Actualizare iOS 13 pe iPhone, iPad și iPod touch
Compatibilitate
iOS 13 este compatibil numai cu modelele de iPhone și iPod touch menționate mai jos. Pe nici unul dintre modelele anterioare nu vei putea face actualizarea!
iPhone
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
- iPhone SE
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
iPod touch
- iPod touch generația a 7-a
iPad
- iPad Air 2 (și modelele mai recente)
- iPad mini 4 (și modelele ulterioare)
- iPad 5 (și modelele ulterioare)
- iPad Pro (toate modelele)
Notă: iOS 13 va veni preinstalat pe toate dispozitivele iPhone 11, iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max, drept pentru care nu le-am trecut în lista dispozitivelor care pot face actualizarea la iOS 13.
!Înainte de a efectua actualizarea
Fiind o versiune majoră de iOS, iOS 13 aduce o multitudine de noutăți pentru dispozitivele compatibile. Deci, în cazul în care te întrebi dacă merită făcută actualizarea, răspunsul este categoric da, mai ales dacă folosești un dispozitiv de generație mai nouă. Iar dacă următoarea ta întrebare este cum fac actualizarea?, ei bine răspunsul este în acest tutorial.
Totuși, înainte de a începe, te-aș ruga insistent să accesezi tutorialul către care face trimitere linkul de mai jos pentru a-ți pregăti așa cum trebuie dispozitivul iPhone sau iPod touch de instalarea iOS 13, astfel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute:
Cum să faci actualizare la iOS 13 pe iPhone și iPod
Dacă după ce ai citit și urmat toate recomandările din articolul mai sus menționat, ai rămas la decizia de a-ți actualiza dispozitivul iPhone sau iPod touch la iOS 13, atunci haide să începem prin a alege modalitatea de actualizare (wireless sau cu iTunes).
Metoda 1 (wireless / OTA) descrie un proces de actualizare care se va desfășura exclusiv pe dispozitivul iPhone și iPod touch, drept pentru care vei avea nevoie de o conexiune Wi-Fi stabilă și ceva mai mult spațiu de stocare liber. Metoda 2 (iTunes), în schimb, descrie un proces de actualizare care se va realiza cu ajutorul aplicației iTunes pentru computer, ceea ce înseamnă că numai computerul cu care faci actualizarea trebuie conectat la Internet, iar iPhone-ul / iPod-ul touch nu trebuie să aibă atât de mult spațiu de stocare liber.
Notă: Reține că odată ce ai facut actualizarea la iOS 13 NU mai poți reveni la o versiune anterioară de iOS!
- Metoda 1: Actualizarea la iOS 13 prin OTA (sistemul Actualizare Software) al iPhone și iPod touch
- Metoda 2: Actualizarea la iOS 13 prin intermediul iTunes
Notă: Indiferent de metoda aleasă, prezentul tutorial arată modul în care decurge procesul de descărcare și instalare a iOS 13 pe dispozitivele care au deja instalat iOS 12.x.x (sau iOS 13 beta; nu Golden Master!). În cazul actualizărilor pornite de la o versiune mai veche a iOS (iOS 11, de exemplu), pașii de urmat în procesul de instalare sau configurare ar putea diferi ușor.
Metoda 1: Cum să faci actualizare la iOS 13 prin sistemul Actualizare Software (OTA) al iPhone sau iPod touch
Pentru această metodă este necesar ca dispozitivul iPhone și iPod touch:
- să fie conectat la o sursă de alimentare (sau încărcat cel puțin 50%)
- să fie conectat o rețea Wi-Fi
- să aibă cel puțin 1,5GB-3GB de stocare liberi (Notă: nu la fel de mare va trebui să fie spațiul de stocare liber în cazul în care apelezi la metoda 2 – actualizarea folosind iTunes – întrucât descărcarea actualizării se va produce pe computer, iar dimensiunea acesteia este destul de mare; câteva sute de MB sau aproximativ 1 GB).
