Așa cum se aștepta toată lumea, evenimentul de deschidere al ediției 2019 a WWDC ne-a adus o prezentare detaliată a noutăților din viitoarea versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone – iOS 13.

Cea mai nouă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone și iPod touch se axează pe îmbunătățirea esteticii sistemului, introducerea de noi caracteristici și sporirea performanțelor. Aceasta include, după mulți ani de așteptare, un Mod întunecat, care va schimba aspectul interfeței de pe iPhone și iPod touch. De asemenea, ea vine cu o serie de noi modalități de a căuta și edita fotografii, de a te autentifica în aplicații și site-uri web și de a naviga în Hărți cu un spectaculos nou mod. Iar toate acestea sunt făcute îmbunătățind performanțele dispozitivelor – potrivit Apple, iOS 13 este mai rapid la deschiderea aplicațiilor, reduce dimensiunea descărcărilor și îmbunătățește timpul de deblocare a dispozitivelor cu Face ID prin optimizările făcute în întreg sistemul.

„iOS 13 aduce noi capacități în aplicațiile pe care le folosiți zilnic, cu actualizări bogate pentru Poze și Hărți, noi caracteristici de protejare a intimității precum <Autentificare cu Apple>, în timp ce furnizează performanțe mai bune. Suntem nerăbdători ca utilizatorii să experimenteze ceea ce va ajunge pe iPhone în această toamnă și abia așteptăm ca ei să poată vedea cât de bine arată totul în Mod întunecat” – Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software.

iOS 13 Mod întunecat

Așteptat de ani de zile de către utilizatori și disponibil deja în macOS și tvOS de ceva vreme, modul întunecat își face apariția și în iOS. Odată activat, acest mod schimbă paleta de alb și griuri deschise cu nuanțe mai închise de gri și negru, făcând urmărirea ecranelor mult mai ușoară seara și atunci când ești obosit.

Odată activat, modul întunecat va fi aplicat la nivelul întregului sistem de operare (inclusiv pe ecranul principal și în meniuri) și în toate aplicațiile preinstalate, furnizând astfel o experiență complet nouă pe iPhone. Activarea Mod întunecat se va putea face atât manual, din centrul de control sau Configurări, cât și automat, după un program predefinit (aidoma Night Shift).

Noul Mod întunecat va putea fi implementat și în aplicațiile de la terți de îndată ce iOS 13 va fi lansat.ios13 poze

iOS 13 Îmbunătățiri în Poze

Folosind învățarea automată realizată local, pe dispozitivele iPhone și iPod touch, aplicația Poze va selecta din întreaga bibliotecă de imagini pe cele mai bune. Cu alte cuvinte, versiunea din iOS 13 a acestei aplicații va ascunde capturile de ecran, imaginile duplicate și alte poze nedorite (cum ar fi cele la documente) pentru a-ți prezenta cele mai importante evenimente din ultima zi, lună sau din ultimul an. Pozele și videoclipurile selectate vor fi organizate în mod inteligent, făcând mai simplă descoperirea și retrăirea anumitor momente din trecut. De asemenea, Poze va da viață imaginilor prin redarea lor într-o diaporamă.

Pe lângă îmbunătățirile care te vor ajuta să redescoperi mult mai ușor imaginile importante din trecut, noua versiune a aplicației Poze introduce îmbunătățiri semnificative pentru editarea foto. Această caracteristică este mai cuprinzătoare și mai intuitivă ca oricând, oferind noi instrumente care promit a fi mai ușor de aplicat, ajustat și previzualizat dintr-o privire. Cu doar o simplă glisare pe ecran, efectele pot fi crescute sau reduse pentru a crea aspectul perfect, oferind fotografilor amatori și nu numai mai mult control și noi posibilități creative. Mai mult decât atât, cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone și iPod touch le va aduce utilizatorilor instrumente de editare și pentru videoclipuri, direct în aplicația Poze, astfel că aceștia nu vor mai fi nevoiți să folosească extensii sau aplicații terțe pentru a roti, decupa sau aplica filtre pe un video.

