La două săptămâni după ce a lansat iOS 10 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania Apple a publicat luni seară cea de-a patra actualizare beta a celei mai recente versiuni majore a sistemului de operare. iOS 10 beta 4 este deci disponibil și poate fi instalat numai de către dezvoltatorii de aplicații, noutățile pe care le aduce fiind numeroase și notate ceva mai jos.

Actualizarea iOS 10 beta 4 are un nou număr de build, 14A5322e, și este disponibilă pentru descărcare atât în Apple Developer Center, cât și prin sistemul Actualizare software din Configurări (doar pentru cei care au instalat un profil de dezvoltator). Dispozitivele eligibile pentru noua versiune beta de iOS sunt iPhone 5 (sau mai recent), iPad 4 (sau mai recent), iPad mini (sau mai recent), iPad Pro și iPod touch generația a 6-a. Dacă ai instalat iOS 10 public beta 2, vei putea să faci actualizarea la noul build de iOS 10 descărcând și instalând pe iPhone / iPad iOS 10 public beta 3.

iOS 10 reprezintă o actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone și iPad, introducând o grămadă de caracteristici noi și modificări de design, inclusiv un nou ecran de blocare cu notificări ce pot fi controlate prin 3D Touch și acces mai rapid la cameră, un centru de control redesenat și o secțiune specială pentru widgeturi în căutarea Spotlight.

Mesaje este aplicația care a primit cele mai importante modificări în iOS 10, fiind refăcută complet și primind noi caracteristici, printre care se numără animațiile în fundal, efectele de balon, Digital Touch, mesake de mână, răspunsuri Tapback, emoji predictive și un App Store propriu. Mesaje este precedată îndeaproape de aplicația Poze, care și ea a primit caracteristici impresionante de recunoaștere facială și de obiect, precum și o caracteristică Amintiri ce grupează automat, în funcție de persoane, dată, obiecte și localizare, o parte dintre imaginile prezente în biblioteca foto, pentru a ajuta utilizatorii să redescopere momentele uitate din trecut. Mai apoi, a fost adăugată aplicația Locuință pentru administrarea ușoară a tuturor gadgeturilor HomeKit, au fost actualizate aplicații precum Hărți și Muzică, și au fost introduse sute de alte modificări de design și caracteristici noi despre care am vorbit și pe care le puteți găsi în articolele pe tema iOS 10. De asemenea, iOS 10 introduce destule caracteristici noi și pentru dezvoltatori, cum ar fi un SDK pentru Siri, iar despre acestea am vorbit în detaliu aici.

Pe parcursul perioadei de testare a iOS 10, Apple a mai modificat ușor anumite caracteristici și le-a îmbunătățit pe cele noi. În iOS 10 beta 3, spre exemplu, compania americană a introdus un nou sunet de blocare și tastatură, retroacțiune haptică la acționarea butonului de blocare a ecranului, o opțiune de accesibilitate ce readuce modul de deblocare a ecranului folosind Touch ID cu care eram obișnuiți în iOS 9 și anterior, opțiunea de trimitere a datelor de sănătate la Apple și multe altele. În iOS 10 beta 2, inginerii Apple au introdus App Store pentru Mesaje și au adăugat, printre altele, posibilitatea ca utilizatorii din SUA să se înregistreze ca fiind donatori de organe în aplicația Sănătate. iOS 10 beta 4 vine și el cu unele noutăți, despre care vom vorbi ceva mai jos.

iOS 10 beta 1 și iOS 10 beta 2 au avut numeroase probleme de funcționare – un lucru deloc surprinzător, ținând cont că erau primele actualizări ale unei versiuni majore a iOS. O bună parte dintre aceste erori au fost rezolvate în iOS 10 beta 3, iar beta 4 este cu siguranță cea mai stabilă versiune de iOS 10 de până acum.

