iOS 14 a fost anunțat de către Apple la începutul acestei săptămâni împreună cu câteva dintre cele mai importante noutati pe care le aduce, cum ar fi widgeturile pentru ecranul principal, Cleme de aplicații, noutati vizualizare Bibliotecă de aplicații, actualizările din Mesaje, Hărți și nu numai.
Totuși, noutățile aduse de iOS 14 nu sunt limitate la ceea ce a anunțat compania americană în cadrul evenimentului media de luni. Alte câteva zeci de caracteristici mai mult sau mai puțin interesante sunt incluse în cea mai recentă versiune a sistemului de operare, iar în cele ce urmează le vom prezenta pe cele mai multe dintre ele:
- Căutare emoji: în sfârșit, tastatura pentru emoji din iOS cuprinde, asemenea selectorului de pe Mac, o bară de căutare care îți va permite să găsești mult mai rapid caracterele dorite.
- YouTube 4K: iOS / iPadOS 14 acceptă codecul VP9 folosit de YouTube astfel că în sfârșit utilizatorii de iPhone și iPad vor putea viziona videoclipurile încărcate pe această platformă la rezoluția lor maximă (indiferent dacă aceasta este 2K sau 4K). Anterior, utilizatorii de iPhone / iPad nu puteau viziona conținutul de pe YouTube la o rezoluție mai mare de 1080p.
- Ecran principal: configurările pentru ecranul principal pot fi personalizate din aplicația Configurări, de unde vei putea alege să adaugi noile aplicații pe ecranul principal ori să le trimiți direct în biblioteca de aplicații.
- Fire în Mesaje: în cadrul evenimentului media, Apple a prezentat posibilitatea de a răspunde mesajelor în conversațiile de grup. Ceea ce nu a menționat gigantul californian este că aceste răspunsuri sunt disponibile și pentru conversațiile individuale și, asemenea celor de grup, răspunsurile vor fi organizate în fire pentru a-ți fi mai ușor să le descoperi.
- Intimitate poze: noua versiune de iOS îți oferă posibilitatea ca, atunci când o aplicație îți va solicita permisiunea pentru a accesa biblioteca ta foto, să îi oferi accesul numai la câteva imagini și nu la întreaga bibliotecă.
- Sănătate oferă noi experiențe pentru gestionarea somnului, mai bună înțelegere a nivelurilor sunetelor care îți pot afecta auzul și o nouă listă de control sănătate. Aceasta din urmă oferă un loc centralizat pentru gestionarea caracteristicilor de siguranță și sănătate, incluzând S.O.S. Urgență, ID Medical, EKG, Detectare căzături și nu numai. În plus, noua versiune a aplicației Sănătate adaugă compatibilitate pentru noi tipuri de date pentru mobilitate, Registre de sănătate, simptome și EKG.
- Intimitate rețea locală: aplicațiile din iOS 14 vor trebui să solicite permisiunea de a găsi și de a se conecta la dispozitivele din rețeaua la care ești conectat.
- Muzică: aplicația pentru muzică și Apple Music are acum o interfață ușor modificată, ce a fost croită în jurul unui meniu intitulat „Ascultați acum”. Acesta înlocuiește meniul Pentru dvs. și îți va prezenta în centru o selecție de melodii, albume și/sau liste de redare pe care s-ar putea să dorești să le (re)asculți, listele de redare create special pentru tine, o serie de posturi de radio care s-ar putea să îți placă și așa mai departe. În rest, bara de meniu a noii versiuni a aplicației Muzică include meniurile Explorare, Radio, Bibliotecă și Căutare. Căutarea a fost îmbunătățită, iar Apple a mai adăugat o funcționalitate de auto-redare care va găsi automat melodiile noi atunci când ai ajuns la finalul unei melodii ori a unei liste de redare. În plus, listele de redare au un design diferit, iar ecranul În redare conține un fundal cu ilustrația albumului din care face parte melodia redată.
- Compensare expunere în Cameră: a fost adăugat un element de control pentru compensarea expunerii în aplicația Cameră care va permite utilizatorilor să blocheze valoarea expunerii în timp ce blochează și focalizarea pe un anumit punct. În plus, Apple susține că noua aplicație Cameră oferă timpi mai buni pentru înregistrarea fotografiilor.
