iPhone 13 și iPhone 13 mini au fost prezentate de către Apple. Iată noutățile

- Publicitate -

Gama iPhone 13 a fost elementul central al evenimentului media Apple din 14 septembrie. După actualizările pentru iPad și Apple Watch, gigantul californian a prezentat iPhone 13 mini și iPhone 13, modelele care în noua gamă vor succede iPhone 12 mini și iPhone 12, două dispozitive pe care Apple nu le-a retras de pe piață, ci le va comercializa la un preț ceva mai scăzut față de cel practicat anul trecut.

Și chiar dacă, în eventualitatea în care ar fi urmat practica anilor precedenți, noua gamă n-ar fi avut denumirea de iPhone 13, ci de iPhone 12s, iPhone 13 și iPhone 13 mini aduc o serie de îmbunătățiri notabile față de modelele precedente. Sistemul cu două camere al acestor modele vine acum cu o cameră cu unghi larg care are pixeli mai mari și stabilizare optică la nivel de senzor (OIS) pentru îmbunătățirea calității fotografiilor și filmărilor în condiții de lumină scăzută, introduce o nouă modalitate de personalizare a pozelor prin Stiluri fotografice, iar pentru filmări introduce impresionantul mod Cinematic. „Sub capotă”, noile modele vin cu un chipset Apple A15 Bionic mai rapid și mai eficient, o baterie mai mare care oferă o creștere a autonomiei bateriei, un afișaj Super Retina XDR mai luminos, un spațiu de stocare dublu pentru modelele de bază, rezistență la apă conform standardului IP68 și o experiență 5G îmbunătățită.

„Clienții noștri folosesc iPhone în fiecare zi, motiv pentru care am făcut iPhone 13 și iPhone 13 mini mai puternice, mai capabile și mai plăcut de folosit. Ambele telefoane au un design deosebit, performanțe de top în industrie, sisteme de cameră avansate cu funcționalități de fotografie computațională impresionante, totul venind la pachet cu o durabilitate incredibilă, rezistență la apă, un salt mare în autonomia bateriei pentru a asigura utilizatorii că pot depinde de iPhone-urile lor atunci când au nevoie. Toate acestea, integrate strâns cu iOS 15 și cu intimitate, fac din iPhone 13 și iPhone 13 mini o alegere imbatabilă” – Greg Joswiak, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing la nivel global.

iphone 13 culoriiPhone 13 și iPhone 13 mini Design și afișaj

iPhone 13 și iPhone 13 mini păstrează designul pătrățos introdus anul trecut, odată cu gama iPhone 12. Acestea au în continuare o ramă din aluminiu de clasă aerospațială, un panou frontal cu Ceramic Shield / Scut ceramic pentru o rezistență la impact sporită și un capac spate din sticlă, care găzduiește un modul pentru camere ceva mai mare, cu două obiective repoziționate (care stau acum pe diagonală unul față de celălalt). Ambele modele au o clasificare IP68 pentru rezistența la contactul cu apa (adâncime maximă 6m, până la 30 de minute), fiind protejate împotriva stropirilor cu lichide comune.

Un element de noutate la capitolul aspect îl vom sesiza la nivelul finisajelor oferite, noile modele fiind disponibile în câteva culori noi față de modelele precedente. Cele cinci finisaje ale iPhone 13 și iPhone 13 mini sunt: roz, albastru, beznă, înstelat și roșu (PRODUCT)RED.

Dimensiunile noilor modele au rămas aproape neschimbate. Acestea sunt la fel de late (64,2 mm / 71,5 mm) și la fel de lungi (131,5 mm / 146,7 mm) precum iPhone 12 mini / iPhone 12, dar sunt puțin mai groase și mai grele. Datorită, cel mai probabil, folosirii unei baterii de capacitate mai mare, noile iPhone 13 mini și iPhone 13 măsoară 7,65 mm în grosime, fiind cu 0,25 mm mai groase decât modelele precedente. De asemenea, ele se vor simți puțin mai grele în mână, datorită creșterii masei la 141 grame (față de 133 grame) în cazul iPhone 13 mini, respectiv la 174 grame (față de 162 grame) în cazul iPhone 13.

breton iphone 13
Sursa foto: MacRumors

Mici îmbunătățiri au fost făcute și la afișajele celor două dispozitive. În primul rând, acestea au acum un „breton” mai îngust cu 20%, dar aproape insesizabil mai gros decât modelele precedente. Acesta găzduiește un sistem de camere TrueDepth reproiectat, care oferă în continuare aceleași funcționalități pentru Face ID și puțin mai mult spațiu pe ecran. Trebuie precizat că această îngustare a bretonului atât de controversat în rândul unor utilizatori se datorează mai ales repoziționării difuzorului pe rama ecranului.

iphone 13 afisaj

Afișajele OLED Super Retina XDR ale noilor modele au aceleași diagonale de 5,4 inchi (iPhone 13 mini), respectiv de 6,1 inchi (iPhone 13), aceeași rezoluție, aceeași densitate a pixelilor, același contrast de 2 milioane la 1 și multe dintre caracteristicile afișajelor modelelor de anul trecut. Cu toate acestea, luminozitatea maximă (tipică) a acestora a fost îmbunătățită, fiind crescută de la 625 de niți, la 800 de niți. Luminozitatea maximă pentru vizionarea de conținut HDR a rămas la 1200 de niți.