Cu toate acestea, nu recomandăm instalarea iOS 10 beta de către utilizatorii care nu sunt dezvoltatori sau care nu au dispozitivele înscrise în contul unor dezvoltatori. De asemenea, nu se recomandă a fi efectuată actualizarea pe dispozitivele pe care le folosești în mod uzual, din cauza problemelor pe care încă le are.

În cazul în care ești înscris în programul public de testare a iOS 10, trebuie să mai aștepți câteva zile până când iOS 10 public beta 3 va fi lansat. De îndată ce va fi disponibil, noi te vom anunța pentru ca tu să îl poți instala.

Actualizare 2 august, ora 19:46: iOS 10 public beta 3 a fost lansat de Apple

Alături de această versiune a iOS, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și Xcode 8 beta 4 build 8S188o – cea mai recentă versiune a programului de dezvoltare a aplicațiilor, care include SDK-ul și API-urile iOS 10 / macOS 10.12 / watchOS 3 / tvOS 10 -, watchOS 3 beta 4tvOS 10 beta 4 și macOS 10.12 beta 4.

iOS 10 beta 4 (și iOS 10 public beta 3) – iată tot ce aduc nou

  • Emoji: iOS 10 beta 4 vine cu peste 100 de noi caractere emoji create pentru a promova egalitatea între sexe. Multe profesii și activități sunt disponibile acum atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În plus, emoticoanele au o nouă textură și un aspect mai proaspăt, iar în interiorul tastaturii utilizatorii vor găsi și caractere complet noi, cum ar fi pistolul cu apă sau steagul LGBT. Citește mai multe despre noile caractere emoji din iOS 10.
  • Centru de control: Acum există un nou ecran de întâmpinare la prima accesare a centrului de control. Acesta le prezintă utilizatorilor principalele schimbări aduse odată cu iOS 10, indicându-le să gliseze pentru a accesa fiecare card disponibil.IMG_0620
  • După realizarea actualizării la iOS 10, utilizatorii sunt întâmpinați cu un mesaj Actualizare efectuată ce are textul mai mare și centrat la mijloc și nu spre stânga. De asemenea, și ecranul ce solicită introducerea parolei ID-ului Apple a trecut printr-o schimbare similară.
  • Centru de notificări: ecranul cu widgeturi (fostul Azi), accesibil prin glisarea spre dreapta din centrul de notificări, afișează acum data și ziua. În versiunile anterioare de iOS 10, acest lucru nu era disponibil.IMG_0621
  • Retroacțiune haptică: iOS 10 beta 3 aducea retroacțiune haptică la acționarea butonului adormire/trezire, atunci când era blocat ecranul iPhone 6s (Plus). Aceasta a dispărut în beta 4.
  • Locuință: pictogramele aplicației Locuință din centrul de control au fost modificate din nou.
  • Sunete tastatură: Sunetele de tastatură au fost modificate din nou ușor. Tasta înapoi are acum un sunet diferit de toate celelalte, la fel și tastele spațiu, shift și comutatoarele numeric/emoji.
  • Fundaluri: Câteva dintre fundalurile vechi au fost eliminate. În schimb, a fost adăugat din nou fundalul implicit al iOS 8.IMG_0619
  • Dosare: Animația de deschidere a dosarelor este mai rapidă. De asemenea, s-a observat o îmbunătățire și la închiderea unei aplicații, imediat după ce ea a fost accesată (animația nu mai este redată până la capăt, deci aplicația se închide mai repede).
  • Textul „Apăsați butonul principal pentru a deschide” de pe ecranul de blocare este afișat acum pe un singur rând, și nu pe două.IMG_0622
  • Sănătate: Au fost modificate pictogramele unora dintre categorii, cum ar fi Rezultate, precum și culorile unora dintre elementele de pe tabloul de bord (acum sunt culori mai pline, cu mai puțin gradient).
  • Meniul Sunet de trezire din Ceas include acum opțiunea Vibrație, utilizatorii putând activa o vibrație la fel ca și în cazul alarmelor tradiționale.IMG_0629
  • Sugestiile de emoji sunt afișate pe mai multe cuvinte decât până în prezent.