În plus, ajustările Lumină Portet vor putea fi efectuate din iOS 13 direct din aplicația Cameră. Astfel, utilizatorii vor putea să mute lumina în mod virtual mai aproape pentru a face ochii mai clari și lumina și netezi celelalte elemente ale feței, precum o vor putea muta mai departe de subiect, astfel încât să creeze un aspect mai rafinat și mai subtil. Iar dacă îmbunătățirile pentru editarea portretelor nu erau suficiente, Apple a mai introdus și un nou efect High-Key Mono, care va crea un aspect monocromatic pentru fotografiile realizate în Mod Portret.autentificare cu apple ios13

iOS 13 Autentificare rapidă, ușoară și confidențială cu Apple

În lupta sa pentru protejarea intimității utilizatorilor de iPhone, Apple a introdus în iOS 13 o nouă modalitate mai intimă de a te autentifica rapid și simplu în aplicații și pe site-urile web. Astfel, în loc să folosească contul de Facebook sau Google ori să completeze formularul de înregistrare, verificând adrese de e-mail și selectând parole, utilizatorii vor putea folosi începând de acum ID-ul Apple pentru a se autentifica și înregistra în aplicații și site-uri web.

Această modalitate de autentificare este mai sigură pentru utilizatori, deoarece Apple le va oferi administratorilor site-urilor și aplicațiilor web un ID aleatoriu, generat automat, și nu adresa ta de e-mail ori alte informații personale despre tine ori contul tău Apple. Iar dacă site-urile și aplicațiile solicită pentru înregistrare obligatoriu introducerea unui nume și a unei adrese de e-mail, Autentificare cu Apple le va oferi utilizatorilor opțiunea de a se înregistra cu o adresă de e-mail unică, generată aleatoriu pentru fiecare site web. Această adresă va fi asociată adresei lor de e-mail reale, fără ca administratorul de aplicație sau site web să știe adresa reală.

Autentificare cu Apple va folosi Face ID / Touch ID pentru a verifica identitatea utilizatorilor înainte de a-i autentifica / înregistra și are autentificarea cu doi factori integrată pentru a fi mai sigură. Desigur, Apple anunță că nu va folosi această caracteristică pentru a face profile utilizatorilor ori pentru a le urmări activitatea pe web și în aplicații, așa cum face concurența. Autentificare cu Apple va trebui integrată în mod obligatoriu în toate aplicațiile pentru iOS și iPadOS care solicită autentificare.

ios 13 harti

iOS 13 O nouă experiență în Hărți

Apple continuă să îmbunătățească una dintre cele mai controversate aplicații preinstalate în iOS. După ce angajații săi au condus în jur de 6,5 milioane de km pentru a reconstrui harta de bază de la 0, aplicația Hărți din iOS 13 va oferi utilizatorilor o experiență nouă, cu o acoperire mai largă a drumurilor, date pentru pietoni mai bune, adrese mai precise și o reprezentare mai bună a clădirilor și terenurilor.

Noua hartă îmbunătățită este disponibilă de acum în unele orașe și state din SUA, urmând a-i fi extinsă disponibilitatea până la finele anului curent. De la anul, aceste îmbunătățiri se vor vedea și în alte țări.harti ios13

Pe lângă îmbunătățirile majore aduse hărții, Apple va introduce în iOS 13 și o caracteristică nouă în Hărți. Împrumutată de la Hărți Google, „Look Around” este o funcționalitate care se bazează pe noile date cartografice colectate de Apple în ultimii ani și pe fotografii 3D de înaltă rezoluție pentru a oferi utilizatorilor imagini de la nivelul străzii în unele orașe și tranziții line. Acest „Street View” îmbunătățit de la Apple va înlocui Flyover și va indica pe imagini afacerile locale, permițând utilizatorilor să obțină rapid informații utile despre acestea.

