Încă de la conferința de prezentare a iPhone 11 și iPhone 11 Pro, Apple a făcut un anunț important pentru utilizatorii de iOS. Știind că foarte mulți dintre cei care posedă un iPhone și iPod touch ard de nerăbdare să facă actualizarea la iOS 13, compania americană a dezvăluit că lansarea noii versiuni majore a sistemului de operare va avea loc pe data de 19 septembrie.

Momentul lansării nu a fost (ca de obicei) comunicat de către Apple, însă bazându-ne pe istoria ultimilor ani, și pe ultimele actualizări primite de iOS, putem să spunem cu o oarecare certitudine că iOS 13 va putea fi descărcat joi, 19 septembrie, undeva în intervalul orar 19:45-20:10. Asta înseamnă că dacă ai așteptat o vară întreagă să poți instala versiunea finală a iOS 13 pe dispozitivul iPhone și / sau iPod pe care il deții, atunci trebuie ca până la momentul lansării să fii foarte bine pregătit.


Actualizare 19 septembrie, ora 19:49: iOS 13 a fost lansat și este disponibil pentru iPhone și iPod touch


Buna pregătire nu constă doar în cunoașterea din prealabil a procesului de actualizare la noua versiune de iOS, ci și, mai ales, în cunoașterea eventualelor probleme ce ar putea apărea după actualizare și luarea unor măsuri de precauție. Drept urmare, în acest articol vă vom prezenta câteva dintre aspectele de care trebuie să țineți cont înainte de a face actualizarea la iOS 13.

Pregatire iPhone și iPod touch pentru actualizarea la iOS 13

Înainte de a începe

Verifică dacă dispozitivul tău este compatibil cu iOS 13

După cum am aflat încă din vară, iOS 13 este una dintre versiunile de iOS mai puțin „generoase” atunci când vine vorba despre compatibilitatea cu iPhone-urile și iPod-urile mai vechi. Conform companiei Apple, cu această actualizare de iOS nu vor mai fi compatibile iPhone 5s, iPhone 6 (Plus) și iPod touch generația a 6-a, dispozitive care, de altfel, au putut fi actualizate până la iOS 12.x. Prin urmare, următoarele modele de iPhone și iPod sunt compatibile cu iOS 13:

 • iPhone: iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max și iPhone XR.
 • iPod touch: iPod touch generația a 7-a.

Notă: Noile iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max vor veni cu iOS 13 preinstalat.

Așadar, dacă ai unul dintre dispozitivele menționate mai sus, indiferent de model, culoare, versiune, spațiu de stocare, vei putea face actualizarea la iOS 13! Este, însă, bine de știut că nu toate caracteristicile noi ale iOS 13 vor fi și compatibile cu modelele de iPhone și iPod mai vechi ce pot face actualizarea.

iOS 13 – trecere în revistă a noutăților

iOS 13 este versiunea celei mai recente actualizări majore aduse sistemului de operare pentru iPhone și iPod touch și reprezintă o actualizare încărcată cu noutăți. Una dintre cele mai așteptate caracteristici este noul Mod întunecat, care schimbă felul în care arată și se simte sistemul de operare – de la ecranul principal și meniuri la aplicații. Acest mod poate fi activat automat sau manual de către utilizatori și promite să facă afișajul dispozitivelor mai ușor de urmărit în diferite condiții.

iOS 13 mai vine și cu o serie de actualizări majore pentru unele dintre aplicațiile preinstalate. Poze, spre exemplu, a fost refăcută, primind o filă Poze, care adună întreaga bibliotecă foto a utilizatorilor, arătându-le cele mai importante capturi dintr-o zi, lună sau un an. De asemenea, această aplicație are acum și o serie nouă de instrumente de editare foto și, pentru prima oară, instrumente de editare video. Aplicația Hărți a primit și ea o actualizare majoră, având acum un mod „Privire împrejur” similar Google StreetView, precum și o caracteristică intitulată Colecții. Mementouri a fost reproiectată din temelii pentru a fi mai ușor de folosit și pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și organiza mai bine sarcinile, aplicația Mesaje a primit profile de utilizator și noi caracteristici pentru Memoji și Animoji, iar aplicațiile Găsire amici și Găsire iPhone/iPad/iPod au fost comasate, primind inclusiv caracteristica de a localiza un dispozitiv iOS / iPadOS / macOS fără ca acesta să fie conectat la internet.