  • Utilizatorii care au activată opțiunea de accesibilitate „Sprijiniți degetul pentru deblocare” și ating butonul principal în timp ce sunt în pagina cu widgeturi de pe ecranul de blocare, vor observa că acesta, deși va fi deblocat, va rămâne în aceeași pagină până la apăsarea butonului principal (anterior atingerea senzorului de amprentă ducea la deblocarea instantanee a ecranului).
  • Notificări: Atunci când primești un mesaj și îl tragi în jos pentru a deschide, cardul ce afișează mesajul îți va permite să vezi și mesajele mai vechi din acea conversație (anterior nu era posibil să vezi decât ultimele câteva mesaje).
  • Mesaje: imaginile din bibliotecă sunt din nou decupate (în beta 3 erau afișate în întregime). Mai mult, în interfața Digital Touch, nu mai apare text care să explice acțiunile, ci o nouă animație și noi pictograme ce îți arată ce poți face acolo.digital touch ios10beta4
  • La efectuarea unui gest 3D Touch pe o notificare din centrul de notificări, va fi lărgită în locul în care ea apare. Așa că dacă spre exemplu apeși pe a 5-a notificare din Recente, ea va fi afișată mai mare și cu opțiunile aferente exact în locul în care a apărut inițial. Anterior, toate notificările erau afișate în partea de sus a ecranului la apăsarea cu forță pe ele.notificare 3dtouch ios10beta
  • Pictograma AirDrop din centrul de control are o nouă animație. De asemenea, meniul AirPlay a fost modificat ușor (mai ales textele).
  • Aplicația Locuință include butonul Editați în fila Locuință. El permite utilizatorilor să editeze rapid numele locuinței.Locuinta Editati
  • Capacitatea de stocare a iPhone de 16 GB scade cu 20 MB (beta 3 aducea 10 MB în plus).
  • Muzică: Afișează fonturi mai îngroșate în unele meniuri și modifică unele pictograme, cum ar fi cele pentru crearea unui post nou, pentru anularea urmăririi unui artist și nu numai.Mai multe Muzica
  • 3D Touch: La apăsarea pe unele pictograme, widgeturile acelor aplicații afișează textul mai diferit sau, după caz, include informații suplimentare. Spre exemplu, în cazul widgetului Hărți, acesta este afișat (dacă nu există destinații ulterioare programate): „Apăsați pentru a activa destinații ulterioare, precum acasă, serviciu, evenimente programate și locuri frecventate”. Anterior, era afișat „Nicio destinație viitoare”.widget harti ios10beta
  • Meniul Handoff și aplicații sugerate a fost redenumit în Handoff.
  • Utilizatorii pot ajuta acum la îmbunătățirea modului Scaun cu rotile activând o nouă opțiune intitulată astfel din Intimitate>Diagnoză și utilizare.Imbunatatire mod scaun cu rotile diagnoza utilizare
  • Safari și Sugestii Spotlight a dispărut din ramura Servicii de sistem a Serviciilor de localizare.
  • În configurările pentru Mesaje, lipsește întreaga secțiune VIDEO (ea permitea stabilirea unei date de expirare pentru clipurile primite).
  • În meniul Filtre de culoare din Accesibilitate există acum două noi interfețe care prezintă cât de mult se va schimba interfața la aplicarea filtrelor. Anterior era numai o singură interfață ce prezenta aceste schimbări.filtre culoare
  • În cartea de vizită a unui contact este afișată acum o etichetă RECENTE deasupra numărului de telefon apelat recent.recente contacte ios10beta
  • Etichetele Informațiile meteo furnizate de The Weather Channel / Informații bursiere furnizate de Yahoo! din centrul de notificări au fost traduse în limba română din nou.centru notificari ios10beta4
  • În privința performanțelor, s-a constatat pe toate dispozitivele un spor important.

Notă: Dacă ai descoperit și alte noutăți în iOS 10 beta 4 / iOS 10 public beta 3, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

6 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.