iPadOS 14 a fost anunțat de către Apple și vine cu noi caracteristici speciale pentru iPad

- Publicitate -

Construit pe aceleași baze ca și iOS, dar peste care s-au adăugat experiențe diferite gândite special pentru iPad, iPadOS a fost introdus anul trecut de către Apple, iar acum a primit prima actualizare majoră. iPadOS 14 împinge această platformă și mai departe prin noile caracteristici și elemente de design care profită de caracteristicile iPad și de ecranul său Multi-Touch de dimensiuni generoase.

iPadOS 14 introduce un design compact complet nou pentru FaceTime și apelurile telefonice, pentru interacțiunile cu Siri și pentru Căutare, ajutându-i astfel pe utilizatori să se poată concentra asupra a ceea ce au de făcut la un anumit moment. Aplicațiile au noi bare laterale și bare cu instrumente care aduc laolaltă elementele de control, făcând astfel mai simplă și intuitivă navigarea și interacțiunea cu ele. Iar pentru utilizatorii Apple Pencil au fost adăugate noi caracteristici precum Scribble, care poate transforma textul scris de către utilizator în text editabil.

„Cu iPadOS 14 suntem bucuroși să creăm o experiență diferită pentru iPad și să furnizăm noi caracteristici care să ajute clienții să-și sporească productivitatea, să fie mai creativi și să se distreze mai mult. Cu noile designuri compacte pentru interacțiunile cu sistemul și noile designuri de aplicații croite special pentru iPad, îmbunătățirile pentru Apple Pencil și experiențele de realitate augmentată mai puternice, iPadOS 14 furnizează o experiență care îl menține fără egal” – Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software. 

iPadOS 14 O experiență îmbunătățită în aplicații cu noul design compact, Căutare Universală și bare laterale redesenateipados14 facetime

Introdus și în iOS 14, noul design compact pentru apelurile telefonice și FaceTime recepționate, interacțiunile cu Siri și Căutare are o utilitate și mai mare pe ecranul mare al iPad, deoarece nu va mai întrerupe ceea ce făceai atunci când primești un apel ori o invoci pe Siri.

Apelurile FaceTime și cele telefonice vor apărea acum sub forma unui banner în partea de sus a ecranului, oferindu-ți detalii despre cine te apelează și butoanele pentru acceptare sau respingere apel. De asemenea, vei putea respinge apelurile printr-o glisare în sus pe respectivul banner. Siri, pe de altă parte, va apărea în partea de jos a ecranului atunci când este activată, permițând utilizatorilor să rămână cu ochii la ceea ce făceau în timp ce asistentul le răspunde solicitărilor. Iar dacă solicitarea se referea la deschiderea unei aplicații ori la controlarea redării, aceasta va dispărea imediat de pe ecran.

Căutarea pe iPad a fost reproiectată din temelii, astfel că în noul iPadOS 14 va fi locul unde utilizatorii vor găsi practic orice – de la localizarea și lansarea aplicațiilor și până la accesarea contactelor, fișierelor, căutarea în aplicații sau chiar obținerea unor răspunsuri la întrebările comune despre oameni și locuri. Grație noului design compact, utilizatorii vor putea iniția o căutare de oriunde fără a mai fi nevoiți să părăsească aplicația în care se aflau la momentul respectiv (ca și până acum). Apple a lucrat și la căutările pe web, acum fiind furnizate mai multe sugestii relevante pe măsură ce utilizatorul tastează și oferită posibilitatea de a ajunge la rezultatele căutării cu numai o atingere de ecran.ipados14 bara laterala

Multe dintre aplicațiile preinstalate pe iPad – Fișiere, Poze, Notițe, Calendar și Apple Music – au acum noi bare laterale care înglobează toate elementele de navigare, făcând mai simplu saltul dintr-un loc într-altul sau chiar mutarea unor poze sau fișiere dintr-un loc într-altul. În plus, aplicațiile de sistem se vor bucura de noi bare cu instrumente eficientizate și de noi meniuri escamotabile ce oferă elementele de control și organizare într-un singur loc.