În plus, noile versiuni ale sistemelor de operare de la Apple vin cu un nou indicator de volum și Silențios, precum și cu o nouă caracteristică Autentificare cu Apple. Aceasta din urmă le oferă utilizatorilor o modalitate sigură și convenabilă de a se loga în aplicații și pe site-urile web, fiind o veritabilă alternativă la serviciile similare oferite de către Google și Facebook – Apple oferă chiar și posibilitatea de a folosi adrese de e-mail aleatorii și unice astfel încât să nu prezinți site-urilor web datele tale reale. De asemenea, iOS 13 sosește cu o nouă interfață pentru Apple CarPlay, permite conectarea mai multor perechi de AirPod-uri la un singur dispozitiv, aduce o nouă voce pentru Siri, precum și posibilitatea ca asistentul să detecteze mai multe voci pe HomePod.

Pentru fiecare caracteristică nouă a iOS 13 există mai multe explicații pe care le puteți găsi în articolul mai sus menționat. Alături de aceste funcționalități noi și importante, pe parcursul perioadei de testare ce s-a întins pe durata a trei luni au mai fost introduse o mulțime de alte caracteristici noi în iOS 13, iar despre acestea am vorbit în diferite articole pe care le veți găsi aici.

Ai un model de iPhone mai vechi?

Problema cu actualizările la versiunile majore ale iOS au fost modelele anterioare de iPhone. În cazul de față: iPhone 6s și iPhone SE.

Totuși, aidoma iOS 12, iOS 13 este o actualizare în care Apple s-a concentrat să îmbunătățească performanțele pentru toate dispozitivele compatibile, lăudându-se cu o îmbunătățire cu 30 de procente a vitezei cu care Face ID deblochează dispozitivele iPhone, dar și cu o lansare de două ori mai rapidă a aplicațiilor compatibile (care, totodată, vor avea dimensiuni mai mici ale actualizărilor).

Testând iOS 13 pe iPhone X și iPhone 7, vă pot spune că afirmațiile Apple nu sunt niște simple vorbe de marketing, iar Face ID este simțitor mai rapid decât anterior, la fel și lansarea unora dintre aplicații. Din păcate, nu am testat această actualizare pe modelele iPhone 6s și/sau iPhone SE, însă la iPhone 7 în special am observat performanțe remarcabile în sarcinile de zi cu zi și nu pot spune că acestea s-au înrăutățit față de iOS 12. Ba dimpotrivă.

Cu toate acestea, trebuie să precizez că iOS 13 nu este nicidecum o versiune de iOS perfect stabilă, așa cum ne obișnuia Apple cu sistemul său de operare pentru mobil. Cel puțin nu în versiunea inițială. Probleme pe ici pe colo sunt, iar dacă vei face actualizarea acum și nu vei aștepta iOS 13.1 (care se va lansa pe 30 septembrie), se prea poate să te lovești cu anumite erori în aplicații, meniurile de sistem și poate chiar cu unele blocări inopinate. Deci aș putea spune că iOS 13 merge bine pe iPhone atunci când merge…

Totuși, dacă ai un model mai vechi de iPhone și ești sceptic, am pentru tine două opțiuni:

 1. Amână actualizarea: Nu actualiza dispozitivul la iOS 13.0, ci așteaptă până la lansarea iOS 13.1. În această actualizare, Apple nu doar că a mai adăugat câteva caracteristici noi, dar a mai și „șlefuit” pe ici pe colo sistemul de operare, simțindu-se în mod cert mai stabil decât iOS 13 (mai multe detalii despre iOS 13.1 sunt disponibile aici). iOS 13.1 se va lansa, conform Apple, pe 30 septembrie.
 2. Actualizarea temporară: Dacă iOS 12.4.1 încă mai este semnat de Apple (cel puțin în prima săptămână de disponibilitate a iOS 13 ar trebui să mai fie), atunci poți încerca să îți actualizezi dispozitivul la iOS 13 doar temporar. Astfel, vei avea ocazia de a încerca această actualizare pe iPhone-ul/iPad-ul tău, iar în cazul în care performanțele și autonomia bateriei sunt dezamăgitoare, vei putea reveni la iOS 11.4.1. Reține însă că această „strategie” este una riscantă, întrucât Apple poate să înceteze în orice moment semnarea actualizării.

