La două săptămâni după ce a lansat iOS 10 beta 2 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania Apple a publicat luni seară cea de-a treia actualizare beta a celei mai recente versiuni majore a sistemului de operare. iOS 10 beta 3 este deci disponibil și poate fi instalat numai de către dezvoltatorii de aplicații, noutățile pe care le aduce fiind numeroase și notate ceva mai jos.

Actualizarea iOS 10 beta 3 are un nou număr de build 14A5309d, și este disponibilă pentru descărcare atât în Apple Developer Center, cât și prin sistemul Actualizare software din Configurări (doar pentru cei care au instalat un profil de dezvoltator). Dispozitivele eligibile pentru noua versiune beta de iOS sunt iPhone 5 (sau mai recent), iPad 4 (sau mai recent), iPad mini (sau mai recent), iPad Pro și iPod touch generația a 6-a. Dacă ai instalat iOS 10 public beta 1, nu vei putea încă să faci actualizarea la noul build de iOS 10.

iOS 10 reprezintă o actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone și iPad, introducând o grămadă de caracteristici noi și modificări de design, inclusiv un nou ecran de blocare cu notificări ce pot fi controlate prin 3D Touch, cu acces mai rapid la cameră, un centru de control redesenat și o secțiune specială pentru widgeturi în căutarea Spotlight.

Mesaje este aplicația care a primit cele mai importante modificări în iOS 10, fiind refăcută complet și primind noi caracteristici, printre care se numără animațiile în fundal, efectele de balon, Digital Touch, mesake de mână, răspunsuri Tapback, emoji predictive și un App Store propriu. Mesaje este precedată îndeaproape de aplicația Poze, care și ea a primit caracteristici impresionante de recunoaștere facială și de obiect, precum și o caracteristică Amintiri ce grupează automat, în funcție de persoane, dată, obiecte și localizare, o parte dintre imaginile prezente în biblioteca foto, pentru a ajuta utilizatorii să redescopere momentele uitate din trecut. Mai apoi, a fost adăugată aplicația Locuință pentru administrarea ușoară a tuturor gadgeturilor HomeKit, au fost actualizate aplicații precum Hărți și Muzică, și au fost introduse sute de alte modificări de design și caracteristici noi despre care am vorbit și pe care le puteți găsi în articolele pe tema iOS 10. De asemenea, iOS 10 introduce destule caracteristici noi și pentru dezvoltatori, cum ar fi un SDK pentru Siri, iar despre acestea am vorbit în detaliu aici.

Pe parcursul perioadei de testare a iOS 10, Apple a mai modificat ușor anumite caracteristici și le-a îmbunătățit pe cele noi. În iOS 10 beta 2, spre exemplu, compania americană a introdus App Store pentru Mesaje și a adăugat, printre altele, posibilitatea ca utilizatorii din SUA să se înregistreze ca fiind donatori de organe în aplicația Sănătate. iOS 10 beta 3 vine și el cu unele noutăți, despre care vom vorbi ceva mai jos.

iOS 10 beta 1 și iOS 10 beta 2 au avut numeroase probleme de funcționare – un lucru deloc surprinzător, ținând cont că erau primele actualizări ale unei versiuni majore a iOS. Utilizatorii, printre care mă număr și eu, au descoperit pe iPhone sau iPad probleme care generau blocarea unor aplicații sau repornirea neașteptată a dispozitivelor, un consum de energie foarte mare chiar și în repaus, și diferite întârzieri și, de la caz la caz, multiple alte erori deranjante, însă deloc surpinzătoare pentru o versiune beta. O bună parte dintre aceste probleme au fost adresate în iOS 10 beta 3.

Cu toate acestea, nu recomandăm instalarea iOS 10 beta de către utilizatorii care nu sunt dezvoltatori sau care nu au dispozitivele înscrise în contul unor dezvoltatori. De asemenea, nu se recomandă a fi efectuată actualizarea pe dispozitivele pe care le folosești în mod uzual, din cauza problemelor pe care încă le are.

