iPadOS este noua denumire a sistemului de operare pentru iPad. Iată ce aduce nou

- Publicitate -

Atunci când a prezentat iOS 13, compania Apple nu a vorbit nimic despre noutățile pe care această nouă versiune majoră a sistemului de operare le aduce pe iPad. Motivul? iPadOS. 

Având în vedere faptul că, de câțiva ani încoace, iOS pe iPad oferă o experiență diferită, mult mai complexă decât cea de pe iPhone, compania Apple a decis să ofere o nouă denumire sistemului de operare instalat pe iPad. Așa s-a născut „iPadOS.” „Noul” sistem de operare, de fapt, are la bază exact aceeași fundație precum sistemul de operare pentru iPhone, însă adaugă o serie de noi capacități puternice și caracteristici intuitive gândite special pentru ecranul mare și versatilitatea iPad.

Potrivit Apple, iPadOS oferă noi modalități de a lucra cu aplicațiile în mai multe ferestre, îți aduce mai multe informații dintr-o privire pe ecranul principal reproiectat și oferă noi modalități naturale de a folosi Apple Pencil. Cu toate acestea, iPadOS va arăta în continuare aproape la fel ca și înainte și va include majoritatea noutăților pe care le aduce și iOS 13, făcând astfel din iPad un dispozitiv mult mai aproape de a fi un adevărat înlocuitor complet pentru PC.

„iPad transformă felul în care oamenii lucrează și își exprimă creativitatea lor, iar cu iPadOS îl ducem și mai departe prin furnizarea de capacități care beneficiază de versatilitatea și de dimensiunile sale mari. iPadOS furnizează caracteristici grozave, inclusiv un nou ecran principal cu widgeturi, multitasking mai puternic și noi instrumente care să facă folosirea Apple Pencil și mai naturală” – Craig Federight, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software. 

ipados ecran principal

iPadOS Un ecran principal nou

Deși la o primă aruncătură de ochi ar părea că a rămas la fel, ecranul principal din iPadOS a fost redesenat. El are acum un format nou care permite afișarea mai multor pictograme de aplicații pe un singur ecran.

În plus, vizualizarea Azi nu va mai sta într-o pagină separată, ci va putea fi adăugată direct pe ecranul principal, oferind astfel acces rapid la widgeturi. Grație acestei modificări, utilizatorii vor vedea în partea stângă a ecranului principal o listă cu informații utile, precum informații meteo, calendar, știri, evenimente, recomandări ș.a.multitasking ipados

iPadOS Glisați Peste și Vizualizare divizată îmbunătățite

Posesorii de iPad vor putea de acum să lucreze în paralel cu mai multe fișiere și documente din aceeași aplicație grație actualizărilor aduse vizualizării divizate, precum vor putea să vizioneze rapid și să comute între aplicații multiple cu caracteristica Glisați peste îmbunătățită.

Astfel, utilizatorii vor putea, spre exemplu, să lucreze la un document Word în timp ce vizionează un alt document word pe ecranul iPad. De asemenea, ei vor putea să deschidă rapid aplicații cu Glisați peste și să treacă de la o aplicație la alta printr-o simplă glisare în partea de jos (precum la iPhone X/XR/Xs).

O aplicație va putea fi folosită în mai multe vizualizări divizate sau în vizualizări divizate și singulare, iPad-ul reținând pentru fiecare instanță locul unde ai rămas. Astfel, un utilizator va putea avea, spre exemplu Safari deschis în paralel cu Pages într-o fereastră, și Safari deschis în paralel cu Mail într-o altă fereastră. Iar cu noul Exposé de aplicații, utilizatorii vor putea vedea rapid toate spațiile unde o aplicație este deschisă cu doar o atingere de pictogramă.ipados apple pencil

iPadOS Mai multe modalități de a folosi Apple Pencil

Cu noul iPadOS, Apple Pencil este mai integrat în experiența iPad, susține Apple. Utilizatorii vor putea de acum să marcheze și trimită pagini web întregi, documente sau e-mailuri de pe iPad printr-o glisare a creionului dintr-un colț al ecranului tabletei.

Paleta de instrumente pentru Apple Pencil a fost reproiectată pentru a furniza acces mai rapid la instrumente, palete de culori, forme, radieră de obiecte și radieră pixel (aceasta din urmă permite eliminarea oricărei părți a unei linii) și o riglă pentru desenarea de linii perfect drepte.

Per total, Apple ne anunță că acest creion inteligent se va simți mai natural. Grație unor noi algoritmi avansați de predicție și optimizărilor făcute, latența Apple Pencil s-a redus de la 20 milisecunde, la 9 milisecunde, fiind cel mai bun astfel de instrument din industrie.fisiere

iPadOS Aplicație Fișiere mai complexă

Fișiere a devenit un fel de Finder pe iPad în iPadOS. Aplicația care reprezintă locul central în care utilizatorii își accesează și administrează documentele și alte fișiere permite, începând cu iPadOS, să partajezi dosare cu iCloud Drive. Orice persoană care are acces la un dosar partajat va putea să îi vadă cea mai recentă versiune în iCloud Drive (via Fișiere sau Finder, în cazul Mac).