În cazul în care îți este imposibil să îndeplinești cele trei condiții, atunci poți face actualizarea prin Metoda 2 – actualizarea folosind aplicația iTunes de pe Mac sau PC. Dacă le îndeplinești pe toate, atunci:
- Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPod touch;
- Atinge General;
- Atinge Actualizare software;
- Dispozitivul iPhone sau iPod touch va începe să caute actualizarea nouă. După ce a găsit-o, atinge butonul Descărcați și instalați. Notă: Dacă butonul menționat anterior nu apare înseamnă că nu ai suficient spațiu de stocare pentru descarcarea actualizării și, deci, va trebui sa începi ștergerea unor aplicații sau fișiere media (citește mai multe informații în articolul despre cum să te pregătești de actualizarea la iOS 13);
- Pe ecran vor aparea termenii și condițiile pentru instalarea noii versiuni a sistemului de operare. Atinge butonul De acord pentru a putea continua, apoi confirmă că ești de acord;
- Așteaptă descărcarea noii versiuni de iOS de către dispozitivul iPhone sau iPod touch (operațiunea poate dura de la câteva minute la câteva zeci de minute, în funcție de viteza conexiunii la Internet, de dispozitivul tău și de cât de solicitate sunt serverele Apple);
- După descărcare, o căsuță de dialog va apărea pe ecran și te va întreba dacă vrei să faci actualizarea la iOS 13 acum sau să amâni pe mai târziu. Alege opțiunea dorită (Instalați, pentru a începe procesul imediat, sau Mai târziu, pentru a reveni la o dată ulterioară în Configurări și face actualizarea). Dacă nu selectezi nimic, după 10 secunde va începe automat procesul de instalare al iOS 13;
- Începe instalarea! Operațiunea va dura câteva minute, timp în care pe ecranul dispozitivului tău va fi afișat logoul Apple și o bară ce afișează progresul;
- După ce iOS 13 a fost instalat complet, pe ecran va apărea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal / glisează în sus pe ecran pentru a începe configurarea;
- Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
- Atinge Continuați;
- Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
- Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas atingând Omiteți acest pas;
- Atinge Începeți pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului/ tău cu iOS 13.
*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.
Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.
Metoda 2: Cum să faci update la iOS 13 prin intermediul iTunes
Pentru această metodă este necesar:
- Să ai instalată versiunea 12.9.3 de iTunes pe Mac/PC. Dacă nu ai instalat iTunes pe computer, îl poți descărca de pe site-ul Apple (pentru macOS / pentru Windows). Dacă îl ai instalat, îl poți actualiza din App Store > Actualizări (pe Mac) / Ajutor > Caută actualizări (pe Windows).
- Să îți conectezi dispozitivul iOS prin cablul Lightning la computer (nu folosi conectorul USB pentru tastatură!);
- Să ai măcar 1-1,5 GB de stocare liber pe iPhone.
Dacă întrunești cele trei condiții, urmează pașii de mai jos:
- Dacă nu s-a deschis deja, deschide aplicația iTunes de pe Mac sau PC;
- Dacă, după conectare, apare că este disponibil iOS 13 pentru dispozitivul tău, dă clic pe Descarcă și actualizează și treci la pasul 3. Dacă însă nu va apare, urmează pașii de mai jos:
- În secțiunea Bibliotecă, în stânga sus va apărea pictograma „Dispozitive” – dă clic pe ea.
- Dacă este necesar, alege dispozitivul pe care doresti sa îl actualizezi, făcând clic pe numele său;
- Se va deschide pagina „Rezumat”, care oferă câteva detalii despre dispozitivul tău. În zona de mijloc, unde sunt oferite informații privind modelul de iPhone/iPad, se află un buton Caută actualizări sau, dupa caz, Actualizează. Dă clic pe el;
- Întrucât Apple nu a lansat o actualizare a iTunes specială pentru a include compatibilitate cu iOS 13, aplicația s-ar putea să ceară descărcarea unui software special care să permită instalarea actualizării. Alege Instalează și așteaptă descărcarea, instalarea acestui software și repornirea programului.