În plus, noua aplicație Hărți va primi caracteristica intitulată Colecții, care va permite partajarea rapidă a restaurantelor, destinațiilor de călătorie și magazinelor favorite cu prietenii. De asemenea, ea va introduce și Favorite, care îți va permite să obții itinerarii către casă, serviciu, sală sau școală cu o simplă atingere de ecran la lansarea aplicației Hărți.

ios13 ansamblu

Prezentare iOS 13 Și alte surprize

Performanțe

Cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare al iOS îmbunătățește performanțele dispozitivelor iPhone, făcând deblocarea cu Face ID cu 30% mai rapidă și oferind o nouă modalitate de a împacheta aplicațiile pentru iPhone pe App Store. Această nouă modalitate reduce dimensiunea aplicațiilor până la jumătate, făcând ca actualizările să fie cu peste 60% mai mici. De asemenea, aceasta contribuie și la reducerea timpului de așteptare pentru lansarea aplicațiilor cu până al de două ori.

Mementourimementouri ios13

Această aplicație are un aspect complet nou și oferă noi modalități inteligente de a crea și edita mementouri, incluzând noi modalități de a le organiza și urmări. Mementouri va include o bară cu instrumente care va simplifica adăugarea unei date, ore, locații și/sau a unui fanion, precum va permite și adăugarea de fișiere atașate. De asemenea, această aplicație va include și Liste inteligente, care vor fi folositoare la organizarea automată a mementourilor și gruparea lor după Marcate cu fanion, Programate și Azi.

Noua aplicație Mementouri din iOS 13 este mai bine integrată cu aplicația Mesaje, astfel că va permite etichetarea cu ușurință a unui prieten într-un memento, astfel încât acesta să iasă la suprafață în cadrul conversației.

Mesaje

Pentru că tot veni vorba despre această aplicație, iOS 13 aduce în Mesaje posibilitatea de a-ți adăuga un nume și un avatar (poză sau Animoji / Memoji) pentru a putea fi mai ușor de identificat în conversațiile iMessage de către persoanele care nu te au la contacte (ca și în WhatsApp Messenger, spre exemplu).

În plus, noua versiune a Mesaje îmbunătățește caracteristica Memoji prin introducerea de noi coafuri, machiaje, piercing-uri și accesorii (inclusiv AirPods). Mai mult decât atât, caracterele Memoji create de tine vor fi incluse automat în pachete de stickere integrate în tastatura iOS, astfel că le vei putea adăuga cu ușurință în Mesaje, Mail și alte aplicații.

Notițe

Apple continuă să îmbunătățească această aplicație, introducând în noua versiune majoră de iOS o nouă vizualizare Galerie, Dosare Partajate pentru o colaborare mai bună, noi instrumente pentru căutare și mai multe opțiuni pentru listele cu marcatori.

Safari

A fost adăugată o pagină de pornire îmbunătățită în browserul implicit al iOS. Aceasta include sugestii Siri, favorite și site-uri web vizitate frecvent, astfel încât să îți permită să accesezi mai rapid ceea ce îți dorești.

Muzică

Aplicația care găzduiește Apple Music include în iOS 13 caracteristica Versuri sincronizate cu redarea. Mulțumită acesteia, utilizatorii vor putea face ca versurile să fie evidențiate pe măsură ce melodia este redată. Fiecare linie va apărea în pas cu muzica, astfel încât să știi unde te afli și ce urmează, iar dacă vei dori, vei putea să derulezi către orice vers pentru a continua redarea de acolo.

Și caracteristica Urmează a fost îmbunătățită, astfel că o singură atingere de ecran va fi suficientă pentru a vedea coada de melodii care vor fi redate, precum și lista de redare, albumul sau postul de unde sunt redate.

Fișiere

Utilizatorii vor putea folosi în sfârșit această aplicație pentru a partaja dosare via iCloud Drive. De asemenea, atunci când vor conecta la iPhone dispozitive externe de stocare, precum carduri SD sau discuri flash USB, aplicația Fișiere le va afișa conținutul acestora, permițând totodată salvarea lui.

Tastatură

Noua versiune de iOS cuprinde caracteristica QuickPath pentru tastatura sistemului. Aceasta permite introducerea cu o singură mână prin simpla glisare a degetului de la o literă spre alta (similar cu ceea ce oferă Google în tastatura sa).

