iOS 14 beta 5 și iPadOS 14 beta 5 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou (x32)

iOS 14 și iPadOS 14 beta 5 au fost lansate de către Apple în această seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a cincea versiune beta a sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad sosește la două săptămâni distanță de a patra și la aproximativ două luni distanță de prima.

Prezentate la finele lunii iunie de către Apple, iOS 14 și iPadOS 14 aduc o mulțime de noutăți pentru modelele de iPhone, iPod touch și iPad compatibile. Deși actualizările pentru iPhone și iPad sunt în continuare divizate, pe modelul de anul trecut, noutățile pe care le aduc sunt, în linii mari, cam aceleași.

iOS 14 introduce pe iPhone și iPod touch un ecran principal reproiectat pe care, pentru prima dată în istorie, pot fi afișate widgeturi de diferite dimensiuni, aproape oriunde pe ecran. Widgeturile pe care utilizatorii le pot adăuga se găsesc atât într-o galerie dedicată, cât și în ecranul Azi. Apple a reproiectat widgeturile aplicațiilor și serviciilor de sistem și a creat așa-numite stive inteligente care găzduiesc mai multe widgeturi și pot comuta automat între acestea, în funcție de context.

Tot pe ecranul principal al noii versiuni de iOS, Apple a adăugat o Bibliotecă de aplicații, care afișează într-un singur loc toate aplicațiile de pe iPhone. Noua bibliotecă organizează automat aplicațiile atât în foldere în funcție de tipul acestora, precum și într-o listă în care sunt afișate în ordine alfabetică. În plus, biblioteca permite dezactivarea anumitor pagini de pe ecranul principal pentru a avea în față numai acele pagini cu aplicații de care ai nevoie.

Apelurile telefonice și cele FaceTime nu mai ocupă întreg ecranul dispozitivelor iPhone și iPad. Același lucru îl putem spune și despre Siri, care apare în partea de jos a ecranului, fără a mai astupa conținutul pe care îl vedeai înainte de activarea ei. Împrumutat de pe iPad, un mod imagine în imagine este acum prezent și pe iPhone pentru videoclipurile redate și apelurile FaceTime, oferind utilizatorilor posibilitatea de a urmări filmările și/sau vorbi prin FaceTime fără a ieși din aplicațiile dorite.

O altă noutate din iOS 14 sunt clemele de aplicații, care vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a folosi anumite caracteristici ale unor aplicații fără a mai fi nevoiți să le descarce. Acestea vor fi utile pentru a face rapid anumite lucruri, cum ar fi rezervarea unei mese la restaurant, închirierea unei trotinete electrice și nu numai. Aceste aplicații vor apărea atunci când vor fi scanate codurile QR speciale, când dispozitivul este în aproprierea unei etichete NFC ori la scanarea codurilor de cleme proiectate de către Apple.

Aplicația Mesaje din iOS și iPadOS 14 a primit o actualizare majoră, iar acum permite fixarea conversațiilor importante, folosirea mențiunilor în conversațiile de grup și a răspunsurilor pentru o mai bună organizare a mesajelor. Mai mult, Apple a adăugat noi opțiuni de caractere Memoji și permite adăugarea unor imagini pentru conversațiile de grup.

Sănătate acceptă acum noile caracteristici de analiză a somnului și de detectare a spălatului pe mâini din watchOS 7 și introduce un listă de control Sănătate pentru gestionarea configurărilor. Aplicația Vremea afișează mai multe informații despre precipitații și despre evenimentele meteo importante. Hărți are acum itinerarii speciale pentru mașini electrice și pentru cicliști, acestora din urmă afișându-le trasee care țin cont de înclinarea solului, cât de aglomerate pot fi străzile și de scări. O altă aplicație care a primit în iOS 14 și iPadOS 14 o actualizare este Safari, browserul implicit oferind acum utilizatorilor un Raport de intimitate, care îți afișează site-urile web care te urmăresc. Utilizatorii care preferă alte browsere sau o altă aplicație de e-mail decât cele implicite vor putea, pentru prima dată, să le modifice din configurările iOS / iPadOS.

iOS 14 introduce noi chei auto digitale care permit folosirea unui iPhone în locul unei chei fizice pentru a descuia, încuia și porni o mașină compatibilă. BMW este primul partener al Apple în acest proiect, autoturismele producătorului bavarez produse începând cu luna iulie a acestui an urmând a avea implementată tehnologia necesară pentru a putea fi folosite cu noile chei digitale.

