Cum să editezi fișierul hosts pe Mac cu aplicația Terminal – Tutorial

1
1102

Îți configurezi un server web sau un alt dispozitiv ce urmează să fie conectat la Internet și vrei să-l încerci înainte de a-l lansa? Ai probleme cu rețelele adware și spyware pe Mac și vrei să le faci să dispară pentru totdeauna?

La fel ca și pe PC-urile cu Windows, încercarea unor servere, rezolvarea problemelor cu rețelele nedorite și alte asemenea acțiuni sunt efectuate, pe Mac, cu o linie de comandă introdusă într-un fișier numit hosts folosind editorul simplu de text nano din aplicația Terminal.

Sună prea complicat? Poate că da. Dar nu te lăsa intimidat de Terminal sau linie de comandă, atât timp cât noi suntem aici ca să te ajutăm. Pentru că este mult mai simplu decât pare, indiferent că ești un experimentat sau un novice.

Rezumat tutorial

Scurtă prezentare a sistemului de nume de domeniu (DNS)

Atunci când introduci adresa către un site web pe care vrei să îl accesezi din Safari, Chorme sau orice alt browser, se întâmplă foarte multe lucruri în spatele „cortinei”. Fiecare site web, fiecare serviciu web și aproape fiecare dispozitiv care este conectat la Internet are o adresă numerică unică ce le spune tuturor celorlalte dispozitive unde se află – vorbim despre adresa IP/TCP. Sistemul de nume de domeniu (DNS) traduce aceste adrese numerice în ceva puțin mai ușor recognoscibil și mai ușor de memorat de oameni – itutorial.ro este unul dintre exemple, fiind mult mai ușor de memorat și accesat sub această formă decât folosind IP-ul/TCP-ul.

Prima dată când accesezi o adresă web, Mac-ul tău va impulsiona un server DNS – de regulă, cel configurat automat pentru tine de către Furnizorul de Servicii Internet – pentru a găsi adresa TCP/IP către serverul la care vrei să te conectezi. De asemenea, el va crea un fișier cache ascuns pentru a reține aceste detalii pe mai târziu, în cazul în care accesezi același site web mai târziu.

Despre fișierul hosts

Sistemul de nume de domeniu și cache-ul său asociat reprezintă modalitatea standard prin care Mac-ul tău va ști cum să ajungă acolo unde trebuie pe Internet. Dar în toată această ecuație mai există un fișier extrem de important ce poate fi folositor. Este vorba despre fișierul hosts, ce poate fi folosit pentru a suprascrie informațiile DNS-ului.

Există câteva motive practice pentru care s-ar putea să vrei să folosești fișierul hosts în loc să lași sistemul de nume de domeniu să-și facă singur treaba. Să spunem că testezi un server web pe care vrei să îl instalezi ți-ai dori să îi folosești numele de domeniu în locul adresei IP. Înainte ca sistemul să fie online și accesibil oricui prin DNS, tu poți să folosești fișierul hosts pentru a-l accesa: introducând adresa IP a lui așa încât atunci când accesezi acel nume de domeniu, Mac-ul tău să meargă direct la acel dispozitiv.

De asemenea, se mai poate să vrei să folosești fișierul hosts pentru a bloca sau a ajunge pe o cale ocolită la spyware și rețelele de reclame prin „reducerea la zero” a adreselor lor IP – adică punând 0.0.0.0 apoi numele domeniului pe care vrei să-l blochezi.

Editarea fișierului hosts se face urmând pașii de mai jos.

Cum să editezi fișierul hosts pe Mac?