În cazul în care ești înscris în programul public de testare a iOS 10, trebuie să mai aștepți câteva zile până când iOS 10 public beta 2 va fi lansat. De îndată ce va fi disponibil, noi te vom anunța.

Alături de această versiune a iOS, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și Xcode 8 beta 3 – cea mai recentă versiune a programului de dezvoltare a aplicațiilor, care include SDK-ul și API-urile iOS 10 / macOS 10.12 / watchOS 3 / tvOS 10 -, watchOS 3 beta 3 și tvOS 10 beta 3.

Tot în această seară, compania Apple a lansat și versiunea finală de iOS 9.3.3, care poate fi instalat pe orice iPhone, iPad și iPod touch eligibil cu iOS 9 sau anterior.

iOS 10 beta 3 – iată tot ce aduce nou

  • Readuce sunetele din beta 1 redate la blocarea ecranului și la atingerea unor taste. Mai mult, pe iPhone 6s și iPhone 6s Plus, sunetul redat la blocarea ecranului este însoțit de o scurtă vibrație/retroacțiune haptică.
  • Modifică titlul opțiunii de partajare afișată la efectuarea unui gest 3D Touch pe pictograma unei aplicații. Dacă până acum era Share, de acum este Partajați [nume aplicație] – de exemplu, la aplicația iTutorial.ro, denumirea opțiunii va fi Partajați iTutorial.ro.partajare aplicatie
  • Muzică descărcată înlocuiește din nou Descărcări în aplicația Muzică și redevine opțională, precum în iOS 10 beta 1.muzica descarcata
  • Afișează în mod corect pictogramele de pe panoul de control HomeKit și nu mai deformează „Accesorii”.
  • Utilizatorilor le este permis să partajeze datele de activitate cu Apple pentru a susține îmbunătățirea aplicației Activitate. Aplicația Sănătate va cere inițial această permisiune, însă ea va putea fi ulterior modificată din panoul Diagnoză și utilizare al meniului Intimitate.partajare activitate sanatate
  • Aplicația Sănătate este în sfârșit tradusă complet în limba română și include descrieri pentru fiecare dintre categoriile cu date de sănătate (chiar dacă nici acum nu are încorporate videoclipurile sugerate de pictograme).
  • Configurările pentru Siri includ acum meniul Asistență aplicații, care va afișa aplicațiile pe care le utilizezi împreună cu Siri (atunci când vor fi optimizate). Astfel, tu vei ști că aplicațiile listate aici vor trimite informații precum contactele și alte date către Apple pentru a procesa solicitările.asistenta aplicatii siri
  • Caracteristica Așezați degetul pentru deblocare introdusă în iOS 10 beta 2 a fost redenumită în Deschidere la așezarea degetului și are următoarea descriere: „Deschideți iPhone-ul/iPad-ul folosind Touch ID, fără a trebui să apăsați butonul principal”. Aceasta va readuce deci modalitatea de deblocare a ecranelor dispozitivelor din versiunile de iOS anterioare iOS 10.deschidere la asezarea degetului buton principal accesibilitate
  • Interfața de răspuns la iMessage și SMS de pe ecranul de blocare include acum deasupra tastaturii toate opțiunile pe care le ai și în Mesaje, și afișează eticheta ÎNCHIDEȚI atunci când tragi în jos widgetul cu conversația.raspuns mesaj
  • Rezolvă problemele legate de accesarea aplicațiilor din notificări, precum și pe cele legate de interacționarea cu anumite notificări.
  • Mesaje nu mai decupează imaginile pentru a se încadra în previzualizarea pătrată, afișându-le deci tot conținutul. De asemenea, a fost introdus un nou indicator de tipărire la trimiterea de GIF-uri, iar extensiile nu mai pun atât de multe probleme aplicației Mesaje.
  • HomeKit poate afișa acum care dintre dispozitive acționează ca și centre.
  • Înlocuiește starea „Deblocată” din iOS 10 beta 2, cu „Deblocat”, atunci când deblochezi ecranul dispozitivului cu Touch ID, dar fără a apăsa butonul principal.deblocat ecran