Apple Pencil pe steroiziipados 14 scribble

iPadOS 14 aduce caracteristica Scris de mână de pe Apple Watch pe iPad. Mulțumită Apple Pencil, posesorii de iPad vor putea scrie de mână în orice câmp de text. Textul scris astfel va fi identificat automat și transformat în text dactilografiat (tot procesul se desfășoară local, pe dispozitiv, făcându-l astfel sigur și confidențial). Astfel, acțiuni precum răspunsul la mesaje, completarea listei de cumpărături sau chiar căutarea pe web se va desfășura simplu și rapid în momentele în care folosești creionul Apple.

În Notițe lucrurile merg și mai departe grație caracteristicii Selecție inteligentă. Aceasta folosește învățarea automată pentru a distinge scrisul de mână de desene, astfel încât textele scrise astfel vor putea fi selectate, tăiate sau copiate și lipite în altă parte sub formă de text dactilografiat. Mai mult, Apple a creat și un sistem de recunoaștere a formelor care va permite utilizatorilor să deseneze forme imperfecte sau chiar parțial incomplete, iar sistemul să le transforme în forme perfecte din punct de vedere geometric. Un alt sistem introdus în Notițe este cel de detectare a datelor care va lucra acum și în notițele scrise de mână pentru a recunoaște numere de telefon, date și adrese, oferind astfel posibilitatea de a face anumite acțiuni precum plasarea unui apel telefonic, adăugarea datei în Calendar sau afișarea locației în Hărți direct de pe textul scris de mână.scris de mana ipados14

Din păcate, Scris de mână nu va fi disponibil momentan decât în limba engleză și în chineză tradițională și simplificată. Cu toate acestea, ea va funcționa și pentru utilizatorii din România, cu precizarea că nu va recunoaște diacriticele.

Realitate augmentată mai reală

Pentru că realitatea augmentată s-a dovedit a fi o tehnologie extrem de puternică ce permite îndeplinirea unor sarcini în modalități ce nu au fost posibile anterior, Apple a introdus ARKit 4. Acest instrument va aduce un Depth API complet nou care va permite accesarea de către programatori a informațiilor de profunzime extrem de precise pe care le înregistrează scanerul LiDAR din iPad Pro generația a 4-a. Dezvoltatorii vor putea folosi acest nou API pentru a implementa noi caracteristici în aplicațiile lor, cum ar fi măsurarea precisă a corpului pentru aplicațiile ce permit probarea virtuală a diferitor articole vestimentare ori aplicarea unor culori pe pereți înaintea vopsirii lor.

ARKit 4 mai introduce Ancore de localizare pentru aplicațiile iOS și iPadOS, care vor profita de noile informații mai detaliate din Hărțile Apple (acolo unde sunt disponibile) pentru a permite fixarea unor etichete de realitate augmentată într-un anumit loc de pe Pământ.

O aplicație Mesaje îmbunătățită consistent

La fel ca și în noul iOS 14, utilizatorii vor putea să fixeze conversațiile importante din Mesaje în partea de sus a listei cu mesaje astfel încât să le găsească și acceseze mult mai rapid. Conversațiile fixate vor fi afișate în medalioane de dimensiuni mari (fără a-ți mai arăta o previzualizare a ultimului mesaj trimis).

Pentru conversațiile în grup (iMessage) noutățile sunt extrem de importante. Utilizatorii vor putea de acum să adauge o imagine grupului și vor putea menționa pe cineva din grup introducându-i numele.

Dar, mai important decât atât, utilizatorii vor putea răspunde mesajelor. Răspunsurile vor fi evidențiate în grup, iar utilizatorii vor avea posibilitatea de a accesa șirul cu răspunsuri dorit astfel încât să descopere toate răspunsurile date pentru un anume mesaj / o anumită întrebare. Aceste răspunsuri se vor găsi și în conversațiile iMessage individuale.

Pentru Memoji, Apple a adăugat mai multe tunsori, măști, articole pentru acoperirea capului și nu numai. În plus, au fost adăugate trei noi aspecte pentru abțibildurile Memoji.