- Computerul va căuta actualizarea, apoi va afișa o căsuță de dialog, care spune că o nouă versiune de iOS este disponibilă pentru dispozitivul tau. Dă clic pe Descarcă și actualizează / Actualizează;
- O nouă căsuță de dialog îți va prezenta noutățile aduse de ultima versiune de iOS. Dă clic pe butonul Următor;
- Termenele și condițiile: dă clic pe De acord pentru a trece mai departe;
- Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces pe iPhone / iPod;
- Computerul tău va începe să descarce noul software;
- După ce noul software a fost descărcat, codul de acces (dacă ai configurat unul) îți va fi solicitat. Introdu-l și treci la pasul următor;
- În situația în care nu ai efectuat un backup cu iTunes (recent), ți se va solicita să efectuezi unul acum. Selectează Efectuează backup pentru a face un backup acum sau Nu efectua backup pentru a trece la actualizare.
- Instalarea iOS 13 va începe numaidecât. Procesul durează câteva zeci de minute, timp în care dispozitivul tău va afișa sigla Apple și o bară de progres (vezi imaginea de mai jos).
- După ce iOS 13 a fost instalat complet, pe ecran va aparea mesajul „Salut” scris în diferite limbi de pe glob. Apasă butonul principal pentru a începe configurarea;
- Dacă ai iPhone cu SIM blocat cu cod PIN: introdu codul PIN pentru deblocarea cartelei;
- Atinge Continuați;
- Dacă nu ai adăugat un cod de acces pe iPhone: creează un cod de acces nou sau atinge Opțiuni cod de acces pentru a omite crearea codului.
- Introdu parola ID-ului Apple dacă îți este solicitată. În cazul în care nu o mai cunoști, poți sări peste acest pas;
- Atinge Începeți pentru a fi trimis la ecranul principal al iPhone-ului tău cu iOS 13.
*Notă: Poți schimba ulterior toate configurările.
- În secțiunea Bibliotecă, în stânga sus va apărea pictograma „Dispozitive” – dă clic pe ea.
Reține că în primele minute / zeci de minute după actualizare este normal ca dispozitivul să se miște mai greu decât în mod normal, să apară unele probleme (cum ar fi închiderile subite de aplicații), iar consumul bateriei să fie mai mare. Nu dispera, toate acestea se datorează mai multor procese care sunt inițiate după fiecare actualizare (indexarea Spotlight, indexarea pozelor etc.) și care se opresc după câteva ore.
Descarcă iOS 13 Linkuri directe
În cazul în care nu reușești să efectuezi actualizarea la iOS 13 prin iTunes sau OTA, atunci poți descărca .ipsw-ul corespunzător modelului de iPhone pe care îl deții, apoi să încerci din nou să efectuezi actualizarea.
iOS 13
- iPhone XS Max
- iPhone XS
- iPhone XR
- iPhone X
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone SE
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
iOS 13.1
iPadOS 13.1
- iPad Pro (10.5-inch)
- iPad Pro (11-inch – 2018)
- iPad Pro (12.9-inch) (prima generație | a doua generație | a treia generație)
- iPad 7 (10.2-inch – 2019)
- iPad 5 (9.7-inch – 2017)
- iPad 6 (9.7-inch – 2018)
- iPad Air 3 (2019), iPad Air 2, iPad mini 5 (2019), iPad mini 4
- iPad Pro (9.7‑inch)
După descărcarea fișierului .ipsw corespunzător modelului de iPhone pe care îl ai, va trebui să conectezi dispozitivul la iTunes, să apeși tasta Shift (pe Windows) sau Opțiune (alt – pe Mac), apoi să dai clic pe opțiunea „Caută actualizare” din pagina Rezumat a dispozitivului, fără a ridica însă degetul de pe acea tastă. Selectează apoi fișierul .ipsw și așteaptă efectuara actualizării.
Cu iPad cum rămâne?!
Actualizare 24 septembrie, ora 20:05: iPadOS 13.1 a fost lansat pentru iPad, iar tutorialul de mai sus poate fi urmat pentru a descărca și instala această actualizare de software pe tablete.
