iPhone 15 și iPhone 15 Plus au fost prezentate de către Apple

- Publicitate -

Alături de Apple Watch Series 9 și Apple Watch Ultra 2, Apple a introdus pe 12 septembrie și gama iPhone 15. Din aceasta fac parte, în primul rând, iPhone 15 și iPhone 15 Plus.

Noile modele de iPhone vin cu un design ușor modificat, Insula dinamică pe care o întâlneam anul trecut numai la modelele Pro de iPhone 14, un sistem de camere îmbunătățit atât hardware cât și software, A16 Bionic, asistență rutieră, cip Apple U2 și… USB-C!

„iPhone 15 și iPhone 15 Plus reprezintă un pas uriaș în față grație inovațiilor pentru cameră care inspiră creativitatea, intuitivei Insule dinamice și unor caracteristici precum asistența rutieră prin satelit care poate face diferența în viețile utilizatorilor. Am împins, de asemenea, puternica fotografie computațională către noi limite cu noua cameră principală de 48 MP care realizează implicit poze la 24 MP, unei noi opțiuni telefoto 2x și portretelor de nouă generație” – Kaiann Drance, vicepreședinte Apple pentru marketing iPhone.

iPhone 15 plus

iPhone 15 și iPhone 15 Plus Design nou

Apple susține că cele mai noi modele de iPhone au un design nou. În fapt, nu putem spune că arată complet diferit față de iPhone 14, iPhone 13 sau chiar iPhone 12, însă putem să observăm anumite elemente noi.

Păstrând cele două dimensiuni ale ecranelor întâlnite și la gama iPhone 14, precum și la modelele Pro – 6,1 inch și 6,7 inch – iPhone 15, respectiv iPhone 15 Plus arată ușor diferit, grație, în primul rând a muchiilor puțin mai rotunjite decât la modelele anterioare (dar nu la fel de pronunțat precum la gama iPhone 11). Astfel, carcasa din aluminiu ar trebui să se simtă mai plăcut în mâinile utilizatorilor.

Pentru prima oară într-un smartphone, Apple susține că a injectat culoarea în sticla din spate, obținând cinci finisaje noi – roz, galben, verde, albastru și negru. Sticla este rigidizată printr-un proces de schimb dual-ion optimizat, apoi este polizată cu particule nanocristaline și este gravată pentru a crea un aspect mituit. Practic, la fel ca și modelele din gama Pro, iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor avea pe spate o sticlă mătuită, texturată, diferită de cea lucioasă întâlnită la modelele similare din gamele precedente. Panoul frontal al noilor modele continuă să fie unul Ceramic Shield și ar trebui să fie foarte rezistent la impact (la fel de rezistent precum cel întâlnit la modelele precedente). Apple susține că noile modele sunt la fel de rezistente la contactul cu apa și praful precum cele pe care le înlocuiesc, dar și că vor fi la fel de ușor de reparat precum iPhone 14 (Plus) – primele modele după mult timp care au avut un panou spate prevăzut să poată fi detașat pentru a fi înlocuit mai ușor (așa cum întâlneam la modelele iPhone 4 și 4S).

Protejat de Ceramic Shield, afișajele iPhone 15 și iPhone 15 Plus au aceleași diagonale precum la modelele introduse de Apple anul trecut, sunt Super Retina XDR (OLED) și, în linii mari, prezintă aceleași caracteristici. Un aspect important îmbunătățit de către Apple este luminozitatea, noile modele oferind o luminozitate maximă tipică de 1.000 niți, o luminozitate de vârf de 1.600 niți (pentru HDR) și o luminozitate de vârf de 2.000 de niți (afară, în condiții de lumină exterioară foarte puternică). Prin comparație, modelele anterioare aveau o luminozitate maximă de 800 niți / 1.200 niți (pentru HDR).

Tot pe panoul frontal putem observa că noile modele de iPhone nu mai au bretonul arhicunoscut de la iPhone X încoace, ci vin cu Insula dinamică pe care Apple a introdus-o anul trecut însă numai în gama Pro. Aceasta maschează camera TrueDepth și ceilalți senzori, dar este și dinamică, în sensul că permite interacționarea într-o manieră diferită cu unele notificări și cu activitățile live. „Insula” se extinde în mod automat atunci când navighezi, asculți muzică sau folosești o altă aplicație de la terți care este compatibilă, afișându-ți o serie de informații utile pentru a nu mai fi nevoit să intri în respectivele aplicații – o apăsare lungă oferindu-ți o serie de opțiuni suplimentare în interfață.