Și pe partea de emoji compania americană a făcut unele îmbunătățiri, tastatura dedicată acestor caractere având acum integrată o bară de căutare ce te va ajuta să găsești mai rapid ceea ce vrei să trimiți

iPadOS 14 Alte noutăți importante

 • Widgeturi: Element central al noii experiențe din iOS 14, widgeturile reproiectate sunt disponibile și pe iPad, cu precizarea că, spre deosebire de iOS, ele nu vor putea fi plasate pe ecranul principal printre aplicații, ci vor rămâne accesibile numai din ecranul Azi. În rest, la fel ca și pe iPhone, ele vor avea dimensiuni diferite, iar utilizatorii vor avea la dispoziție Stivă inteligentă de widgeturi, care va folosi inteligența artificială pentru a afișa utilizatorilor acele widgeturi relevante într-un anumit moment, loc etc.
 • Siri știe mai multe lucruri. Față de acum trei ani, asistentul are de 20 de ori mai multe date, astfel că pentru o mulțime de întrebări va ști să răspundă fără a mai fi nevoită să caute pe Internet. Și pentru că tot veni vorba despre căutarea pe Internet, asistentul va putea și de aici să îți răspundă mai multor întrebări cu ajutorul informațiilor descoperite. În fine, noul Siri poate fi folosit și pentru traduceri, dar și pentru a trimite mesaje audio.
 • Hărțile Apple includ acum rutele pentru biciclete și Ghiduri. Itinerariile pentru bicicliști vor ține cont de înclinare, de cât de aglomerate sunt străzile și de prezența sau nu a scărilor. Ghidurile furnizează liste cu locuri interesante de vizitat într-un oraș, așa cum au fost ele culese de către diferite surse de încredere. Cu ajutorul acestora, utilizatorii vor putea descoperi noi restaurante, puncte populare de atracție și explora recomandările de la branduri de renume din domeniu.
 • Aplicația Locuință a primit o actualizare majoră pe toate platformele Apple, oferind acum utilizatorilor automatizări sugerate și elemente de control extinse în centrul de control pentru acces mai rapid la scene și accesorii. În plus, în partea de sus a interfeței Locuință a fost adăugată o bară de stare care aduce în centrul atenției utilizatorului accesoriile care au nevoie de atenția ta (cum ar fi ușile descuiate, termostatele, luminile aprinse etc.).
  • Pentru becurile inteligente HomeKit compatibile, Apple a creat funcția Culoare inteligentă, care va ajusta în mod automat temperatura luminii pe parcursul unei zile astfel încât ea să fie plăcută pentru ochii tăi și atunci când lucrezi, dar și atunci când te pregătești de culcare. Noua funcție va face ca becurile compatibile să aibă o lumină mai rece ziua și tot mai caldă pe măsură ce se aproprie seara.
  • Pentru camerele video și interfoanele compatibile HomeKit a fost creat un sistem de identificare chipuri (local, pe dispozitiv) cu ajutorul căruia aceste dispozitive vor putea identifica în timp real cine (din rândul prietenilor și membrilor familiei) sună sau se aproprie de ușa locuinței tale. În plus, pentru aceste tipuri de accesorii au fost create și Zone de activitate pe care utilizatorul le va putea defini, astfel încât, atunci când cineva pășește acolo să fie emisă o alertă pe dispozitivele cu iOS / macOS / tvOS.
 • Safari vine cu un Raport de intimitate cu ajutorul căruia utilizatorii vor putea vedea ce urmăritoare cross-site au fost blocate și monitorizează parolele salvate pentru a se asigura că nu au fost compromise în urma unor atacuri cibernetice și publicate pe Internet. Monitorizarea se va face în așa fel încât nimeni să nu poată obține informațiile despre parolele tale (nici măcar Apple). La capitolul performanțe, Apple a introdus un motor JavaScript ultra-rapid care face ca Safari să ofere performanțe JavaScript de două ori mai bune decât Chrome pe Android. În fine, noul Safari vine cu o componentă de traducere integrată din șapte limbi (engleză, chineză simplificată, spaniolă, rusă, germană, franceză și portugheză braziliană).