Apple a mai adăugat în iOS și o aplicație de traducere din și în 11 limbi care are cam aceleași funcționalități precum Google Translate, dar care, din păcate, nu este prea utilă dacă ai nevoie de traduceri în limba română. În plus, noile versiuni ale sistemelor de operare vin cu o mulțime de caracteristici pentru protejarea intimității utilizatorilor, limitând accesul aplicațiilor la bibliotecile foto, la dispozitivele din rețeaua locală, afișând în bara de stare pictograme speciale atunci când sunt activate microfoanele sau camerele dispozitivelor și oferind utilizatorilor posibilitatea de a partaja localizarea aproximativă și nu pe cea precisă.

Pe iPad, noua versiune de iPadOS permite scrierea cu Apple Pencil în orice câmp de text, sistemul putând recunoaște scrisul de mână și transforma automat în text dactilografiat.

Cele două actualizări mai aduc o mulțime de alte noutăți, iar în articolele către care fac trimitere linkurile de mai jos acestea sunt prezentate în detaliu:

iOS 14 și iPadOS 14 beta 2 (versiuni care au același număr de build precum primele actualizări dedicate utilizatorilor) au introdus o serie de actualizări pentru diferite pictograme de aplicații, mici modificări de interfață, îmbunătățiri pentru noile widgeturi și nu numai (mai multe detalii despre noutățile din aceste două actualizări sunt disponibile aici). Lansate la finele lunii trecute, iOS 14 și iPadOS 14 beta 3 au adus mai multe modificări la nivelul aplicației Muzică (ce are, de acum, o nouă pictogramă de culoare roșie), noi widgeturi, rezolvarea unei probleme cu stocarea, și introducerea de zeci alte mici îmbunătățiri la nivelul aplicațiilor și interfeței (mai multe detalii aici). iOS / iPadOS 14 beta 4 au reintrodus API-ul de notificare la expunere, au adăugat uni nou widget pentru Apple TV, îmbunătățirea Căutării și numeroase modificări la nivelul interfeței cu utilizatorul (mai multe detalii sunt disponibile aici).

Noutățile din iOS 14 beta 5 și iPadOS beta 5 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 14 beta 5 și iPadOS beta 5 pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch via iTunes / Finder. Versiunea public beta 5 a iOS 14 nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Beta în cursul acestei săptămâni.

iOS 14 va fi disponibil, cel mai probabil, în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 14 și iPadOS în acest articol.