Desigur, pe lângă performanțe, trebuie să ne gândim și la mulțimea de noutăți cu care vine iOS 13, precum și la îmbunătățirile în privința securității sistemului și a intimității utilizatorilor. Iar dacă ai un Apple Watch eligibil și vrei să îl actualizezi la watchOS 6 (o actualizare care va fi, de asemenea, lansată deseară), trebuie să știi că ai nevoie de iOS 13 pentru a face acest lucru.

Probleme cu iCloud? Atenție!

Orice dispozitiv iPhone sau iPod touch conectat la iCloud va cere, după actualizarea la iOS 13, autentificarea în cont.

Aceasta ar putea fi o problemă pentru utilizatorii care au uitat parola contului de iCloud (poți încerca mai întâi să o resetezi urmând pașii de aici), precum și pentru cei care folosesc un iPhone la mâna a doua despre care cred că s-ar putea să fie blocat în iCloud (există această incertitudine atât timp cât dispozitivul nu a fost restaurat niciodată înainte sau după achiziție).

Totuși, atât timp cât ați făcut trecerea la iOS 13 prin actualizarea dispozitivului și nu prin restaurarea lui, veți putea sări peste logarea în contul de iCloud (cu excepția situației în care dispozitivul a avut bypass iCloud).

Dacă ai iPhone blocat într-o rețea de telefonie mobilă…

Imediat după actualizarea la o versiune majoră de iOS, orice iPhone va cere activarea folosind o cartelă SIM.

iOS 13 nu face excepție de la această regulă, așa că utilizatorii care folosesc un iPhone blocat în rețeaua unui operator dintr-o altă țară, fie că au sau nu o cartelă de decodare parțială (Gevey / R-SIM), trebuie să ia aminte de acest lucru.

Astfel, în cazul în care folosești iPhone-ul fără niciun SIM (ca pe un iPod, de exemplu), îți recomandăm să eviți să faci actualizarea, întrucât vei rămâne cu telefonul inutilizabil până în momentul în care îl vei debloca ori vei avea o cartelă din rețeaua în care este codat. De asemenea, și în situația în care folosești o cartelă de decodare îți recomandăm să eviți actualizarea la iOS 13 până în momentul în care ești 100% sigur de faptul că acea cartelă este compatibilă cu versiunea de iOS pe care urmează să o instalezi.

Activarea nu va reprezenta o problemă pentru tine, atât timp cât iPhone-ul tău este unul niciodată blocat (neverlocked), a fost deblocat definitiv (la operator ori folosind un serviciu terț de decodare) ori este blocat în rețeaua unui operator din țară și ai o cartelă de la acesta.

Pregatire iPhone și iPod touch pentru iOS 13

Curață-ți dispozitivul

După ce ai luat la cunoștință toate cele descrise mai sus și ai decis că raspunsul la întrebarea Vrei să faci actualizarea la iOS 13 pe terminalul tău iPhone / iPod? este afirmativ, atunci poți să începi procesul de pregătire.

În primul și în primul rând, ceea ce trebuie făcut înainte de a face actualizarea la o versiune nouă a iOS, cu atât mai mult la una majoră, este să îți cureți dispozitivul. Și nu, nu de praf sau alte reziduuri, ci de aplicațiile vechi pe care nu le mai folosești.

De asemenea, dacă ai un dispozitiv iPhone cu spațiu mic de stocare și nu mai ai loc pe el pentru a instala iOS 13, poți urma recomandările de mai jos:

 • Șterge aplicațiile pe care nu le folosești, de care nu ai nevoie sau care ocupă prea mult spațiu de stocare. De asemenea, până la instalarea actualizării iOS 13, șterge anumite aplicații, cum ar fi cele ale unor rețele de socializare (de exemplu Facebook), întrucât, după o perioadă de utilizare, ele pot ocupa un spațiu considerabil din cauza cache-ului.
 • Șterge pozele de care nu mai ai nevoie și importă-le pe un computer sau într-o aplicație de stocare în cloud pe cele pe care nu dorești să le revezi atât de des.