În privința dimensiunilor, iPhone 15 și iPhone 15 Plus sunt aproape identice cu iPhone 14 și iPhone 14 Plus. iPhone 15 are o lungime de 147,6 mm, o lățime de 71,6 mm, o grosime de 7,8 mm și o masă de 171 grame, fiind aproape insesizabil mai mare și mai lat decât modelul anterior (146,7 mm / 71,5 mm), la fel de gros și cu 1 gram mai ușor. iPhone 15 Plus are o lungime de 160,9 mm, o lățime de 77,8 mm, o grosime de 7,8 mm și o masă de 201 grame, fiind foarte puțin mai lat (vs. 160,8 mm), mai îngust (vs. 78,1 mm), la fel de gros și cu două grame mai ușor decât iPhone 14 Plus.iPhone 15 camera

Camere îmbunătățite

Gama iPhone 15 continuă să aibă un sistem dual de camere, cu o cameră cu unghi ultra larg care a rămas neschimbată, dar cu o cameră principală complet nouă. Împrumutată de la iPhone 14 Pro, noua cameră are o rezoluție de 48 de megapixeli (la fel ca și cea de pe modelele din gama iPhone 15 Pro, însă acestea din urmă au, conform Apple, anumite caracteristici care sunt exclusive lor – nu știm cu exactitate care sunt acelea).

Noua cameră principală de pe iPhone 15 poate surprinde imagini mai clare, având totodată un senzor quad-pixel și pixeli de focalizare 100% pentru autofocalizare rapidă. În mod implicit, noile modele vor realiza fotografii, asemenea iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max, la o rezoluție de 24 de megapixeli (mai mare decât rezoluția implicită la care erau înregistrate imaginile de camera iPhone 14 Pro – 12 megapixeli). Această rezoluție este considerată de Apple a fi suficientă pentru cele mai multe imagini, oferind suficient de multe detalii și ocupând mai puțin spațiu de stocare. Totuși, atunci când vei dori, vei putea realiza imagini la rezoluția maximă, de 48 megapixeli, în format HEIF sau ProRAW.

Diafragma camerei principale a iPhone 15 și iPhone 15 Plus este f/1,6, puțin mai mică decât cea a modelelor anterioare, f/1,5. Acest lucru contează mai puțin dacă ne gândim că, grație noului senzor quad-pixel, noile modele oferă, în premieră, opțiunea telefoto 2x, cu distanța focală de 52 mm, pentru zoom optic. Astfel, utilizatorii se vor bucura de trei niveluri de zoom – 0,5x (13 mm), 1x (26 mm) și 2x. Zoom-ul digital a fost și el îmbunătățit, crescând de la 5x la 10x.

Camerele iPhone 15 și iPhone 15 Plus sunt îmbunătățite și din punct de vedere software. Astfel, gigantul californian susține că noile modele pot produce portrete de două ori mai bune ca până acum, care surprind mai multe detalii, culori mai vii și o imagine de ansamblu mai bună pe timp de noapte. În premieră pe noua gamă de iPhone, utilizatorii vor putea realiza portrete fără a mai fi nevoiți să comute la modul Portret – atunci când o persoană sau un animal de companie este în cadru ori când utilizatorul atinge pentru a focaliza, iPhone-ul va înregistra și informațiile privind profunzimea, astfel încât poza respectivă să poată fi ulterior transformată în portret de pe un iPhone, iPad sau Mac. Mai mult, tot ulterior, utilizatorilor le va fi permis să mute focalizarea dintr-un portret de pe un subiect pe altul.

Apple susține că toate camerele noilor modele de iPhone vor mai oferi îmbunătățiri în privința modului întunecat, care va surprinde detalii mai clare și culori mai vii. De asemenea, acestea includ Smart HDR 5, care, față de Smart HDR 4, de pe modelele precedente de iPhone, poate randa mai realist culorile de piele. Aceste îmbunătățiri vor putea fi observate la nivelul tuturor celor trei camere – TrueDepth, principală, respectiv cea cu unghi ultra-larg. Din păcate, camera frontală (TrueDepth) nu pare să aducă noutăți față de modelele anterioare.

Chipset A16 Bionic

Păstrând trendul început anul trecut cu gama iPhone 14, un alt element „reciclat” de la modelele Pro lansate cu un an în urmă este chipset-ul iPhone 15 și iPhone 15 Plus. Acestea vin cu același chipset Apple A16 Bionic care era prezent în iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max.