Sănătate

Aplicația în cadrul căreia îți poți urmări activitatea zilnică, precum și diferite informații despre starea ta de sănătate face mai simplă ca oricând accesarea datelor de care ai nevoie cu o nouă vizualizare Sumar și o căutare îmbunătățită. Ea va afișa de acum Trenduri de activitate pentru a-ți vedea progresul (sau regresul) pe termen lung, nivelul de zgomot înregistrat în mediul înconjurător (dacă porți Apple Watch) și sănătatea orală (poți urmări timpul de periere a dinților de-a lungul timpului, dacă ai o periuță de dinți inteligentă).

Pentru femei, această aplicație va permite în sfârșit o mai bună urmărire a menstruațiilor, va face predicții cu privire la perioada de fertilitate și perioada de ciclu pentru următoarele trei luni și va trimite notificări care să le amintească, în perioada menstruației, să introducă informații despre aceasta.

Editare text

Fiindcă utilizatorii de iPhone și iPad se plâng de ani de zile de faptul că mutarea cursorului, selectarea textelor, copierea, lipirea, anularea unei acțiuni și revenirea se fac dificil, Apple a făcut îmbunătățiri majore în iOS 13 la aceste capitole.

Tragerea cursorului se va face acum prin simpla atingere a lui și plasare în locul dorit, în timp ce selectarea textelor se va face printr-o atingere și glisare până în locul dorit (selectarea propozițiilor și a paragrafelor se va putea face și printr-o atingere triplă sau cvadruplă). Acțiunile tăiere, copiere și lipire se vor putea efectua prin gesturi cu trei degete. Acțiunile anulează și refă se vor putea efectua printr-o glisare cu trei degete spre stânga, respectiv spre dreapta (sau prin scuturarea dispozitivului). În plus, Apple permite în noua versiune de iOS să derulezi rapid prin documente apucând bara de derulare din partea dreaptă și introduce selecție multiplă – o caracteristică ce permite selectarea simultană a mai multor mesaje e-mail, fișiere sau foldere printr-o atingere cu două degete urmată de tragere până în locul dorit.

Partajare

Meniul de partajare al iOS este mai inteligent și include sugestii de partajare a documentelor, pozelor și a altor fișiere în funcție de cui crede că ți-ai dori să trimiți ceea ce ai selectat. În plus, rândul de partajare îți arată câte persoane din jurul tău sunt disponibile pentru AirDrop și sortează aplicațiile în funcție de conținutul selectat, iar rândul de acțiuni introduce noi opțiuni, cum ar fi eliminarea Live Photo sau a informațiilor despre localizare atunci când trimiți o poză unui prieten.

Servicii de localizare

Apple introduce în iOS 13 noi elemente de control pentru serviciile de localizare, care le vor oferi utilizatorilor mai multe opțiuni pentru partajarea datelor de localizare cu aplicațiilor. Printre acestea se numără și o nouă opțiune de a partaja localizarea o singură dată, precum și opțiunea de a vedea când aplicațiile te urmăresc din fundal.

Control Voce

Această caracteristică nouă le permite posesorilor de iPhone, iPad și Mac să își controleze dispozitivele numai prin comenzi vocale. Folosind cea mai nouă tehnologie de recunoaștere vocală a Siri, Control Voce furnizează o transcriere a textelor dictate mai acurată, precum și o mai bună editare vocală (inclusiv pe măsură ce dictezi).

Siri

Asistentul virtual personal din iOS nu a învățat, din păcate, noi limbi nici în iOS 13, dar vine cu câteva îmbunătățiri. Pe partea de audio, utilizatorii vor observa că Siri are o voce mai naturală, și nu mai vorbește sacadat (din cauză că nu mai combină clipuri audio scurte pentru a se exprima).

Scurtăturile Siri au fost și ele îmbunătățite, acum fiind oferite Automatizări Sugerate, care furnizează rutine personalizate pentru lucruri pe care le faci adesea. De asemenea, Apple a integrat aplicația Scurtături în iOS.

CarPlay

Interfața pentru mașini a iOS a primit cea mai mare actualizare de până acum, și va afișa un nou Dashboard unde vei putea vedea harta, muzica redată și alte informații utile într-o singură vizualizare. De asemenea, ea include o nouă aplicație Calendar, o aplicație Muzică refăcută, care afișează ilustrații mari și compatibilitate cu Siri pentru aplicațiile de navigare și audio de la terți.