iOS 14 / iPadOS 14 beta 5 Noutăți

 • Widgeturi:
  • Apple News are acum widgetul disponibil într-o mărime nouă, diferită de cele ale tuturor celorlalte widgeturi de aplicații. Vorbim despre un widget mai înalt care ocupă aproape întreg ecranul iPhone, drept pentru care nu poate fi utilizat decât pe ecranul Azi, nu și pe ecranul principal,
  • Intimitate: pentru acele aplicații care folosesc localizarea există acum o casetă de dialog care cere acordul pentru ca acestea să folosească datele de localizare. Widgeturile pot folosi, atunci când le este permis, datele de localizare timp de până la 15 minute. În plus, în Configurări, a fost modificată denumirea opțiunii În timpul folosirii aplicației pentru a include mențiunea sau a widgeturilor.
  • Corecturi de erori: widgetul aplicației Vremea a fost îmbunătățit astfel încât să fie afișat corect, să se actualizeze regulat și să afișeze pe widget atenționările meteo don zona selectată. În plus, widgeturile sunt blocate de Timp de utilizare atunci când aplicația părinte este blocată cu ajutorul controalelor parentale.
  • Ordinea widgeturilor anumitor aplicații a fost modificată în galeria de widgeturi. În plus, pentru Notițe și Calendar a fost îmbunătățit aspectul widgeturilor atunci când Mod întunecat este activat.
 • Ceas: a fost reintrodusă rotița pentru configurarea orei, după ce aceasta a fost eliminată din noua versiune de iOS. Desigur, ea este disponibilă nu numai în aplicația Ceas, ci și în acele aplicații care o foloseau în versiunile anterioare de iOS. Prin comparație cu acestea, noua rotiță este mai mică (practic poți glisa doar în locul unde apar ora și minutele pentru a regla alarma / temporizatorul etc.), iar sistemul permite în continuare introducerea orei cu ajutorul tastaturii.ceas alarma rotita
 • Notificări de expunere: 
  • noua versiune de iOS modifică interfața pentru notificările de expunere. Atingând, la configurarea sistemului, Activați notificările de expunere vei fi direcționat către un ecran unde va trebui să selectezi țara, regiunea sau statul de unde ești, astfel încât sistemul să îți poată spune dacă această funcționalitate este disponibilă în zona ta. Această interfață și modul ei de operare este diferit de cel din iOS 13.6 și chiar de cel din versiunea de prelansare precedentă a iOS 14.
  • Alerte de disponibilitate: Apple a introdus o funcție prin care va atenționa utilizatorii atunci când notificările de expunere sunt disponibile în țara în care se află.alerte disponibilitate notificari expunere
 • Poze: 
  • a fost introdusă opțiunea de a adăuga în poze un album ascuns. Atunci când activezi acest album din configurările aplicației, el va apărea în aplicația Poze în fila Albume, în meniul Utilități. Apple precizează că acest album ascuns este mereu afișat în selectorul de imagini.album ascuns poze
  • Fila Poze a fost redenumită în Library / Bibliotecă.poze bara meniu
  • În meniul Partajare, a fost introdusă opțiunea de a elimina o anumită poză de la Poze recomandate.
 • Centru de control: 
  • Butoanele de control pentru accesoriile HomeKit sunt mai mici și sunt organizate diferit, oferindu-se acces rapid la mai multe accesorii.scurtaturi ios 14 locuinta
  • A fost adresată eroarea din cauza căreia, în partea de sus a centrului de control, nu era afișată aplicația sau serviciul de sistem care a folosit recent microfonul dispozitivului iOS / iPadOS.
 • Configurări: 
  • au fost introduse opțiuni de testare a clemelor de aplicații pentru dezvoltatori.
  • în meniul Afișaj și luminozitate sunt afișate imaginile de fundal predefinite pentru iOS 14, în zona Aspect.aspect afisaj luminozitate
  • Utilizatorii modelelor mai vechi de iPhone au acum posibilitatea de a activa modificarea rezoluției videoclipurilor și a numărului de cadre pe secundă direct din interfața Cameră.
 • Scurtături: 
  • a fost introdus un ecran de întâmpinare care prezintă noutățile din această aplicație la prima accesare a ei după actualizare.scurtaturi ios 14
  • Au fost adăugate o mulțime de noi simboluri în galeria dedicată din aplicația Scurtături.
 • Mod somn: atunci când este activat, pe ecranul de blocare nu mai este afișat mesajul Noapte bună, ci doar pictograma cu un pat a acestui mod.mod somn
 • Muzică:
  • Pe ecranul În redare au fost aduse îmbunătățiri felului în care este afișată imaginea de fundal dinamică, aceasta preluând mult mai rapid paleta de culori de la ilustrația albumului melodiei aflate în redare.
  • Unele pictograme și texte au fost îngroșate și/sau redimensionate.
 • Performanțe: per total, performanțele înregistrate cu această versiune de iOS / iPadOS sunt mult mai bune decât cele din beta 4. Îmbunătățiri importante se pot remarca și pentru animațiile Haptic Touch.
 • Baterie: în acest meniu din Configurările iPhone au fost aduse mici îmbunătățiri felului în care sunt afișate datele în secțiunea Ultima încărcare la x%.
 • Lupă: a fost modificată descrierea acestei funcționalități din meniul Accesibilitate, precum a fost îmbunătățită ușor și interfața ei.
 • Emoji: a fost îmbunătățită căutarea pentru caracterele emoji.
 • Mesaje: selectorul de poze din această aplicație afișează previzualizările imaginilor recente la o dimensiune mai mică.
 • Safari: 
  • site-urile accesate anterior sunt evidențiate cu albastru în bara de adresă.
  • raportul de confidențialitate afișează, în bara cu instrumente a browserului, numărul de urmăritori pe care i-a împiedicat.raport confidentialitate safari
  • Face ID este acum integrat în Safari.
 • Locuință: 
  • a fost îmbunătățit aspectul pictogramelor din bara de meniu, pictograma pentru Acasă fiind modificată complet.
  • A fost modificată pictograma pentru Apple TV.
 • Ecran principal:
  • La apăsarea lungă pe bulinele care reprezintă paginile active de pe ecranul principal, acestea vor fi supradimensionate.
  • Folderele au fost alungite ușor.

Notă: Dacă ai instalat iOS 14 beta 5 / iPadOS 14 beta 5 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu puțin mai jos în cadrul acestui articol.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
363CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă
Reclamă

Cele mai recente articole

Lansare iPhone 13 și iPhone 13 Pro în Romania – iată când va avea loc și când le vei putea precomanda

Prezentate pe 14 septembrie de către Apple, iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max sunt deja disponibile la...

Apple a lansat iOS 12.5.5 și Actualizare de Securitate pentru macOS Catalina

Lansările iPadOS 15 / iOS 15, watchOS 8 și a tvOS 15 din urmă cu trei zile sunt însoțite, începând cu această seară, și de câteva...

macOS Monterey 12 beta 7 a fost lansat pentru dezvoltatori

macOS Monterey 12.0 beta 7 a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center, la trei săptămâni distanță de macOS 12 beta...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.