Realizat folosind un proces de fabricație pe 4 nm, noul A16 Bionic aduce noi experiențe cum ar fi Insula dinamică, noi funcționalități pentru fotografia computațională, păstrând în același timp autonomia bateriei de o zi. Prin excepție de la modelele Pro, noile iPhone 15 nu au în continuare afișaj Mereu aprins (chiar dacă acest lucru ar fi fost permis de chipset, ecranul lor nu este unul ProMotion).

Cu două nuclee de înaltă performanță și patru nuclee de eficiență, CPU-ul A16 Bionic are 6 nuclee, dintre care două de înaltă performanță ce folosesc cu 20% mai puține resurse și patru de înaltă eficiență. Aidoma A15 Bionic, noul chipset are un GPU cu cinci nuclee, care are cu 50% mai multă lățime de bandă pentru memorie – fapt ce îl face perfect pentru jocuri și aplicațiile care folosesc intens grafica – și un nou Neural Engine cu 16 nuclee, care este capabil să realizeze aproape 17 de trilioane de operațiuni pe secundă. Folosind arhitectura de fuziune Apple pentru a combina performanțele cu sisteme pentru reducerea consumului de energie, noul cip furnizează mai multe performanțe, consumând cu până la 20% mai puțin decât cipurile de pe modelele anterioare de iPhone.

Noi funcționalități pentru siguranța utilizatorilor

Introduse în gama iPhone 14, funcționalitățile pentru detectarea accidentelor și Urgență S.O.S. prin satelit sunt disponibile momentan în 14 țări, dar până la finele lunii curente Apple promite ca ele să ajungă și în Elveția și Spania.

Mai mult, grație infrastructurii de sateliți la care are Apple acces, noile modele de iPhone vor furniza și asistență rutieră prin satelit. Disponibilă inițial în SUA, noua funcționalitate va ajuta utilizatorii aflați în dificultate, chiar dacă nu au semnal celular, conectându-i prin satelit la AAA. Noua caracteristică funcționează într-o manieră similară cu cea de apelare a serviciilor de urgență prin satelit, însă va fi oferită abonaților AAA gratuit, 2 ani de la achiziția iPhone-ului.iPhone 15 USB-C

Conectivitate

Constrânsă de o modificare legislativă intrată în vigoare anul acesta în Uniunea Europeană, Apple a înlocuit vechiul port Lightning întâlnit pe toate modelele de iPhone lansate în ultimii 11 ani cu USB-C, fapt ce va permite utilizatorilor să încarce iPhone-ul cu același încărcător cu care încarcă MacBook-ul, iPad-ul sau un alt terț produs. Mai mult, Apple susține că noile modele vor permite utilizatorilor să-și încarce Apple Watch-urile sau AirPod-urile cu ajutorul iPhone. Din păcate, spre deosebire de iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max, modelele mai ieftine nu sunt compatibile USB-3, rămânând limitate la vitezele de transfer ale USB-2, care sunt de 20x mai mici (480 Mbps)

Atât iPhone 15, cât și iPhone 15 Plus au a doua generație a cipului Ultra Wideband pentru conștientizare spațială. Acesta oferă o rază de acoperire de până la 3 ori mai mare decât U1, permițând inclusiv localizarea precisă a prietenilor care își partajează localizarea, inclusiv în spații extrem de aglomerate.

Ambele modele de iPhone 15 sunt compatibile cu standardul de încărcare wireless Qi2 (însă au în continuare viteza de alimentare wireless limitată la 7,5W / 15W dacă alimentarea se face cu MagSafe), oferă o calitate audio mai bună în timpul apelurilor telefonice, grație caracteristicii de izolare a vocii, care va anula zgomotele din fundal pentru ca interlocutorul / interlocutorii să te audă mai clar.

iPhone 15 și iPhone 15 Plus Lansare și disponibilitate

iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor fi lansate în peste 40 de țări și regiuni pe 22 septembrie, precomenzile pentru acestea urmând a începe vineri, pe 15 septembrie.

iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor fi, în Europa, puțin mai ieftine decât modelele anterioare. Având fiecare o capacitate de stocare inițială de 128 GB, iPhone 15 are un preț de pornire de 949€ (cu 50€ mai ieftin decât prețul la lansare al iPhone 14), iar iPhone 15 Plus va avea un preț de 1.099€ (cu 100€ mai ieftin decât iPhone 14 Plus la lansare).

Ambele modele pot fi configurate cu 256 GB de stocare sau 512 GB de stocare, prețurile acestor configurații fiind, de asemenea, mai mici decât cele întâlnite la modelele precedente.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.