- Notițe: căutarea în aplicația Notițe este mai rapidă, iar calitatea scanării documentelor este mai bună. O apăsare lungă pe butonul Aa permite editarea rapidă a stilurilor de text. Pe iPad, această aplicație include, printre altele, un sistem de recunoaștere a formelor desenate ce le poate transforma automat în forme geometrice perfecte.
- Poze: Noua versiune a aplicației permite adăugarea de descrieri pentru poze și clipuri video, funcția Amintiri a fost îmbunătățită, iar imaginile pot fi organizate cu ajutorul unor noi opțiuni de filtrare și sortare. Navigarea prin Poze este acum mai ușoară cu gesturile zoom și ciupire, iar selectorul de imagini a fost îmbunătățit.
- Mementouri: au fost introduse opțiunile Introducere rapidă, precum și sugestii inteligente pentru o mai ușoară introducere a noilor mementouri. În listele partajate cu mementouri pot fi acum atribuite anumite mementouri anumitor persoane pentru o mai ușoară atribuire a unor sarcini, spre exemplu. Editarea în bloc a mementourilor este și ea posibilă.
- API AirPods: dezvoltatorii pot folosi API de mișcare al AirPods Pro pentru a obține acces la informații despre orientare, accelerare și rotire. Aceste date vor putea fi folosite în aplicații de fitness și jocuri.
- Aplicații de la terți implicite: utilizatorii de iPhone și iPad vor putea stabili aplicația de e-mail și browserul favorit ca implicite, putând astfel să scape de Mail și Safari atunci când, spre exemplu, deschid un link. Orice aplicație de acest tip va putea fi configurată ca implicită din configurările iOS.
- Podcasturi: a fost adăugată o nouă caracteristică În continuare care permite adăugarea în coadă a mai multor podcasturi. De asemenea, aplicația recomandă conținut nou pentru utilizatori.
- Reportofon: are noi instrumente de organizare a înregistrărilor și o nouă caracteristică de îmbunătățire a înregistrării care va îmbunătăți calitatea sunetului înregistrărilor printr-o singură atingere de ecran.
- Baterie AirPods: a fost creată o notificare specială pentru situațiile în care bateria căștilor scade sub 10%. De asemenea, a fost introdusă și pe AirPods caracteristica de încărcare optimizată care va întârzia încărcarea căștilor peste pragul de 80% până când se aproprie momentul în care sistemul consideră, pe baza rutinei tale zilnice, că le vei folosi, prevenindu-se astfel îmbătrânirea chimică a bateriei lor.
- Baterie Apple Watch: vei primi o notificare atunci când Apple Watch-ul conectat la iPhone s-a încărcat complet.
- QuickTake pentru iPhone XR și iPhone XS: introdusă pe iPhone 11 și iPhone 11 Pro, caracteristica QuickTake ce permite înregistrarea unui video prin tragerea în jos a butonului Capturare din modul Foto este acum disponibilă și pe iPhone XR, Xs și Xs Max.
- QuickTake cu butoanele de volum: a fost adăugată opțiunea de a înregistra un clip video de tip QuickTake prin apăsarea continuă a butonului de reducere volum (atât timp cât acest buton este ținut apăsat, se înregistrează video). Mai mult, la apăsarea continuă a butonului de creștere volum vor fi înregistrate poze în modul Rafală.
- Control video: Disponibile până acum doar pe modelele recente de iPhone, butoanele de control pentru rezoluția și numărul de cadre pe secundă sunt acum disponibile din ecranul Video pe toate modelele de iPhone.
- Îmbunătățiri mod întunecat: la folosirea modului întunecat pe iPhone 11 și iPhone 11 Pro, camera va folosi giroscopul dispozitivului pentru a-ți oferi un indicator care să te ajute să ții camera dreaptă.
- Selfie-uri în oglindă: fiindcă multă lume nu suportă faptul că iPhone rotește toate imaginile înregistrate cu camera frontală, iOS 14 aduce în Configurări opțiunea Oglindire cameră frontală care, activată, va face ca selfie-urile să fie înregistrate așa cum sunt previzualizate în cameră, fără a le mai roti automat după înregistrare.
- Mod imagine în imagine pentru FaceTime: împrumutat de pe iPad, acest mod este disponibil acum și pe iPhone, astfel că în timpul unui apel FaceTime vei putea micșora fereastra video pentru a căuta ceva / accesa o aplicație etc. fără a suspenda imaginea video.