Tutorialele menționate mai jos te vor ajuta să realizezi aceste lucruri:

Eliberarea spațiului de stocare este importantă în special pentru cei care dețin modele de iPhone cu 16 GB spațiu de stocare și vor să facă actualizarea wireless, deoarece iOS 13 are nevoie de ceva spațiu liber pentru a fi instalată prin această metodă – în jur de 3 GB (probabil câteva sute de MB în plus sau în minus, în funcție de dispozitiv). Așa că nu te încrede doar în cei 1-1,5 GB pe care îi va arăta dispozitivul că îi ocupă actualizarea iOS 13, pentru că aceia nu sunt toți, ci doar dimensiunea actualizării ce urmează a fi descărcate.

Notă: Dacă nu poți elibera atât de mult spațiu de stocare va trebui să apelezi la un computer cu iTunes pentru a face actualizarea la iOS 13, întrucât prin această metodă este nevoie de aproximativ jumătate din spațiul de stocare necesar pentru actualizarea wireless.

Nota 2: În cazul în care ai șters cam totul și tot nu ai spațiu pentru actualizare (fie ea și prin iTunes), atunci s-ar putea să fii nevoit să îți restaurezi iPhone-ul sau iPad-ul. Mai multe detalii aici.

Nota 3: Spațiul de stocare de care aveai nevoie pentru a face actualizarea va fi eliberat de pe dispozitivul tău imediat după instalarea iOS 13. Ba chiar mai mult decât atât, se prea poate să descoperi că după actualizare ai puțin mai mult spațiu de stocare liber decât înainte (de regulă, actualizările majore de iOS eliberează cache-ul aplicațiilor și alte date nenecesare).

Efectuează un backup

Deși actualizările la noile versiuni de iOS decurg, de regulă, fără problemă, nu se știe niciodată când ceva nu va funcționa conform planului, iar restaurarea dispozitivului va rămâne singura soluție

De aceea, înainte de a apăsa pe „Descărcați și instalați / Instalați” pentru a actualiza iPhone-ul sau iPod-ul touch la o nouă versiune de iOS, fie ea majoră sau nu, noi le recomandăm cititorilor noștri să facă un backup dispozitivelor lor.

Backupul creează o copie de siguranță a tuturor datelor de pe un iPhone sau iPod touch, oferind astfel utilizatorilor o soluție rapidă și sigură pentru recuperarea, în caz de nevoie, a tuturor lucrurilor stocate pe dispozitivele lor. Și când spunem „recuperarea tuturor lucrurilor,” ne referim la absolut tot – de la aranjamentul aplicațiilor pe ecranul principal și fundaluri la datele din aplicații, pozele tale, mesajele șamd.

Backupul unui dispozitiv cu iOS poate fi făcut prin două metode: iCloud și iTunes. Prima metodă este și cea mai simplă și mai convenabilă deoarece funcționează doar cu o conexiune la o rețea Wi-Fi, iar la nevoie îți va pune la dispoziție backupul oriunde te-ai afla.

Cea de-a doua metodă este aproape la fel de simplă ca și prima, dar nu este la fel de convenabilă (presupune conectarea dispozitivului cu iOS la un computer pe care este instalată aplicația iTunes / la un Mac cu macOS Catalina și nu îți permite să restaurezi iPhone-ul din backup decât dacă îl conectezi la computerul pe care este stocat acel backup). Chiar și așa, ea este preferată de utilizatorii care nu au acces la o rețea Wi-Fi (stabilă), precum și de cei care nu au suficient spațiu de stocare liber pe iCloud ori nu folosesc deloc iCloud.

Așadar, indiferent de metoda care se potrivește mai bine pentru tine, urmează unul dintrte tutorialele de mai jos pentru a vedea cum să faci backup dispozitivului tău:

Notă: În cazul backupului iTunes, îți recomandăm să îl arhivezi pentru a preîntâmpina o eventuală suprascriere a lui (detalii în tutorialul de mai sus).


Recomandare: Ar fi bine de știut că cel mai bun mod de a face actualizarea la o versiune majoă a sistemului de operare iOS este „pe curat.” Ea presupune restaurarea dispozitivului și configurarea lui ca nou, înlăturând toate problemele de natură software ce ar putea să îți facă probleme, eliberând spațiu de stocare și chiar ajutând la creșterea ușoară a autonomiei bateriei. Din păcate, această metodă duce automat la pierderea tuturor datelor tale, cu excepția celora ce fuseseră sincronizate cu iCloud (de exemplu, contacte, notițe, calendare, favorite, poze din Biblioteca foto iCloud etc. + datele din aplicațiile ce sunt sincronizate cu iCloud ori sunt bazate pe cloud) sau cu iTunes, la reconectarea în toate conturile tale, reconfigurarea dispozitivului șamd.