Mai mult decât partajarea de dosare, Fișiere din iPadOS oferă compatibilitate pentru discurile externe, ceea ce înseamnă cu utilizatorii vor putea insera discuri USB („stick-uri”), carduri SD ori se vor putea loga într-un server de fișiere SMB. De pe iPad!

Noua versiune a Fișiere are acum o nouă vizualizare Coloană, care oferă previzualizări de înaltă rezoluție, permițând utilizatorilor să navigheze printre directoare mai ușor ca înainte. De asemenea, aceasta acceptă Acțiuni rapide precum marcare, rotire și generare PDF, sporind astfel productivitatea utilizatorilor care nu vor mai fi nevoiți să folosească aplicații terțe pentru aceste acțiuni. Și nu în ultimul rând, iPadOS introduce în Fișiere stocare locală de fișiere (inclusiv descărcate de pe internet), posibilitatea de a comprima și decomprima fișiere și o serie de noi scurtături de tastatură.

iPadOS Browsing ca și pe desktop

Safari este unul dintre punctele-forte ale iPad, iar cu iPadOS browserul a devenit și mai capabil. Noua versiune a sistemului de operare le va prezenta utilizatorilor în mod automat versiunea desktop a site-urilor web accesate. Paginile vor fi scalate potrivit pentru ecranul iPad și optimizate pentru atingere, astfel că aplicații web precum WordPress, Squarespace sau Google Docs vor lucra perfect pe iPad. Din Safari!

Mai mult, noua versiune a navigatorului cuprinde un manager de descărcări, ceea ce înseamnă că în sfârșit vei putea descărca lucruri de pe web într-o manieră mai simplă și mai rapidă. De asemenea, Safari include pe iPad 30 de noi scurtături de tastatură și îmbunătățiri pentru gestionarea filelor deschise.

iPadOS Editare text îmbunătățită

Fiindcă utilizatorii de iPad se plâng de ani de zile de faptul că mutarea cursorului, selectarea textelor, copierea, lipirea, anularea unei acțiuni și revenirea se fac dificil, Apple a făcut îmbunătățiri majore în iPadOS la aceste capitole.

Tragerea cursorului se va face acum prin simpla atingere a lui și plasare în locul dorit, în timp ce selectarea textelor se va face printr-o atingere și glisare până în locul dorit (selectarea propozițiilor și a paragrafelor se va putea face și printr-o atingere triplă sau cvadruplă). Acțiunile tăiere, copiere și lipire se vor putea efectua prin gesturi cu trei degete. Acțiunile anulează și refă se vor putea efectua printr-o glisare cu trei degete spre stânga, respectiv spre dreapta (sau prin scuturarea dispozitivului). În plus, Apple permite în noua versiune de iPadOS să derulezi rapid prin documente apucând bara de derulare din partea dreaptă și introduce selecție multiplă – o caracteristică ce permite selectarea simultană a mai multor mesaje e-mail, fișiere sau foldere printr-o atingere cu două degete urmată de tragere până în locul dorit.

Autentificare rapidă, ușoară și confidențială cu Apple

În lupta sa pentru protejarea intimității utilizatorilor de iPad, Apple a introdus în iPadOS o nouă modalitate mai intimă de a te autentifica rapid și simplu în aplicații și pe site-urile web. Astfel, în loc să folosească contul de Facebook sau Google ori să completeze formularul de înregistrare, verificând adrese de e-mail și selectând parole, utilizatorii vor putea folosi începând de acum ID-ul Apple pentru a se autentifica și înregistra în aplicații și site-uri web.

Această modalitate de autentificare este mai sigură pentru utilizatori, deoarece Apple le va oferi administratorilor site-urilor și aplicațiilor web un ID aleatoriu, generat automat, și nu adresa ta de e-mail ori alte informații personale despre tine ori contul tău Apple. Iar dacă site-urile și aplicațiile solicită pentru înregistrare obligatoriu introducerea unui nume și a unei adrese de e-mail, Autentificare cu Apple le va oferi utilizatorilor opțiunea de a se înregistra cu o adresă de e-mail unică, generată aleatoriu pentru fiecare site web. Această adresă va fi asociată adresei lor de e-mail reale, fără ca administratorul de aplicație sau site web să știe adresa reală.