Probabil că ați observat că în cele de mai sus nu am amintit deloc despre iPad, referindu-mă numai la pregătirea unui iPhone și iPod touch pentru actualizarea iOS 13. Ei bine, nu, nu este o greșeală, întrucât iPad nu primește actualizarea la iOS 13, ci la „noul său sistem de operare” iPadOS (noua denumire dată de marketing-ul Apple iOS-ului de pe iPad).
Și nu că s-au schimbat atâtea în iPadOS încât pregătirea unui iPad pentru actualizare este complet diferită de cea a unui iPhone (pentru că nu este așa), dar actualizarea iPadOS nu va fi lansată astă-seară. Apple a anunțat azi că va lansa iPadOS 13.0 abia pe data de 24 septembrie, ceea ce înseamnă că posesorii de iPad nu vor putea să își actualizeze dispozitivele compatibile încă.
Totuși, trebuie precizat faptul că vă puteți pregăti oricând iPad-urile pentru actualizarea la iPadOS urmând aceleași recomandări de mai sus, astfel încât pe 30 septembrie să vă puteți bucura de noua actualizare.
- Citește și: iPadOS a fost lansat pentru iPad. Descoperă noutățile aduse de „noul” sistem de operare pe iPad
Ai și alte întrebări?
Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.
buna am un ifone 6 nu pot descaraca versiunea ios 13 imi zice ca este altualizat la zi veriunea 12.5.7 cum fac
iOS 13 nu este compatibil cu iPhone 6, ci numai cu iPhone 6s (și modelele ulterioare).
Bună! Am un iPad model A1430 și nu pot actualiza software. Momentan am iOS 9.3.6. De asemenea, nici să descarc de pe App Store … S-ar putea remedia?
Din păcate, acel model de iPad (generația a 3-a) nu este compatibil cu nici o versiune ulterioară de iOS. Și fiindcă iOS 9 este o versiune destul de veche, tot mai putine aplicații de pe App Store sunt compatibile cu ea.
Buna ziua!
Am un IPad AIR 2, din 2016. Nu l-am actualizat când am primit notificările si acum nu-l mai pot actualiza automat. Am IOS 8.1. Am vrea sa-l actualizez la IOS 9, 9 si ceva. Exista posibilitatea sa pățească ceva? Sa se strice, a nu se mai deschidă?
Mulțumesc mult!
Acest model de iPad poate fi actualizat, în momentul de față, la cea mai recentă versiune de iPadOS (noua denumire a sistemului de operare pentru iPad), respectiv 13.4.1. Nu poate fi actualizat la o versiune mai veche întrucât Apple nu permite acest lucru. Și chiar dacă ar fi fost permis (deși, repet, nu este), instalarea celei mai recente versiuni tot ar fi fost metoda recomandată, întrucât adaugă numeroase funcționalități noi (inclusiv pe cele adăugate în versiunile cuprinse între iOS 8.x la iPadOS 13.x, deci saltul va fi unul evident), adaugă compatibilitate pentru numeroase aplicații, îmbunătățește securitatea și sistemul per ansamlu, precum s-ar putea să îmbunătățească și performanțele iPad-ului (având de mult timp instalată o versiune de iOS, performanțele de ansamblu sunt afectate).
Așadar, având în vedere faptul că instalarea direct de pe iPad nu este posibilă (se poate încerca o resetare forțată, dar nu este garantat că va permite saltul la noua versiune), cel mai probabil ea va putea fi realizată via iTunes (pentru Windows, cea mai recentă versiune a programului) / Finder (macOS Catalina ori iTunes în situația unei versiuni mai vechi de macOS). Ar fi indicată realizarea unui backup înaintea actualizării iPad-ului (și chiar aș recomanda importarea fișierelor importante pe computer întrucât saltul este de la o versiune veche și s-ar putea să apară probleme care să necesite restaurarea lui la starea de nou / din backup, dacă nu ar apărea erori din cauză că backupul este prea vechi).