 • AirPods vor putea comuta automat conexiunea între dispozitivele Apple conectate la același cont de iCloud, astfel că, spre exemplu, dacă ești conectat la iPad cu căștile și primești un apel pe iPhone, atunci când îl preiei de pe telefon, căștile se vor conecta automat la acesta din urmă, după cum se vor conecta la un alt dispozitiv pe care sistemul va detecta că îl folosești în detrimentul celui la care ești deja conectat. Această nouă funcționalitate de comutare automată lucrează pe AirPods Pro, a doua generație de AirPods, precum și pe Powerbeats, Powerbeats Pro și Beats Solo Pro.
  • AirPods Pro: utilizatorii acestui model de căști wireless mai primesc în plus și audio spațial cu ajutorul unui sistem de urmărire a poziției capului pentru a-ți oferi o experiență similară celei din sălile de cinema. Prin aplicarea unor filtre audio direcționale și ajustarea subtilă a frecvențelor pe care fiecare ureche le primește, sunetele vor fi plasate virtual oriunde într-un spațiu pentru a-ți oferi o experiență de ascultare cât mai captivantă.
  • Baterie: au fost create notificări speciale atunci când AirPod-urile se descarcă. Acestea vor fi afișate în partea superioară a ecranului ori de câte ori bateria căștilor scade sub 10%. Mai mult, Apple a introdus și pe AirPods caracteristica încărcare optimizată baterie care va analiza rutina ta zilnică și va întârzia încărcarea peste 80% a bateriei căștilor în ideea de a preveni îmbătrânirea chimică a acesteia.
 • YouTube 4K: iPadOS 14 acceptă codecul VP9 folosit de YouTube astfel că în sfârșit utilizatorii de iPad vor putea viziona videoclipurile încărcate pe această platformă la rezoluția lor maximă (indiferent dacă aceasta este 2K sau 4K). Anterior, utilizatorii de iPad nu puteau viziona conținutul de pe YouTube la o rezoluție mai mare de 1080p.
 • Aplicații pentru e-mail și browser implicite: utilizatorii de iPad vor putea stabili aplicația de e-mail și browserul favorit ca implicite, putând astfel să scape de Mail și Safari atunci când, spre exemplu, deschid un link. Orice aplicație de acest tip va putea fi configurată ca implicită din configurările iPadOS.
 • Accesibilitate: au fost adăugate noi caracteristici, cum ar fi Adaptare Căști, care va amplifica sunetele slabe și va ajusta redarea audio pentru a face ca muzica, filmele, apelurile și podcasturile să sune mai clar și mai tare. VoiceOver a fost îmbunătățit astfel că acum va recunoaște în mod automat ceea ce este afișat pe ecran astfel încât mai multe aplicații și experiențe web să fie accesibile mai multor persoane.
 • Intimitate: toate aplicațiile vor trebui de acum să obțină permisiunea utilizatorilor înainte de a putea să îi urmărească. Spre sfârșitul acestui an, paginile de produs din App Store vor cuprinde un rezumat al practicilor referitoare la intimitate, așa cum au fost ele raportate de către programatori. Aceste rezumate vor fi afișate într-un format simplu și ușor de înțeles pentru toată lumea. În plus, utilizatorilor le va fi permis să facă upgrade conturilor existente la Autentificare cu Apple, vor putea alege să partajeze doar localizarea aproximativă cu aplicațiile și se vor bucura de o transparență mai mare atunci când o aplicație folosește microfonul sau camera (grație unor puncte colorate ce vor apărea în partea dreaptă a barei de stare), precum și atunci când o aplicație citește clipboard-ul (grație unei notificări ce va apărea în partea de sus a ecranului).

Lansare și disponibilitate iPadOS 14

La fel ca și versiunile precedente, iPadOS urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit pe toate dispozitivele iPad care au putut face actualizarea la iOS 13.

Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea iPadOS sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:

În cazul în care te întrebi ce aduce și iOS 14 nou, accesează linkul de mai jos:

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.