- Contact vizual în FaceTime: eliminată din iOS 13 beta, această caracteristică pare că și-a refăcut apariția în iOS 14 beta. Ea va face să pară că te uiți în cameră chiar dacă te uiți pe ecran în timpul apelurilor FaceTime video.
- Compatibilitate APFS pentru Fișiere: această aplicație permite accesarea discurilor externe care folosesc criptare APFS.
- Lupă: caracteristica din centrul de control are acum o interfață nouă.
- Recunoaștere sunete: a fost adăugată o nouă opțiune de accesibilitate atât în Configurări, cât și în centru de control cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea fi notificați atunci când iPhone-ul aude anumite sunete în mediul înconjurător. Utilizatorii pot alege sunetele de interes, iar atunci când, de exemplu, iPhone-ul detectează o alarmă de incendiu, plânsetul copilului, un claxon șamd. va trimite o notificare.
- Mod somn: a fost adăugat în centru de control un comutator pentru Mod Somn, care, odată activat, va întuneca ecranul iPhone și va activa Nu deranjați. Acest mod se va activa și cu ajutorul Apple Watch cu watchOS 7 (ce introduce o funcție de analiză a somnului).
- Centru de control: au fost introduse favoritele din HomeKit (scene și accesorii) direct în centrul de control pentru acces mai rapid (anterior puteai adăuga un buton Locuință pe care trebuie să îl apeși mai întâi pentru a vedea accesoriile).
- Apăsare spate: această nouă caracteristică va face ca, printr-o apăsare dublă sau triplă pe spatele iPhone, să fie efectuate diferite acțiuni definite de către utilizator (de exemplu, o dublă apăsare pe spate poate face o captură de ecran, iar o triplă apăsare va putea determina plasarea unui apel telefonic către o persoană definită via Scurtături).
- Adresă privată Wi-Fi: atunci când ești conectat la o rețea Wi-Fi, există opțiunea de a „utiliza o adresă privată” pentru a opri posibilitatea operatorului acelei rețele să îți urmărească iPhone-ul. Această opțiune este disponibilă în pagina cu informații despre rețeaua la care ești conectat.
- Cip U1: Disponibil în ultimele modele de iPhone, cipul U1 care utilizează tehnologia Ultra Wideband de auto-localizare în spațiu va fi deschis printr-un framework și dezvoltatorilor de aplicații pentru „interacțiuni în apropriere”.
- Clipboard: iOS 14 va notifica utilizatorii atunci când o aplicație sau un widget va lipi automat, fără acțiunea lor, ceea ce au copiat la un anumit moment și este stocat în clipboard.
- Hărți: în anumite zone, Hărțile Apple va atenționa utilizatorii atunci când se aproprie de camere de viteză sau camere de semafor, acestea urmând a fi afișate și pe hartă. În plus, noile hărți mult mai detaliate de la Apple vor ajunge și în Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda și Canada până spre sfârșitul anului curent.
- App Store: dezvoltatorii vor putea face abonamentele disponibile pentru toți membrii dintr-un grup de Partajare familială, astfel încât, similar Apple Music, spre exemplu, abonamentul să fie plătit o singură dată și accesibil de către toate persoanele din respectivul grup. În plus, căutarea pe App Store a fost îmbunătățită în sensul că se va verifica ortografia și vor fi afișate articolele publicate de editorii App Store.
- Apple Arcade a primit o nouă caracteristică ce îți va permite să vezi jocurile populare în rândul prietenilor din Game Center. De asemenea, a fost adăugată funcția joc continuu, care va salva progresul între dispozitivele iPhone, iPad, Apple TV și Mac conectate la același cont.
- Game Center a fost reproiectat pentru a face mai simplă descoperirea și experimentarea jocurilor cu prietenii. Caracteristici precum realizările, tabelele cu liderii și profilul vor fi disponibile de acum din pagina profil a App Store, precum și în jocurile care sunt compatibile cu acest sistem. Practic, Apple se reîntoarce oarecum la perioada de dinaintea eliminării Game Center (începând cu iOS 10 și macOS Sierra).
Dacă ai instalat iOS 14 pe iPhone sau iPod touch și ai descoperit și alte noutati, nu uita să ne anunți și pe noi într-un comentariu, mai jos în această pagină.