Autentificare cu Apple va folosi Face ID / Touch ID pentru a verifica identitatea utilizatorilor înainte de a-i autentifica / înregistra și are autentificarea cu doi factori integrată pentru a fi mai sigură. Desigur, Apple anunță că nu va folosi această caracteristică pentru a face profile utilizatorilor ori pentru a le urmări activitatea pe web și în aplicații, așa cum face concurența. Autentificare cu Apple va trebui integrată în mod obligatoriu în toate aplicațiile pentru iOS și iPadOS care solicită autentificare.ipados poze

Îmbunătățiri în Poze

Folosind învățarea automată realizată local, pe dispozitivele iPad, aplicația Poze va selecta din întreaga bibliotecă de imagini pe cele mai bune. Cu alte cuvinte, versiunea din iPadOS a acestei aplicații va ascunde capturile de ecran, imaginile duplicate și alte poze nedorite (cum ar fi cele la documente) pentru a-ți prezenta cele mai importante evenimente din ultima zi, lună sau din ultimul an. Pozele și videoclipurile selectate vor fi organizate în mod inteligent, făcând mai simplă descoperirea și retrăirea anumitor momente din trecut. De asemenea, Poze va da viață imaginilor prin redarea lor într-o diaporamă.

Mod întunecat

Așteptat de ani de zile de către utilizatori și disponibil deja în macOS și tvOS de ceva vreme, modul întunecat își face apariția și în iPadOS și iOS. Odată activat, acest mod schimbă paleta de alb și griuri deschise cu nuanțe mai închise de gri și negru, făcând urmărirea ecranelor mult mai ușoară seara și atunci când ești obosit.

Odată activat, modul întunecat va fi aplicat la nivelul întregului sistem de operare (inclusiv pe ecranul principal și în meniuri) și în toate aplicațiile preinstalate, furnizând astfel o experiență complet nouă pe iPad. Activarea Mod întunecat se va putea face atât manual, din centrul de control sau Configurări, cât și automat, după un program predefinit (aidoma Night Shift).

Tastatură

O nouă tastatură flotantă a fost adăugată pe iPad pentru a le permite utilizatorilor, atunci când doresc, să tasteze cu o singură mână, plasând tastatura oriunde doresc. În plus, la fel ca și tastatura din iOS 13, cea din iPadOS include QuickPath, permițând utilizatorilor să introducă litere, cifre și simboluri prin simpla glisare a degetului.

Tastatura flotantă a iPad poate fi accesată printr-o „ciupire” pe tastatura întreagă. Odată afișată, ea poate fi mutată oriunde pe ecran.

O nouă experiență în Hărți

Apple continuă să îmbunătățească una dintre cele mai controversate aplicații preinstalate în iOS. După ce angajații săi au condus în jur de 6,5 milioane de km pentru a reconstrui harta de bază de la 0, aplicația Hărți din iPadOS va oferi utilizatorilor o experiență nouă, cu o acoperire mai largă a drumurilor, date pentru pietoni mai bune, adrese mai precise și o reprezentare mai bună a clădirilor și terenurilor.

Noua hartă îmbunătățită este disponibilă de acum în unele orașe și state din SUA, urmând a-i fi extinsă disponibilitatea până la finele anului curent. De la anul, aceste îmbunătățiri se vor vedea și în alte țări.

Pe lângă îmbunătățirile majore aduse hărții, Apple va introduce în iPadOS și o caracteristică nouă în Hărți. Împrumutată de la Hărți Google, „Look Around” este o funcționalitate care se bazează pe noile date cartografice colectate de Apple în ultimii ani și pe fotografii 3D de înaltă rezoluție pentru a oferi utilizatorilor imagini de la nivelul străzii în unele orașe și tranziții line. Acest „Street View” îmbunătățit de la Apple va înlocui Flyover și va indica pe imagini afacerile locale, permițând utilizatorilor să obțină rapid informații utile despre acestea.

În plus, noua aplicație Hărți va primi caracteristica intitulată Colecții, care va permite partajarea rapidă a restaurantelor, destinațiilor de călătorie și magazinelor favorite cu prietenii. De asemenea, ea va introduce și Favorite, care îți va permite să obții itinerarii către casă, serviciu, sală sau școală cu o simplă atingere de ecran la lansarea aplicației Hărți.

Performanțe

Cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare al iPadOS îmbunătățește performanțele dispozitivelor iPad, făcând deblocarea cu Face ID cu 30% mai rapidă și oferind o nouă modalitate de a împacheta aplicațiile pentru iPad pe App Store. Această nouă modalitate reduce dimensiunea aplicațiilor până la jumătate, făcând ca actualizările să fie cu peste 60% mai mici. De asemenea, aceasta contribuie și la reducerea timpului de așteptare pentru lansarea aplicațiilor cu până al de două ori.

Mesaje

Noua versiune a Mesaje pentru iPad îmbunătățește caracteristica Memoji prin introducerea de noi coafuri, machiaje, piercing-uri și accesorii (inclusiv AirPods). Mai mult decât atât, caracterele Memoji create de tine vor fi incluse automat în pachete de stickere integrate în tastatura iPadOS, astfel că le vei putea adăuga cu ușurință în Mesaje, Mail și alte aplicații.

