iOS 14 beta 2 și iPadOS 14 beta 2 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou (x44)

- Publicitate -

iOS 14 și iPadOS 14 beta 2 au fost lansate de către Apple în această seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a doua versiune beta a sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad sosește la două săptămâni distanță de prima și introduce o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri.

Prezentate la finele lunii trecute de către Apple, iOS 14 și iPadOS 14 aduc o mulțime de noutăți pentru modelele de iPhone, iPod touch și iPad compatibile. Deși actualizările pentru iPhone și iPad sunt în continuare divizate, pe modelul de anul trecut, noutățile pe care le aduc sunt, în linii mari, cam aceleași.

iOS 14 introduce pe iPhone și iPod touch un ecran principal reproiectat pe care, pentru prima dată în istorie, pot fi afișate widgeturi de diferite dimensiuni, aproape oriunde pe ecran. Widgeturile pe care utilizatorii le pot adăuga se găsesc atât într-o galerie dedicată, cât și în ecranul Azi. Apple a reproiectat widgeturile aplicațiilor și serviciilor de sistem și a creat așa-numite stive inteligente care găzduiesc mai multe widgeturi și pot comuta automat între acestea, în funcție de context.

Tot pe ecranul principal al noii versiuni de iOS, Apple a adăugat o Bibliotecă de aplicații, care afișează într-un singur loc toate aplicațiile de pe iPhone. Noua bibliotecă organizează automat aplicațiile atât în foldere în funcție de tipul acestora, precum și într-o listă în care sunt afișate în ordine alfabetică. În plus, biblioteca permite dezactivarea anumitor pagini de pe ecranul principal pentru a avea în față numai acele pagini cu aplicații de care ai nevoie.

Apelurile telefonice și cele FaceTime nu mai ocupă întreg ecranul dispozitivelor iPhone și iPad. Același lucru îl putem spune și despre Siri, care apare în partea de jos a ecranului, fără a mai astupa conținutul pe care îl vedeai înainte de activarea ei. Împrumutat de pe iPad, un mod imagine în imagine este acum prezent și pe iPhone pentru videoclipurile redate și apelurile FaceTime, oferind utilizatorilor posibilitatea de a urmări filmările și/sau vorbi prin FaceTime fără a ieși din aplicațiile dorite.

O altă noutate din iOS 14 sunt clemele de aplicații, care vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a folosi anumite caracteristici ale unor aplicații fără a mai fi nevoiți să le descarce. Acestea vor fi utile pentru a face rapid anumite lucruri, cum ar fi rezervarea unei mese la restaurant, închirierea unei trotinete electrice și nu numai. Aceste aplicații vor apărea atunci când vor fi scanate codurile QR speciale, când dispozitivul este în aproprierea unei etichete NFC ori la scanarea codurilor de cleme proiectate de către Apple.

Aplicația Mesaje din iOS și iPadOS 14 a primit o actualizare majoră, iar acum permite fixarea conversațiilor importante, folosirea mențiunilor în conversațiile de grup și a răspunsurilor pentru o mai bună organizare a mesajelor. Mai mult, Apple a adăugat noi opțiuni de caractere Memoji și permite adăugarea unor imagini pentru conversațiile de grup.

Sănătate acceptă acum noile caracteristici de analiză a somnului și de detectare a spălatului pe mâini din watchOS 7 și introduce un listă de control Sănătate pentru gestionarea configurărilor. Aplicația Vremea afișează mai multe informații despre precipitații și despre evenimentele meteo importante. Hărți are acum itinerarii speciale pentru mașini electrice și pentru cicliști, acestora din urmă afișându-le trasee care țin cont de înclinarea solului, cât de aglomerate pot fi străzile și de scări. O altă aplicație care a primit în iOS 14 și iPadOS 14 o actualizare este Safari, browserul implicit oferind acum utilizatorilor un Raport de intimitate, care îți afișează site-urile web care te urmăresc. Utilizatorii care preferă alte browsere sau o altă aplicație de e-mail decât cele implicite vor putea, pentru prima dată, să le modifice din configurările iOS / iPadOS.

iOS 14 introduce noi chei auto digitale care permit folosirea unui iPhone în locul unei chei fizice pentru a descuia, încuia și porni o mașină compatibilă. BMW este primul partener al Apple în acest proiect, autoturismele producătorului bavarez produse începând cu luna iulie a acestui an urmând a avea implementată tehnologia necesară pentru a putea fi folosite cu noile chei digitale.