  • Rezolvă problema cu redarea de conținut audio prin difuzorul dispozitivului atunci când îți este furnizată retroacțiune haptică (anterior, redarea se oprea).
  • Adaugă în meniul de Partajare opțiunea de a salva pe iCloud Drive descărcările de pe Internet (Safari), din Mail sau de a încărca imaginile din aplicația Poze. Anterior, aceasta nu era disponibilă și nici nu era posibil să salvezi un document descărcat de pe web pe iCloud Drive.adaugati pe iCloud Drive Partajare
  • Widgeturile sunt mai late pe iPad, la fel ca și bara de Căutare Spotlight. De asemenea, majoritatea widgeturilor de sistem sunt funcționale acum.widget ipad ios10
  • Caracterele și pictogramele opțiunilor 3D Touch de pe iconițele aplicațiilor sunt mai întunecate.
  • A fost inclusă o animație nouă la deschiderea centrului de notificări. De asemenea, utilizatorii de iPhone 6s vor observa că dispozitivele lor vor oferi o retroacțiune haptică, atunci când centrul de notificări este deschis încet.
  • În listele de redare din aplicația Muzică opțiunea Adăugați a fost înlocuită cu Abonați-vă. De asemenea, în Căutare a fost modificat titlul elementului de sortare din „În bibliotecă” în Biblioteca dvs., iar acum este afișat înaintea Apple Music. Și tot în căutare a apărut opțiunea de a degaja întreg istoriculÎn cele din urmă, aplicația Muzică face mai evident butonul Redați totul aleatoriu, afișându-i o pictogramă, și modifică interfața 3D Touch la apăsarea mai puternică pe o melodie sau la meniul Opțiuni din ecranul În redare.
  • Mesaje afișează numele întregi, chiar dacă sunt mai lungi, iar acolo unde contactele nu au o poză, medalionul apare diferit.
  • Pictograma Adăugați persoane din Notițe a fost modificată ușor.
  • Capacitatea de stocare pe dispozitivele de 16 GB a crescut cu 10 MB. De asemenea, și scorurile înregistrate în Geekbench au crescut ușor.
  • Apple Pencil aduce un fel de 3D Touch pe iPad, dar numai în centrul de notificări. Acolo, apăsând mai puternic pe butonul X folosind creionul vom face să apară opțiunea Degajați toate notificările, la fel ca și pe iPhone 6s – deocamdată însă acesta este singurul loc unde vedem un fel de 3D Touch pe iPad, iar Apple Pencil este necesar.
  • Aplicația Locuință redevine complet funcțională, chiar dacă nu a fost configurată încă.locuinta
  • În Mail, opțiunea Primiți notificare devine Primiți notificări și are alăturată o pictogramă (un clopot).primiti notificare mail
  • Unele dintre denumirile sunetelor de trezire pentru caracteristica Ora de culcare din ceas au fost modificate. Nu au fost însă adăugate deloc sunete noi.ora de culcare sunete
  • Secțiunea Explorați din Muzică a fost redenumită în Explorare.muzica explorare
  • La configurările privind notificările per aplicație, în secțiunea STIL ALERTĂ ÎN ABSENȚA BLOCĂRII apare câte o animație pentru bannere și alerte, așa încât utilizatorii să înțeleagă mai bine diferența.stil notificare ecran blocare
  • Meniul Căutare Spotlight este din nou tradus complet în limba română.cautare spotlight
  • Pagina cu detalii despre un punct de interes afișat în Hărți arată acum pictograme în dreptul fiecăreia dintre acțiunile disponibile.detalii harti
  • Per ansamblu, stabilitatea a fost mult sporită, iar dispozitivele se simt mai rapide și mai lipsite de agățări.

Notă: În cazul în care ai instalat iOS 10 beta 3 pe iPhone, iPad ori iPod touch, și ai descoperit noutăți, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu!

5 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.