Camere avansate

Ce model nou de iPhone ar fi acela care nu ar avea camere îmbunătățite? Desigur, iPhone 13 și iPhone 13 mini nu sunt o excepție de la regulă, iar Apple susține că acestea fac un salt mare la capitolul camere prin progresul făcut în hardware și fotografia computațională.

Noile modele au o cameră cu unghi larg care vine cu pixeli mai mari, de 1,7 µm, acesta fiind cel mai mare senzor introdus vreodată într-un iPhone cu două camere și putând capta cu 47% mai multă lumină pentru imagini mai luminoase și mai puțin zgomotoase, chiar și în condiții de luminozitate slabă. Introdusă anul trecut pe iPhone 12 Pro Max, sistemul de stabilizare la nivel de senzor (OIS) sosește anul acesta și pe camera cu unghi larg a modelelor mai accesibile, stabilizând senzorul în sine și nu doar lentilele pentru cadre mai stabile ca oricând. Camera cu unghi ultra-larg are acum un nou senzor care poate capta imagini cu mai multe detalii în zonele întunecate pentru fotografii și filmări cu mai puțin zgomot. Rezoluția de 12 megapixeli a ambelor camere și alte caracteristici (cu excepția noului  Smart HDR 4) rămân neschimbate față de modelele precedente.iphone 13 foto ultra larg

Un Neural Engine îmbunătățit în Apple A15 Bionic, un nou procesor de semnal imagine (ISP) și progresul făcut în fotografia computațională oferă mai multe funcționalități pentru camera de pe iPhone 13 mini și iPhone 13. Stilurile fotografice permit utilizatorilor să își aducă preferințele fotografice personale în fiecare imagine pe care o surprind cu dispozitivul iPhone, fără a compromite sistemul de procesare a imaginii multi-cadru. Preferințele prestabilite și cele ajustate funcționează pe diferite scene și subiecte și, spre deosebire de un filtru simplu, sunt aplicate în mod inteligent pe diferite părți ale unei fotografii, pentru a se asigura că elemente importante precum tonurile pielii, sunt păstrate. Sistemul cu două camere îmbunătățit și puterea fotografiei computaționale oferă pe noile modele iPhone 13 compatibilitate pentru Smart HDR 4, care îmbunătățește culorile, contrastul și lumina pentru fiecare subiect dintr-o fotografie de grup, chiar și în condiții dificile, după cum îmbunătățește și Mod nocturn. Camera frontală TrueDepth a noilor modele este și ea compatibilă cu aceste noi caracteristici, precum și cu modul Cinematic despre care vom discuta în cele ce urmează.iphone 13 mod cinematic

În urma unui studiu extins al cinematografiei și a utilizării focalizării prin tragere, Apple a creat așa-numitul Mod cinematic. Acesta permite înregistrarea de pe iPhone a unor clipuri video cu persoane, animale de companie și / sau obiecte care să se bucure de un efect de profunzime similar celui întâlnit la Mod portret. Mai mult decât atât, noul mod de filmare permite modificarea automată a focalizării, astfel încât oricine să poată surprinde momente în mod cinematic. Pentru un control sporit, focalizarea poate fi schimbată în mod dinamic atât în timpul înregistrării video, cât și după, utilizatorii putând ajusta, de asemenea, nivelul de bokeh atât din aplicația preinstalată Poze, cât și din terțe aplicații precum iMovie (pentru iOS și macOS) sau chiar Final Cut Pro. Noul mod este oferit de chipsetul Apple A15 Bionic și de algoritmii avansați pentru învățare automată, iar filmările realizate cu ajutorul său sunt înregistrate cu Dolby Vision HDR la rezoluție 1080p cu 30 de cadre pe secundă.

Tot pentru video, atât iPhone 13 mini, cât și iPhone 13 oferă înregistrare video HDR cu Dolby Vision, atât cu camera principală, cât și cu cea frontală, la o rezoluție de până la 4K cu 60 de cadre pe secundă pe toate camerele (modelele precedente puteau înregistra Dolby Vision la rezoluție 4K cu până la 30 cps).

iphone 13 a5 bionicA15 Bionic

Grație noului chipset Apple A15 Bionic, noile iPhone 13 și iPhone 13 mini sporesc avansul față de competiție, furnizând utilizatorilor performanțe îmbunătățite și o mai bună eficiență energetică, făcând totul mai fluid pe modelele iPhone 13. Noul chipset folosește tehnologia pe 5nm și are aproape 15 miliarde de tranzistori pentru a face față chiar și celor mai solicitante sarcini – cum ar fi, printre altele, cele generate de noile funcționalități pentru fotografia computațională.

