Apple, timp de până la 11 ore (în creștere de la 10 ore). iPhone 12 mini va oferi o autonomie de până la 15 ore în redarea video, de până la 10 ore pentru redarea video prin streaming și de până la 50 de ore pentru redarea audio.
Noile dispozitive se pot încărca wireless prin Qi, cu 7,5W, prin MagSafe, cu până la 15W, sau prin Lightning, rapid, cu adaptor de 20W sau mai mult (Apple a lansat un adaptor de 20W ce îl înlocuiește pe cel de 18W introdus în 2018). Trebuie precizat însă faptul că în cutiile noilor iPhone-uri nu se va mai găsi nici adaptorul de alimentare și nici căștile EarPods, utilizatorii primind numai un cablu USB-C la Lightning (care nu are fir împletit, așa cum se zvonea) și trebuind să se descurce cu multitudinea de adaptoare de alimentare pe care Apple prezumă că le avem fiecare deja.
iPhone 12 și 12 mini Lansare și disponibilitate
iPhone 12 și iPhone 12 mini vor avea o capacitate minimă de stocare de 64GB. Celelalte versiuni au 128GB și 256GB, la fel ca și până acum.
iPhone 12 va fi disponibil la precomandă în Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și alte peste 30 de țări începând de vineri, 16 octombrie, urmând a fi livrate clienților vinerea viitoare, pe 23 octombrie. iPhone 12 mini, pe de altă parte, va fi disponibil la precomandă abia începând pe 6 noiembrie, urmând a fi disponibil în magazine de vineri, 13 noiembrie, odată cu iPhone 12 Pro Max. Al doilea val de lansare pentru iPhone 12 va avea loc pe 30 octombrie, dar deocamdată nu știm țara noastră din ce val va face parte.
Cât despre preț, acesta a rămas neschimbat, așa că un iPhone 12 va costa, în varianta de 64GB, 876,30€, în Germania, iar iPhone 12 mini va costa 778,85€. Pentru versiunile de 128GB, prețul crește cu aproximativ 50€ la fiecare model, iar pentru cele de 256GB mai crește cu încă aproximativ 120€.
Prin comparație cu prețul de anul trecut al iPhone 11, noul iPhone 12 este în mod cert mai scump. Dacă iPhone 11 costa până recent 778,85€, noul iPhone costă cu aproximativ 100€ mai mult. Practic, în Europa, iPhone 12 mini are același preț pe care îl avea iPhone 11 anul trecut.
Vorbind despre iPhone 11, acesta continuă să fie comercializat la un preț de 661,85€, la fel și iPhone XR, care va costa 564,40€.
- Citește și: Apple a retras de pe piață iPhone 11 Pro. Iată care sunt modelele pe care le mai comercializează