Lucruri de care trebuie să ții cont atunci când editezi fișierul hosts

 • Adresa IP anterioară numelui de domeniu este cea către care acel nume se va duce (deci se va scrie o adresă IP succedată de un nume de domeniu, cum ar fi, de exemplu, itutorial.ro pentru ca acel domeniu să folosească acea adresă IP și nu pe cea implicită).
 • Fiecare intrare din hosts trebuie să aibă linia sa (deci va trebui să apeși Return după ce ai introdus o adresă și un nume de domeniu)
 • Simbolul diez (#) funcționează ca și un comentariu. El poate fi folosit pentru a adăuga comentarii la intrările hosts sau pentru a comenta modificările hosts
 • Poți bloca site-uri web prin hosts adăugându-le în fișier și trimițându-le către nicăieri (0.0.0.0). Astfel, ele vor fi imposibil de accesat de pe computerul tău (până când nu le scoți din hosts).
 • Poți redirecționa site-uri local folosind aceeași logică – indicat pentru configurarea unor domenii de test
 • Cu unele modificări, se poate să fie necesar sp golești cache-ul DNS cu dscacheutil  înainte ca modificările să fie aplicate
 • Dacă fișierul hosts apare ca fiind blocat, acest lucru se datorează faptului că nu ai prefixat editarea cu comanda „sudo”
 • Ia în calcul efectuarea unui backup fișierului hosts dacă intenționezi să faci modificări mari sau dacă este pentru prima dată când editezi acest fișier (urmând pașii de mai jos) și nu știi ce faci.

!Important! Efectuează un backup

Este foarte indicat să faci un backup fișierului hosts, mai ales dacă modificările pe care i le vei aduce sunt majore sau dacă vrei să te joci puțin cu comenzile pentru a vedea ce se întâmplă.backup hosts

Backupul este foarte simplu de efectuat dacă vei copia și insera în Terminal următoarea linie de comandă (s-ar putea să fie necesar să introduci parola de administrator, urmată de tasta Return):

sudo cp /private/etc/hosts ~/Documents/hosts-backup

Backupul va fi deci salvat în dosarul Documente. Dacă nu dorești să îl salvezi aici, scrie calea către dosarul unde vrei să îl salvezi.

Editare hosts

 1. Deschide aplicația Terminal (o găsești în /Applications/Utilitare sau în Launchpad>Altele);terminal
 2. Copiază și lipește (cmd + c / cmd + v) următoarea comandăsudo nano /private/etc/hosts, apoi apasă Return;hosts mac
 3. Introdu parola de administrator atunci când îți este solicitată (de regulă, imediat după introducerea comenzii). Reține că nu va fi afișat nimic în Terminal atunci când introduci parola, dar ea va fi tastată. După ce o introduci, tastează Return;parola terminal
 4. Se va încărca fișierul hosts cu nano. Acum folosește săgețile de pe tastatură pentru a naviga până în partea de jos a fișierului și începe să faci modificări. Mausul / Trackpadul nu va mai fi de folos, așa că indiferent că vrei să mergi mai sus, mai jos, mai la dreapta sau mai la stânga, folosește cele patru săgeți din partea dreaptă jos a tastaturii Mac-ului tău.terminal sudo nano hosts
 5. După ce ai făcut toate modificările, apasă Control + și tasta Return (Enter) pentru a le salva în /private/etc/hosts. Apasă apoi Control pentru a părăsi nano.

Acum poți închide Terminal și verifica modificările pe care le-ai adus în hosts cu ping, Safari sau orice altă aplicație de rețea. De regulă, schimbările sunt puse în aplicare de îndată, dar uneori vei fi nevoit să faci o curățare de DNS (cu următoarea linie de comandă – va fi necesară introducerea parolei):

dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder

Restaurare backup

În cazul în care ai făcut multe modificări și ceva nu merge bine, deci vrei să revii la starea inițială a fișierului hosts, poți restaura backupul făcut anterior. Cum? Introdu comanda de mai jos (și parola de administrator, dacă îți va fi solicitată):

sudo cp ~/Documents/hosts-backup /private/etc/hosts

Notă: Dacă ai salvat backupul într-un alt dosar decât Documente, va trebui să înlocuiești în comanda de mai sus Documents cu calea către acel dosar.

Iar dacă schimbările sunt bune, nu uita pe viitor (după ce ai terminat de testat, de exemplu) că va trebui să le ștergi pentru a face Mac-ul să funcționeze așa cum te aștepți.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.