AirPods

Siri va citi de acum mesajele primite de îndată ce ele ajung pe iPhone via Mesaje ori alte aplicații de mesaje care folosesc SiriKit. În plus, grație unei noi caracteristici de partajare audio, doi utilizatori posesori de AirPods vor putea privi un film sau asculta muzică prin simpla apropriere a căștilor de iPhone sau iPad.

HomePod

Boxa inteligentă de la Apple poate distinge vocile utilizatorilor din casă pentru a răspunde personalizat la interogații ce privesc mesajele primite, muzică și nu numai. De asemenea, HomePod va avea acces la radio FM live – peste 100.000 de posturi de radio din întreaga lume vor putea fi accesate vie Siri pe HomePod.

În fine, HomePod va permite configurarea unui temporizator care să oprească muzica după un anumit timp și va include Handoff – o caracteristică grație căreia utilizatorii vor putea muta redarea unei melodii, a unui podcast ori un apel telefonic pe HomePod atunci când ajung acasă și aproprie dispozitivul iOS de boxă.

ARKit 3

Aplicațiile bazate pe realitate augmentată vor putea plasa de acum obiecte virtuale în mod natural în fața sau în spatele persoanelor din cadru și vor putea folosi mișcările umane pentru noi experiențe impresionante.

Gestionare fonturi

iOS va permite instalarea de fonturi de la terți folosind App Store. Fonturile descărcate vor putea fi folosite mai apoi la crearea de documente.

HomeKit

O nouă caracteristică din HomeKit va face ca filmările provenite de la camerele de securitate instalate în casă să poată fi stocate într-un sistem criptat dintr-un capăt într-altul via iCloud. Mulțumită acestuia, numai utilizatorii și cei cu care partajează informațiilor vor putea vedea înregistrările. Noul sistem de la Apple este sigur și gratuit pentru utilizatorii de cont iCloud, datele înmagazinate nefiind contorizate în planul de stocare iCloud.

Găsire

Aplicațiile Găsire iPhone / iPad / iPod și Găsire amici au fost comasate într-o singură aplicație, ușor de utilizat, care va ajuta posesorii de dispozitive cu iOS să își găsească dispozitivele și pe cei apropriați lor.

Noua aplicație vine și cu o îmbunătățire pentru caracteristoca Blocare activare, aceasta din urmă permițând localizarea dispozitivelor cu iOS și chiar macOS chiar și atunci când ele nu sunt conectate la internet prin Wi-Fi sau date celulare. Folosind localizarea externalizată, atunci când îți marchezi dispozitivul iPhone, iPad sau Mac ca fiind pierdut, iar un alt dispozitiv Apple este în aproprierea lui, acesta din urmă va recepționa semnalul Bluetooth trimis de dispozitivul pierdut și îți va raporta localizarea lui. Apple promite că această funcționalitate care va da mari bătăi de cap hoților este complet anonimă (deci nu ști ce dispozitiv ți-a trimis localizarea) și criptată dintr-un capăt în celălalt (deci protejează intimitatea ta, chiar dacă dispozitivul tău ar putea trimite, în mod anonim, localizarea ta către o persoană care și-a pierdut un iPhone / iPad sau Mac).

iOS 13 Și iPad?!

Probabil că ați observat deja că nu am pomenit mai nimic despre iPad în cele de mai sus. Aceasta nu înseamnă, desigur, că iOS 13 nu aduce nimic pe iPad ori, mai rău, nu va fi disponibil pe tableta de la Apple. Motivul pentru care nici noi, nici Apple nu am vorbit despre iPad la iOS 13 este acela că gigantul californian a decis în mod surprinzător să redenumească sistemul de operare în iPadOS, iar mai multe detalii despre ce aduce nou iPadOS pe iPad sunt disponibile în articolul către care face trimitere linkul de mai jos:

Lansare și disponibilitate iOS 13

La fel ca și versiunile precedente de iOS, cea mai recentă urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit pe o bună parte dintre dispozitivele iPhone care au putut face actualizarea la iOS 12.

Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea iOS 12 sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.