Totuși, în cazul în care nu ai vrea să apelezi la o metodă atât de radicală, poți să încerci următorul „truc”: fă actualizarea la iOS 13 prin metoda tradițională, iar dacă nu ești multumit de performanțele dispozitivului tău, restaurează-l și configurează-l ca și iPhone / iPod nou.

Câteva linkuri utile pentru sincronizarea datelor:


Efectuează toate actualizările disponibile

Da, înainte de a face actualizarea la iOS 13 este cât se poate de recomandat să faci toate actualizările disponibile pentru iPhone-ul sau iPod-ul tău.

Asta înseamnă, în primul rând, să actualizezi dispozitivul la iOS 12.4.1 atât cât mai ai vreme, întrucât această actualizare de iOS include toate optimizările pentru ca procesul de upgrade să decurgă fără probleme, iar datele tale să nu fie pierdute.

În al doilea rând, intră pe App Store și verifică dacă sunt aplicații care trebuiesc actualizate. Nu de alta, dar multe dintre aplicațiile pentru iOS sunt actualizate în această perioadă pentru a include compatibilitate cu iOS 13.

Verificarea actualizărilor de aplicații disponibile se face din App Store > Actualizări (în cazul în care ai actualizări disponibile, atinge butonul „Actualizați tot”).

Bonus: Fii cu un pas înaintea tuturor

Joi, pe 19 septembrie, te așteptăm pe iTutorial.ro pentru a afla primul când a fost lansat iOS 13. Pentru asta, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Twitter și/sau Tumblr, și să te abonezi la notificările noastre web.

De asemenea, dacă dorești să fii printre primii care au descărcat și instalat iOS 13, atunci asigură-te că iPhone-ul, iPod touch-ul tău este suficient de încărcat (are minimum 50% baterie), este conectat la o rețea Wi-Fi și are câțiva GB spațiu de stocare liber. Alternativ, dacă vrei să faci actualizarea via iTunes, asigură-te că ai computerul conectat la Internet și cea mai recentă versiune a programului instalată.

Actualizarea la iOS 13 se va face din Configurări > General > Actualizare software, de pe iPhone și iPod touch sau accesând butonul Caută o actualizare în iTunes. Mai multe detalii în tutorialul de mai jos:

Notă: În primele ore de după lansarea iOS 13 s-ar putea ca actualizarea la noua versiune de iOS să decurgă ceva mai greoi întrucât zeci de milioane de utilizatori vor încerca să își actualizeze dispozitivele, iar serverele Apple s-ar putea mișca ceva mai greu decât de obicei.

Stai puțin… Cu iPad cum rămâne?

Probabil că ați observat că în cele de mai sus nu am amintit deloc despre iPad, referindu-mă numai la pregătirea unui iPhone și iPod touch pentru actualizarea iOS 13. Ei bine, nu, nu este o greșeală, întrucât iPad nu primește actualizarea la iOS 13, ci la „noul său sistem de operare” iPadOS (noua denumire dată de marketing-ul Apple iOS-ului de pe iPad).

Și nu că s-au schimbat atâtea în iPadOS încât pregătirea unui iPad pentru actualizare este complet diferită de cea a unui iPhone (pentru că nu este așa), dar actualizarea iPadOS nu va fi lansată astă-seară. Apple a anunțat săptămâna trecută că va lansa iPadOS 13.0 abia pe data de 24 septembrie, odată cu iOS 13.1, ceea ce înseamnă că posesorii de iPad nu vor putea să își actualizeze dispozitivele compatibile încă.

Totuși, trebuie precizat faptul că vă puteți pregăti oricând iPad-urile pentru actualizarea la iPadOS urmând aceleași recomandări de mai sus, astfel încât pe 24 septembrie să vă puteți bucura de noua actualizare.

3 COMENTARII

 1. Buna seara.
  Am pornit up date pt noua actualizare software IOS 13.3 la telefonul meu I PHONE 7 Plus si ecranul e negru cu rotita aceea simbol download de vreo 2 ore. Sa mi fac griji, sa astept daca ma puteti ajuta.
  Va multumesc anticipat Ana Maria Dumitru.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.