Apple a mai adăugat în iOS și o aplicație de traducere din și în 11 limbi care are cam aceleași funcționalități precum Google Translate, dar care, din păcate, nu este prea utilă dacă ai nevoie de traduceri în limba română. În plus, noile versiuni ale sistemelor de operare vin cu o mulțime de caracteristici pentru protejarea intimității utilizatorilor, limitând accesul aplicațiilor la bibliotecile foto, la dispozitivele din rețeaua locală, afișând în bara de stare pictograme speciale atunci când sunt activate microfoanele sau camerele dispozitivelor și oferind utilizatorilor posibilitatea de a partaja localizarea aproximativă și nu pe cea precisă.

Pe iPad, noua versiune de iPadOS permite scrierea cu Apple Pencil în orice câmp de text, sistemul putând recunoaște scrisul de mână și transforma automat în text dactilografiat.

Cele două actualizări mai aduc o mulțime de alte noutăți, iar în articolele către care fac trimitere linkurile de mai jos acestea sunt prezentate în detaliu:

Noutățile din iOS 14 beta 2 și iPadOS beta 2 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 14 beta 2 și iPadOS beta 2 pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch via iTunes / Finder. Deocamdată nu știm când va oferi Apple posibilitatea de a instala aceste actualizări cu ajutorul unui profil de dezvoltator. Versiunea public beta 1 a iOS 14 nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Beta în cursul acestei luni, probabil odată cu iOS 14 beta 3.

iOS 14 va fi disponibil, cel mai probabil, în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 14 și iPadOS în acest articol.