Notițe

Apple continuă să îmbunătățească această aplicație, introducând în noua versiune majoră de iPadOS o nouă vizualizare Galerie, Dosare Partajate pentru o colaborare mai bună, noi instrumente pentru căutare și mai multe opțiuni pentru listele cu marcatori.

Partajare

Meniul de partajare al iPadOS este mai inteligent și include sugestii de partajare a documentelor, pozelor și a altor fișiere în funcție de cui crede că ți-ai dori să trimiți ceea ce ai selectat. În plus, rândul de partajare îți arată câte persoane din jurul tău sunt disponibile pentru AirDrop și sortează aplicațiile în funcție de conținutul selectat, iar rândul de acțiuni introduce noi opțiuni, cum ar fi eliminarea Live Photo sau a informațiilor despre localizare atunci când trimiți o poză unui prieten.

Servicii de localizare

Apple introduce în iPadOS noi elemente de control pentru serviciile de localizare, care le vor oferi utilizatorilor mai multe opțiuni pentru partajarea datelor de localizare cu aplicațiilor. Printre acestea se numără și o nouă opțiune de a partaja localizarea o singură dată, precum și opțiunea de a vedea când aplicațiile te urmăresc din fundal.

Control Voce

Această caracteristică nouă le permite posesorilor de iPhone, iPad și Mac să își controleze dispozitivele numai prin comenzi vocale. Folosind cea mai nouă tehnologie de recunoaștere vocală a Siri, Control Voce furnizează o transcriere a textelor dictate mai acurată, precum și o mai bună editare vocală (inclusiv pe măsură ce dictezi).

Siri

Asistentul virtual personal din iOS nu a învățat, din păcate, noi limbi nici în iOS 13 / iPadOS, dar vine cu câteva îmbunătățiri. Pe partea de audio, utilizatorii vor observa că Siri are o voce mai naturală, și nu mai vorbește sacadat (din cauză că nu mai combină clipuri audio scurte pentru a se exprima).

Scurtăturile Siri au fost și ele îmbunătățite, acum fiind oferite Automatizări Sugerate, care furnizează rutine personalizate pentru lucruri pe care le faci adesea. De asemenea, Apple a integrat aplicația Scurtături în iPadOS.

Gestionare fonturi

iPadOS va permite instalarea de fonturi de la terți folosind App Store. Fonturile descărcate vor putea fi folosite mai apoi la în întregul sistem de operare, fiind perfecte pentru crearea de documente pe iPad. Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa și Founder vor publica pe App Store fonturile lor.

HomeKit

O nouă caracteristică din HomeKit va face ca filmările provenite de la camerele de securitate instalate în casă să poată fi stocate într-un sistem criptat dintr-un capăt într-altul via iCloud. Mulțumită acestuia, numai utilizatorii și cei cu care partajează informațiilor vor putea vedea înregistrările. Noul sistem de la Apple este sigur și gratuit pentru utilizatorii de cont iCloud, datele înmagazinate nefiind contorizate în planul de stocare iCloud.

Găsire

Aplicațiile Găsire iPhone / iPad / iPod și Găsire amici au fost comasate într-o singură aplicație, ușor de utilizat, care va ajuta posesorii de dispozitive cu iOS / iPadOS / macOS să își găsească dispozitivele și pe cei apropriați lor.

Noua aplicație vine și cu o îmbunătățire pentru caracteristoca Blocare activare, aceasta din urmă permițând localizarea dispozitivelor cu iOS, iPadOS și chiar macOS chiar și atunci când ele nu sunt conectate la internet prin Wi-Fi sau date celulare. Folosind localizarea externalizată, atunci când îți marchezi dispozitivul iPhone, iPad sau Mac ca fiind pierdut, iar un alt dispozitiv Apple este în aproprierea lui, acesta din urmă va recepționa semnalul Bluetooth trimis de dispozitivul pierdut și îți va raporta localizarea lui. Apple promite că această funcționalitate care va da mari bătăi de cap hoților este complet anonimă (deci nu ști ce dispozitiv ți-a trimis localizarea) și criptată dintr-un capăt în celălalt (deci protejează intimitatea ta, chiar dacă dispozitivul tău ar putea trimite, în mod anonim, localizarea ta către o persoană care și-a pierdut un iPhone / iPad sau Mac).

Lansare și disponibilitate iPadOS

La fel ca și versiunile precedente de iOS, iPadOS urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit pe o bună parte dintre dispozitivele iPad care au putut face actualizarea la iOS 12.

Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea iPadOS sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:

În cazul în care te întrebi ce aduce și iOS 12 nou, accesează linkul de mai jos:

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.