A15 Bionic are un nou CPU cu 6 nuclee, dintre care 2 sunt de înaltă performanță, iar 4 sunt eficiente din punct de vedere energetic. Grație acestuia, potrivit Apple, iPhone 13 este cu 50% mai rapid decât competiția, fiind cel mai rapid smartphone. Pe partea grafică, A15 Bionic are un GPU cu 4 nuclee, care este cu până la 30% mai rapid decât competiția, furnizând efecte luminoase și ilustrații mai naturale în jocurile solicitante din punct de vedere grafic. Așa cum precizam mai sus, noul chipset are și un nou Neural Engine, care vine cu 16 nuclee și este capabil de până la 15,8 trilioane de operațiuni pe secundă, pentru calcule ale sistemului de învățare automată mai rapide ca oricând. Un progres important adus noii generații de ISP, împreună cu fotografia computațională și noul hardware pentru cameră creează noul sistem cu două camere al iPhone 13.

Autonomie a bateriei mai bună ca oricând

Grație noului A15 Bionic, componentelor mai eficiente, bateriei mai mari și optimizărilor pe partea de consum energetic datorate integrării profunde a hardware-ului și software-ului, iPhone 13 mini și iPhone 13 se bucură de o autonomie a bateriei îmbunătățită. Potrivit Apple, iPhone 13 furnizează autonomie a bateriei de o zi, oferind cu două ore și jumătate mai multă autonomie, în medie, decât iPhone 12. Și iPhone 13 mini face un salt remarcabil la capitolul baterie, Apple susținând că acesta oferă o autonomie medie cu o oră și jumătate mai bună decât cea a iPhone 12 mini.

În cifre, Apple susține că iPhone 13 mini oferă până la 17 ore de vizionare video, 13 ore de difuzare video în flux sau până la 55 de ore de redare audio, cu 2, 3, respectiv 5 ore mai mult față de iPhone 12 mini. iPhone 13, pe de altă parte, oferă o autonomie de până la 19 ore pentru redarea video, 15 ore pentru redarea video în flux și de până la 75 de ore pentru redarea de conținut audio, cu 2, 4, respectiv 10 ore mai mult decât iPhone 12.

Pe partea de încărcare, iPhone 13 mini și iPhone 13 oferă aceeași timpi de încărcare, prin fir sau wireless, ca și modelele precedente.

Experiențe 5G în mai multe locuri

Noul hardware al iPhone 13 (mini) vine cu mai multe benzi decât aveau iPhone 12 (mini), drept care utilizatorii le vor putea folosi în mai multe rețele din întreaga lume. Până la finele anului curent, Apple susține că iPhone va fi compatibil cu de două ori mai multe rețele 5G din întreaga lume, ajungând să poată fi utilizat la peste 200 de operatori din 60 de țări și regiuni (în România puteau fi folosite și modelele anterioare pe rețelele 5G ale operatorilor noștri).

Restul caracteristicilor pe partea de conexiune celulară și wireless rămân neschimbate la noile modele. Totuși, un element de noutate este că, deși rămân Dual SIM (nano-SIM și eSIM), noile iPhone 13 vin cu suport pentru Dual eSIM, astfel că utilizatorii vor putea folosi noile modele pe două rețele distincte de telefonie mobilă fără a avea vreun SIM fizic în telefon. Anumiți operatori vor livra noile dispozitive fără cartelă, utilizatorii putându-le activa direct prin eSIM via o conexiune la o rețea Wi-Fi.iphone 13 design camera

iPhone 13 mini și iPhone 13 Lansare și disponibilitate

iPhone 13 și iPhone 13 mini vor avea o capacitate minimă de stocare de 128 GB, adică dublă față de cea pe care o aveau modelele anterioare. Celelalte versiuni au 256 GB și, în premieră pe aceste modele, 512 GB.

Noile modele de iPhone vor fi disponibile la precomandă în Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și alte peste 30 de țări și regiuni începând de vineri, 17 septembrie, urmând a fi lansate în magazine pe 24 septembrie. În România, acestea vor ajunge pe 8 octombrie, urmând ca pe 1 octombrie să fie dat startul sesiunii de precomenzi.

Cât despre preț, acesta a rămas aproximativ neschimbat (aproximativ deoarece în unele țări din zona euro a fost crescut de către Apple cu 10€ – 20€), așa că un iPhone 13 va costa, în varianta de 128GB, 899€, în Germania, iar iPhone 13 mini va costa 799€. Pentru versiunile de 256, prețul crește cu aproximativ 120€ la fiecare model, iar pentru cele de 512€ mai crește cu încă aproximativ 220€ (față de prețul versiunii de 256GB).

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

Apple a lansat iOS 16.1.2 pentru iPhone – iată noutățile

iOS 16.1.2 a fost lansat miercuri seară pentru utilizatorii de iPhone. Cea mai recentă versiune a sistemului...

iOS 16.2 beta 4 și iPadOS 16.2 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat joi seară iOS 16.2 beta 4 și iPadOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center....

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la...

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
10,899CititoriConectați-vă
361CititoriConectați-vă
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 16.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la...

macOS 13.1 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.1 beta 4 a fost lansat joi seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la două...

watchOS 9.2 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat joi seară watchOS 9.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua actualizare sosește la două săptămâni distanță de watchOS 9.2 beta...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.