iOS și iPadOS 14 beta 2 Noutăți

 • Pictograme de aplicații:
  • Calendar are o pictogramă care abreviază ziua săptămânii.
  • Ceas are o pictogramă ușor modificată, cu un fond aldin și ace pentru oră și minute mai groase.
 • Configurări: 
  • iOS / iPadOS nu permite instalarea unei actualizări de software dacă pe dispozitiv este redat în acel moment conținut audio. Într-o atare situație apare mesajul: „această actualizare nu poate fi instalată în timp ce este redată muzică.”
  • Muzică: a fost adăugată o configurare pentru această aplicație care îți permite să dezactivezi complet ilustrațiile de albume animate ori să limitezi redarea lor doar atunci când ești conectat la Wi-Fi. În plus, a fost eliminat comutatorul pentru „Afișați Apple Music”.
  • Partajare familială: a fost modificată pictograma din configurări a acestei funcționalități.
  • Previzualizarea fundalurilor este afișată corect în secțiunea Fundaluri (anterior nu erau previzualizate widgeturile, ci erau afișate doar pictogramele aplicațiilor lor).
  • Telefon: au fost adăugate noi pictograme pentru unele configurări ale aplicației Telefon.
 • Widgeturi:
  • Widgetul mic pentru Mementouri afișează sarcinile și nu doar contorul lor.
  • Fișiere are acum opțiuni de widget mediu și mare „pentru accesarea rapidă a fișierelor deschise recent”.
  • A fost adresată eroarea din cauza căreia widgetul aplicației Vremea afișa uneori Cupertino și nu locația actuală.
  • Widgeturile aplicațiilor neoptimizate pentru formatul din iOS 14 / iPadOS 14 au fost actualizate automat pentru a avea forma cerută de Apple.
  • Butonul „Adăugați widgetul” din ecranul care îți permite să alegi dimensiunea widgetului pe care vrei să îl adaugi pe ecranul principal va avea de acum fundalul diferit în funcție de aplicația selectată (pentru Muzică fundalul este roșu, pentru Podcasturi violet șamd).
  • Interfața pentru editarea stivei inteligente a fost modificată, prezentând acum comutatorul „rotire inteligentă” în partea de sus a ecranului. De asemenea, stiva inteligentă pare să fi fost mutată automat în partea de sus a ecranului „Azi”.
  • Poze are acum widget de dimensiune mare.
  • Widgetul mic pentru Notițe afișează numele aplicației și un text mai mic.
 • Hărți:
  • au fost incluse alerte pentru navigarea prin zonele din orașe în care există taxe pentru congestionarea traficului (cum ar fi, de exemplu, Londra și Paris).
  • în țările în care există restricții pentru plăcuțele de înmatriculare, au fost adăugate alerte speciale în acest sens.
  • Ghidurile de la terți sunt acum afișate în unele orașe.
  • Caracteristica „explorați împrejurimile” a fost mutată în partea de jos a ferestrei cu detalii despre un loc / oraș.
  • Itinerariile pentru ciclism nu mai permit ocolirea scărilor.
 • Mementouri: au fost reproiectate caracterele emoji din Mementouri.
 • Bibliotecă aplicații: 
  • aplicațiile descărcate acum direct în biblioteca de aplicații pot fi șterse direct de aici printr-o apăsare lungă pe pictogramele lor.
  • pentru mutarea aplicațiilor în bibliotecă a fost schimbată expresia din „Adăugați în Bibliotecă” în „Eliminați de pe ecranul principal.”
 • Centru de control: 
  • Pictograma pentru Favorite HomeKit este afișată la dimensiuni mai mari în centrul de control, iar în dreapta ei va fi afișată fie o pictogramă de aceleași dimensiuni, fie, după caz, mai multe pictograme ale accesoriilor folosite cel mai des. Secțiunea Favorite a fost actualizată, iar acum nu mai include Scene, iar unele elemente de interfață sunt mai mari și mai vizibile.
  • pictograma afișată atunci când o aplicație folosește camera dispozitivului a fost modificată.
  • În partea de sus a centrului de control este acum afișată aplicația care a folosit recent microfonul ori camera dispozitivului.
  • pictograma pentru Mod Somn a fost actualizată, fiind acum mai deschisă. De asemenea, a fost adresată eroarea din cauza căreia activarea acestui mod din centrul de control nu era posibilă.
  • pe iPad este posibilă repoziționarea sau chiar eliminarea comutatorului pentru Mod silențios.
 • Mod imagine în imagine: Apple a introdus o dimensiune intermediară a ferestrei pentru modul imagine în imagine. Accesarea celor trei dimensiuni implicite este posibilă prin dubla apăsare a ferestrei.
 • Intimitate: 
  • fereastra care atenționează utilizatorii că o aplicație a lipit textul copiat dintr-o altă aplicație / de pe un alt dispozitiv a fost redimensionat. În plus, pentru text lipit de pe un alt dispozitiv va fi afișat și tipul acestui dispozitiv (de exemplu, „x a copiat de pe iMac / iPhone / iPad).
  • a fost adăugată o nouă atenționare pentru Intimitate în configurările Wi-Fi atunci când ești conectat la o rețea fără a avea activată caracteristica adresă privată.
  • a fost modificat aspectul notificării „Servicii de localizare dezactivate” la accesarea aplicațiilor care folosesc serviciile de localizare, dar cărora nu le-ai permis accesul la acestea.
 • Muzică:
  • interfața acestei aplicații a fost modificată ușor, spațierea și dimensiunile anumitor texte fiind reajustate.
  • Categoriile din Căutare au fost ajustate în ceea ce privește dimensiunile butoanelor lor, textele și animațiile.
  • Pictogramele pentru „Îmi place” și „Redați” din meniurile contextuale din Muzică au fost modificate ușor.
  • A fost adăugată o retroacțiune haptică atunci când schimbi piesele în Muzică.
 • Podcasturi: au fost mutate între ele secțiunile Navigați și Bibliotecă din bara de navigare a acestei aplicații.
 • Dictare: a fost ajustată interfața, liniile fiind acum mai groase.
 • Mesaje: selectorul de imagini afișează acum medalioane mai mari, precum și numărul maxim de imagini pe care le mai poți selecta pentru a le trimite într-un mesaj.
 • Safari: a fost modificată denumirea raportului de intimitate din Raport urmărire în Raport intimitate.
 • Traducere: a fost adăugată țara din care provin unele dialecte disponibile.
 • Poze: a fost adăugată secțiunea Utilități în bara de navigare a aplicației Poze din iPadOS.
 • Sănătate: a fost adăugat un articol pentru spălatul pe mâini. În plus, mai multe texte din această aplicație au fost traduse în limba română.
 • Apple Pay: în codul actualului build de iOS 14 s-a descoperit că Apple lucrează la o caracteristică ce va permite utilizatorilor să facă plăți cu Apple Pay prin scanarea unui cod QR ori a unui cod de bare cu camera iPhone.

Notă: Dacă ai instalat iOS 14 / iPadOS 14 beta 2 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu puțin mai jos în cadrul acestui articol.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 16.3 și iPadOS 16.3 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 16.3 și iPadOS 16.3 au fost lansate luni seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru...

Apple a lansat HomePod 2 – iată ce trebuie să știi despre noua boxă

Apple a anunțat miercuri după-amiază lansarea celei de-a doua generații a boxei inteligente HomePod, care va avea...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
362UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.3 a fost lansat pentru utilizatorii de Apple TV HD și 4K

Apple a lansat marți seară versiunea finală a tvOS 16.3 pentru toți utilizatorii de Apple TV generațiile 4, 5, 6 și 7 („HD” și...

Apple a lansat actualizarea 16.3 pentru HomePod

La o zi distanță de lansarea iOS 16.3 / iPadOS 16.3, watchOS 9.3 și a macOS Ventura 13.2 , actualizări majore care introduc o lungă listă...

Apple a lansat macOS Monterey 12.6.3 și macOS Big Sur 11.7.3

macOS Monterey 12.6.3 a fost lansat marți seară pentru utilizatorii de Mac. Noua versiune de Monterey este însoțită de o actualizare adusă de către Apple...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.